Voorlopig geschorste Betsema staat bovenaan veldritranglijst UCI

dinsdag 1 oktober 2019 om 10:00
Voorlopig geschorste Betsema staat bovenaan veldritranglijst UCI

foto: Cor Vos

De voorlopig geschorste Denise Betsema voert vanaf vandaag de veldritranglijst van de UCI aan bij de vrouwen. Betsema leverde vorig seizoen tijdens de Wereldbeker in Hoogerheide een positieve plas in, waarna ook de B-staal sporen van anabole steroïden aantoonde. Sindsdien is ze voorlopig geschorst.

Maar de van dopinggebruik beschuldigde Betsema voert nu wel de UCI-ranking aan. Pas bij een definitieve schorsing verdwijnt ze uit de tabellen. De UCI-ranglijst gaat over het afgelopen jaar en dus vallen wekelijks oudere resultaten weg. Zo verloren Sanne Cant en Marianne Vos de afgelopen weken respectievelijk 170 en 340 punten van de wereldbekers in de Verenigde Staten van vorig jaar. Dit jaar verdedigden zij die punten niet. Betsema verloor geen punten, omdat ze vorig jaar niet in de VS reed.

In de huidige ranglijst staat de Texelse met 1860 punten bovenaan, voor Sanne Cant (1828 punten) en Annemarie Worst (1689). Marianne Vos (1656) is naar de vierde plaats gezakt. De top-5 wordt compleet gemaakt door Lucinda Brand (1623).

Het is niet bekend of de UCI op korte termijn met nieuws komt in de zaak-Betsema. De veldrijdster zelf gaf bij het begin van dit veldritseizoen aan dat nog veel onduidelijk is. “Ik was positief op anabole steroïden, maar we weten niet welke stof er precies is gevonden. Ook de UCI weet het niet. Ik wil heel graag mijn onschuld bewijzen, maar ik heb zelfs geen idee wat ik genomen zou hebben”, zei ze.

UCI-veldritranglijst voor vrouwen, sinds 1 oktober 2019

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.