Vroege vluchter Van Schip verrast peloton in Belgium Tour

woensdag 12 juni 2019 om 15:29
Vroege vluchter Van Schip verrast peloton in Belgium Tour

foto: Cor Vos

Jan-Willem van Schip heeft op knappe wijze de openingsetappe van de Baloise Belgium Tour op zijn naam gezet. De Nederlander maakte deel uit van de vroege vlucht, schudde in de slotfase zijn medevluchters af en bleef uiteindelijk het peloton voor. Tevens pakt hij de eerste leiderstrui.

In de openingsrit van de Baloise Belgium Tour reed het peloton naar Knokke-Heist. Het startsein werd gegeven op het marktplein van Sint-Niklaas, dat jarenlang diende als startlocatie voor de Ronde van Vlaanderen. Vervolgens zetten de renners dan vaart richting de kust. De etappe was volledig vlak en kende behalve twee kasseistroken na 120 kilometer weinig hindernissen. De finish lag traditiegetrouw op ‘De Wandelaar’.

De lange ontsnapping kwam al vroeg tot stand in de etappe, die werd geteisterd door de regen. Glenn Debruyne, Tom Dernies en wereldkampioen Puntenkoers Jan Willem van Schip hadden de handen ineen geslagen en zagen even later ook David Boucher en Thomas Sprengers aansluiten. Het vijftal mocht maximaal drie minuten wegrijden van het peloton, dat hen daarmee altijd binnen schootsafstand hield. Vooral Deceuninck-Quick Step hield zich bezig met de achtervolging.

Van Schip voert een nummertje op
Met een voorgift van anderhalve minuut vloog de kopgroep de laatste 25 kilometer aan. Van Schip deed goede zaken bij de Gouden Kilometer op vijftien kilometer van de meet. De Nederlander van Roompot-Charles pakte zeven seconden bonificatie en zette vervolgens door. Ook Debruyne en Dernies konden nog aanpikken. Het peloton was intussen tot op een halve minuut genaderd en ook andere sprintersploegen bemoeiden zich met de achtervolging.

Van Schip schudde in de laatste vijf kilometer Debruyne en Dernies opnieuw af om solo verder te rijden. Het peloton kwam nog dichtbij, maar de Nederlander wist knap stand te houden. Met enkele seconden voorsprong op het pak kwam hij over de streep in Knokke-Heist. Tim Merlier, die zijn eerste koers reed in de kleuren van Corendon-Circus, won de sprint om de tweede plek, voor Fabio Jakobsen – Van Schips landgenoot werd derde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.