Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2021

Voorbeschouwing: X2O Trofee Brussel 2021

© Cor Vos

zondag 14 februari 2021 om 08:20

Nog drie veldritten te gaan en het seizoen zit erop. Van die drie is de Brussels Universities Cyclocross, als slotmanche van de X2O Trofee, de allerlaatste wedstrijd met inzet. Bij de mannen kan Eli Iserbyt amper nog bedreigd worden in het klassement, maar bij de vrouwen heeft leidster Lucinda Brand nog wat werk om de eindzege helemaal veilig te stellen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Brussels Universities Cyclocross is een van de jongste telgen in de X2O Trofee. Het was in 2019 dat de Belgische hoofdstad voor het eerst opdook in het veldrijden. Evenementenbureau Golazo gebruikte daarvoor de licentie van het ter ziele gegane Francorchamps. Dat kon, met toestemming van de UCI en de Belgische Wielerbond, op voorwaarde dat de licentie werd gebruikt voor een cross in Wallonië of het Brusselse gewest.

Het was uiteindelijk een docent sportmarketing aan de VUB en ULB die de site op de campus van de Brusselse universiteit aanbeval. “Dat we in Elsene zowel de Franstalige en de Nederlandstalige campus in het parcours inpassen, is daarbij niet onbelangrijk,”, aldus Golazo-CEO Christophe Impens. “Zo genieten we ook van de politieke steun van beide taalgemeenschappen. En het is een echte Brusselse cross, die zowel door VRT als door RTBF wordt gecoverd.”

In 2019 won Mathieu van der Poel de eerste editie in Brussel – foto: Cor Vos © 2019

Ook de VUB en ULB zijn enthousiast met het event. In de aanloop naar de eerste editie was er weliswaar enige vorm van studentenprotest (de veldrit werd toen verreden in volle blokperiode), maar dat ging uiteindelijk om een minderheid en kende geen gevolgen. Overigens verenigt de VUB-gemeenschap zich via social media om de cross te volgen op de event-pagina “VUB kijkt naar de Brussels Universities Cyclocross op TV“.

Twaalfhonderd VUB’ers krijgen zelfs een verrassingsbox thuisgestuurd om op zondagnamiddag voor de buis van een maximale crossbeleving te genieten.  Ook een leuk extraatje voor de winnaars bij zowel de vrouwen als de mannen. Zij krijgen niet alleen het typische studentenhoedje, maar ook een week ‘hoogtestage’ op de campus met begeleiding door BLITS, het Brussels Labo voor Inspanning en Topsport.

Laatste winnaars:
Heren
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel

Dames
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado


Vorig jaar

Mathieu van der Poel als een vis in het water
De tweede editie van de Brussels Universities Cyclocross werd vorig jaar afgewerkt zonder Toon Aerts, Laurens Sweeck, Wout van Aert en Quinten Hermans. Zij trokken op stage ter voorbereiding van het Belgisch kampioenschap. Wel van de partij, titelverdediger Mathieu van der Poel met Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel als voornaamste uitdagers.

Vanthourenhout nam het initiatief in de openingsfase. Van der Poel en Van Kessel haakten aan, terwijl klassementsleider Eli Iserbyt iets verderop volgde. In de derde ronde sloot hij, in het gezelschap van Tim Merlier, voorin aan. Wat volgde was een paar rondjes windstilte. Tot Van der Poel in ronde zes versnelde.

Vijf leiders in het tweede wedstrijdkwart – foto: Cor Vos © 2019

De rest wist meteen hoe laat het was. De wereldkampioen sprokkelde in de slotfase nog makkelijk een halve minuut bijeen op zijn eerste achtervolgers. Daarvan toonde Eli Iserbyt zich de sterkste, voor Van Kessel, Vanthourenhout en de verrassende Jens Adams. Met zijn tweede plaats verzekerde Iserbyt zich van eindwinst in de DVV Trofee.

Uitslag Mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Eli Iserbyt op 30″
3. flag-nl Corné van Kessel op 38″
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 42″
5. flag-be Jens Adams op 1’29”
6. flag-be Tom Meeusen op 1’43”
7. flag-be Tim Merlier op 1’56”
8. flag-be Gianni Vermeersch op 2’05”
9. flag-nl Lars van der Haar op 2’16”
10. flag-be Vincent Baestaens op 2’46”

Alpecin-Fenix blijft ongeslagen blijft in Brussel
Bij de vrouwen was de kopstart voor Annemarie Worst. die met Sanne Cant in haar zog het veld indook.  Maar nog voor de eerste passage aan de finishlijn nam Alvarado de leiding over. Alleen Worst en Anna Kay hadden op het technische parcours van Brussel een antwoord op de hoge tempo dat de Rotterdamse uit de benen schudde. Cant moest even naar adem happen.

Toen Ceylin del Carmen Alvarado op het eind van de openingsronde ten val kwam, nam Worst opnieuw over, maar de technisch begaafde kopvrouw van Alpecin-Fenix kwam snel weer aansluiten. Intussen werd Kay voorin gelost, de Britse kreeg het gezelschap van Sanne Cant, die zich in de tweede koershelft de derde podiumplaats zou toe-eigenen.

Ceylin del Carmen Alvarado finishte solo – foto: Cor Vos © 2019

Voorin knokten Alvarado en Worst voor wat ze waard waren. Een voorsmaakje op het WK een paar weken later zeg maar. In de finale maakten beide vrouwen om beurten wel wat foutjes, maar uiteindelijk deed Annemarie Wost dat toch iets vaker dan Alvarado. Zo boekte die haar tweede zege in Brussel. Zo pakt Alpecin-Fenix vier op vier in de twee edities van de Brussels Universities Cyclocross.

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst op 9″
3. flag-be Sanne Cant op 1’12”
4. flag-gb Anna Kay op 1’21”
5. flag-us Katherine Compton op 1’35”
6. flag-nl Manon Bakker 2’21”
7. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 2’31”
8. flag-it Eva Lechner op 2’38”
9. flag-be Ellen Van Loy op 2’41”
10. flag-it Alice Maria Arzuffi op 3’02”


Parcours

Een soort parkcross met een aantal stroken over geaccidenteerd terrein met een paar nijdige, steile en technische hellinkjes. Dat is het parcours van de Universiteitscross samengevat in één zin.

De start van de Brussels Universities Cyclocross ligt op een weg die de campus opsplitst in de VUB en de ULB. Na het startschot duiken de renners het veld in aan de Franstalige kant. Daar wacht een golvend parcours met veel hoogteverschil. Eerst krijgen de renners een bosstrook voor de wielen geschoven waar naar boven en naar beneden wordt gelopen. Na een golvende graszone duiken ze via een spectaculaire afdaling richting het parcours op de campus van de VUB.

Een andere publiekstrekker is het ‘amfitheater’ van de VUB, een groene oase in treden waar de studenten tussen de lessen door even tot rust komen. Hier passeren de renners vier keer: twee keer naar beneden en twee keer naar boven. “Een cruciale strook,” aldus parcoursbouwer Erwin Vervecken. “Op deze trappenpartij kan de beslissing vallen.”


Programma

Programma zondag 14 februari 2021
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Trofee Elite & U23 Mannen

Locatie
Terreinen van de VUB en ULB, Pleinlaan 2, Brussel

Website X2O Badkamers Trofee
Website Universities Cyclocross
Twitter X2O Trofee

Deelnemers vrouwen
Deelnemers mannen

Tussenstand X2O Trofee Mannen na Lille:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts op 3’02”
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 3’11”
4. flag-nl Lars van der Haar op 5’26”
5. flag-be Laurens Sweeck op 7’34”
6. flag-be Quinten Hermans op 7’41”
7. flag-nl Corné van Kessel op 8’03”
8. flag-nl Mathieu van der Poel op 10’41”
9. flag-be  Wout van Aert op 11’08”
10. flag-nl Ryan Kamp op 16’50”

Tussenstand X2O Trofee Vrouwen na Lille:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema op 41″
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 4’40”
4. flag-nl Yara Kastelijn op 7’34”
5. flag-nl Annemarie Worst op 8’12”
6. flag-nl Fem van Empel op 9’53”
7. flag-be Sanne Cant op 10’20”
8. flag-nl Manon Bakker op 12’06”
9. flag-nl Aniek van Alphen op 13’33”
10. flag-us Clara Honsinger op 22’39”


Favorieten

Heren
Eli Iserbyt telt in het klassement van de X2O Trofee 3’02” voorsprong op Toon Aerts. Zonder immense pech of een opgave is de West-Vlaming met andere woorden nu al virtueel eindwinnaar. Het zal de tweede keer op rij zijn dat Iserbyt de Trofee op zijn erelijst schrijft.

Spannender wordt het duel voor de twee overige podiumplaatsen. Michael Vanthourenhout telt amper negen seconden achterstand op Toon Aerts. Dat is zelfs te overbruggen met de bonificatieseconden op het einde van de openingsronde te verdienen zijn. We verwachten met andere woorden een offensieve start van beide toppers. Aerts was in Eeklo overigens dik in orde en zal die tweede plaats met hand en tand verdedigen.

Eli Iserbyt telt in de X2O Trofee drie minuten voorsprong op Toon Aerts – foto: Cor Vos © 2021

Onze topfavoriet voor de dagzege is Laurens Sweeck. In Eeklo werd de winnaar van Middelkerke en Lille vroegtijdig uitgeschakeld na een valpartij, waarna hij zich niet meer forceerde en de benen spaarde voor Brussel. Als Sweeck zijn topvorm van vorig weekend benadert, is hij dé te kloppen man.

Hermans
Of verrast Quinten Hermans? Na een winter waarin hij door de blessure die hij opliep in de openingsetappe van de Dauphiné (half augustus, red) maanden achter de feiten aanliep, maakte hij gisteren komaf met die ellendige periode. Zijn laatste zes resultaten op een rij: 11 – 9 – 8 – 8 – 5 – 1. Dan ben je naar je beste vorm toegegroeid en kan je ook in Brussel in de top drie eindigen.

Onze laatste sterren gaan naar Corné van Kessel, Jens Adams en Lars van der Haar. Als die laatste van start gaat, tenminste. De ploegmaat van Toon Aerts blesseerde zich in Eeklo aan de lies en verliet met een pijnlijke grimas vroegtijdig de wedstrijd.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Laurens Sweeck
** Eli Iserbyt, Quinten Hermans, Toon Aerts
* Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel, Jens Adams, Lars van der Haar (als hij start)


Dames
Op het technische parcours van Brussel is Ceylin del Carmen Alvarado opnieuw de grote favoriete. Na haar mislukt WK werd ze vorige zaterdag tweede in Middelkerke, zondag in Lille haalde ze het in de sprint van Lucinda Brand. Alvarado is aan de gebouwen van de VUB aan haar laatste cros van het seizoen toe en wil haar winter ongetwijfeld in schoonheid afsluiten.

Een koers in de koers wordt ongetwijfeld het duel tussen Lucinda Brand en Denise Betsema. De wereldkampioene oogt de voorbije weken net dat tikkeltje minder scherp dan in de maand januari, terwijl de Texelse absoluut geen tekenen van verval kent. Dat beweest ze nog eens in Eeklo.

Manon Bakker en Denise Betsema staken er in Eeklo bovenuit – foto: Cor Vos © 2021

Brand start met een voorsprong van 41 seconden. Houdt ze die vast of niet? Betsema gaf eerder al aan dat ze er nog in gelooft. Het niveauverschil tussen beide is sowieso minimaal en Brand mag dan net iets minder zijn, ze haalde vorig weekend wel twee keer het podium. Ook de wereldkampioene sluit haar seizoen overigens af in Brussel.

Verder zijn we benieuwd naar de prestaties van Manon Bakker. Samen met Fem van Empel dé revelatie van het seizoen en in Eeklo bijzonder sterk op dreef. Kan ze ook in Brussel haar mannetje staan? Ook Sanne Cant, Anna Kay, Yara Kastelijn, Annemarie Worst en U23-wereldkampioene Van Empel komen in aanmerking voor een topvijfplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Denise Betsema,  Lucinda Brand
*  Manon Bakker,  Annemarie Worst, Anna Kay, Sanne Cant, Fem van Empel, Yara Kastelijn


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza en RTBF in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair