Voorbeschouwing: X2O Trofee Lille 2021

Voorbeschouwing: X2O Trofee Lille 2021

foto: Guido De Meyer

zondag 7 februari 2021 om 09:00

Met de Krawatencross staat zondag de voorlaatste manche van de X2O Trofee op het menu. Met een deelnemersveld dat quasi-identiek is als dat van zaterdag in Middelkerke. We gaan op zoek naar de opvolgers van Wout van Aert en Ceylin del Carmen Alvarado, de winnaars van een jaar geleden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Krawatencross zag het levenslicht in 1992. Het was in een periode dat je als Lillenaar supporter was van óf Paul Herygers of Erwin Vervecken, toen de twee bekendste inwoners van de Kempense gemeente. “Onze veldrit de GP Herygers of de GP Vervecken noemen was geen optie”, vertelt organisator Jef Van Den Broeck. “Want we zouden de helft van het dorp tegen ons in het harnas jagen. Dus kozen we voor de neutrale naam Krawatencross.” Die verwijst naar een stukje geschiedenis uit de 17de eeuw.

Lille is overigens dé Belgische crossgemeente bij uitstek. Na Herygers en Vervecken kwamen Sanne Cant en Wout van Aert. En met Lennert Belmans (eerstejaarsbelofte uit deelgemeente Wechelderzande) staat alweer een talent te trappelen. Belmans pakte een jaar geleden nog zilver op het WK junioren in Dübendorf, maar kwam door corona deze winter amper aan crossen toe.

BK in 2004 en 2016
De Krawatencross bestaat vandaag 29 jaar en maakte van in het begin deel uit van de Gazet van Antwerpen Trofee, de voorloper van de huidige X2O Trofee. Alleen ter gelegenheid van de Belgische kampioenschappen (in 2004 en 2016) stonden De Moedige Supporters hun plekje in het regelmatigheidscriterium af, om het een jaar later opnieuw in te nemen.

In 2012 werd het in Lille net geen massasprint – foto: Cor Vos

Recordhouder in Lille is Sven Nys met zeven overwinningen. De Kannibaal stond er in totaal maar liefst achttien keer op het podium. Opmerkelijk: Nys stond in de Lilse Bergen zowel met Adrie als Mathieu van der Poel op het podium. Vader en zoon Van der Poel zijn trouwens de enige niet-Belgen die erin slaagden om de mannenversie van de Krawatencross op hun naam te schrijven. Bij de dames, die in 2003 voor het eerst in Lille crosten, is thuisrijdster Sanne Cant recordhoudster met zes zeges.

De Krawatencross is traditioneel de afsluiter van de Trofee Veldrijden. Dit jaar is het echter pas de voorlaatste manche van het regelmatigheidscriterium. De X2O Trofee eindigt deze winter met de Brussels University Cyclocross, die volgende week zondag wordt verreden.

Laatste winnaars in Lille
Heren
2020: flag-be Wout van Aert
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert (Belgisch kampioenschap)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Niels Albert
2012: flag-be Tom Meeusen
2011: flag-be Kevin Pauwels

Dames
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Maud Kaptheijns
2016: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-be Sanne Cant
2013: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Wout van Aert bekroont comeback met winst voor eigen volk
Meer dan een half jaar na zijn val in de tijdrit van de Tour de France, zette Wout van Aert uitgerekend in zijn geboortedorp een nieuwe stap in zijn comeback. Het zou later in het jaar de voorbode gebleken zijn van veel meer.

Het moet gezegd, Van der Poel was er in Lille niet bij. Maar dat neemt niet weg dat Van Aert er een straffe cross reed. Gestart vanop de derde rij (de Jumbo-Vismarenner had nog amper UCI-punten na zijn verplichte rust) moest hij in eerste instantie toekijken hoe Belgisch kampioen Laurens Sweeck als beste uit de startblokken schoot.

Maar Van Aert schoof snel op en nestelde zich in een groepje achtervolgers op de Belgische kampioen, samen met Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Tim Pidcock. En na een schuiver van leider Sweeck, troepte alles opnieuw samen.

Van Aert soleert in De Lilse Bergen naar winst – foto: Cor Vos © 2020

Volgende aanvaller was Quinten Hermans. De Limburger sloeg een gaatje, maar Van Aert kon – als enige – de kloof overbruggen. En even later liet de drievoudige wereldkampioen Hermans ook ter plekke. De daaropvolgende ronden kon Van Aert zijn eerste zege in meer dan een half jaar veiligstellen. Een overwinning met heel wat emotionele waarde. Omdat 24 uur later de Superprestigemanche in Merksplas werd afgelast, betekende Lille meteen Van Aerts laatste optreden van het seizoen. Hermans hield zijn tweede plaats vast, Toon Aerts vervolledigde het podium.

Uitslag Mannen:
1. flag-be Wout van Aert
2. flag-be Quinten Hermans op 21″
3. flag-be Toon Aerts op 40″
4. flag-be Laurens Sweeck
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 46″
6. flag-gb Tom Pidcock op 48″
7. flag-nl Lars van der Haar op 50″
8. flag-be Daan Soete
9. flag-be Tom Meeusen
10. flag-be Jens Adams op 52″

Alvarado en Worst doen WK-sprint nog eens over
Een week na het WK domineerden Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst eens te meer het damesveldrijden. Al in de openingsronde zette het duo de concurrentie oner druk, wat resulteerde in een kloof met  Katherine Compton, Shirin van Anrooij,  Inge van der Heijden en Sanne Cant.  Alvarado en Worst reden vooraan niet echt verder weg. Maar toen de achtervolgende groep wat dichter kwam, gingen de twee ook wat harder op de pedalen duwen en groeide de voorsprong opnieuw.

Alvarado klopt Worst, net als een week eerder op het WK – foto: Cor Vos © 2020

Uiteindelijk viel de beslissing in de laatste hectometers. In een pittig sprintje haalde Alvarado het nipt van Worst. Van Anrooij bleef Van der Heijden een kleine halve minuut later voor in de strijd om de derde plaats. Katherine Compton maakte de top vijf vol.

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst op 1″
3. flag-nl Shirin van Anrooij op 27″
4. flag-nl Inge van der Heijden op 29″
5. flag-us Katherine Compton op 38″
6. flag-nl Aniek van Alphen op 41″
7. flag-nl Denise Betsema op 44″
8. flag-be Sanne Cant op 47″
9. flag-it Alice Maria Arzuffi op 53″
10. flag-gb Anna Kay op 1’02”


Parcours

De omloop in de Lilse Bergen – in totaal 2.980 meter – bestaat voor bijna één derde uit zand, terwijl bijna twee derden over boswegen verloopt. Met als gevolg dat de weersomstandigheden niet al te veel invloed hebben op het parcours, zelfs bij regenval blijft die vrij goed berijdbaar. Geen toeval dat het in het verleden al meermaals lang samentroepte. Denk maar aan de editie van 2012, toen maar liefst acht renners sprintten voor de zege.

De Lilse Bergen vormen al 29 jaar het decor van de Krawatencross, maar daar dreigde vorig jaar ei zo na een einde aan te komen. De onderhandelingen tussen de organisatoren en de directie liepen namelijk bijzonder stroef. “We hadden toen een plan-B klaar: een verhuis naar het BLOSO-centrum in Herentals was een optie”, aldus organisator Jef Van Den Broeck. Uiteindelijk zijn beide partijen toch tot een compromis gekomen. Toekomstgericht zijn de problemen intussen van de baan: vorig jaar werd de provincie Antwerpen eigenaar van het volledige domein. En de gemeente Lille blijft betrokken bij de werking ervan.


Programma

Programma zondag 7 februari 2021
13u45: Soudal Ladies Trophy
15u00: X2O Trofee Elite & U23 Mannen

Locatie
Recreatiedomein De Lilse Bergen

Website X2O Badkamers Trofee
Website Krawatencross
Twitter X2O Trofee

Deelnemers

Tussenstand X2O Trofee Heren na Hamme:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts op 2’46”
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 3’18”
4. flag-nl Lars van der Haar op 4’47”
5. flag-nl Mathieu van der Poel 5’57”
6. flag-be Wout van Aert op 6’24”
7. flag-be Quinten Hermans op 7’24”
8. flag-be Laurens Sweeck op 7’50”
9. flag-nl Corné van Kessel op 8’05”
10. flag-gb Tom Pidcock op 13’01”

Tussenstand X2O Trofee Dames na Hamme:
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-nl Denise Betsema op 38″
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 4’35”
4. flag-nl Yara Kastelijn op 5’39”
5. flag-nl Annemarie Worst op 7’35”
6. flag-nl Fem van Empel op 8’03”
7. flag-be Sanne Cant op 10’05”
8. flag-nl Manon Bakker op 10’14”
9. flag-nl Aniek van Alphen op 11’04”
10. flag-us Clara Honsinger op 17’34”


Favorieten

Heren
Toegegeven, we hadden al een pronostiek neergepend voor de Krawatencross neergepend vóór de wedstrijd in Middelkerke was afgewerkt. Maar na het zien van die slotmanche van de Superprestige kunnen we niet anders dan onze sterrenverdeling een beetje aanpassen. Na zijn prestatie in Middelkerke is Laurens Sweeck de grote favoriet in Lille.

Sweeck kent moeilijke dagen. Deze week overleed zijn schoonvader, plots en veel te vroeg. Een harde klap, maar de voormalige Belgische kampioen wilde dit weekend absoluut van start en hoopte eventuele zege op te dragen aan de vader van zijn vrouw Annouck. Gevolg: Sweeck voelde in Middelkerke de benen niet. Puur op emotie en adrenaline stak hij boven de concurrentie uit.

Laurens Sweeck is de topfavoriet in de Krawatencross- foto: Cor Vos © 2021

De grootste rivaal, op basis van de voorbije weken, zou Toon Aerts moeten zijn. Maar de kopman van Baloise-Trek geraakte in Middelkerke geen poot vooruit. Hij kon nog net zijn eindzege in de Superprestige veilig stellen, weliswaar zonder overschot. Het is maar de de vraag of de Kempenaar op 24 uur tijd is hersteld van zijn offday.

Dan verwachten we in Lille meer van Michael Vanthourenhout (de dichtste belager van Sweeck in Middelkerke), Quinten Hermans (vorig jaar de beste na Wout van Aert) en Eli Iserbyt, leider in de X2O Trofee. Met nog twee manches te gaan, lijkt zijn eindzege veilig, maar de Europese kampioen zou maar al te graag ook nog een keertje zelf de handen in de lucht steken. De Lilse Bergen liggen hem in elk geval veel beter dan De Krokodiel, het decor van de Noordzeecross.

In deze fase van het seizoen – en in afwezigheid van Van Aert en Van der Poel – durven we ook al eens een aantal ‘verrassingen’ naar voor te schuiven. De conditie van belofte Niels Vandeputte is stijgende en het Alpecin-talent houdt wel van de omloop in Lille. En dat laatste geldt voor Jim Aernouts, die dan wel aan zijn laatste weken bezig is, maar in geen geval de indruk geeft uit te bollen. Misschien kunnen zij wel verrassen met een mooie ereplaats.

Onze joker voor een mooie ereplaats in Lille – foto: Cor Vos © 2020

Update zondag 7 februari, 12u30: door de sneeuwval is het koffiedik kijken wie van de huidige generatie kan schitteren in deze omstandigheden. Het is jaren geleden dat in België nog eens in de sneeuw werd gecrost. We herinneren ons Tom Meeusen in zijn glorietijd, maar die ligt intussen een tijd achter hem. “Maar de toppers van vandaag? Moeilijk om in te schatten”, zegt Paul Herygers. “Mathieu van der Poel is er niet bij. Die zal thuis wel zitten grijnzen, nu. Eli Iserbyt gaf daarnet een goede indruk tijdens de verkenning. En Sweeck moet dat ook wel kunnen. Maar we gaan het moeten zien, straks. Het is ook voor mij een vraagteken. Boeiend!”

Favorieten volgens WielerFlits
*** Laurens Sweeck
** Michael Vanthourenhout,  Eli Iserbyt, Quinten Hermans
* Toon Aerts, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Niels Vandeputte, Jim Aernouts


Dames
Denise Betsema heerste in Middelkerke. De Texelse heeft duidelijk nog niets van haar goede vorm ingeboet en wordt ook in Lille een van de vrouwen om in de gaten te houden. Samen met Ceylin del Carmen Alvarado, Lucinda Brand en Annemarie Worst behoort Betsema tot het kwartet topfavorietes voor de dagzege.

Worst was niet op niveau in Middelkerke, maar in het zand van Lille voorspellen we dat ze haar plaats voorin weer opnieuw inneemt. Net als Alvarado, trouwens. Ook al moest de Europese kampioene daar aan de Noordzee passen tegen een superieure Betsema, in de Lilse Bergen krijgt ze opnieuw de status van topfavoriete toebedeeld.

Knabbelt Betsema verder aan haar achterstand op Brand? Foto: Cor Vos © 2021

Voorts verwachten we een vermakelijk duel tussen Betsema en Brand. Met nog twee manches te gaan in de X2O Trofee leidt de kersverse wereldkampioene met nog 38 seconden voorsprong op de kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal. Verwacht wordt dat de strijd pas volgende week in Brussel definitief beslecht wordt, maar Betsema kan misschien ook in Lille verder knabbelen aan haar achterstand, nu ze merkt dat de wereldkampioene toch wat decompressieveschijnselen vertoont.

Ook Sanne Cant en Yara Kastelijn kunnen in Lille meedoen voor een topvijfplaats, net als het kwartet beloften Bakker, Van der Heijden, Van Empel en Van Alphen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Denise Betsema,  Lucinda Brand, Annemarie Worst
*  Yara Kastelijn, Manon Bakker, Aniek van Alphen, Sanne Cant, Fem van Empel, Inge van der Heijden


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt uitgezonden door Sporza in België en door Eurosport in Nederland. Bekijk hier de volledige TV-kalender.

Voor de weersverwachting beroepen we ons zoals gewoonlijk op Meteovista.be. De temperaturen blijven de hele namiddag onder het vriespunt en er is kans op sneeuw. Benieuwd of die er effectief ook komt én of dat zijn weerslag op het wedstrijdverloop heeft.

Update zondag 7 februari, 11u45.
Er ligt wel degelijk een laag sneeuw op het parcours in de Lilse Bergen.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Merlinappa 7 februari 2021 om 08:33

Lars vd haar start ook toch?

Nico Dick 7 februari 2021 om 10:54

Uiteraard. Intussen toegevoegd. Dank je

Arie den Blanken 7 februari 2021 om 11:18

Zijn er geen organisatorische problemen vanwege de winterinval?

Lalsacien 7 februari 2021 om 12:11

Ik verwacht een ontketende Lars! Eigenlijk hoop ik daar vooral op…

Lalsacien 7 februari 2021 om 12:12

Om in Arie’s straatje te blijven, ik ken hem persoonlijk van vroeger.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair