Voormalig Tinkoff-renner Edward Beltrán betrapt op EPO

donderdag 17 oktober 2019 om 11:12
Voormalig Tinkoff-renner Edward Beltrán betrapt op EPO

foto: Cor Vos (archief)

Edward Beltrán heeft wat uit te leggen aan zijn ploeg Team Medellin. De 29-jarige renner heeft namelijk positief getest op EPO, zo laat de Colombiaanse wielerfederatie weten. Beltrán reed in het verleden nog voor Tinkoff-Saxo, maar de ooit zo beloftevolle klimmer wist nooit door te breken op het hoogste niveau.

Beltrán is overigens niet de enige Colombiaan die een positief plasje heeft ingeleverd. Bij de 29-jarige Alexis Camacho – oud-renner van onder meer Team Colombia en GW Shimano – werden sporen aangetroffen van het middel Boldenone. Dat zijn anabole steroïden die vooral populair zijn bij bodybuilders, aangezien het een spierversterkend middel is.

Om terug te komen op Beltrán: de Colombiaan stond ooit te boek als een groot talent. Zo werd hij in 2010 tweede in de Giro d’Italia U23, achter zijn land- en generatiegenoot Carlos Betancur. Beltrán bleef vervolgens lange tijd hangen in het Colombiaanse circuit, maar in 2014 was Tinkoff-Saxo bereid om de ranke klimmer een kans te geven op het hoogste niveau.

Europese doorbraak blijft uit 
Zo mocht Beltrán deelnemen aan onder meer de Ronde van Romandië, het Critérium du Dauphiné en de Clásica San Sebastián, maar hij slaagde er niet in om de ploegleiding te overtuigen. Zijn beste resultaat in dienst van Tinkoff-Saxo was een elfde plaats in de Tour of Norway. Na iets minder dan twee seizoenen gingen beide partijen uit elkaar.

Hierdoor kwam er een einde aan het Europese wieleravontuur van Beltrán, die weer ging koersen voor Colombiaanse ploegjes. Bij EPM en Medellin groeide hij uit tot een gewaardeerde knecht die af en toe voor eigen kans mocht gaan. Zo won hij vorig jaar nog een etappe in de Clasico RCN, een prestigieuze rittenkoers in zijn thuisland Colombia.

En dit jaar eindigde hij nog als tiende in de Tour of the Gila en veertiende in de Tour Colombia 2.1. Beltrán en Camacho riskeren een langdurige schorsing, maar beide renners hebben nog het recht om een contra-expertise aan te vragen.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.