Vuelta 2014: Niemiec zegeviert op Lagos de Covadonga
zondag 7 september 2014 om 17:52

Vuelta 2014: Niemiec zegeviert op Lagos de Covadonga

Przemyslaw Niemiec

foto: Sirotti

Prezymyslaw Niemiec heeft de etappe naar Lagos de Covadonga gewonnen. De renner van Lampre-Merida bleef nipt de klassementsrenners voor. Alejandro Valverde eindigde als tweede voor Joaquin Rodriguez en Alberto Contador.

Oorlog in de beginfase
Het leek in de eerste kilometers nadat het startschot gegeven was wel oorlog in het peloton. Iedereen wilde mee zijn in de vlucht en anders was een ploeg niet akkoord met de kopgroep die weg probeerde te rijden. Alexey Lutsenko (Astana) en Yuri Trofimov (Katusha) waren de eerste die wegreden, maar ze kregen niet de zegen van de groe groep. Later probeerden ook onder meer Johan Le Bon, Tony Martin en Philippe Gilbert reden even voor het peloton uit.

Het duurde uiteindelijk ruim veertig kilometer voordat er vijf renners weg mochten rijden. Vlak voor de tussensprint in Villaviciosa reed de drager van de groen puntentrui, John Degenkolb (Giant-Shimano), weg in het gezelschap van Kristof Vandewalle (Trek Factory Racing), Francisco Javier Aramendia (Caja Rural), Cameron Meyer (Orica-GreenEDGE) en Prezymyslaw Niemiec (Lampre-Merida). De als laatstgenoemde Pool was de bestgenoteerde in het klassement. Hij stond voor de rit 26e op meer dan zestien minuten achter klassementsleider Alberto Contador.

Zoals verwacht pakte Degenkolb dan ook de punten voor het klassement van de groene trui bij beide tussensprints. Tinkoff-Saxo van Contador vond het allemaal wel goed en na negentig kilometer gereden te hebben had het vijftal bijna elf minuten voorsprong bij elkaar gereden.

In ontzettend slecht weer hadden er ook al weer drie renners opgegeven voordat de eerste beklimming van de de dag werd aangedaan. Anthony Roux (FDJ.fr) en Matteo Pelucchi (IAM Cycling) gingen er al vroeg in de rit uit en later volgde ook Julian Arrendondo (Trek Factory Racing). In de slotfase gaf ook Lloyd Mondory (AG2R La Mondiale) op.

Versnelling
Op kop van het peloton kwamen dan alle grote ploegen van voren postvatten om hun klassementsrenners te beschermen. Bij het opdraaien van de Puerto del Torno nam de Movistar-ploeg van Alejandro Valverde het initiatief. Daniel Martin had een probleem op de beklimming, net op het moment dat Movistar het tempo opvoerde. De Garmin-renner was snel anderhalve minuut kwijt en werd op de Torno op gang geholpen door zijn volledige ploeg. Ook Katusha ging helpen in de achtervolging vlak voor de top.

De koplopers kwamen gezamenlijk over de top. De vijf hadden boven nog vijf minuten voorsprong op de eerste renners van het peloton. Martin volgde op bijna anderhalve minuut. Na de top moest Degenkolb afhaken bij zijn vier medevluchters op een klein heuveltje. Niemiec reed het hardste naar beneden en reed langzaam weg bij Aramendia, Meyer en Vandewalle. De drie kwamen wel weer terug.

Inmiddels moest ook een andere favoriet voor het klassement de grote groep laten gaan met materiaalpech: Rigobert Uran. De Colombiaan kon echter weer terugkomen en verloor nog geen tijd. Na een lange inhaalslag kon ook Martin weer aansluiten in het gezelschap van zijn teamgenoot Ryder Hesjedal.

Lagos de Covadonga
Aan de voet van de slotrit hadden de vier koplopers nog vier minuten voorsprong op het peloton met nog twaalf kilometer te klimmen. Bij de koplopers reden Niemiec en Meyer weg bij hun medevluchters. Bij de favorieten was Warren Barguil (Giant-Shimano) de eerste die aanviel, terwijl Chris Froome (Sky) het lastig had achter in de groep. Barguil kreeg het gezelschap van Giampoalo Caruso, maar ze kregen geen ruimte van Tinkoff-Saxo. Ook Winner Anacona trok ten aanval.

De drie aanvallers werden snel bijgehaald door de mannen van Contador. Katusha was het hier niet mee eens, Caruso viel nog eens aan samen met Daniel Moreno en Barguil sloop weer mee. Door het hoge tempo moesten Daniel Navarro en Samuel Sanchez afhaken bij de groep.

Vuelta Valverde Rodriguez Contador

Contador, Valverde en Rodriguez
In de groep waren het vooral Katusha en Barguil die bleven aanvallen, maar de rest bleef steeds weer terugkomen. Katusha was gezamenlijk sterk en probeerde Joaquin Rodriguez zo in stelling te brengen. Nadat Barguil het weer probeerde werd de Fransman gecounterd door Contador. Alejandro Valverde bleef steeds strak op het wiel. Ook Rodriguez kon steeds blijven volgen. Fabio Aru kon iets later weer terugkomen op het Spaanse drietal.

Nadat het wat stil viel kwam ook Froome terug in het gezelschap van Barguil, Uran, Martin en Caruso. Dit was een goede zaak voor de enige overgebleven koploper Niemiec. Op vier kilometer van het einde had de Pool een ruime minuut voorsprong. Barguil koos dan maar weer voor de aanval. Na een aanzet van Contador kwamen ze zo weer bij de Giant-Shimano renner. Froome moest op dat moment weer passen en kwam op eigen tempo weer langzaam terug.

Op drie kilometer van het einde viel Rodriguez aan, maar Contador kwam na een ferme inspanning terug op het wiel. Valverde schaduwde de klassementsleider. Het verschil met koploper Niemiec werd zo wel verkleind naar veertig seconden. De anderen waren intussen bijgehaald. De samenwerking tussen de drie Spanjaarden was niet goed, waardoor Aru en Froome weer dichterbij kwamen. Contador versnelde dan nog maar een keer en zo vergrootten ze de voorsprong op de Italiaan en de Brit.

Uiteindelijk kon Niemiec zijn achtervolger net voor blijven. Contador verloor nog een paar seconden tijd op zijn twee concurrenten in de slotmeter die steil omhoog gingen.

Robert Gesink was vandaag wederom de beste Nederlander op de elfde plaats. De renner van Belkin verloor iets meer dan een minuut op de dagwinnaar. Wilco Kelderman werd 21e op drie minuten.

Luis Leon Sanchez is na één dag zijn bergtrui weer kwijt. De renner van Caja Rural verloor het kleinood aan zijn landgenoot Valverde.

Przemyslaw Niemiec

Vuelta a España 2014 (WT)
Uitslag rit 15: Oviedo – Lagos de Covadonga (152.2 km)

1. flag-pl Prezymyslaw Niemiec (Lampre-Merida) in 4u11m09s
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 5s
3. flag-es Joaquin Rodriguez (Katusha) z.t.
4. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 10s
5. flag-it Fabio Aru (Astana) op 17s
6. flag-gb Chris Froome (Team Sky) z.t.
7. flag-ie Daniel Martin (Garmin-Sharp) op 28s
8. flag-fr Warren Barguil (Giant-Shimano) op 44s
9. flag-co Rigoberto Uran (Omega Pharma – Quick Step) op 1m00s
10. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha) op 1m02s

11. flag-nl Robert Gesink (Belkin Pro Cycling) op 1m07s
21. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 3m00s

Algemeen klassement na rit 14
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 58u31m35s
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 31s
3. flag-gb Chris Froome (Sky) op 1m20s
4. flag-es Joaquin Rodriguez (Team Katusha) z.t.
5. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2m22s
6. flag-co Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick Step) op 2m57s
7. flag-ie Daniel Martin (Garmin Sharp) op 4m55s
8. flag-es Samuel Sanchez (BMC) op 5m02s
9. flag-nl Robert Gesink (Belkin) op 5m11s
10. flag-fr Warren Barguil (Giant-Shimano) op 6m36s

15. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin) op 9m08s

Puntenklassement: flag-de John Degenkolb (Giant-Shimano)
Bergklassement: flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
Combinatieklassement: flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
Ploegenklassement: flag-ru Katusha

Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.