Voorbeschouwing: Zilvermeercross Mol 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 16 januari 2021 om 12:00

Voorbeschouwing: Zilvermeercross Mol 2021

De Zilvermeercross in Mol van zaterdag 16 januari is een van die weinige losse veldritten die het coronaseizoen overleeft. Weinig toppers aan de start, maar wie wel naar Mol afzakt, hoopt op de vele zandstroken al een beetje het WK-parcours te simuleren. Van Aert is de blikvanger bij de mannen, Betsema en Brand toppen de deelnemerslijst bij de vrouwen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in de zomer van 2012 dat Koen Monu – net als een aantal andere organisatoren – door de Belgische Wielerbond werd gecontacteerd. Het Belgisch kampioenschap dat begin 2013 in de Gentse Blaarmeersen op de agenda stond, kon niet doorgaan. Na een negatief advies van brandweer, politie, groendienst, parkbeheerder en Volksgezondheid, kregen ze daar in Gent geen vergunning. De veiligheid van de renners en de toeschouwers kon in het park niet gegarandeerd worden. Dus moest Belgian Cycling op zoek naar een alternatief.

Monu, toen ook al organisator in Heusden-Zolder, zag het zitten om te depanneren. In zeven maanden tijd zette hij het BK op en rond het Molse Zilvermeer op poten. Niet dat daar eerder nooit gecrost werd. Sinds 2009 organiseerde Monu er samen met Wilfried Peeters immers Boonen & Friends, een liefdadigheidscross met wegrenners. Die vond vijf keer in zes jaar plaats en lokte onder meer toppers als Sagan, Van Avermaet, Pozzato, Greipel, Balan en Fuglsang naar Mol.

Peter Sagan in 2012 in de Boonen & Friends Charity Cross in Mol – foto: Cor Vos

Ook het WK masters is al jaren gelinkt aan Mol. Maar de eerste UCI-cross voor profs  in organisatie van Monu vond er dus pas begin januari 2013 plaats. Klaas Vantornout verraste die dag topfavorieten Sven Nys, Kevin Pauwels en Niels Albert en pakte de driekleur. Bij de dames behaalde Sanne Cant haar vierde (van ondertussen twaalf) nationale titels.

Sindsdien staat de wedstrijd in het recreatiedomein elk jaar opnieuw op de kalender. Ook dit seizoen, al geeft Monu graag toe dat het deze keer kantje boord was. “Covid-19 heeft Mol niet gespaard. Gelukkig kreeg ik de steun van zowel de gemeente als de provincie, en dat heeft er voor gezorgd dat de Zilvermeercross toch kan plaatsvinden. In tegenstelling tot het WK Masters dat hier dit jaar voor het laatst zou doorgaan, maar door corona dus gesneuveld is.”

En dat is ook een financiële aderlating voor Monu. De masters (elk jaar meer dan vijfhonderd, red) betalen namelijk voor hun deelname. Op die manier bekostigden zij de profcross. In de toekomst moet Monu dus op zoek naar andere bronnen van inkomsten. “Maar ik blijf ambitieus”, klinkt het. “Daarom ook wilde ik dit seizoen absoluut organiseren. Om te laten zien dat het kan. Op termijn hoop ik met de Zilvermeercross wel in een overkoepelende serie terecht te komen. Wereldbekerambities heb ik niet, maar er zijn alternatieven”, doelt Monu op Superprestige, X2O Trofee of Ethias Cross.

Klaas Vantornout kroonde zich in 2013 tot Belgisch kampioen in Mol –  foto: Cor Vos

Winnaars in Mol:
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Corné van Kessel
2017: flag-nl David van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Klaas Vantornout (Belgisch kampioenschap)

Dames
2019: flag-be Laura Verdonschot
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-nl Lucinda Brand
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-nl Sabrina Stultiens
2014: flag-be Jolien Verschueren
2013: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)


Vorig jaar

Van der Poel topt volledig Corendon-Circus podium
Mathieu van der Poel was vorige winter (1 december 2019) de blikvanger in Mol, maar verder waren er weinig grote namen aan de start. Onder meer de toppers van Pauwels Sauzen-Bingoal waren afwezig, Wout van Aert was nog in volle revalidatie. Een ideale gelegenheid voor de jongens van de tweede en derde rij om een gooi te doen naar een podiumplaats.

Thijs Aerts pakte uit met een voortreffelijke openingsfase en forceerde een eerste kloof. Zijn ploegmaat Jim Aernouts, Wietse Bosmans, Tom Meeusen en de broers Van der Poel schoven mee. Tot rond halfkoers David van der Poel versnelde en zo het pad effende voor Mathieu. De twee bundelden de krachten en Mathieu wachtte een paar keer broerlief op.

Het podium in Mol vorige winter – foto: Cor Vos

Aan dat wachten kwam echter een eind toen de achtervolgers te dichtbij kwamen. De wereldkampioen vertrok solo, maar verslikte zich in een zandpassage en ging overkop. Zo kwamen Thijs Aerts, Tom Meeusen en David van der Poel opnieuw aansluiten. In de slotronde zette Mathieu nog een keer alles op alles, dit keer met een aantal foutloze passages, goed voor een negende opeenvolgende zege. Meeusen en broer David zorgden voor een teamfeestje met plaatsen twee en drie.

Uitslag Heren:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Tom Meeusen op 5″
3. flag-nl David van der Poel op 14″
4. flag-be Thijs Aerts op 20″
5. flag-be Wietse Bosmans op 35″
6. flag-be Jim Aernouts op 41″
7. flag-be Yannick Peeters op 1’10”
8. flag-be Nicolas Cleppe op 1’13”
9. flag-es Felipe Orts op 1’34”
10. flag-be Dieter Vanthourenhout op 2’07”

Eerste seizoenszege voor Laura Verdonschot
Bij de mannen was er nog Mathieu van der Poel als blikvanger, bij de vrouwen bleven zowaar alle toppers (Brand, Alvarado, Cant, Worst en Kastelijn) weg uit Mol. Laura Verdonschot profiteerde optimaal van dat minder sterk bezette deelnemersveld en boekte haar eerste en meteen ook enige seizoenszege.

Al kreeg de Limburgse het absoluut niet cadeau, want met onder meer Inge van der Heijden stond toch voldoende kwaliteit aan de start. Het was overigens de U23-wereldkampioene die sterk opende. In het eerste wedstrijdkwart slaagden alleen Shirin van Anrooij en Manon Bakker erin om Van der Heijden te volgen.

Laura Verdonschot kliefde vlot door het witte zand – foto: Cor Vos © 2019

Het trio kreeg even later het gezelschap van Laura Verdonschot, die een mindere start kende. Rond half koers verdapperde Van der Heijden opnieuw en slaagde ze erin een kloof van tien seconden te slaan, maar Verdonschot en Van Anrooij kwam toch opnieuw aansluiten. Meer zelfs, in de finale loste Van der Heijden zelf de rol. In een spannende slotfase trok Verdonschot uiteindelijk aan het langste eind. 

Uitslag Dames:
1. flag-be Laura Verdonschot
2. flag-nl Shirin van Anrooij op 18″
3. flag-nl Inge van der Heijden op 41″
4. flag-nl Manon Bakker op 57″
5. flag-be Loes Sels op 1’25”
6. flag-nl Lindy van Anrooij op 1’44”
7. flag-be Kim Van de Steene op 1’58”
8. flag-nl Aniek van Alphen op 2’09”
9. flag-be Karen Verhestraeten op 2’33”
10. flag-be Joyce Van der Beken op 3’26”


Parcours

Het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer heeft een oppervlakte van 157 hectare en wordt uitgebaat door de Provincie Antwerpen. Het omvat onder meer een zwemvijver met een ‘witzandstrand’. Het is dat strand dat een belangrijke factor is in de omloop van de Zilvermeercross. Al zijn er ook voldoende snelle stukken door het bos en een aantal technische passages om voor de nodige afwisseling te zorgen.

Het uittekenen van het parcours in Mol is in handen van Marc Dierickx, ook verantwoordelijke voor de omlopen in Boom, Heusden-Zolder en Hoogerheide (samen met Adrie van der Poel). In vergelijking met de vorige editie kreeg het traject in het domein alleen een aanpassing in de startzone, die in iets rechtere lijn richting de eerste bocht gaat. De omloop is 2.825 meter lang.

De zandstroken zijn voor een aantal renners een ideale voorbereiding op het WK in Oostende. Door het wegvallen van onder meer Zonhoven en Koksijde werd deze winter amper in het zand gecrost, dan is de Zilvermeercross wel een gelegenheid om – op twee weken voor het WK – nog wat extra zandgevoel op te doen.


Programma & info

Programma
13u45: Vrouwen
15u00: Mannen

Locatie:
Zilvermeer, Mol
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Praktische info:
Website organisatie
Facebook organisatie

Deelnemerslijst Vrouwen
Deelnemerslijst Mannen


Favorieten

Heren
De startlijst bij de mannen is vandaag een voorlopige deelnemerslijst. We weten wel dat Wout van Aert met zekerheid van start gaat, maar met een aantal andere (sub-)toppers zijn de onderhandelingen blijkbaar nog aan de gang (publicatie donderdagmiddag). Dat is onder meer het geval met Laurens Sweeck (**) en Toon Aerts (*).  Zeker niét van de partij zijn Mathieu van der Poel, Eli Isebyt en Michael Vanthourenhout, die zijn momenteel op stage in Spanje.

Van Aert start in Mol voor het eerst in de Belgische driekleur -foto: Cor Vos

Naast Van Aert prijken de namen van Lars van der Haar, Jim Aernouts, Daan Soete, Quinten Hermans, Tom Meeusen en Toon Vandenbosch op die voorlopige deelnemerslijst.

Kersvers Belgisch kampioen Van Aert is uiteraard de topfavoriet. Als Aerts en Sweeck alsnog worden toegevoegd aan de deelnemerslijst, worden zijn Van Aerts belangrijkste uitdagers. Zo niet, dan zijn Van der Haar, Van Kessel, Soete, Orts én Baestaens de andere podiumkandidaten.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Toon Aerts (?), Laurens Sweeck
* Lars van der Haar, Corné van Kessel, Daan Soete

(*) Update: donderdagavond raakte bekend dat Aerts geen overeenkomst bereikte met de organisatie.
(**) Update: vrijdag bereikte Laurens Sweeck wel een akkoord met de organisatie.


Dames
Wereld- en Europees kampioene Ceylin del Carmen Alvarado, Belgische kampioene Sanne Cant, Annemarie Worst en Yara Kastelijn zijn er in Mol niet bij. Kastelijn staat wel op de voorlopige deelnemerslijst, maar start niet. Toch staat met Denise Betsema, Lucinda Brand, Marianne Vos, Clara Honsinger en Blanka Kata Vas wel schoon volk aan de start van de vrouwenwedstrijd.

Afgaande op de laatste confrontatie (de Wereldbeker in Hulst) en de aard van het parcours, schuiven we zandspecialiste Denise Betsema naar voren als de favoriete op winst in Mol. In functie van Oostende wordt het ook voor Lucinda Brand een interessante confrontatie met de Texelse. Wie van beide dames in Mol aan het langste eind trekt, mag binnen twee weken misschien wel met een licht mentaal voordeel naar Oostende afreizen.

De nummers één en twee van Hulst staan ook in Mol tegenover elkaar – foto: Cor Vos

Ook Marianne Vos, Clara Honsinger en de twee tieners Blanka Kata Vas en Fem van Empel zijn in Mol reële kanshebsters op een podiumplaats. Laura Verdonschot, de winnares van vorig jaar, valt deze keer net buiten de sterren.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema, Lucinda Brand
** Marianne Vos, Blanka Kata Vas
* Clara Honsinger, Fem van Empel


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet op het open kanaal. Sporza zendt na afloop een ruime samenvatting uit.

De weersverwachting volgens Meteovista.be:

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
14 januari 2021 15:45
hopelijk eens een top 5 plaats voor Orts
15 januari 2021 08:32
Met dit startveld gaat Van Aert iedereen dubbelen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.