Voorbeschouwing: WK veldrijden 2019 voor vrouwen

Door Tim de Vries, zaterdag 2 februari 2019 om 09:00
Voorbeschouwing: WK veldrijden 2019 voor vrouwen

foto: Photopress.be

Zaterdagmiddag is het Deense kustplaatsje Bogense vanaf 15.00 uur het decor voor het WK veldrijden voor vrouwen. Is er dit jaar iemand in staat om de heerschappij van Sanne Cant te doorbreken of gaat de Belgische er met een derde opeenvolgende mondiale titel vandoor? WielerFlits blikt vooruit.


Historie

De nobele veldritsport bestaat al lange tijd. Al vanaf 1950 worden er wereldkampioenschappen georganiseerd. De grote afwezigen bij die kampioenschappen? Vrouwen. Hoewel er zat vrouwen waren die graag met de fiets door de weide ploeterden, zou er pas in 2000 voor het eerst een WK voor eliterensters op het programma staan. Dat was iets meer dan een jaar nadat in Loenhout de eerste UCI-veldrit voor vrouwen werd georganiseerd. In Sint-Michielsgestel zou de Duitse veldritlegende Hanka Kupfernagel met groot vertoon van macht de eerste wereldtitel pakken.

In totaal prijken er vier regenboogtruien in de prijzenkast van Kupfernagel. Daarmee is ze overigens geen recordhoudster, want die eer is namelijk voorbehouden aan Marianne Vos. Zij pakte in 2006 al op 19-jarige leeftijd de titel door Kupfernagel in een sprint te verslaan. Van 2009 tot en met 2014 mocht ze eveneens juichen na een mondiaal crosskampioenschap, waardoor ze voorlopig op zeven wereldtitels staat. Voorlopig inderdaad, want ook dit jaar kan de frêle Brabantse er zomaar met de gouden medaille vandoor gaan.

Hanka Kupfernagel werd in totaal vier keer wereldkampioen – foto: Cor Vos

Nu is het WK voor vrouwen toe aan haar twintigste uitgave. En wat is er in die tijd veel veranderd. De Internationale Wielerunie vond het veldrijden twee decennia geleden niet zo zeer iets voor vrouwen. Het niveau is ieder jaar gestegen en de populariteit van de vrouwencross is groter dan velen ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Dit is wellicht voor een deel te danken aan de laatste jaren soms nogal voorspelbare mannenwedstrijden, maar ook de inspanningen van de crossters mogen niet onderschat worden. Elke week zetten ze immers weer hun beste beentje voor om er een fraai schouwspel van te maken. Het maakt dat velen vol verwachting uitkijken naar de verrichtingen van uittredend kampioene Sanne Cant en haar crossende collega’s.

Laatste tien winnaars
2010: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-nl Marianne Vos
2014: flag-nl Marianne Vos
2015: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2016: flag-nl Thalita de Jong
2017: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant


Parcours

Of Wout van Aert het parcours nu wel of niet WK-waardig acht: er zal hoe dan ook flink worden gestreden om de titels. Het is een parcours dat dag en nacht verschilt in vergelijking met dat van Valkenburg, waar vorig jaar de regenboogtruien werden uitgereikt. Afgezien van wat lastige dijkpassages en bruggen is de drie kilometer lange omloop een behoorlijk vlakke bedoening. De temperatuur blijft in het Deense land rond het vriespunt schommelen, dus het zou zomaar eens glibberen en glijden kunnen worden aan de oevers van het Kattegat.


Favorieten

De topfavoriet voor de vrouwencross moet worden gezocht in het Nederlandse kamp. Hoewel Lucinda Brand zeker niet de meeste wedstrijden in het veld rijdt, is ze wel één van de rensters die steevast meedoet om de overwinning. Sterker nog: in december en januari eindigde de 29-jarige bij al haar negen wedstrijden bij de beste twee. Kortom: de immer vurige Brand is on fire. Het is dan ook niet zo gek dat de Zuid-Hollandse door Jan en alleman naar voren wordt geschoven als dé te kloppen vrouw.

Nederlands kampioene Lucinda Brand stal onlangs de show in Hoogerheide! – foto: Photopress.be

Maar Brand beseft donders goed dat het winnen van een WK geen sinecure is. Daarvoor is de concurrentie te groot. Denk maar aan uittredend kampioene Sanne Cant. In Denemarken kan ze haar derde opeenvolgende regenboogtrui veroveren. In gesprek met WielerFlits geeft de Belgische kopvrouw aan dat ze geen druk voelt: “Niets moét, alles mag. Maar ik voel me elke week een beetje beter. Ik blijf bij het idee dat alles kan, zaterdag.” De statistieken spreken alvast enigszins in haar voordeel: toen in november 2017 de veldritwereldbeker Bogense aandeed triomfeerde Cant.

Na afloop van de wereldbeker in Hoogerheide tipte Marianne Vos landgenote Lucinda Brand als topfavoriet. Maar met zeven in het verleden behaalde wereldtitels en de onlangs behaalde eindzege in de Wereldbeker spreekt ook de 31-jarige Vos nog een hartig woordje mee in veldritland. Sinds 2014, toen ze haar laatste wereldtitel in het veld pakte, is het steeds meer dringen geworden in de mondiale top. Maar de Brabantse veelvraat kan er zelf ook nog altijd wat van. Als zij een topdag heeft, zullen weinig rensters haar kunnen kloppen.

Kan Marianne Vos een achtste wereldtitel veroveren? – foto: Photopress.be

Dat geldt net zo goed voor Denise Betsema. Een jaar geleden was er amper iemand die de Texelse kende, voor het WK in Valkenburg kwam ze niet voor in de plannen van KNWU-bondscoach Gerben de Knegt. Dit seizoen laat Betsema met een karrenvracht aan goede uitslagen echter zien dat ze een serieuze kandidaat is voor de wereldtitel. Een ding is zeker: als de 26-jarige het op haar heupen heeft, zal de concurrentie niet zomaar van haar af zijn.

Zo pril als de veldritcarrière van Betsema is, zo lang duurt die van Katie Compton al. De mater familias van de cross stond al vier keer op het podium van een WK, maar de intussen 40-jarige Compton slaagde er nog nooit in een regenboogtrui mee naar huis te nemen. Veel kansen gaat de Amerikaanse gezien haar leeftijd niet meer krijgen,  maar in Bogense kunnen we beter nog maar ernstig rekening met haar houden. In Hoogerheide was ze afgelopen week de enige die Brand binnen schootsafstand wist te houden. Kan ze er nu nog een schepje bovenop doen?

Kan Sanne Cant voor een drie op een rij zorgen? – foto: Photopress.be

Brand, Vos, Cant… De topfavorieten hebben we reeds behandeld. Er is echter nog een pak dames die kans maakt op de wereldtitel, mits die rensters die ene superdag hebben. Denk aan de Zwitserse Jolanda Neff, Loes Sels en Nikki Brammeier. Maar ook aan Europees kampioene Annemarie Worst, die het de laatste crossen moeilijk heeft. Maar op een WK komen er weleens extra krachten los. En wat moeten we denken van Katerina Nash? De Tsjechische is lang uit beeld geweest, maar wel een échte kampioenschapsrenster.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand
*** Sanne Cant, Marianne Vos
** Denise Betsema, Katie Compton, Jolanda Neff
* Loes Sels, Nikki Brammeier, Annemarie Worst, Katerina Nash


Alles over het WK veldrijden 2019: Programma, deelnemerslijsten en het laatste nieuws


Weer en TV
Zaterdag en zondag blijft het droog in Bogense, verwacht Buienradar. Beide dagen staat er een forse wind, van kracht 3-4 uit het noorden, met een enkele kanteling richting het noordoosten of het noordwesten. De temperatuur is officieel net boven het nulpunt, maar door de wind voelt het aan als twee of drie graden onder het vriespunt. Zondag wordt een zonnetje verwacht aan de kust.

Sporza (afwisselend op Eén en Canvas) zendt alle categorieën van het WK veldrijden live uit. De NOS kiest voor de elite-wedstrijden op zaterdag en zondag, live op NPO1. Ook Eurosport zendt alleen de ‘grote’ wedstrijden live uit op het hoofdkanaal, de andere wedstrijden zijn te zien via de Eurosport Player.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.