Vroege vluchter Thibau Nys slaat dubbelslag in bergrit Ronde van Romandië
foto: Cor Vos
donderdag 25 april 2024 om 17:06

Vroege vluchter Thibau Nys slaat dubbelslag in bergrit Ronde van Romandië

Thibau Nys heeft de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Belg, die een dubbelslag sloeg, won de spannende bergrit vanuit de vroege vlucht. Medevluchter Andrea Vendrame en Luke Plapp mochten als tweede en derde mee op het podium.

Na een proloog op dag een en een vreemde sprint op dag twee was het op dag drie de beurt aan de klimmers in de Ronde van Romandië. De start van de etappe lag in Fribourg, de finish 171 kilometer later in Salvan. Die finish lag bovenop de beklimming van Les Marécottes.

Nys in de vroege vlucht 
De rit bood ook kansen voor aanvallers. We kregen dan ook een sterke vroege vlucht te zien. Thibau Nys (Lidl-Trek), Xandro Meurisse (Alpecin-Deceuninck), Roger Adrià (BORA-hansgrohe), Nikias Arndt (Bahrain Victorious), Andrea Vendrame (AG2R Decathlon La Mondiale), Seann Flynn (dsm-firmenich PostNL) en Xabier Mikel Azparren (Q36.5) waren donderdag de aanvallers van dienst.

Nys op kop van de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Kopgroep kan nog een keer versnellen
De zeven aanvallers bereikten met een voorsprong van drie minuten en 50 seconden de voet van Les Mosses (12,8 km aan 4,2%). Op de beklimming van tweede categorie werden Flynn en Arndt vooraan gelost. In de afdaling lieten de koplopers het tempo niet zaken, waardoor de twee de kop van de koers niet meer terugzagen. Ondertussen had Rainer Kepplinger een aanval geplaatst vanuit het peloton, maar zijn poging leidde tot niks.

Na de afdaling van Les Mosses bedroeg de voorsprong van de vijf leiders twee minuten en 20 seconden. De vluchters hadden duidelijk goed ingedeeld, want in de vallei hadden ze nog een stevige versnelling in de benen. Hun voorsprong steeg daardoor weer en uiteindelijk begonnen ze met een voorgift van tweeënhalve minuut aan de slotklim. Dat was de zware beklimming van Les Marécottes (7,6 km aan 7,5%).

Kopgroep of klassementsrenners?
Azparren moest al in de eerste kilometer lossen. Nys, Meurisse, Adrià en Vendrame moesten dus met z’n vieren het peloton zien af te houden. De volgende die moest afhaken was, enigszins verrassend, Adrià. De Spanjaard moest de rest van de kopgroep laten gaan op vier kilometer van de streep. Op dat moment hadden de aanvallers nog een minuut voorsprong. Het werd met andere woorden een echte nagelbijter.

Nys en Vendrame waren duidelijk de sterkste renners in de kopgroep – foto: Cor Vos

Vendrame voelde zich nog goed en besloot een nieuwe versnelling te plaatsen. Meurisse kraakte, Nys reed op eigen tempo opnieuw naar het wiel van zijn Italiaanse medevluchter. Even later kon ook Meurisse weer aanhaken. Inmiddels waren de klimmers in het peloton ook in actie gekomen. Het was Simon Yates die daar de debatten opende, al was het aanvankelijk vooral hollen en stilstaan bij de klassementsrenners.

Spannende slotkilometer
De poging van Luke Plapp was een betere. De Australische kampioen reed naar de drie koplopers en nam vervolgens meteen de kop. Vendrame en Nys moesten alle zeilen bijzetten om hun wagonnetje aan te haken, maar deden dat wel. De drie bleven ook in de slotkilometer bij elkaar en gingen dus sprinten voor de zege. Die sprint draaide uit op een strijd tussen Vendrame en Nys. Laatstgenoemde beschikte duidelijk nog over de snelste benen en won met overmacht.

Nys, die bezig is aan zijn eerste koers van het seizoen, won niet alleen de tweede etappe, hij sloeg ook een dubbelslag. In de achtergrond werd Florian Lipowitz, die een tijdje meeging met Plapp, vierde. Juan Ayuso legde beslag op plek vijf.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.