Aangereden politieagent voelt zich naar omstandigheden goed na ongeluk dat Amstel Gold Race opschudde
foto: Cor Vos
zondag 14 april 2024 om 15:32

Aangereden politieagent voelt zich naar omstandigheden goed na ongeluk dat Amstel Gold Race opschudde

Update De Amstel Gold Race voor vrouwen is geneutraliseerd. Na ruim 40 kilometer koers moest het peloton stilgezet worden wegens een ernstig ongeval met een politieagent op een deel van het parcours waar de rensters nog moesten passeren. Omdat de hulpdiensten hun werk moeten doen, kan de koers er niet langs. Na lang oponthoud werd besloten alleen enkele finalerondes af te werken.

Een politieagent was serieus gewond geraakt bij een ongeluk op (of langs) de route van de Amstel Gold Race voor vrouwen. Dit ongeluk gebeurde buiten de karavaan om. De organisatie besloot daarop de wedstrijd te neutraliseren op de Bergseweg, omdat de hulpdiensten nog bezig waren. Pas als de weg weer vrijgegeven is, kan de ‘Gold Race’ voor vrouwen verder. Op de koersradio wordt aangegeven dat de pauze nog wel een uur kan gaan duren wegens de ernst van de situatie.

Als de wedstrijd hervat wordt, staat nog 110 kilometer op de teller voor de vrouwen in de Amstel Gold Race. In de eerste 47 kilometer waren twee rensters weggereden: Clara Emond (EF Education-Cannondale) en Quinty Schoens (VolkerWessels).

Update 11.40 uur – Wijziging in parcours bij de mannen

Omdat de vrouwenwedstrijd voorlopig nog wel even stilstaat, heeft de organisatie van de Amstel Gold Race besloten het parcours van de mannen licht aan te passen. De Bergseweg wordt geschrapt uit de route. Via een omweg gaan de renners richting de Korenweg.

Update 11.55 uur – Politie komt met update over ongeluk

De politie-eenheid Limburg heeft melding gemaakt van het ongeluk aan de route van de Amstel Gold Race. Rond 11.00 uur is een motorrijder van de politie, die de wedstrijd zou begeleiden, gewond geraakt bij een aanrijding met een automobilist. De agent is afgevoerd naar het ziekenhuis en op de Bergseweg wordt onderzoek gedaan door een Team Tactische Ondersteuning Verkeersongevallen (TTOV).

Update 12.15 uur – Vrouwenwedstrijd ingekort

De Amstel Gold Race Ladies Edition wordt flink ingekort. De organisatie heeft besloten om de rensters vanaf de Bergseweg geneutraliseerd naar Valkenburg te laten rijden, naar de start van de lokale finaleronde van ongeveer 18 kilometer. Daar gaat de wedstrijd op de finish weer op gang geschoten worden.

Hoeveel rondes de vrouwen nog gaan rijden, is nog niet bekend. Mogelijk gaan dit drie rondjes worden. Op het finalecircuit liggen de Cauberg (0,8 km aan 6,6%), Geulhemmerberg (0,7 km aan 6,6%) en de Bemelerberg (1 km aan 4,4%).

Update 12.26 uur – Officieel statement organisatie Amstel Gold Race

“De vrouwenwedstrijd van de Amstel Gold Race is stil gelegd op de Bergseweg tussen Voerendaal en Ubachsberg na een ongeluk tussen een motorpolitie agent en een personenauto. Het parcours van de mannenwedstrijd is onmiddellijk omgelegd, waardoor deze hun wedstrijd volgens het normale tijdschema kunnen vervolgen.”

“Het vrouwenpeloton is na een lang oponthoud geneutraliseerd van de Bergseweg naar de voet van Sibbergrubbe gebracht. Boven op de Sibbergrubbe wordt de vrouwenwedstrijd zo snel mogelijk naar de finish geleid. Eenmaal aan de finish gaat gekeken worden hoeveel plaatselijke rondes met de Cauberg, Bemelerberg en Geulhemmerberg de vrouwen nog kunnen rijden.”

Update 12.36 uur – Vrouwen rijden drie finalerondes, goed voor 55 kilometer

“De vrouwenwedstrijd van de Amstel Gold Race zal over enkele minuten bij de finish herstarten om de laatste 55 kilometer van de wedstrijd te rijden. Dit betekent dat de vrouwen de laatste drie rondes van de koers rijden. De laatste ronde met de hernieuwde finale zal over smallere wegen tussen de Bemelerberg en de afdaling Daalhemmerweg gaan.”

Update 12.47 uur – Wedstrijd bij de vrouwen hervat

Na de geneutraliseerde tocht naar de finish in Vilt is de vrouwenwedstrijd hervat voor een koers van 55 kilometer.

Update 15.30 uur – Politieagent naar omstandigheden in orde

Voor de podiumceremonie na afloop van de Amstel Gold Race voor vrouwen heeft de organisatie laten weten dat het naar omstandigheden goed gaat met de politieagent, die eerder op de dag gewond was geraakt bij een ongeluk. Zo lijkt het ongeluk, dat voor flinke wijzigingen in de koers zorgde, gelukkig geen zeer ernstige gevolgen te hebben.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.