Vos: “Het maximale uit mezelf halen is nu mijn grootste motivatie”

Vos: “Het maximale uit mezelf halen is nu mijn grootste motivatie”

foto: Marcel Koch (archief)

dinsdag 7 november 2017 om 11:00

Met wereldtitels en olympische gouden medailles op meerdere disciplines en een karrenvracht aan overwinning in klassiekers en grotere etappekoersen, mogen we Marianne Vos zonder twijfel bestempelen als de beste vrouwelijke wielrenster ooit. De 30-jarige renster van WM3 moest na blessures en oververmoeidheid na 2015 in feite opnieuw beginnen, maar inmiddels is ze bijna helemaal terug. “Ik groei nog altijd”, vertelt ze aan CyclingTips.

‘Nog niet klaar met het wielrennen’
Met een palmares als dat van Vos, zou men zich af kunnen vragen hoe je jezelf nog motiveert. “Dat is een interessante vraag. Er is niets meer dat mijn carrière compleet zou maken of zo iets. Maar toen ik er een tijdje uit was (in 2015, red.), kwam ik erachter dat ik gewoon enorm van fietsen houd. Ik vind het leuk om te koersen. Om terug te keren in de koers en het maximale uit mezelf te halen, is mijn grootste motivatie. En daar ben ik nog niet. Ik groei nog altijd. De vorm is steeds beter en mijn prestaties zijn weer stabieler. Zo lang dat blijft groeien, ben ik blij en blijf ik doorgaan. Bovendien is het leuk dat mijn positie binnen de ploeg is veranderd. Ik was een jonge renster die al veel gewonnen had, maar die geen idee had hoe ze zich in een ploeg moest gedragen. Nu ben ik meer een teamplayer.”

De huidige Europees kampioene haalt ook voldoening uit nog een ander feit. “Ik ben nu iets ouder en daarom is het super leuk om mijn ervaringen op anderen over te brengen. De goede uiteraard, maar ook de slechte. Ondertussen probeer ik het maximale uit mezelf te halen. Ik ben nog altijd dol op competitie. Toen ik eruit lag, heb ik een aantal andere leuke dingen gedaan. Maar de voldoening van hard werken en het voorbereiden op een bepaald moment of op een bepaalde koers, wanneer dat allemaal samenkomt. Dat is perfect. Dat geeft me nog zo veel plezier en voldoening, dat ik nog niet klaar ben met het wielrennen.”

Advies voor Van der Poel
Na Vos lijkt Nederland opnieuw een potentiële multidisciplinaire wereldtopper in huis te hebben: Mathieu van der Poel. De Noord-Brabantse vindt dat de crosser van Beobank-Corendon vooral plezier moet houden. “Natuurlijk is het goed om naar anderen te luisteren. Ik kan hem adviseren, zijn ouders doen dat, zijn trainer zal hem advies geven en ook het hele land denkt voor hem. Maar Mathieu moet doen wat hij zelf wil. Als hij wil blijven veldrijden of wil gaan mountainbiken, dan moet hij dat doen. Natuurlijk komt er een moment dat hij spijt krijgt van een beslissing. Maar dat gebeurt nu eenmaal. Dat hoort bij de sport. Het is mij gebeurd. Het gebeurt iedereen. Maar je ziet dat hij geniet van het fietsen. Pure passie is wat je terugziet als hij koerst. Dat is de grootste motivatie die je kunt hebben. Als hij dat kan vasthouden, gaat hij een lange carrière tegemoet.”

Mathieu van der Poel vecht zich omhoog op de Koppenberg – Foto: © Orange Pictures / Peter Scholz-SFA

Dit artikel delen:

10 Reacties

HoofdIsVrij 7 november 2017 om 11:20

Wijze woorden.

Spinergy 7 november 2017 om 11:34

En zo is het!! Ik denk dat mannen als Stybar en Boom meer plezier hadden in het veld dan op de weg…

limburgia 7 november 2017 om 12:16

Plezier in wat je doet is een geweldig iets maar er bestaat nog zo iets
als €€€€€ en als je dat te weinig op je rekening hebt staan na je sportieve
of werkzaam leven dan komt toch wel spijt om het hoekje kijken.
Maar daar zullen Marianne Vos en Mathieu v d Poel geen last van hebben.

rahimns 7 november 2017 om 12:26

Matthieu vertelde gisteren bij peptalk dat geld niet een issue is als het gaat om de keuze te maken voor een overstap naar de weg…alleen het plezier. En omdat hij zijn doel heeft gezet op de OS zal er tot die tijd ook geen keuze gemaakt worden. Ook Vos zal het waarschijnlijk financieel wel redden.

schipperaar 7 november 2017 om 12:27

Weer terug op de goede weg in het veld maar spijt krijgen van wat je leuk/passioneel vindt?

thepsyck 7 november 2017 om 12:34

heeft die Franse dame Longo niet meer gewonnen?

Doordrijver 7 november 2017 om 12:37

@Spinergy
Dat denk ik ook… Al denk ik dat Stybar het meer naar zijn zin heeft bij vriendschaps- en hecht team EQS, dan Boom bij Astana en consorten.
Stybar en het veld, dat was ook als een kind in de speeltuin.

Netraam 7 november 2017 om 15:29

@schipperaar
Als je je zinnen ergens op zet, en daarmee jezelf overbelast (zoals Vos met haar mountainbike campagne), dan kan je ongelooflijk spijt hebben van doen wat je leuk vindt.

In die zin zou van der Poel ook, door teveel op het mountainbiken te zetten, een paar mindere seizoenen kunnen draaien. En wie wil er een ‘uitgerangeerd voormalig talent’ nog een topcontract geven? In zo’n situatie, zeker als die niet een medaille oplevert, kan ik me prima voorstellen dat hij spijt zou krijgen.

schipperaar 7 november 2017 om 16:34

@netraam
VDP is alleen maar sterker uit het mountainbike seizoen gekomen, qua kracht, souplesse en conditie, niemand die de bochten zo gracieus neemt, zit elkaar dus echt niet in de weg. Dat uitgerangeerd zal wel loslopen tenzij ie bij de NMBS gaat werken.

wielrenner 7 november 2017 om 16:54

Geen valpartijen, de sterkste wint, geen combines, géén SKY, leve het veldrijden!!!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair