Voorbeschouwing: X2O Trofee – Flandriencross 2021

Voorbeschouwing: X2O Trofee – Flandriencross 2021

© Cor Vos

zaterdag 23 januari 2021 om 09:00

Met de Flandriencross staat zaterdag de zesde manche van de X2O Trofee op het menu. Net als zondag in Overijse met zo goed als alle toppers aan de start. Wie worden de opvolgers van Mathieu van der Poel en Annemarie Worst? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in 2002 dat organisator Jurgen Mettepenningen de Bollekescross boven de doopvont hield. Genoemd naar het bekende bier ‘Bolleke’ van Brouwerij De Koninck, toen hoofdsponsor van het event. De wedstrijd vond plaats in Zogge, een dorpje dat deel uitmaakt van het Oost-Vlaamse Hamme. Met Sven Nys als winnaar, voor Bart Wellens en Mario De Clercq, werd de eerste editie meteen een voltreffer.

Twee jaar later (2004) maakte de Bollekescross zijn intrede in de Superprestige. Het werd een van de drukste bezochte crossen van het seizoen. In 2007 vonden er ook de Belgische kampioenschappen plaats. Bart Wellens pakte er bij de elites zijn tweede en laatste driekleur in een waar modderfestijn.

Etalage
De laatste Bollekescross – gewonnen door Niels Albert – vond plaats in 2013. Het was in dat jaar dat Jurgen Mettepenningen besloot zijn cross in de etalage te zetten. De organisator had ondertussen ook een profteam (Sunweb-ProJob, vandaag Pauwels Sauzen-Bingoal) opgericht en besloot om meer tijd en energie te steken in zijn ploeg. Met Golazo vond Mettepenningen een interessante koper. Golazo is onder meer organisator van de X2O Trofee, toen nog de Bpost Bank Trofee.

Niels Albert won de laatste editie in Zogge – foto: Cor Vos © 2013

Na het bekendmaken van de verkoop weigerden twee lokale landbouwers echter om hun terreinen nog langer vrij te geven. “Dus moesten we op zoek naar een alternatief”, aldus Christophe Impens van Golazo. “Zo kwamen we terecht in Domein Meulenbroek in het centrum van Hamme.”

Van Superprestige naar Bpost Bank Trofee
De nieuwe organisator maakte van de gelegenheid gebruik om de veldrit om te dopen van Bollekescross naar Flandriencross. “Hammenaar Greg Van Avermaet werd in 2014 voor de derde keer tot Flandrien verkozen. De naamswijziging was een passend eerbetoon aan Greg.” Golazo haalde de Flandriencross meteen ook uit de Superprestige en hevelde de wedstrijd over naar de Bpost Bank Trofee, het regelmatigheidscriterium dat het zelf organiseerde.

De Flandriencross vindt dit jaar al voor de zevende keer plaats, maar kende bij de heren nog maar twee winnaars. Wout van Aert won de eerste twee edities, vanaf 2016 is het al Mathieu van der Poel wat de klok slaat. Bij de dames won wereldkampioene Sanne Cant al drie keer in Domein Meulebroek, maar de laatste twee edities stond Annemarie Worst op het hoogste trapje. Dit jaar wordt de Flandriencross voor het eerst in januari afgewerkt.

Als hij in het land is, duikt Van Avermaet elk jaar op in de Flandriencross – foto: Cor Vos © 2016

Laatste tien winnaars:
Mannen
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Niels Albert (laatste keer Zogge)
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-cz Zdenek Stybar
2010: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2019: flag-nl Annemarie Worst
2018: flag-nl Annemarie Worst
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-gb Helen Wyman
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-gb Nikki Brammeier (laatste keer Zogge)
2012: flag-nl Sanne van Paassen
2011: flag-nl Daphny van den Brand
2010: geen dameswedstrijd


Vorig jaar

Vier op een rij voor Van der Poel in Hamme
De laatste editie van de Flandriencross stond daags na de zware verplaatsing naar het Tsjechische Tabor op de agenda. Daar triomfeerde Van der Poel, ondanks een moeilijke week na het overlijden van grootvader Raymond Poulidor. Ook in Hamme wilde Van der Poel Pappy eren. En hij liet er van bij de start geen gras over groeien.

Van der Poel startte furieus en kreeg Toon Aerts – toen nog in de Belgische driekleur – mee in het wiel. Klassementsleider Eli Iserbyt moest meteen een een gaatje laten. Maar na twintig minuten wedstrijd moest ook Aerts de wereldkampioen laten rijden. Prompt werd Laurens Sweeck de eerste achtervolger Van der Poel. Maar die geraakte net niet op het wiel van Van der Poel.

Een zeldzaam podium in Hamme vorig jaar, met Sweeck en Merlier op twee en drie – foto: Cor Vos © 2019

Sweeck bleef wel rondenlang op vijf seconden hangen. Een zeer bemoedigende prestatie van de Antwerpenaar, maar na drie kwart wedstrijd brak de veer dan toch. Hij zou uiteindelijk nog 40 seconden prijsgeven. Tim Merlier pakte zijn eerste podiumplaats van het seizoen na een duel met Lars van der Haar en Eli Iserbyt.

Uitslag Mannen:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Laurens Sweeck op 40″
3. flag-be Tim Merlier op 1’04”
4. flag-nl Lars van der Haar op 1’06”
5. flag-be Eli Iserbyt op 1’10”
6. flag-be Tom Meeusen op 1’15”
7. flag-be Michael Vanthourenhout
8. flag-be Gianni Vermeersch op 1’56”
9. flag-nl Corné van Kessel op 1’57”
10. flag-be Toon Aerts op 2’10”

Annemarie Worst rekent af met Cant, Alvarado en Kastelijn
Net als Van der Poel bij de mannen, zorgde ook Annemarie Worst bij de vrouwen voor de dubbel Tabor-Hamme. Al kreeg Worst wel meer concurrentie dan Van der Poel. Meer zelfs, niet minder dan dertien dames eindigden in Domein Meulebroek binnen de vijftig seconden.

Worst nam al het initiatief in de eerste hectometers. Sanne Cant en Ceylin del Carmen Alvarado kleurden mee het openingskwartier. Na 25 minuten wedstrijd kwam ook de minder goed gestarte Yara Kastelijn aansluiten. En nadat het vooraan een paar keer stil viel, maakten zowaar ook Aniek van Alphen en Ellen Van Loy plots weer aansluiten.

Worst leidt voor Cant, Alvarado en Kastelijn – foto: Cor Vos © 2019

In de finale bleek Worst dan toch de sterkste. De 777-kopvrouw zette alles op alles met een snelle slotronde en dat loonde. Cant, Alvarado en Kastelijn finishten weliswaar alle drie binnen een handvol seconden, maar een echte eindsprint kwam er niet meer. Voor Worst was Hamme (in november verreden) haar vijfde zege van het seizoen.

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Annemarie Worst
2. flag-be Sanne Cant op 3″
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 6″
4. flag-nl Yara Kastelijn op 7″
5. flag-nl Aniek van Alphen op 19″
6. flag-be Ellen Van Loy op 24″
7. flag-be Kim Van De Steene op 26″
8. flag-us Katherine Compton op 27″
9. flag-it Eva Lechner op 34″
10. flag-be Loes Sels op 37″


Parcours

Even terzijde: de start van de Flandriencross wordt elk jaar gegeven aan de Mirabrug. Deze brug over de Durme is meer dan honderd jaar oud en erkend als beschermd monument. Ze werd bij het brede publiek bekend dankzij de film Mira (1971) met Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy in de hoofdrollen. De film was ophefmakend in Vlaanderen wegens zijn vele naaktscènes. Organisator Golazo wilde de brug graag in het parcours opnemen, maar dat was niet haalbaar wegens de UCI-veiligheidsvoorschriften.

De omloop zelf situeert zich dus in Domein Meulebroek. Noem het gerust een vrij traditioneel parcours met passages over bosgrond, balkjes, een stuk weide tussen twee vijvers en een technische passage in het bike-park, net voor het opdraaien van de – best lange – laatste rechte lijn. Een parcours dat zich leent toch samentroeping, zoals we vorig jaar bij de dames zagen. Dat dat bij de heren minder het geval was, lag uiteraard aan de suprematie van ene Mathieu van der Poel.

In vergelijking met vorig jaar is de omloop wel compacter, zoals veel wedstrijden deze winter. Omdat er geen publiek aanwezig is, werd ook een brug uit het parcours geschrapt. Die was vooral functioneel om de toeschouwers makkelijk doorgang te verlenen.


Programma

Programma zaterdag 23 januari 2021
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Trofee Elite & U23 Mannen

Locatie
Domein Meulebroek, Hamme

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee

Deelnemerslijst Heren
Deelnemerslijst Dames

Tussenstand X2O Trofee Heren na Baal:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 3’27”
3. flag-be Toon Aerts op 3’33”
4. flag-nl Lars van der Haar op 3’50”
5. flag-be Quinten Hermans op 6’04”
6. flag-nl Mathieu van der Poel op 7’40”
7. flag-be Wout van Aert op 7’55”
8. flag-nl Corné van Kessel op 8’08”
9. flag-be Laurens Sweeck op 8’28”
10. flag-nl Ryan Kamp op 11’01”

Tussenstand X2O Trofee Dames na Baal:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema op 58″
3. flag-nl Yara Kastelijn op 4’49”
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 5’09”
5. flag-nl Annemarie Worst op 7’13”
6. flag-nl Fem van Empel op 7’41”
7. flag-be Sanne Cant op 9’43”
8. flag-nl Manon Bakker op 10’18”
9. flag-nl Aniek van Alphen op 10’31”
10. flag-us Clara Honsinger op 13’03”


Favorieten

Heren
We zijn op een week van het WK. Dat geeft de wedstrijden van dit weekend toch wel een extra cachet, al zal je ons zeker niet horen spreken over een generale repetitie. Daarvoor zijn de omlopen in Hamme en Overijse te verschillend van dat in Oostende. En we weten uit het verleden immers dat de winnaar van de laatste confrontatie voor het WK (dat was de voorbije jaren altijd Hoogerheide) niet altijd de nieuwe wereldkampioen wordt.

Van der Poel, Van Aert, Iserbyt, Vanthourenhout, Vermeersch, Pidcock, … De meeste toppers kozen de voorbije twee weken voor een buitenlandse stage om de conditie nog wat extra aan te scherpen richting WK. De intensiteit van de geleverde trainingsarbeid zal een rol spelen in de staat van frisheid. Niettemin zijn Van der Poel en Van Aert ook in Hamme gewoon de twee topfavorieten voor de dagzege, met op dit parcours toch een licht voordeel voor de wereldkampioen. Bovendien staat 24 uur later in Overijse voor Van Aert wereldbekerwinst op het spel. Misschien rijdt Van Aert in Hamme met dat gegeven in het achterhoofd.

Zeven jaar geleden werden Van Aert en Van der Poel al één en twee in Hamme – foto: Cor Vos © 2014

Naast de dagzege staat uiteraard ook het klassement in de X2O Trofee op het spel. Eli Iserbyt leidt comfortabel met meer dan drie minuten voorsprong op ploegmaat Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Lars van der Haar. Iserbyt heeft – mede dankzij zijn elleboogblessure – een mindere periode achter de rug. Benieuwd of ook hij zaterdag al de vruchten plukt van zijn Spaanse uitstap en zijn bonus verder kan uitdiepen.

Daarnaast willen we graag zien hoe ver Tom Pidcock staat. De Brit trainde de voorbije weken op Gran Canaria met zijn nieuwe INEOS Grenadiers-ploegmaats en Pidock heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij na zijn piek half december (Gavere, Namen) vol naar het WK wilde toeleven. Zoals je in onderstaand videootje ziet, zat hij ook op Gran Canaria al met het Oostendse zandparcours in het achterhoofd.

Andere kanshebbers op een podiumplaats zijn Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Aerts kende een moeilijk decembermaand, maar sinds de kerstperiode gaat het toch de goede kant op, met als beste resultaat zijn tweede plaats op het BK in Meulebeke. Als hij die progressie kan doortrekken, doet hij in Hamme mee voor het podium.

Favorieten volgens WielerFlits
****  Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert
** Michael Vanthourenhout, Tom Pidcock, Toon Aerts
* Eli Iserbyt, Lars van der Haar, Gianni Vermeersch, Laurens Sweeck


Dames
Vorige week in Mol stonden met Lucinda Brand, Denise Betsema, Yara Kastelijn en Marianne Vos amper toppers aan de start. Grootste afwezigen waren Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Sanne Cant. Omdat Alvarado en Worst een week eerder ook al geen Nederlands kampioenschap hoefden te betwisten, is het voor hen intussen drie weken geleden toen ze hun laatste cross reden.

Het is dan ook uitkijken naar hun staat van paraatheid. Zowel Alvarado, Worst als Cant hebben zich in  Spanje voorbereid op het wereldkampioenschap. Brand en Betsema deden dat in eigen land. Net als bij de mannen is het bij de vrouwen afwachten wie in Hamme met frisse benen aan de start staat.

van links naar rechts: Betsema, Brand en Alvarado. Wordt dat ook het podium in Hamme? –  Foto: Cor Vos © 2020

Alvarado, Brand, Betsema en Worst blijven de vier vrouwen die de hoogste quoteringen krijgen. Met een licht voordeel voor Alvrardo en Brand. Die laatste verdedigt in het klassement van de X2O Trofee overigens en voorsprong van een minuut op Betsema, die zaterdag voor het eerst van start gaat in de Flandriencross.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado
*** Denise Betsema,  Annemarie Worst
**  Yara Kastelijn,  Manon Bakker
* Sanne Cant, Fem van Empel, Aniek van Alphen


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be

Dit artikel delen:

6 Reacties

Pastoor van Dijk 22 januari 2021 om 08:52

Alvarado verloor in bijna 70% van de wedstrijden de koers.

Van Gieten tot en met Hulst reed Alvarado 19 koersen. Daarvan verloor ze 13 wedstrijden. Bij klimkoersen als De koppenberg is ze op voorhand zeker van verlies. Ook op de zuigende grasstroken in WB Hulst kon ze Denise Betsema niet remonteren.
Haar economische rijden- in het wiel van de ander- bracht haar succes. Maar blijven haar tegenkandidaten dat accepteren?

Nico Dick 22 januari 2021 om 18:53

Waarom zo negatief? Dat ze bijna 70 procent van haar wedstrijden verloor, betekent ook dat ze er meer dan 30 procent van won, hé ;-)

yo-eddy 23 januari 2021 om 12:55

niemand verloor zoveel in de WK trui als Wout van Aert, toch is ook hij geen minne renner hè ;)

yo-eddy 23 januari 2021 om 20:29

@PvD … hahahahahahahahahahahaha wie won vandaag :p

Pastoor van Dijk 22 januari 2021 om 21:35

In elke sport draait het maar om één ding: De feitelijke uitslagen. En die zijn onweerlegbaar.

Merlinappa 23 januari 2021 om 08:19

Als jij vindt dat sport alleen om feitelijke uitslagen gaat, heb ik met je te doen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair