Voormalig Sky-arts Freeman: “Testosteron was voor bondsvoorzitter”

zaterdag 9 november 2019 om 10:19
Voormalig Sky-arts Freeman: “Testosteron was voor bondsvoorzitter”

foto: Cor Vos

Richard Freeman, de voormalige arts van Team Sky en de Britse wielerbond, beweert dat hij gedwongen werd testosteron voor te schrijven voor de oud-bondsvoorzitter, Shane Sutton. De omstreden Freeman moet zich verantwoorden voor ruim twintig aanklachten, waaronder een bestelling van testosteronpleisters op het hoofdkwartier van de bond.

Mogelijk bestelde Freeman de testosteron om de prestaties van een atleet te bevorderen, maar het medische tribunaal kreeg te horen dat pleisters bedoeld waren voor voormalig bondsvoorzitter Sutton. Die ontkent de aantijging. “Sutton vroeg specifiek aan mij om testosteronpleisters voor te schrijven. Ik werd gedwongen ze voor hem voor te schrijven”, luidde de verklaring van Freeman, die deze week tijdens een hoorzitting werd voorgelezen.

Volgens de aanklager is Sutton, die op maandag en dinsdag als getuige zal verschijnen, “dokter Freemans zondebok geworden om zijn eerdere wangedrag te verbergen”, meldt de BBC over de hoorzitting. Freeman beweerde ook in zijn verklaring dat de testosteron werd gebruikt om Suttons erectiestoornissen te behandelen. Aan de zaak zou tevens een langer lopend conflict tussen Freeman en Sutton vooraf zijn gegaan.

Bestelling
Freeman is al langere tijd omstreden door een bestelling van testosteronpleisters op het hoofdkantoor van de Britse wielerbond in 2011. Uit onderzoek bleek dat hij het pakket besteld had. De arts heeft altijd ontkend aan sporters verboden middelen te hebben gegeven. De Britse wielerbond staat niet achter haar voormalige medische begeleider en blijft het lopende onderzoek steunen, waarin zij mede-aanklager is.

Het onderzoek van het medisch tribunaal naar de voormalige arts van Team Sky en de Britse bond zou begin februari beginnen, maar werd uitgesteld omdat Freeman met gezondheidsproblemen kampte. Als hij schuldig wordt bevonden aan wangedrag als arts, krijgt hij een sanctie. Dit kan variëren van een korte schorsing tot het moeten beëindigen van medische werkzaamheden.

Sinds 28 oktober is het onderzoek hervat en vinden verhoren plaats. Freeman bekende al dat hij in 2011 testosteron had besteld voor de ploeg en de Britse bond, terwijl hij eerder nog liet weten dat het om een verkeerd bezorgd pakket ging. Volgens zijn advocate had haar cliënt veel leugens verteld in de zaak, maar is hij nu klaar om de waarheid te vertellen. Het laatste verhoor wordt normaal gesproken op 20 december gehouden.


Lees meer: Richard Freeman

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.