Voorbeschouwing: X2O Trofee Kortrijk 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 27 november 2021 om 12:00

Voorbeschouwing: X2O Trofee Kortrijk 2021

De Caps Urban Cross in Kortrijk, een specifieke stadscross die deel uitmaakt van de X2O Badkamers Trofee, is nog maar aan zijn derde editie toe, maar in die korte periode profileerde de wedstrijd zich als aanwinst op de kalender. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het waren de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne en zijn schepen van Sport Arne Vandendriessche die al een poos vragende partij waren om een topcross naar de Groeningestad te halen. “Maar daarvoor moest er uiteraard een plekje op de reeds overvolle kalender vrijkomen”, vertelde Christophe Impens van het organiserende Golazo daar een paar jaar geleden over. “Dat was in 2019 het geval en we kregen toestemming van de UCI en Belgian Cycling om Kortrijk in te passen.” Tot zover het ontstaan van de CAPS Urban Cross, die dus twee jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd.

Eenmaal het plaatsje op de kalender verzekerd, werd gezocht naar een geschikte locatie. In eerste instantie werd gekozen voor een omloop in deelgemeente Bellegem, maar uiteindelijk kwam parcoursbouwer Erwin Vervecken terecht in het Koning Albertpark, middenin het Kortrijkse stadscentrum. “Een groene oase die we letterlijk ontdekt hebben via Google Earth”, vertelde Impens.

Het eerste mannenpodium ooit in de Kortrijkse Urban Cross – foto: Cor Vos

En zowel in Kortrijk als bij Golazo pakken ze graag uit met dat unieke, onderscheidende karakter dat een stadscross heeft. En dat de wedstrijd meteen in de DVV Trofee (intussen X2O Trofee) werd gedropt, is geen toeval. Ook al hechten toppers steeds minder belang aan klassementscrossen, toch biedt dit vandaag nog steeds de grootste garantie op een degelijk deelnemersveld.

De eerste editie werd gewonnen door Mathieu van der Poel bij de mannen en Lucinda Brand bij de vrouwen. Toen gold de CAPS Urban cross als de derde manche van de DVV Trofee, na de Koppenbergcross en de Flandriencross (Hamme). Vorig jaar verschoof de Flandriencross naar januari, sindsdien is Kortrijk de tweede manche van het regelmatigheidscriterium.

Erelijst:
Mannen
2020 flag-be Eli Iserbyt
2019 flag-nl Mathieu van der Poel

Vrouwen
2020 flag-nl Lucinda Brand
2019 flag-nl Lucinda Brand


Vorig jaar

Eli Iserbyt met z’n vijfde van het seizoen
In 2020 stond de Urban Cross in het teken van de terugkeer in competitie van Wout van Aert. En ondanks de lage verwachtingen drukte die meteen zijn stempel mee op de cross. Al na een kwartier wedstrijd nestelde hij zich in een groepje met Lars van der Haar, Corné van Kessel en Eli Iserbyt, dat jacht maakte op de in de openingsronde ontsnapte Michael Vanthourenhout.

Vanthourenhout liep echter verder uit, terwijl het achtervolgende kwartet Toon Aerts, Quinten Hermans en Ryan Kamp zag terugkeren. Het was toen dat Van Aert voor het eerst zelf initiatief nam en het zevental decimeerde. Alleen Iserbyt en – weliswaar met de nodige moeite – Van der Haar konden volgen. En toen Vanthourenhout vooraan lek reed, veranderde de situatie voorin helemaal.

Van der Haar bood in de finale lang weerstand aan Iserbyt – foto: Cor Vos

Vanthourenhout verdween van het voorplan, zodat zijn ploegmaat Iserbyt vol zijn kans kon gaan. En die deed dat met overtuiging. Van Aert begon wat foutjes te maken en ook Van der Haar kon de kleine kloof op de régional de l’étape (Iserbyt woont in het naburige Kuurne) niet meer dichten. Van der Haar hield zijn tweede plaats vast, Van Aert mocht in zijn debuutcross mee op het podium.

Uitslag Mannen 2020:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar op 7″
3. flag-be Wout van Aert op 27″
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 41″
5. flag-be Quinten Hermans op 50″

Brand, net als in 2019
De jonge Fem van Empel nam de kopstart, terwijl topfavoriete Lucinda Brand uitblonk in afwezigheid. Zij had haar start compleet gemist. Maar na een kwartier wedstrijd knokken, sloot ze toch aan in de eerste groep, waarbij ook Alvarado, Betsema, Worst, Kastelijn, Bakker, Van Alpen, Cant en Van Loy.

Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Annemarie Worst maakt voorin lange tijd het mooie weer, tot Alvarado en Worst kennismaakten met de Kortrijkse ondergrond en Betsema alleen voorop geraakte. Een lastige onderneming, zo bleek. Eerst Alvarado, later ook nog Kastelijn en Brand maakten de oversteek. Worst reed lek.

Het vrouwenpodium in Kortrijk, inclusief mondkapjes – foto: Cor Vos

In de slotronde ging ook Alvarado nog eens in de fout, waarna Brand, Betsema en Kastelijn op de brug mochten sprinten voor winst. Brand trok net als in 2019 aan het langste eind. Nog dit: de volledige top zeven in Kortrijk was Nederlands. Sanne Cant finishte als achtste en eerste Belgische.

Uitslag vrouwen 2020:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema
3. flag-nl Yara Kastelijn
4. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 14″
5. flag-nl Fem van Empel op 40″


Parcours

De omloop van de Caps Urban Cross situeert zich op vijfhonderd meter van de Grote Markt, namelijk in en rond het Albertpark. Zoals je op de plattegrond (onder) kan zien, inclusief twee bruggen: de smalle Collegebrug, die uitsluitend gebruikt wordt voor voetgangers en fietsers, én de brede Groeningebrug. Beide bruggen overspannen de rivier de Leie.

De twee bruggen zijn niet de enige hindernissen op het parcours. De renners doorkruisen ook het zand van Buda Beach, een strandje langs de rivier.

Het rondje is iets meer dan drie kilometer. Dat is iets langer dan de doorsnee afstand van een crossparcours. Een bewuste keuze voor het toch wel snelle parcours. Ook best uniek: de finishlijn is getrokken pal boven de Leie, in het midden van de Groeningebrug. Als het op een spurtje aankomt, moet er dus bergop gesprint worden.

In vergelijking met vorig jaar is het parcours onveranderd gebleven.


Programma

Programma zaterdag 27 november 2021
10u00: jeugdinitiatie
11u00: Junioren mannen
12u00: Beloften mannen
13u45: Elite vrouwen
15u00: Elite mannen

Locatie:
Koning Albertpark, Kortrijk

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee

Alle deelnemers

Tussenstand X2O Trofee Mannen na Koppenbergcross:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts op 29″
3. flag-nl Lars van der Haar op 1’33”
4. flag-nl Corné van Kessel op 2’56”
5. flag-be Toon Vandebosch op 2’57”
6. flag-be Tom Meeusen op 3’14”
7. flag-be Lander Loockx op 3’19”
8. flag-be Michael Vanthourenhout op 3’30”
9. flag-be Jens Adams op 3’51”
10. flag-be Thijs Aerts op 4’14”

Tussenstand X2O Trofee Vrouwen na Koppenbergcross:
1. flag-us Clara Honsinger
2. flag-nl Denise Betsema op 7″
3. flag-hu Blanka Kata Vas op 45″
4. flag-nl Yara Kastelijn op 1’47”
5. flag-nl Lucinda Brand op 2’11”
6. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 2’22”
7. flag-nl Annemarie Worst op 3’11”
8. flag-nl Fem van Empel op 3’29”
9. flag-fr Hélène Clauzel op 3’57”
10. flag-fr Perrine Clauzel op 5’04”


Favorieten

Mannen
De veldritfan is in de eerste seizoenshelft verwend met meerdere spannende wedstrijden, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Bij de mannen vooral omdat ‘man van de eerste seizoenshelft’ Eli Iserbyt meestal pas in volle finale zijn troeven op tafel gooit. Ook het snelle parcours in Kortrijk staat meestal garant voor een spannende cross.

Wout van Aert – in tegenstelling tot vorig jaar, toen hij hervatte in Kortrijk – en Tom Pidcock duiken volgende week voor het eerst het veld in. In Kortrijk is het dus weer uitkijken naar de protagonisten van de voorbije weken. Al is er eentje niet bij: Quinten Hermans (samen met Daan Soete op stage) past voor Kortrijk.

Dan kijken we logischerwijze in eerste instantie naar Eli Iserbyt, Europees kampioen Lars van der Haar, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Het moet al vreemd lopen, mocht de winnaar niet uit dit vijftal komen. Al zetten we nog de nodige vraagtekens achter Vanthourenhout, die vorig weekend uit competitie bleef met verkoudheidsperikelen.

Iserbyt en Van der Haar in actie in Tabor – foto: Cor Vos

Iserbyt en Van der Haar waren vorig jaar één en twee. Ook dit jaar krijgen zij de meeste sterren achter hun naam. Aerts, Sweeck en Vanthourenhout komen daar net onder. En laten we met z’n allen maar duimen dat Toon Aerts het goed doet trouwens, hij is immers de enige die er de spanning in de X2O Trofee nog een beetje kan inhouden. Hij telt een half minuutje achterstand op Iserbyt. Van der Haar volgt als derde al op anderhalve minuut.

Corné van Kessel en Vincent Baestaens zijn voor ons de belangrijkste outsiders. Het parcours in Kortrijk lijkt wel iets op maat voor Baestaens trouwens, die nog steeds op zoek is naar een profcontract voor volgend seizoen. Nog dit: zoek niet naar Pim Ronhaar, Mees Hendrikx, Thibau Nys, Emiel Verstrynge of andere Ryan Kamps. Net als in de andere wedstrijden van de X20 Trofee rijden de beloften een aparte wedstrijd. Al start Kamp ook niet bij de beloften, hij focust op Besançon, de WB-manche op zondag.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Lars van der Haar, Toon Aerts
* Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Vincent Baestaens


Vrouwen
Van de top vijf van vorig jaar ontbreekt alleen Fem van Empel. Zij last een dagje rust in met het oog op de wereldbekermanche van zondag in het Franse Besançon. Al was Van Empel ook niet de grootste favoriete op de dagzege. Daarvoor kijken we net als anders naar Lucinda Brand, Denise Betsema, Annemarie Worst, Yara Kastelijn en Ceylin del Carmen Alvarado.

Brand kan in Kortrijk zowaar voor een hattrick zorgen: zij won ook de eerste twee edities in het Albertpark. Maar dat deed ze telkens in de sprint. In 2019 tegen Alvarado, vorig jaar tegen Betsema en Kastelijn. Morgen houden we ook rekening met Worst, een week na haar knappe zege in Koksijde.

Voor leidster Honsinger wordt het in Kortrijk schade beperken – foto: Cor Vos

Voorts houden we ook het klassement van de X2O Trofee in het oog. Clara Honsinger leidt, maar vindt in Kortrijk veel minder een parcours op haar maat dan op de Koppenberg. Voor haar wordt het wellicht de schade beperken om op die manier toch in de kop van het klassement te blijven. Denise Betsema lijkt de grootste kanshebber om de leiding over te nemen. Zij volgt op amper zeven seconden van de Amerikaanse.

Ook Blanka Kata Vas, derde op de Koppenberg, is er in Kortrijk niet bij. De nummers vier en vijf in de ranking, Kastelijn en Brand, volgen al op ruime afstand van Honsinger en Betsema.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Denise Betsema, Annemarie Worst
* Yara Kastelijn, Ceylin del Carmen Alvarado, Clara Honsinger


Weer en TV

Zowel de mannen- als de vrouwencross in Kortrijk wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland.  Meteovista voorspelt een zaterdagnamiddag met best wat regen (90 procent kans op neerslag) en niet al te beste temperaturen, die amper boven het vriespunt uitkomen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.