Voorbeschouwing: X2O Trofee Baal – GP Sven Nys 2022

Voorbeschouwing: X2O Trofee Baal – GP Sven Nys 2022

© Cor Vos

zaterdag 1 januari 2022 om 10:30

Met de GP Sven Nys staat op nieuwjaarsdag de vierde manche van de X2O Trofee op het menu. Op en rond de Balenberg bundelen Golazo en de voormalige supportersclub van Sven Nys nog steeds de krachten. Wout van Aert en Lucinda Brand zijn de topfavorieten op zaterdag 1 januari 2022. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was op 1 januari 2000 dat de GP Sven Nys boven de doopvont werd gehouden. Een organisatie van de supportersclub van de Kannibaal van het veld. Dat voor Nieuwjaar gekozen werd, was geen toeval. “Een heel bewust gekozen datum”, vertelt Sven Nys. “Naar analogie met Rillaar, waar tijdens de hoogdagen van Roland Liboton op 1 januari een veldrit werd georganiseerd op de Tienbunder, het trainingsparcours van Roland. Mijn supportersclub wilde dat ook doen. Zelfde datum, zelfde streek.”

In het seizoen 2001-2002 trad de GP Sven Nys toe tot de Gazet van Antwerpen Trofee en daar maakt het vandaag nog steeds deel van uit. Intussen heet het regelmatigheidscriterium de X2O Trofee. “In de beginfase liep het allemaal niet van een leien dakje”, geeft Nys toe. “Mede door de weersomstandigheden was het vooral de eerste jaren knokken om het hoofd – financieel – boven water te houden. We hebben ons publiek moeten verdienen. 1 januari blijft immers ook een speciale datum. Maar beetje bij beetje is dat gegroeid.”

Sven Nys won 12 keer in Baal – foto: Cor Vos

‘Snotneus’
Toen Nys in 2016 zijn carrière beëindigde, was er vrees voor het voortbestaan van de GP. Maar Golazo (dat in 2014 eigenaar van de licentie van de veldrit was geworden) zette door en vandaag bestaat de GP Sven Nys nog steeds. “Een deel van het lokale bestuur van destijds helpt overigens nog steeds mee”, verduidelijkt Nys  “Een deel is afgehaakt en dat is niet abnormaal. Maar ik ben trots dat de cross nog steeds bestaat.” Meer zelfs, met de stijgende populariteit van zoonlief Thibau, kan Baal de komende jaren wellicht opnieuw groeien wat toeschouwersaantallen betreft.

Veelwinnaar in de GP Sven Nys is… Sven Nys zelf. Op een parcours dat hem op het lijf geschreven was, triomfeerde hij er tijdens zijn carrière maar liefst twaalf keer. Alleen Mario De Clercq (2002), Lars Boom (2006) en Wout van Aert (2015 en 2016) slaagden erin Nys te kloppen op zijn Balenberg. Bij de dames toppen Ceylin del Carmen Alvarado, Katerina Nash en Katie Compton de erelijst, ieder met twee overwinningen.

Katerina Nash won twee keer in Baal – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars:
Mannen
2021: flag-nl Mathieu van der Poel
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-be Toon Aerts
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Kevin Pauwels
2012: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2021: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-ch Jolanda Neff
2018: flag-us Katherine Compton
2017: flag-nl Marianne Vos
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-cz Katerina Nash
2014: flag-us Katherine Compton
2013: flag-cz Katerina Nash


Vorig jaar

Van der Poel met z’n vierde op rij op de Balenberg
Quinten Hermans nam een jaar geleden de openingsronde voor zijn rekening, maar werd in de tweede ronde overvleugeld door Tom Pidcock. De Brit ging op en over Hermans, die in zijn achteruitkijkspiegel ook Mathieu van der Poel zag oprukken. Een rondje verder sloot MVDP aan, waarna ook Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Wout van Aert de oversteek maakten. Hermans viel terug.

De beslissing viel iets over halfkoers, toen Van der Poel zijn vier kompanen onder druk zette. Dat rendeerde, zeker toen Van Aert ook nog ten val kwam. Pidcock reageerde nog, maar beet zich de tanden stuk op de wereldkampioen. Even later kwam Van Aert terug tot bij de Brit en ook hij probeerde de voorsprong van Van der Poel nog teniet te doen, zonder succes.

Baal kende vorig jaar een droompodium – foto: Cor Vos © 2021

Zo triomfeerde Van der Poel voor het vierde jaar op rij op nieuwjaarsdag. Van Aert werd tweede op acht seconden, Pidcock gaf een halve minuut toe. Eli Iserbyt, nochtans gehavend door zijn val in Heusden-Zolder, verstevigde zijn leidersplaats in de X2O Trofee.

Uitslag Mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Wout van Aert op 8″
3. flag-gb Tom Pidcock op 32″
4. flag-be Eli Iserbyt op 41″
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 46″

Alvarado klopt Brand na pittig duel
Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado zonderden zich af in de eerste ronde. Lucinda Brand kende een mindere start en volgde iets verderop. Maar een rondje verder maakte ook zij de aansluiting vooraan. De drie bleken de daaropvolgende rondes sterk aan elkaar gewaagd.

Een aantal foutjes zorgde voor de nodige positiewisselingen, maar finaal trokken ze toch met z’n drieën de slotronde in. Brand zette haar twee landgenotes onder druk, maar Alvarado gaf zich allesbehalve gewonnen en haakte aan. En toch werd het geen sprintje. In een van de laatste glibberige afdalingen kon Alvarado zich afscheiden.

Alvarado maakte het verschil in de slotfase – foto: Cor Vos © 2021

De kopvrouw van Alpecin-Fenix hield haar inspanning vol en won zo voor het tweede jaar op rij in Baal. Goed voor haar zesde seizoenszege. Brand verstevigde dankzij haar tweede plaats haar leiderspositie in de X2O Trofee. Twintig tellen later pakte een moegestreden Denise Betsema de laatste podiumplaats.

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Lucinda Brand op 4″
3. flag-nl Denise Betsema op 19″
4. flag-nl Fem van Empel op 1’04”
5. flag-be Sanne Cant in dezelfde tijd


Parcours

De Balenberg is sinds het ontstaan van de GP Sven Nys het decor van het event. Een locatie die veldrijden ademt. Er is niet alleen het permanente crossparcours, waarop de jongste jaren kinderen worden opgeleid, in 2016 werd ook het Sven Nys Cyclingcenter geopend. Het Cyclingcenter is een belevingscentrum, inclusief eetcafé en museum. Voor de volledigheid: het sportsmanagementbedrijf Golazo is sinds 2016 volledig eigenaar van de Balenberg.

Het parcours op de Balenberg is voor 85 procent een natuurlijke omgeving, aldus Nys zelf. De berg wordt tijdens de cross langs alle kanten beklommen en de klei-ondergrond maakt het bij regenweer extra zwaar. Kracht en behendigheid zijn de belangrijkste vereisten om er als renner goed voor de dag te komen.

Sins 2016 is de omloop bijna compleet en permanent omheind, wat het circuit een iets meer professionele look geeft. En drie jaar geleden werd een afdaling verfraaid met extra bulten (dirt jumps). Een hindernis die niet bij iedereen even enthousiast werd onthaald. “Daar hebben we inderdaad kritiek op gekregen en daar hebben we ook naar geluisterd”, zegt Nys. “We hebben die passage twee jaar geleden breder gemaakt, waardoor het minder gevaarlijk is, maar wel nog zijn spektakelwaarde behoudt.”

Het parcours van dit jaar is een kopie van dat van een jaar geleden. Ook toen werd in Baal zonder publiek gecrost.


Programma

Programma zaterdag 1 januari 2022
10u00: junioren vrouwen
11u00: junioren mannen
12u00: beloften mannen
13u45: elite en beloften vrouwen
15u00: elite mannen

Locatie
Balenberg, Baal
Door de aangescherpte maatregelen rond de coronapandemie zijn geen toeschouwers toegelaten.

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee

Voorlopige deelnemerslijsten

Tussenstand X2O Trofee Mannen na Loenhout:
1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Eli Iserbyt op 2’02”
3. flag-nl Corne van Kessel op 4’50”
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 5’24”
5. flag-be Tom Meeusen op 8’05”
6. flag-be Vincent Baestaens op 8’07”
7. flag-be Toon Vandebosch op 8’56”
8. flag-be Lander Loockx op 9’27”
9. flag-be Laurens Sweeck op 9’36”
10. flag-be Wout van Aert op 9’49”

Tussenstand X2O Trofee Vrouwen na Loenhout:
1. flag-nl Denise Betsema
2. flag-nl Lucinda Brand op 1’28”
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 3’21”
4. flag-nl Annemarie Worst op 4’31”
5. flag-us Clara Honsinger op 5’20”
6. flag-be Sanne Cant op 7’04”
7. flag-be Marion Norbert Riberolle op 7’27”
8. flag-gb Anna Kay op 8’03”
9. flag-nl Yara Kastelijn op 8’22”
10. flag-nl Shirin van Anrooij op 10’00”


Favorieten

Mannen
Geen Mathieu van der Poel, wel Wout van Aert. Dan is het niet moeilijk op een topfavoriet aan te duiden. Zeker in de wetenschap dat Van Aert als een komeet aan zijn winterseizoen is gestart, met voorlopig zes op zes. Ook in Loenhout was de Jumbo-Visma-kopman outstanding.

Ook Tom Pidcock vindt in Baal een omloop waarop hij zijn ding kwijt kan. Nee, niet in die mate dat we hem Van Aert zien bedreigen voor winst, maar hij kan wel een gooi doen naar een podiumplaats. Een belangrijke concurrent voor de Brit wordt wellicht Michael Vanthourenhout. De West-Vlaamse schaduwkopman bij Pauwels Sauzen-Bingoal is aan een sterke decembermaand bezig en wil die lijn graag nog even doortrekken.

Corné van Kessel heeft zijn plek tussen de toppers opnieuw ingenomen – foto:: Cor Vos © 2021

Toon Aerts is leider in de X2O Trofee, een klassement waarin eigenlijk nu al (na drie van de acht manches) de grootste spanning verdwenen is. Eli Iserbyt volgt al op twee minuten, Corné van Kessel als derde zelfs al op 4’50”. Aerts kan zich permitteren om op Iserbyt te focussen. En die laatste zal wellicht op zijn beurt van start gaan met de Wereldbeker van Hulst in het achterhoofd, op een parcours in het stadscentrum dat hem nog beter ligt dan Baal.

Toch moeten Aerts en Iserbyt in staat zijn om ook in Baal in de top-5 te eindigen. Voor Aerts als Baloise-Trek-renner overigens een halve thuismatch, wat ook geldt voor zijn ploegmaat Lars van der Haar, die van zijn knieperikelen gespaard hoopt te blijven. Wie verder een top-5-plaats mag koesteren is Corné van Kessel. De in België wonende Nederlander heeft zijn plek in de subtop opnieuw ingenomen. Er niet bij in Baal: Quinten Hermans, die focust op de WB-manche van Hulst.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Tom Pidcock, Michael Vanthourenhout
* Toon Aerts, Eli Iserbyt, Corné van Kessel


Vrouwen
Ook bij de vrouwen is er in Baal maar één echte favoriete. Kan ook niet anders als je de cijfers van Lucinda Brand op een rijtje zet. We vallen in herhaling, maar 11 zeges in haar laatste 13 wedstrijden, het blijft indrukwekkend. Bovendien heeft de wereldkampioene nog een dubbele extra motivatie in Baal. Ze won nog nooit de GP van haar teammanager. Een uitdaging op zich. En in het X2O-klassement wil ze ongetwijfeld wat achterstand goed maken op leidster Betsema.

Naast Brand is ook Denise Betsema de regelmaat zelve. Minder overwinningen, dat wel. Maar wat het aantal podiumplaatsen betreft, moet de Texelse amper onderdoen voor Brand. Ook in Baal – waar ze vorig jaar als derde werd afgevlagd – moet ze in staat zijn haar leiderspositie te behouden en mee te doen voor dagwinst.

Net als Betsema, krijgt ook Blanka Kata Vas twee sterren toebedeeld. Vas was er niet bij in Loenhout en speelt dan ook geen rol in het klassement, maar in Heusden-Zolder zagen we dat het Hongaarse talent stilaan naar haar beste vorm toegroeit.

Blanka Kata Vas groeit stilaan naar haar beste vorm toe – foto: Cor Vos © 2021

Onze laatste sterren gaan naar youngsters Fem van Empel en Shirin van Anrooij – beiden sloten de voorbije weken zo goed als aan bij de top – en Ceylin del Carmen Alvarado. Deze laatste vindt in Baal een parcours op maat. Bewijs daarvan haar twee opeenvolgende zeges op de Balenberg. De Rotterdamse is dit jaar nog wat zoekende naar continuïteit in haar prestaties, maar in Baal moet ze sowieso in staat zijn de top-5 te halen.

Annemarie Worst, Sanne Cant en Clara Honsinger vallen net buiten ons lijstje, maar zijn net zo goed kandidates voor de top-5. Al moet Honsinger dan toch iets beter uit de startblokken schieten, om niet steeds weer uit verloren positie terug te moeten knokken. Er trouwens niet bij in Baal: Puck Pieterse en Marianne Vos. Zij zetten in op Hulst, een dag later.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Denise Betsema, Blanka Kata Vas
* Fem van Empel, Ceylin del Carmen Alvarado, Shirin van Anrooij


Weer en TV

Zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be. Er wordt een zonnige nieuwjaarsdag voorspeld, met temperaturen tot 14 graden, met een kleine kans op wat neerslag.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Arie den Blanken 31 december 2021 om 21:01

Als Lucinda dit klassement ook nog eens naar zich toetrekt dan kunnen daar in financiëel opzicht nog geen tien ParijsRubaix ’s voor vrouwen tegen op

5211 1 januari 2022 om 12:30

En is beroepsrenner, dus de poen telt.

Bromerta 1 januari 2022 om 12:49

De dikte van de portemonnee na afloop van een carrière zegt vanzelfsprekend niets over het sportieve palmares. Wie veel klein bier verzamelt krijgt de vensterbank makkelijk vol, maar een prachtige prijzenkast met Kei is uiteraard van een geheel andere orde.

5211 1 januari 2022 om 13:03

Uiteraard is voor de sporter het palmares belangrijk.
Maar velen als ze moesten kiezen maken de keuze voor het geld. Bedoeling van velen is om er een pensioen of groot mogelijke spaarpot aan over te houden.
Dat bij winnen van een kassei, een RVV of een Tour automatisch de naam gevestigd is waardoor programma’s en sponsoren er later voor willen betalen maakt ook dat men in deze context zo’n kei belangrijk vind. Dus puur palmares zonder de poen zal velen nu en vooral 10 jaar na carriëre een zorg zijn.
Uiteindelijk zeggen velen die na sportcarriëre geen grote inkomsten of spaarpot hebben niet voor niets:. “Maar uiteindelijk koop ik er niets voor”

Arie den Blanken 1 januari 2022 om 19:42

Financiëel gewin is het enige wat er toe doet. Als sporters zeggen dat ze palmares belangrijk vinden is dat omdat om de fans te plezieren maar ze menen daar weinig van. en zoals je al is zo’n prijs altijd in functie van wat het oplevert.

5211 1 januari 2022 om 12:29

Junioren op 1. Haverdings
Dames Brand.
Mannen, WvA. En hopelijk terriër Lars weer eens podium maar dat zou wel erg knap zijn en afhankelijk van aantal oliebollen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair