Vuelta 2009: Etappes 12 tot en met 21
vrijdag 28 augustus 2009 om 00:57

Vuelta 2009: Etappes 12 tot en met 21

WielerFlits pakt groots uit in aanloop naar de grootste wielerronde die dit jaar in Nederland begint: De Ronde van Spanje. Elke dag zal je op de hoogte worden gehouden en we laten onder anderen de favorieten zien, welke etappes er in het schema staan en nog veel meer. Dit maal de tweede helft van het parcours: de etappes 12 t/m 21.

Parcours

Etappe 12: Almeria – Alto de Velefique (174,5 km) 11/9
Na de welverdiende tweede rustdag staan er voor de renners drie pittige etappes in Andalusië te wachten. De twaalfde etappe over bijna 175 kilometer naar Alto de Velefique is niet gemakkelijk, waarbij de Velefique zelfs twee keer moet worden bedwongen. Tussen de beklimmingen van de Velefique staat ook de Calar Alto op het menu. De klim heeft een lengte van bijna 27 kilometer met een gemiddelde van 4,4 % en enkele uitschieters naar 10 %. De Velefique is dan wel maar de helft qua lengte van de Calar Alto en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 7,5 %. Vandaag zullen we vooral de klimgeiten aan het werk zien.
Profiel

Etappe 13: Bejar – Alto de Sierra Nevada (175 km) 12/9
De etappe naar de Sierra Nevada leent zich ideaal voor een lange ontsnapping. Al vroeg in het parcours is er een col van derde categorie, met direct daarna de klim naar Puerto de la Ragua (eerste categorie). Na de afdaling van De la Ragua volgt een zeer geaccidenteerd parcours tot aan de voet van de Alto de Monachil. De Monachil is een col van eerste categorie en de aanloop naar de slotklim naar Sierra Nevada. De laatste hindernis van de dag heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en is ruim 16 kilometer lang. Na twee weken koers zal hier duidelijk worden waar iedereen staat en wie er zich gaan mengen in de strijd voor de eindoverwinning van de Vuelta.
Profiel

Etappe 14: Granada – La Pandera (157 km) 13/9
Voor de derde achtereenvolgende dag wacht het peloton een bergetappe met finish bergop. De start in Granada zal misschien chaotisch worden, omdat deze etappe zich prima leent voor een vluchtpoging. Het klimwerk in deze etappe zit pas aan het eind, en onderweg hoeft alleen een berg van derde categorie; de Alto de Huelma, bedwongen worden. In het slot zijn er twee cols. Eerst moeten de renners over de Alto de Los Villares en daarna volgt de klim naar Alto Sierra de la Pandera.
Profiel

Etappe 15: Jaén – Córdoba (167,7 km) 14/9
Vandaag een 168 kilometer lange rit. De renners worden aan de start verwacht in Jaén, om vervolgens te finishen in Córdoba. Het is al voor de achttiende keer dat de renners finishen in Córdoba. Paolo Bettini is sinds 2006 de laatste winnaar, maar daar gaat dit jaar dus verandering in komen. Waarschijnlijk gaat een sprinter de Italiaan opvolgen. In Zuid-Spanje is namelijk bijna geen vlakkere route te bedenken. Ondanks dat, is er toch nog een stevige berg te beklimmen in de slotfase: de Catorce por Ciento, die een stijgingspercentage heeft van maximaal 13%. Alleen de echte bikkels zullen om de overwinning gaan sprinten.
Profiel

Etappe 16: Córdoba – Puertollano (170,3 km) 15/9
De 16e rit is een soort overgangsetappe. Het is een – voor zover een Vuelta-etappe makkelijk te noemen is – vrij makkelijk parcours. De enige obstakels zijn twee colletjes van de 3e categorie in de beginfase. Op een dikke 10 kilometer voor de finishlijn staat nog een tussensprint gepland: misschien gaat dit met Madrid in het zicht nog leuke capriolen opleveren. Desondanks lijkt het vandaag een zeer geschikte etappe voor vluchters, vooral omdat we al in de laatste week zitten.
Profiel

Etappe 17: Ciudad Real – Talavera de la Reina (193,6 km) 16/9
Wij allen kunnen ons de beruchte waaieretappe in de afgelopen editie van de Tour de France vast nog wel herinneren. Vandaag zou er een eventuele waaier kunnen worden getrokken, omdat de streek tussen Andalusië en Madrid zeer gevoelig is voor wind. Desondanks is dit wel dé ideale rit voor de klassementsrenners om te recupereren. Net als in de etappe van gisteren, zijn er vandaag ook tussensprints gepland in de slotfase: één na 163 kilometers en de volgende na 173 kilometers. Weer 20 kilometers verder ligt de finish. Talavera de la Reina was twee jaar geleden voor het laatst een finishplaats in de Vuelta. Toen won de Italiaan Daniele Bennati daar de etappe. Dit jaar zou het best kunnen zijn dat hij weer de winst pakt. Met Madrid in het vizier zijn er niet erg veel kansen meer voor de sprinters, dus moeten ze alle kansen met beide handen aangrijpen.
Profiel

Etappe 18: Talavera de la Reina – Ávila (165,0 km) 17/9
Na twee relatief makkelijke dagen, keren vandaag de bergen weer terug in de Vuelta. De renners zullen in de 165 kilometer tellende rit één col van de eerste categorie, één van de tweede categorie en ook één van de derde categorie moeten beklimmen. De col van de derde categorie (de Alto del Boquerón) is de laatste col van de dag, maar omdat deze ver van de finish ligt (zo’n twintig kilometer) zullen er geen grote verschillen ontstaan tussen de klassementsmannen. De renners zullen in Avila, de finishplaats, nog wel een beetje moeite moeten doen, want de laatste kilometers lopen nog heel licht omhoog. Daarom lijkt dit een etappe waarin de klassementstoppers elkaar gaan beloeren, waardoor een vreemde eend in de bijt wint.
Profiel

Etappe 19: Ávila – La Granja. Real Fábrica de Cristales (179,8 km) 18/9
Vandaag, 18 september, staat de laatste bergetappe op het programma. Het is dus voor de mindere tijdrijders ook meteen de laatste kans om een mooi klassement veilig te stellen. Voor de anti-klimmers (zoals Kenny van Hummel, gelukkig voor hem niet aanwezig in de Vuelta) wordt het vandaag een hele zware dag. Het peloton moet in de 179,8 kilometers tellende rit vier cols beklimmen: één van de derde en drie van de eerste categorie. Twee van de eerste categorie cols (de Puerto de la Morcuera en de Puerto de Navacerrada) zijn op de meter af even hoog: 1.870 meter. De laatstgenoemde is ook de laatste col in het parcours en ook vandaag ligt deze erg ver van de aankomst verwijderd: na de top dalen de renners nog 18 kilometers af om uiteindelijk te finishen in La Granja.
Profiel

Etappe 20: Toledo – Toledo (ITT) (27,8 km) 19/9
De twintigste etappe is een tijdrit. Het is een behoorlijk korte tijdrit, 27,8 kilometer, door de straten van Toledo. Met de tijdrit zijn ook de laatste 24 uur van de Vuelta a España 2009 aangebroken en de definitieve beslissing gaat zo goed als zeker vandaag vallen. Voor de tijdrijders en klassementsrijders is het de laatste mogelijkheid om zich te onderscheiden. De organisatie heeft het parcours zó samengesteld, dat de beslissing vandaag eigenlijk pas moet vallen. De klasbakken uit de top van het klassement met een goede tijdrit in de benen moeten hier dus hun slag slaan.
Profiel

Etappe 21: Rivas-Vaciamadrid – Madrid (110,2 km) 20/9
De altijd klassieke etappe naar Madrid is ook dit jaar weer de laatste etappe in de Vuelta. De korte rit wordt gestart in Rivas-Vaciamadrid, een voorstad van Madrid, en 110 kilometer later weer afgevlagd in de Spaanse hoofdstad. Het is maar één keer eerder gebeurd dat deze slotetappe niet in een massasprint eindigde: in 1998 wist Markus Zberg het peloton nipt voor te blijven. Vorig jaar won de Deen Matti Breschel hier. Gaat hij dit jaar op het nippertje weer een etappe pakken of laat hij de winst aan een andere sprinter?
Profiel

Door Il Falco, Leon en Koldo

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.