Voormalig PDM en TVM-renner Dag Erik Pedersen (64) overleden
Dag Erik Pedersen (links) op archiefbeeld - foto: Cor Vos
woensdag 5 juni 2024 om 13:23

Voormalig PDM en TVM-renner Dag Erik Pedersen (64) overleden

Dag Erik Pedersen is op 64-jarige leeftijd plotseling overleden. De Noor was in de jaren tachtig beroepswielrenner en kwam uit voor onder meer Ariostea, PDM en TVM. Na zijn wielercarrière vergaarde hij in zijn thuisland Noorwegen als presentator misschien nog wel meer bekendheid.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Pedersen werd in 1981 beroepswielrenner in dienst van de roemruchte Bianchi-ploeg. Hij reed uiteindelijk iets meer dan twee seizoenen voor deze formatie en kwam daarna uit voor Murella (1984-1985) en Ariostea (1986-1987). In de winter van 1987 stapte hij vervolgens over naar PDM. Bij de Nederlandse formatie reed hij samen met onder meer Greg LeMond, Steven Rooks, Adrie van der Poel en Gerrie Knetemann.

Na twee jaar PDM reed Pedersen nog één seizoen voor een andere bekende Nederlandse ploeg: TVM-Toko. De Noor beëindigde zijn carrière in 1991, op 32-jarige leeftijd, in het tenue van de Italiaanse formatie Del Tongo.

Giro d’Italia
Pedersen boekte in zijn loopbaan zeventien profoverwinningen. Zijn grootste successen vierde hij in de Giro d’Italia: in de editie van 1984 won hij twee etappes en in 1986 won hij ook een rit. Ook werd hij bij zijn Giro-debuut in 1984 tiende in het eindklassement. Op zijn erelijst prijken tevens de Giro del Lazio (1982), drie keer de Ronde van Noorwegen (1984, 1989 en 1991) en een Noorse wegtitel.

Na zijn wielercarrière begon Pedersen aan een succesvolle tv-carrière. Ook was hij jarenlang journalist. Pedersen werd deze week dood aangetroffen in zijn huis in Helgeroa. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Hij overleed drie dagen voor zijn 65ste verjaardag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.