‘Voormalig Sky-arts kan gestraft worden voor bestelling testosteronpleisters’

vrijdag 1 november 2019 om 09:49
‘Voormalig Sky-arts kan gestraft worden voor bestelling testosteronpleisters’

Team Sky in 2011 - foto: Cor Vos (archief)

Richard Freeman kan mogelijk toch gestraft worden door het Britse anti-dopingagentschap UKAD. De voormalige arts van Team Sky gaf deze week toe dat hij testosteronpleisters had gekocht. Volgens The Times kan Freeman daarvoor gestraft worden, omdat de verjaringstermijn in 2015 is verlengd van acht naar tien jaar.

Het gaat om een feit dat gebeurd is in mei/juni 2011. Freeman heeft deze week tijdens de eerste zitting verklaard dat hij destijds een bestelling voor testosteronpleisters heeft geplaatst en heeft aangenomen. Die waren volgens de arts niet voor een renner, maar voor British Cycling-directeur Shane Sutton. Sutton heeft in een verklaring ontkend dat die bestelling bedoeld was voor hem.

Termijn van acht naar tien jaar
Er is enige onduidelijkheid over de verjaringstermijn in deze zaak. In 2011 was dat acht jaar, en dus zou het feit nu in het najaar van 2019 verjaard zijn. Maar het WADA heeft in 2015 de termijn verlengd naar tien jaar, waardoor de verjaringstermijn in de zomer van 2021 afloopt. Volgens The Times heeft UKAD te horen gekregen dat in deze zaak de termijn van tien jaar gebruikt kan worden tegen Freeman.

UKAD zou Freeman dus kunnen straffen, als door het General Medical Council (dat de zaak tegen de arts voor de rechter brengt) bewezen kan worden dat de testosteron niet voor Sutton was. Het prestatiebevorderende middel is namelijk binnen en buiten de sport verboden. In eerdere verklaringen liet Freeman weten dat het om een verkeerd bezorgd pakketje ging.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.