Voorbeschouwing: X2O Trofee Herentals

Voorbeschouwing: X2O Trofee Herentals

foto: Cor Vos

woensdag 23 december 2020 om 08:40

In Herentals zijn we woensdag aan de vierde manche van de X2O Trofee toe. En dat betekent, drie dagen na de Wereldbeker in Namen, meteen ook een nieuw duel tussen Van Aert en Van der Poel, terwijl Eli Iserbyt zijn leidersplaats in het klassement verdedigt. Bij de dames is Lucinda Brand de soevereine leidster in de tussenstand. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Zoek niet achter een eerdere editie van een veldrit in Herentals, want die bestaat niet. De X2O Trofee-manche in Herentals is gloednieuw en vervangt deze winter de Azencross in het regelmatigheidscriterium. In Loenhout passen ze een jaartje omwille van Covid-19, al nemen die volgend jaar opnieuw hun plekje in de X2O Trofee in.

Dat Herentals inspringt, is geen toeval. Erwin Vervecken, al 20 jaar inwoner van Herentals, aast al langer op een cross in eigen stad. “Toen ik in 2010 op het toenmalige BLOSO-domein (nu Sport Vlaanderen Herentals, red) afscheid nam als actief renner, was het mijn persoonlijke ambitie hier ooit een cross te organiseren met Golazo. Ik merkte toen al dat hier een uitdagend parcours kon worden uitgetekend.” Dat intussen zowel Wout van Aert, Sanne Cant, Corné van Kessel als Sean De Bie in Herentals woonachtig zijn, is een extra motivatie.

Het podium van het NaTour-criterium in Herentals 2018 – foto: Cor Vos

Dat het zo lang heeft geduurd, heeft er vooral mee te maken dat de veldritkalender al jaren overvol zit. En in eerste instantie werd ook op het domein niet al te enthousiast gereageerd op het voorstel. Pas toen zowel Van Aert als Cant in Luxemburg samen wereldkampioen werden en als inwoners van Herentals gehuldigd werden, kwam er concrete interesse. De voorbije maanden, na het afhaken van Loenhout, kwam alles pas echt in een stroomversnelling.

“En ik heb de voorbije maanden ondervonden dat hier zeker een platform aanwezig is om deze wedstrijd ook in de toekomst op de kalender te houden”, denkt Vervecken. “Herentals huisvest ook een van de meest succesvolle NaTour-criteriums, inclusief een indrukwekkende VIP. Het zal wat puzzelen worden, maar deze cross heeft zeker zijn plaats. De infrastructuur laat het toe en geloof me, de fans zullen verschieten van het uitdagende parcours.”


Vorig jaar

Vorig seizoen stond Herentals niet op de kalender…


Parcours

Het parcours in deze Herentals Crosst is opgedeeld in twee zones: een deel ten zuiden van de Vorselaarsebaan, waar de start- en finishzone zich bevindt, de andere helft ten noorden – waar je op de afbeelding de atletiekpiste ziet. “Deel één, tussen de Vorselaarsebaan en de rivier de Nete, is volledig vlak, met veel passages door het bos. De focus ligt er op techniciteit en snelheid, maar door de overvloedige regenval van de voorbije dagen wordt het er toch steeds modderiger”, vertelt Vervecken. “Maar er de term ‘loodzwaar’ opplakken is nu ook niet gepast. Het is zeker doenbaar.” Ook de materiaalpost bevindt zich in dit gedeelte van het parcours.

Ten noorden van de start- en aankomstzone rijden de renners en rensters via een hellend baantje het Sport Vlaanderen-domein op, voor eerst een (driekwart) rondje op de atletiekpiste. Daarna volgt het zwaartepunt van het parcours: een dubbele passage over de skiberg (foto onder). “Een 21 meter hoge berg die de renners twee keer op en af moeten”, aldus Vervecken. “Eén keer al rijdend, een tweede keer al lopend.”

De afdaling van de piste is er overigens een voor durvers. Je kan zeker tijd winnen als je daalt óp de fiets, maar dan moet je wel zien recht te blijven.” De skiberg dateert overigens uit de jaren ’70, was indertijd een trekpleister om jongeren op matten te leren skiën en is gebouwd op dezelfde Kempische heuvelrug die de meeste veldrijders kennen van hun trainingsparcours in Camping Floréal in Lichtaart. “Maar dan wel in een bosomgeving en niet in het zand”, voegt Vervecken nog toe.


Programma

Programma woensdag 23 december 2020
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Trofee Elite & U23 Mannen

Locatie
Sport Vlaanderen-domein Herentals

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee

Deelnemerslijst Heren
Deelnemerslijst Dames

Tussenstand X2O Trofee Heren na Antwerpen:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar op 2’02”
3. flag-be Toon Aerts op 3’07”
4. flag-be Quinten Hermans op 3’58”
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 4’13”
6. flag-nl Corné van Kessel op 6’06”
7. flag-be Laurens Sweeck op 6’26”
8. flag-nl Ryan Kamp op 6’47”
9. flag-be Daan Soete op 7’15”
10. flag-be Thijs Aerts op 8’36”

Tussenstand X2O Trofee Dames na Antwerpen:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Yara Kastelijn op 50″
3. flag-nl Denise Betsema op 54″
4. flag-nl Annemarie Worst op 1’02”
5. flag-nl Fem van Empel op 3’57”
6. flag-nl Aniek van Alphen op 4’54”
7. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 5’47”
8. flag-nl Manon Bakker op 6’23”
9. flag-be Sanne Cant op 7’16”
10. flag-gb Anna Kay op 9’15”


Favorieten

Heren 

Op Tom Pidcock na, die een dagje rust inplant om zaterdag en zondag zo fris mogelijk aan de start te verschijnen in respectievelijk Heusden-Zolder (Superprestige) en Dendermonde (Wereldbeker), staan in Herentals alle toppers aan de start, inclusief Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De twee rivalen zijn uiteraard de grote favorieten voor de dagzege in deze X2O Trofee. Voor het eindklassement komt het duo niet meer in aanmerking.

Van Aert krijgt een streepje voor op Van der Poel: de wereldkampioen heeft met Essen toch een extra wedstrijd in de benen, terwijl Van Aert wellicht iets meer uitgerust aan de start staat in Herentals. Daarnaast geniet Van Aert, ook al is er geen publiek aanwezig, van het thuisvoordeel. De cross wordt in vogelvlucht op amper twee, drie kilometer van bij hem thuis afgewerkt. Het zal de kopman van Jumbo-Visma extra motiveren.

Achter die twee ligt het helemaal open. Eli Iserbyt is er de voorbije twee crossen niet in geslaagd om zijn goede vorm te etaleren. In Gavere had hij geen superbenen en kende hij bovendien een slechte start. In Namen kampte hij met een weerbarstige ketting in de eerste honderden meters en was zijn wedstrijd meteen voorbij. Met een goede prestatie in Herentals kan hij die twee pechwedstrijden achter zich laten.

Quinten Hermans is opnieuw op niveau – foto: Cor Vos

Michael Vanthourenhout, gouw- en ploeggenoot van Iserbyt, was in Namen de enige van de fulltime crossers die lang in de buurt van Van Aert, Van der Poel en Pidcock bleef. Die status bevestigen is een doel van de West-Vlaamse leider in de Wereldbeker. Niet toevallig pasten Vanthourenhout en Iserbyt allebei voor de Ethias Cross in Essen.

Twee andere kanshebbers op een podiumplaats zijn Quinten Hermans en Laurens Sweeck. Hermans is eindelijk terug op niveau na de aanslepende blessure die hij deze zomer opliep bij een val in de openingsrit van de Dauphiné. Na hard werken blijft hij progressie maken. In Essen pakte hij zijn eerste podiumplaats van het seizoen. Belgsich kampioen Sweeck kende na zijn overwinningen in Niel en Leuven een kleine terugval, maar ook hij bewees in de Robotlandcross op de terugweg te zijn.

Favorieten volgens WielerFlits
****  Wout van Aert
*** Mathieu van der Poel
** Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans
* Laurens Sweeck, Toon Aerts, Corné van Kessel, Lars van der Haar


Dames

Blijft Lucinda Brand het damesveldrijden domineren? We hebben geen enkele reden om daar voorlopig aan te twijfelen. In Namen behaalde ze haar achtste seizoenszege, opnieuw met overwicht. Brand leidt zowel in de Wereldbeker, de Superprestige als in de X2O Trofee. Momenteel telt ze in de X2O Trofee 50 seconden voorsprong op Yara Kastelijn, en de Rotterdamse is niet zinnens haar leidersplaats zomaar te grabbel te gooien.

Weerwerk verwachten we in eerste instantie van Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado. De wereldkampioene was niet bijster gelukkig met haar vierde plaats in Namen en is er op gebrand om snel weer de stap naar de absolute top te zetten. Betsema is vier plaatsen gestegen op de UCI-ranking en start voor het eerst in de X2O Trofee vanop de eerste rij. De Texelse is overigens de enige dame die er de voorbije weken in geslaagd is Brand te kloppen.

Vos haalde in Essen meteen een hoog niveau – foto: Cor Vos

Marianne Vos hervatte in Essen de competitie meteen met winst, al moeten we toch de nuance meegeven dat zowel Brand, Betsema en Avarado er niet van de partij waren. Meedoen voor een mooie ereplaats zal de meervoudige wereldkampioene wellicht wel doen, maar volgens ons is Vos in Herentals nog niet bij machte om de drie dames die de voorbije weken domineerden te bedreigen. Al weet je met Vos nooit.

Clara Honsinger was de revelatie in Namen met een tweede plaats, maar de Amerikaanse kampioene komt vooral tot haar recht als er veel geklommen moet worden. Samen met Yara Kastelijn, die in Essen uitgeschakeld werd met materiaalpech, kan Honsinger wel wedijveren voor een topvijfplaats. Kastelijn heeft overigens een mooi klassement te verdedigen in de X2O Trofee.

Verder zijn we vooral benieuwd naar wat Sanne Cant en Annemarie Worst vermogen. Met een vierde plaats in Antwerpen en een zesde stek in Gavere, ging het de voorbije weken de goede kant op met de Belgische kampioene. Namen laten we buiten beschouwing, want dat is allesbehalve een omloop waarop ze haar ei kwijt kan. Maar in Herentals moet ze in principe opnieuw i staat zijn om aan te knopen met een mooie uitslag.

Annemarie Worst nam een weekje rust, maar is er in Herentals terug bij – foto: Cor Vos

Annemarie Worst kende de voorbije weken een terugval (ze werd pas dertiende in Gavere) na een voortreffelijke seizoensstart en bleef een weekje uit competitie. In Herentals hervat ze opnieuw, niet in het minste om haar vierde plaats in het klassement van de X2O Trofee te verdedigen. Afwachten of ze nu al opnieuw haar niveau van oktober en november haalt…

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand
*** Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado
** Yara Kastelijn,  Marianne Vos, Clara Honsinger, Sanne Cant
* Aniek van Alphen, Kata Blanka Vas, Annemarie Worst, Eva Lechner


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be

Dit artikel delen:

3 Reacties

FW07 22 december 2020 om 19:24

‘Van Aert krijgt een streepje voor op Van der Poel: de wereldkampioen heeft met Essen toch een extra wedstrijd in de benen, terwijl Van Aert wellicht iets meer uitgerust aan de start staat in Herentals.’

Dit zou ik nog ergens kunnen begrijpen, ware het niet dat het hier om Van der Poel gaat. Degene die lachend herstellen kan in de race en een dag na een dikke enkel nog iedereen er op legt. Ik zou zelfs zeggen: de extra wedstrijd is een voordeel voor Van der Poel.

Merlinappa 23 december 2020 om 06:35

+1

UrbanSteel 23 december 2020 om 11:44

Van Aert dit jaar: 3, 3, 4 en 2.
van der Poel dit jaar: 1, 2, 1 en 1
Vreemd dat een veel winnaar slechts op plaats 2 staat.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair