Voorbeschouwing: X2O Trofee Kortrijk

Voorbeschouwing: X2O Trofee Kortrijk

foto: Cor Vos

zaterdag 28 november 2020 om 08:00

De Caps Urban Cross in Kortrijk is nog maar aan zijn tweede editie toe, maar een jaar geleden profileerde de wedstrijd zich meteen als aanwinst op de kalender. Dit jaar krijgt de West-Vlaamse stadscross een extra dimensie: Wout van Aert hervat na een rustpauze van vijf weken de competitie. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het waren de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne en zijn schepen van Sport Arne Vandendriessche die al een poos vragende partij waren om een topcross naar de Groeningestad te halen. “Maar daarvoor moest er uiteraard een plekje op de reeds overvolle kalender vrijkomen”, vertelde Christophe Impens van het organiserende Golazo ons. “Dat was vorig jaar het geval en we kregen toestemming van de UCI en Belgian Cycling om Kortrijk in te passen.” Tot zover het ontstaan van de CAPS Urban Cross, die exact een jaar geleden voor het eerst georganiseerd.

Eenmaal het plaatsje op de kalender verzekerd, werd gezocht naar een geschikte locatie. In eerste instantie werd gekozen voor een omloop in deelgemeente Bellegem, maar uiteindelijk kwam parcoursbouwer Erwin Vervecken terecht in het Koning Albertpark, middenin het Kortrijkse stadscentrum. “Een groene oase die we letterlijk ontdekt hebben via Google Earth”, vertelde Impens ons een jaar geleden.

Het eerste mannenpodium ooit in de Kortrijkse Urban Cross – foto: Cor Vos

En zowel in Kortrijk als bij Golazo pakken ze graag uit met dat unieke, onderscheidende karakter dat een stadscross heeft. En dat de wedstrijd meteen in de DVV Trofee (nu X2O Trofee) werd gedropt, is geen toeval. Ook al hechten toppers steeds minder belang aan klassementscrossen, toch biedt dit vandaag nog steeds de grootste garantie op een degelijk deelnemersveld.

De eerste editie werd gewonnen door Mathieu van der Poel bij de mannen en Lucinda Brand bij de vrouwen. Toen gold de CAPS Urban cross als de derde manche van de DVV Trofee, na de Koppenbergcross en de Flandriencross (Hamme). Dit jaar is het nog maar de tweede manche van de X2O Trofee. De Flandriencross is verschoven naar januari.

Erelijst:
Mannen
2019 flag-nl Mathieu van der Poel

Dames
2019 flag-nl Lucinda Brand


Vorig jaar

Acht op acht voor Van der Poel

Topfavoriet Mathieu van der Poel startte prima, maar hield zich daarna meer dan een half uur gedeisd en bekeek de debatten vanop de tweede rij.  Dat gaf de kans aan Eli Iserbyt, woonachtig op amper vier kilometer van het parcours in het Koning Albertpark, om zich te tonen aan zijn thuispubliek. Een beslissing forceren in deze toch wel snelle wedstrijd lukte de jonge West-Vlaming niet.

En daar slaagde ook niemand anders in. Zowat vijftien renners klitten lange tijd aan elkaar. Onder anderen Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Tim Merlier deden tevergeefs pogingen om de uitgebreide groep uit elkaar te ranselen. En Van der Poel? Die maakte zich nergens druk om, maar leek de wedstrijd wel onder controle te hebben.

Van der Poel hield zich vorig jaar lang gedeisd – foto: Cor Vos

Tenminste, tot hij iets na halfkoers even te voet stond met een mechanisch probleem. De wereldkampioen verzeilde op die manier zowaar in allerlaatste positie van de kopgroep. Van paniek was echter nooit sprake. Amper een paar minuten later nam hij zijn plaats opnieuw in. Meer zelfs, hij stoomde door naar de kop van de koers en bereidde zich voor op een demarrage. Die kwam er uiteindelijk na veertig minuten koers.

Michael Vanthourenhout was de laatste die een poging deed om te volgen, maar al snel was duidelijk dat de wereldkampioen opnieuw outstanding was. In anderhalve ronde reed hij een halve minuut bij elkaar, waardoor hij de slotronde à l’aise kon afwerken. Goed voor een achtste seizoenszege op … Jawel, acht wedstrijden. Tim Merlier sprintte naar de tweede plaats, ten koste van Toon Aerts.

Uitslag Heren 2019:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Tim Merlier op 27″
3. flag-be Toon Aerts
4. flag-nl Corné van Kessel op 28″
5. flag-be Eli Iserbyt op 30″
6. flag-be Michael Vanthourenhout op 31″
7. flag-nl Lars van der Haar op 32″
8. flag-nl David van der Poel op 48″
9. flag-be Jim Aernouts op 49″
10. flag-be Tom Meeusen

Brand klopt Alvarado in sprintje bergop

Lucinda Brand, Yara Kastelijn, Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst kregen aan het einde van de openingsronde het gezelschap van wereldkampioene Sanne Cant. Vijf leidsters, die het verdere verloop van de wedstrijd zouden kleuren. Iets verderop volgde Eva Lechner, maar de Italiaanse kampioene zou niet meer in aanmerking komen voor een topvijfplaats.

Brand testte haar concurrentes een eerste keer na twintig minuten wedstrijd, maar werd teruggepakt en moest zelf even naar adem happen toen Alvarado op haar beurt verdapperde. De kopvrouw van Corendon-Circus kreeg Worst mee. Maar Brand knokte zich toch terug in het wiel, met Cant en Kastelijn in haar spoor.

Opschudding bij het ingaan van de finale: Kastelijn kwam ten val en hield daarbij ook Cant en Worst op. Zo kregen Brand en Alvarado plots de ruimte. Het duo bundelde de krachten en zorgde ervoor dat de drie achtervolgers niet meer terugkwamen. Alvarado zetten van de kop af de sprint bergop in, maar Brand had nog dat tikkeltje extra in huis en won uiteindelijk met een fietslengte voorsprong. Alvarado kreeg een troostprijs: de leidersplaats in de DVV Trofee.

Brand haalde het met een fietslengte voorsprong – foto: Cor Vos © 2019

Uitslag dames 2019:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1″
3. flag-nl Annemarie Worst op 17″
4. flag-be Sanne Cant
5. flag-nl Yara Kastelijn
6. flag-it Alice Maria Arzuffi op 54″
7. flag-it Eva Lechner op 58″
8. flag-be Laura Verdonschot op 1’08”
9. flag-be Kim Van De Steene op 1’12”
10. flag-lu Christine Majérus op 1’20”


Parcours

De omloop van de Caps Urban Cross situeert zich op vijfhonderd meter van de Grote Markt, namelijk in en rond het Albertpark. Zoals je op de plattegrond (onder) kan zien, inclusief twee bruggen: de smalle Collegebrug, die uitsluitend gebruikt wordt voor voetgangers en fietsers, én de brede Groeningebrug. Beide bruggen overspannen de rivier de Leie.

Dit jaar geen modderpassage in Kortrijk – foto: Cor Vos

De twee bruggen zijn niet de enige hindernissen op het parcours. De renners doorkruisen ook het zand van Buda Beach, een strandje langs de rivier. Vorig jaar werd een nieuw aangelegd grasveld in het Guldensporencollege dat door de regenval veranderde in een zware modderstrook (afbeelding boven). “Het gras is intussen goed ingegroeid”, vertelt Vervecken ons. “Van lopen is daar dit jaar absoluut geen sprake meer.” In die weide bevindt zich net als vorig jaar de materiaalpost en een balkenzone.

Het rondje is iets meer dan drie kilometer. Dat is iets langer dan de doorsnee afstand van een crossparcours. Een bewuste keuze voor het toch wel snelle parcours. Ook best uniek: de finishlijn is getrokken pal boven de Leie, in het midden van de Groeningebrug. Als het op een spurtje aankomt, moet er dus bergop gesprint worden.


Programma

Programma zaterdag 28 november 
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Trofee Elite & U23 Mannen

Locatie
Koning Albertpark, Kortrijk

Website X2O Badkamers Trofee
Twitter X2O Trofee

Deelnemerslijst Heren
Deelnemerslijst Dames

Tussenstand X2O Trofee Heren na Koppenbergcross:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-nl Lars van der Haar op 58″
3. flag-be Toon Aerts op 1’25”
4. flag-be Quinten Hermans op 1’49”
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 2’04”
6. flag-be Toon Vandebosch op 2’40”
7. flag-gb Thomas Mein op 3’16”
8. flag-nl Corné van Kessel op 3’29”
9. flag-nl Ryan Kamp op 3’45”
10. flag-be Daan Soete op 3’50”

Tussenstand X2O Trofee Dames na Koppenbergcross:
1. flag-nl Annemarie Worst
2. flag-nl Yara Kastelijn  z.t.
3. flag-nl Lucinda Brand op 9″
4. flag-nl Denise Betsema op 52″
5. flag-it Eva Lechner op 1’20”
6. flag-nl Aniek van Alphen op 1’30”
7. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 1’58”
8. flag-nl Puck Pieters op 2’04”
9. flag-nl Fem van Empel op 2’12”
10. flag-hu Kata Blanka Vas op 2’20”


Favorieten

Heren 

De veldritfan is in de eerste seizoenshelft verwend met meerdere spannende wedstrijden. Bovendien met verschillende winnaars. De tien tv-crossen werd verdeeld onder vier renners: Eli Iserbyt spant de kroon met vier zeges, Toon Aerts was drie keer de beste, terwijl bij Laurens Sweeck de teller op twee staat. In Merksplas bewees Michael Vanthourenhout dat Pauwels Sauzen-Bingoal nog een derde kopman heeft die kan winnen.

En als we het over spankracht hebben, dan zou de X2O-manche in Kortrijk zo maar eens nog enerverender kunnen zijn. Een snel en wel heel berijdbaar rondje waarin vorig jaar alleen een sterke Mathieu van der Poel er in slaagde afstand te nemen van de concurrentie. De wereldkampioen is er zaterdag echter niet bij. De nummers twee tot zeven eindigden zowaar binnen de vijf seconden.

Pelotonvorming in Kortrijk – foto: Cor Vos

Toon Aerts en Eli Iserbyt krijgen een streepje voor op de rest. De twee kwamen de voorbije weken niet meer aan winnen toe en zullen supergemotiveerd zijn om opnieuw met de zege aan te knopen. Aerts stond vorig jaar al op het podium in Kortrijk en zal ongetwijfeld graag zijn vorige zondag overleden oma eren. Iserbyt woont op minder dan een handvol kilometer van het Albertpark en mag dus letterlijk spreken van een thuiscross, wat – ook als is er geen publiek – altijd een extra prikkel geeft.

Minpuntje voor Aerts: hij moet, samen met Lars van der Haar, de ploegtactiek van de mannen van Jurgen Mettepenningen weerstaan. Niet te onderschatten als het lang samentroept. De voorbije week is immers bewezen dat ook Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout het kunnen afmaken in de finale. Iets wat Van der Haar – hoe constant hij ook is – dit jaar nog niet heeft bewezen.

In Kortrijk mag Van Aert opnieuw zijn Red Bull-helm opzetten – foto: Cor Vos

En dan is er uiteraard Wout van Aert, die in Kortrijk aan zijn veldritseizoen begint na een rustpauze. De winnaar van onder meer Milaan-San Remo, de Strade Bianche en twee Touretappes mag dan wel competitieritme missen, een slechte startpositie hebben (derde of vierde rij) en zelf de druk voorlopig nog wat afhouden, het snelle parcours in Kortrijk speelt zeker in zijn voordeel. Telkens het vooraan samentroept en stilvalt, speelt dat in het voordeel van Van Aert om terug te komen. Hij kan zomaar de derde hond zijn in het ploegenspel tussen Telenet-Baloise en Pauwels Sauzen-Bingoal.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Eli Iserbyt, Toon Aerts
*** Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Wout van Aert
** Lars van der Haar, Corné Van Kessel
* Quinten Hermans, Vincent Baestaens, Felipe Orts


Dames

Spannende crossen bij de mannen, maar bij de dames is het niet anders. Weliswaar met Nederlanders in de hoofdrol in plaats van de Belgen bij hun mannelijke collega’s. En met een pak minder ploegtactiek, want de dames rijden stuk voor stuk met een ander shirt. Ceylin del Carmen Alvarado (4) en Lucinda Brand (3) zijn voorlopig de veelwinnaars in de tien tv-crossen die tot vandaag zijn afgewerkt. Annemarie Worst, Denise Betsema en Aniek van Alphen pakten er elk eentje.

Vier dames steken er de laatste weken bovenuit: Alvarado, Brand, Betsema en Worst. Kort daarachter, maar met de nodige moeite, volgt Kastelijn. De logica zegt dat ook in Kortrijk een van eerstgenoemd kwartet met de bloemen mag pronken. Brand was vorige week de beste in Merksplas, met dank aan een slippertje van Alvarado, en de Rotterdamse haalde het een jaar geleden in Kortrijk ook al van de haar stadsgenote.

Kan Betsema het in Kortrijk wel afmaken? – foto: Cor Vos

Brand is ook diegene die de meeste wegervaring heeft en die komt ongetwijfeld van pas in Kortrijk. Vandaar dat de kopvrouw van Telenet-Baloise onze lichte voorkeur krijgt. Al zijn we benieuwd naar wat Denise Betsema kan klaarspelen in het Albertpark. De Texelse was in Merksplas misschien wel de beste dame in koers, maar moest zoals al meerdere keren dit seizoen terugknokken na een minder goede start.

Niet onbelangrijk: een aantal dames is er in Kortrijk niet bij. Onder meer Laura Verdonschot, Blanka Kata Vas, Alice Maria Arzuffi en Eva Lechner kiezen ervoor om al af te reizen naar Tsjechië, waar zondag in Tábor de eerste manche van de Wereldbeker op de agenda staat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand
*** Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Annemarie Worst
** Yara Kastelijn
Sanne Cant, Manon Bakker, Aniek van Alphen


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender. Meteovista voorspelt een zaterdagnamiddag zonder regen en met een flauw winterzonnetje.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Pastoor van Dijk 26 november 2020 om 13:12

” Annemarie Worst, Denise Betsema en Aniek van Alphen pakten er elk eentje.” (cit. Nico Dick).

Denise Betsema won twee crossen:
17-10-2020 Ethias Cross Beringen
18-10-2020 EKZ Cross Tour Bern.

Bron: Wvcycling.com. Overwinningen Denise Betsema.

0
Nico Dick 26 november 2020 om 13:49

Het gaat om de tien tv-crossen, meneer pastoor. Stond al duidelijk omschreven bij de mannen, heb het nu ook toegevoegd bij de dames.

0
boenk 29 november 2020 om 01:31

Meneer pastoor, mooi :-)

0
Pastoor van Dijk 26 november 2020 om 18:10

De cros in Bern zag ik op tv. Vanuit Uw standpunt was Uw weergave juist.
Vr. groet,
Pastoor van Dijk

0
didison 27 november 2020 om 13:14

Betsema en Wout gaan hier met de hoofdprijs lopen

0
Jean Dumas 27 november 2020 om 16:05

Mooi dat Wout er weer bij is, maar het is pas koers met VDP.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone