Voorbeschouwing: Zesdaagse van Gent 2019
foto: Cor Vos
dinsdag 12 november 2019 om 19:30

Voorbeschouwing: Zesdaagse van Gent 2019

Na de Europese kampioenschappen en de eerste Wereldbekers is eerstvolgende afspraak met de piste de Zesdaagse van Gent. Net als voorgaande jaren kan het event paraderen met enkele van de grootste sterren van de baan én de weg. Welk koppel weet deze week (12-17 november) het Kuipke te temmen? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Nee, aan geschiedenis geen gebrek bij de Zesdaagse van Gent geen gebrek. Bladerend door de fotoarchieven komt de ene na de andere herinnering boven. Denk alleen al aan de talloze duo’s die de piste van ’t Kuipke hebben betwist: een jonge Kenny De Ketele aan de zijde van Steven Schets, het illustere duo Bruno Risi en Franco Marvulli, Iljo Keisse die samen met Robert Bartko tweemaal wist te winnen, Bradley Wiggins in een Cofidis-broek (ver voor zijn Tourzege) met Mark Cavendish, de Nederlanders Robert Slippens en Danny Stam. Een afscheidnemende Erik Zabel.

Erik Zabel – foto: Cor Vos

En recenter nog eens Wiggins en Cavendish, deze keer als doorgewinterde profwielrenners in de regenboogtrui. Keisse samen met Elia Viviani en Moreno De Pauw en de jonge Lindsay De Vylder. Maar ook beelden van Isaac Galvez, die in 2006 zijn noodlot tegemoet reed, de daaropvolgende verslagenheid en de aankondiging van de afgelasting van de wedstrijd, het herinneringsplakkaat achter de schermen. Van de te vroeg overleden Dimitri De Fauw en Patrick Sercu, de elfvoudige (record)winnaar, die later de Zesdaagse van Gent tot het event wist uit te bouwen dat het nu is.

Bij Sercu, dit ons op 19 april jongstleden ontviel, wordt tijdens de komende editie vanzelfsprekend stilgestaan, onder andere tijdens de Memorial Patrick Sercu: een één uur durende ploegkoers, zijn specialiteit. Dan zal het middenterrein opnieuw propvol staan, tot aan de rennerscabines aan toe. Daar waar de hoofdrolspelers toch af en toe hun rustmomentjes proberen te pakken. En klinkt het startschot, dan volgen de honderden handaflossingen tijdens de koers, wacht de bel voor de almaar terugkerende laatste ronde en zijn uiteindelijk de kussen voor de winnaars.

Patrick Sercu en Eddy Merckx – foto: Cor Vos

In de 97-jarige Zesdaagse van Gent zoeken we naar een opvolger voor Elia Viviani en Iljo Keisse, die vorig jaar de winst naar zich toetrokken. Voor Keisse betekende dit zijn zevende eindzege, waarmee hij een van de succesvolste renners is in deze wedstrijd. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met de Australiër Danny Clark, die in de jaren zeventig, tachtig en negentig succesvol was. Alleen zijn landgenoten Patrick Sercu (elf) en Etienne De Wilde (negen) deden het beter dan Keisse. Uit het huidige startveld waren ook Cavendish, De Ketele, De Pauw en Jasper De Buyst al eens de beste.

Laatste tien winnaars Zesdaagse van Gent
2018: flag-it / flag-be Elia VivianiIljo Keisse
2017: flag-be / flag-be Kenny De Ketele – Moreno De Pauw
2016: flag-gb / flag-gb Mark Cavendish – Bradley Wiggins
2015: flag-be / flag-dk Iljo KeisseMichael Mørkøv
2014: flag-be / flag-be Jasper De Buyst – Kenny De Ketele
2013: flag-be / flag-be Jasper De Buyst – Kenny De Ketele
2012: flag-be / flag-au Iljo Keisse – Glenn O’Shea
2011: flag-be / flag-de Kenny De Ketele – Robert Bartko
2010: flag-be / flag-nl Iljo Keisse – Peter Schep
2009: flag-dk / flag-dk Alex Rasmussen – Michael Mørkøv


Vorig jaar

Iljo Keisse en Elia Viviani waren de favoriet bij het publiek voorafgaand aan de Gentse Zesdaagse. Op de eerste avond pakte de Belgisch-Italiaanse alliantie weliswaar meteen de meeste punten, maar toch ging het koppel Yoeri Havik-Wim Stroetinga aan de leiding dankzij rondewinst in de laatste ploegkoers. De dagen daarna wisselde de koppositie steeds van eigenaar, waardoor de wedstrijd tot de zesde en laatste dag spannend bleef.

De Europese kampioenen Robbe Ghys en Kenny De Ketele begonnen als leiders aan de slotdag, maar de strijd was nog allerminst beslist met Viviani-Keisse in dezelfde ronde en de duo’s Van der Sande-De Buyst, Havik-Stroetinga en Reinhardt-Kluge in de buurt. Uiteindelijk verzilverden Keisse en Viviani hun favorietenrol door Ghys en De Ketele de koppositie te ontfutselen en stand te houden in de laatste ploegkoers.

Het podium van de Zesdaagse van Gent 2018 – foto: Cor Vos

Top-5 Zesdaagse van Gent 2018
1. flag-it / flag-be Elia VivianiIljo Keisse – 382 punten
2. flag-be / flag-be Robbe Ghys – Kenny De Ketele – 374 punten
3. flag-be / flag-be Tosh Van der SandeJasper De Buyst – 348 punten
4. flag-de / flag-de Theo Reinhardt – Roger Kluge – 233 punten en 1 ronde
5. flag-nl / flag-nl Wim Stroetinga – Yoeri Havik – 255 punten en 2 ronden


Programma

Het hoofdprogramma bestaat dagelijks uit bekende piste-elementen als de ploegkoers, afvalling, tijdrit en derny. Elk onderdeel worden de eerste zes koppels in de uitslag beloond met punten die meetellen voor de algemene stand. Door middel van gewonnen ronden en punten kunnen teams opschuiven in het klassement. De ploeg met het hoogste aantal gewonnen ronden, wint de Zesdaagse van Gent. Bij een gelijk aantal gewonnen ronden geven de punten de doorslag.

Zoals eerder geschreven wordt ook stilgestaan bij oud-koersdirecteur Patrick Sercu, die in april overleed. Ter ere van Sercu, een icoon van de Belgische wielersport en de Gentse zesdaagse in het bijzonder, gaat vrijdag de ploegkoers door als de ‘Memorial Patrick Sercu’. Terwijl alle andere dagen twee kortere ploegkoersen worden gehouden, duurt deze liefst zestig minuten (net als de slotavond). Het is het nummer waar Sercu als actieve renner in uitblonk.

Victor Campenaerts – foto: Cor Vos

Naast het hoofdprogramma staat ook een aantal nevenonderdelen op de agenda. Zo komen elke dag ook de beloften in actie voor de AVS Cup U23, rijden woensdag ook de G-sporters enkele wedstrijden en staan vrijdag en zaterdag een puntenkoers en een omnium voor vrouwen gepland. Bijzonder is ook de baanrecordpoging van Victor Campenaerts, houder van het werelduurrecord. De Belg valt zondag het Gentse 5.000 meter-record aan van Dirk Baert (6:13,56 in 1981).

Tot slot wordt eveneens op de slotavond afscheid genomen van Moreno De Pauw, twee jaar terug winnaar van de zesdaagse. Medio oktober kondigde de pistier immers aan dat hij na deze winter zijn fiets aan de wilgen hangt.

Zesdaagse van Gent 2019: Volledige planning en tijdschema


Koppels

1. flag-de / flag-de Roger Kluge – Theo Reinhardt
Een blik op het truitje van dit duo is voldoende om te weten dat we hier te maken hebben met de wereldkampioenen Madison. Kluge en Reinhardt schonken Duitsland vorig jaar de eerste WK-titel op deze discipline in achttien jaar en streken vorige winter opnieuw de regenboogtrui op. Ook in het circuit van de zesdaagsen hebben ze hun sporen al verdiend en Kluge was in 2009 al eens tweede aan de zijde van Iljo Keisse.

Wereldkampioenen Theo Reinhardt en Roger Kluge – foto: Cor Vos

2. flag-be / flag-gb Iljo Keisse – Mark Cavendish
Heeft het tweede duo op de startlijst eigenlijk nog wel een introductie nodig in Gent? Iljo Keisse pakte namelijk al liefst zeven keer de eindwinst in ’t Kuipke, waaronder vorig jaar aan de zijde van Elia Viviani. Een nieuwe zege brengt hem weer een stapje dichter bij recordwinnaar Patrick Sercu (elf overwinningen) en Etienne de Wilde (negen). Ditmaal rijdt hij met Mark Cavendish, de winnaar in 2016. Zij vormden ook in 2014 al eens een koppel en werden toen tweede.

Keisse en Cavendish waren in 2014 al eens tweede – foto: Cor Vos

3. flag-be / flag-be Kenny De Ketele – Robbe Ghys
Net als zijn landgenoot Keisse vond Kenny De Ketele ook al meermaals de weg naar eindwinst. In 2011, 2014 en 2017 stond hij steeds met wisselende ploegmaats op het hoogste treetje van het podium. ‘Ketelke’ komt bij een vierde zege op gelijke hoogte met levende legende Eddy Merckx, die ook viermaal wist te winnen in Gent. Net als vorig jaar vormt hij een koppel met Robbe Ghys, met wie hij ook Europees kampioen werd. Kunnen ze het beter doen dan hun tweede plaats van vorig jaar?

Ghys en De Ketele, de Europese kampioenen van 2018 – foto: Cor Vos

4. flag-be / flag-be Moreno De Pauw – Gerben Thijssen
Ook bij het vierde koppel treffen we een oud-winnaar aan. Moreno De Pauw was twee jaar terug samen met De Ketele namelijk de beste in Gent. Veel zal komende editie in het teken staan van zijn afscheid, want na dit baanseizoen hangt hij zijn fiets aan de wilgen. De doorgewinterde Sint-Niklazenaar is deze week te bewonderen aan de zijde van de jonge Gerben Thijssen, die om zijn pure sprint al gevreesd wordt.

5. flag-nl / flag-be Wim Stroetinga – Lindsay De Vylder
Net als bij De Pauw en Thijssen is bij het koppel Wim Stroetinga-Lindsay De Vylder een ervaren renner aan een jong Belgisch talent gekoppeld. Nederlander Stroetinga stond al driemaal op het Gentse podium, de eerste keer alweer acht jaar geleden aan de zijde van Peter Schep (tweede). Ook in 2013 (tweede met Iljo Keisse) en 2017 (derde met Yoeri Havik) eindigde hij bij de beste drie. De Vylder boekt zowel op de weg als op de baan rappe progressie.

6. flag-be / flag-be Otto Vergaerde – Jules Hesters
Otto Vergaerde beleefde dit seizoen de opmars van Corendon-Circus in het peloton van dichtbij en wist zelf ook enkele fraaie resultaten te behalen in de GP Stad Zottegem, de Baloise Belgium Tour en de Memorial Rik Van Steenbergen. De nummer drie van de Zesdaagse van Gent 2015 is ditmaal een koppel met de vijf jaar jongere Jules Hesters. Deze Gentenaar (20) werkt zich steeds nadrukkelijker op tussen de Belgische piste-elite.

7. flag-nl / flag-nl Yoeri Havik – Jan-Willem van Schip
De duo’s Kluge-Reinhardt en De Ketele-Ghys zijn al enige tijd geduchte teams op de lange baan (de Wereldbeker en de kampioenschappen), maar sinds kort mag het koppel Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip daar ook bij worden gerekend. Tijdens de Europese kampioenschappen reden zij namelijk tot groot enthousiasme van het Nederlandse thuispubliek naar het zilver. Van Schip is bovendien de regerende wereldkampioen puntenkoers. Havik was in 2017 al derde in ’t Kuipke.

Havik en Van Schip pakten op het EK zilver – foto: Cor Vos

8. flag-be / flag-dk Fabio Van den Bossche – Marc Hester
Ghys, Thijssen, De Vylder, Hesters: het zijn de coming men van de Belgische piste. Daarbij mag ook zeker Fabio Van den Bossche worden gerekend. De Gentenaar is pas negentien jaar, maar heeft bij de elite al meerdere titels achter zijn naam staan. Ook maakt hij deel uit van de nationale achtervolgingsploeg. Tijdens de zesdaagse wordt hij wegwijs gemaakt door de gelouterde Deen Marc Hester, die acht jaar geleden al eens derde was samen met Morgan Kneisky.

9. flag-nl / flag-be Roy Pieters – Jonas Rickaert
Voor Roy Pieters kent de piste weinig geheimen meer. De inmiddels ervaren Nederlander was bij de jeugd al een van de betere baanrenners en behoort nog altijd tot de nationale toprenners. Zijn vader Peter, bondscoach van de nationale ploeg van België, heeft goede herinneringen aan Gent, want begin jaren negentig eindigde hij tweemaal als tweede. Pieters rijdt met Jonas Rickaert, die vorig jaar rondreed met een scheurtje in zijn nier. Hopelijk vergaat het de Belg ditmaal beter!

10. flag-it / flag-it Michele Scartezzini – Francesco Lamon
De namen van Michele Scartezzini en Francesco Lamon zien we geregeld terug in de uitslagen van de Wereldbeker en de kampioenschappen. Beide renners maken deel uit van de Italiaanse achtervolgingsploeg en staan ook op de individuele nummers hun mannetje. Scartezzini pakte onlangs nog brons op de puntenkoers tijdens de Europese kampioenschappen en Lamon werd vice-kampioen op de kilometer tijdrit tijdens de Europese Spelen.

11. flag-be / flag-be Jasper De Buyst – Tosh Van der Sande
In een vroeg stadium werd al bekendgemaakt dat de tweevoudige winnaar Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande het Captains of Cycling Team vormen. Dit Belgische koppel stond vorig jaar op het laagste treetje van het podium en mikt dit jaar op het hoogste plaatsje. Een derde zege zou De Buyst, die in het voorjaar nog zijn schouderblad brak, op gelijke hoogte brengen met onder meer Kenny De Ketele, Bruno Risi, Rik van Looy en Robert Bartko.

De Buyst (l) en Van der Sande zijn er opnieuw bij – foto: Cor Vos

12. flag-fr / flag-dk Morgan Kneisky – Oliver Wulff Frederiksen
Het twaalfde en laatste koppel wordt gevormd door Morgan Kneisky, tweevoudig wereldkampioen op de Madison, en de dertien jaar jongere Deen Oliver Wulff Frederiksen. Kneisky was twee jaar geleden nog vice-kampioen in Gent, nadat hij in 2011 ook al eens op het podium stond. Jongeling Wulff Frederiksen was bij de jeugd een van de beste renners van Denemarken en werd al eens opgenomen in de sterke nationale achtervolgingsploeg. Een jongen voor de toekomst!

Website organisatie
Deelnemerslijst
Programma


TV

De Zesdaagse van Gent is alleen op de slotdag rechtstreeks op televisie te volgen. Net als in de laatste jaren is Sporza dan live bij de ontknoping van de wedstrijd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.