Vuelta 2015: Voorbeschouwing Algemeen klassement
Foto: Sirotti
vrijdag 21 augustus 2015 om 08:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing Algemeen klassement

Froome, Quintana, Valverde en Nibali. De Ronde van Spanje verwelkomt voor de zeventigste editie de complete top vier uit de voorbije Tour. Voeg daar met Fabio Aru en Mikel Landa de nummers twee en drie van de voorbije Giro aan toe en je kan met recht spreken van een bijzonder aantrekkelijk affiche. Genoeg om de ontbrekende titelverdediger Alberto Contador te doen vergeten. Wie van dit ijzersterke deelnemersveld komen er in aanmerking voor de eindoverwinning? WielerFlits blikt vooruit op de strijd om de rode leiderstrui.

Nog niet zo lang geleden gold de Vuelta als het lelijke eendje onder de grote rondes en leek het meer op een veredelde voorbereidingskoers voor het wereldkampioenschap. Anno 2015 kan de organisatie van de Spaanse rittenkoers wederom rekenen op een startlijst vol grote namen. Dit jaar is de Vuelta door het lastige parcours (negen aankomsten bergop en 44 beklimmingen) weer een loodzware ronde waar toprenners voluit moeten gaan om succes te behalen. De wedstrijd wordt een interessante confrontatie tussen renners uit de Tour (met slechts 27 dagen om te herstellen tussen Parijs en Puerto Banús) en coureurs die dit jaar in de Giro actief waren. Wie na drie weken het rood mee naar huis wil nemen, zal over de nodige klimmerscapaciteiten moeten beschikken. Daarnaast is ondersteuning vanuit de ploeg een absolute vereiste.

Quintana vs. Froome
De Vuelta betekent een nieuw hoofdstuk in het duel tussen Nairo Quintana en Chris Froome. Froome wist in juli tijdens de Tour Quintana achter zich te houden. De Brit pakte een minuut in de ritten naar Neeltje Jans en La Pierre Saint Martin en liet de ijzersterke Sky-formatie de rest van de koers controleren. De Tour had voor hem echter niet veel langer moeten duren. Aan het einde van de ronde kraakte Froome en moest hij tijd toegeven op Quintana. In Parijs bedroeg zijn voorsprong nog maar één minuut en twaalf seconden.

Nairo Quintana

Nairo Quintana – Foto: Sirotti

De presentatie van het Vueltaparcours zal door Quintana met een glimlach zijn ontvangen. De bergachtige route kan ongetwijfeld zijn goedkeurig wegdragen. De Colombiaanse rasklimmer vindt in Spanje genoeg hindernissen waar hij zijn buitengewone capaciteiten kan etaleren. De kopman van Movistar was de voorbije Tour de enige renner die erin slaagde om Chris Froome serieus het vuur aan de schenen te leggen, al klonk na afloop de kritiek dat hij te laat aan zijn aanvalsoffensief begon. De indeling van de Vuelta dwingt hem om het de komende drie weken anders aan te pakken. De zwaarste bergetappes zijn immers in de eerste twee weken ingepland. Movistar heeft met Alejandro Valverde net als in de Tour een tweede kopman in de gelederen. Voor aanvang van het seizoen zouden de Spanjaarden Quintana in de Tour en Valverde in de Vuelta uitspelen. Inmiddels heeft teambaas Unzue al aangegeven dat men zal afwachten hoe de koers gaat verlopen. Ter ondersteuning is onder meer Andrey Amador (vierde in de Giro) geselecteerd. De overige hulptroepen bij Movistar zijn een klasse minder dan in de voorbije Tour.

Chris Froome

Chris Froome – Foto: Sirotti

Froome besloot na lang wikken en wegen om na de Tour ook de Vuelta te betwisten. Sinds de Ronde van Spanje twintig jaar geleden van het voorjaar naar zijn huidige plek op de kalender verhuisde, is Carlos Sastre de enige Tourwinnaar die hem dat voordeed. Froome stelde de beslissing over zijn deelname lang uit, waardoor het erop lijkt dat zijn voorbereiding niet optimaal is. Daarnaast leek hij op de einde van de Tour niet meer op de onklopbare kampioen van weleer. De Britse klimmer blijft ondanks alles een renner om rekening mee te houden en zal in Spanje zeker niet voor spek en bonen meerijden. De bijna veertig kilometer lange tijdrit in de slotweek is in zijn voordeel. De komende weken weet hij zich opnieuw sterk omringd. Zijn luitenant Geraint Thomas is opnieuw van de partij. Nicolas Roche heeft in de Vuelta al twee keer bij de beste tien gereden. Daarnaast verschijnen Mikel Nieve en Sergio Henao (beiden niet actief in de Tour) uitgerust aan de start. De 30-jarige Froome eindigde in Spanje al twee keer als ‘runner-up’. In 2011 moest hij Juan José Cobo voor zich dulden, vorig jaar toonde Alberto Contador zich de sterkste.

Fabio Aru - Foto: Sirotti

Fabio Aru – Foto: Sirotti

Astana verschijnt met zijn ‘beste team ooit’ in Puerto Banús. In Spanje gaat de ploeg op zoek naar eerherstel. In mei domineerde de hemelsblauwe formatie nog de Giro, maar tijdens de Tour voldeed Vincenzo Nibali (ondanks een knappe zege op La Toussuire) niet aan de verwachtingen. Naast kopman Nibali (eindwinnaar in 2010) beschikt het keuzekorps van Alexandre Vinokourov ook over Fabio Aru en Mikel Landa. Hierdoor heeft het meerdere ijzers in het vuur. De talentvolle klimmer Aru werd vorig jaar vijfde en won destijds de etappes naar San Miguel de Aralar en Monte Castrove. Voor de Bask Landa is 2015 het jaar van zijn doorbraak. In de Giro was hij naast zijn derde plek goed voor twee ritzeges.

Outsiders
Naast de veelgenoemde kanshebbers zijn er op de deelnemerslijst ook de nodige outsiders te vinden. Tejay van Garderen heeft iets goed te maken nadat hij de Tour vroegtijdig moest verlaten. Met Samuel Sanchez (twee keer podium in de Vuelta) beschikt hij over een luxe-helper die in Spanje de weg kent. Domenico Pozzovivo (zesde in 2013) kwam in de Giro nog hard ten val , maar heeft al uitgesproken dat hij in Spanje mikt op een plek bij de beste vijf. Trek Factory Racing heeft de beschikking over oudgediende Fränk Schleck (35), maar het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat hij mee gaat spelen om een podiumplek. Cannondale-Garmin brengt onder meer Daniel Martin en Andrew Talansky aan de start. Ploeggenoot Joe Dombrowski won deze maand nog de Tour of Utah. MTN-Qhubeka beschikt over de talentvolle klimmer Louis Meintjes.

Joaquim Rodriguez – Foto: Sirotti

Bij Tinkoff-Saxo schuift men Rafal Majka naar voren. De Poolse klimmer liet verstek gaan in de ronde van zijn thuisland om zich optimaal voor te kunnen bereiden op de Vuelta. Het Franse Europcar rekent in zijn laatste grote ronde op Pierre Rolland. Caja Rural – Seguros RGA (met onder meer David Arroyo en Amets Txurruka) zal zich voornamelijk richten op dagsucces. Tenslotte mogen we Joaquim Rodriguez natuurlijk niet vergeten. De Catalaanse pocketklimmer in Russische loondienst werd vorig jaar nog vierde in het eindklassement. De voorbije Tour koos hij ervoor om op jacht te gaan naar dagsucces. Het is niet ondenkbaar dat dit in de Vuelta opnieuw zijn tactiek wordt. De koninginnenrit naar Andorra heeft hij alvast met een groot kruis in zijn rondeboek gemarkeerd.

Nederlanders
Onder de Nederlanders bevinden zich geen renners die een rol van betekenis zullen spelen. Klassementsrenners Robert Gesink, Bauke Mollema en Wilco Kelderman ontbreken. Laurens ten Dam had een deelname aan de Vuelta op zijn programma staan, maar moest afzeggen nadat hij tijdens een training van zijn fiets werd gereden. Tom Dumoulin is wel van de partij, maar de Limburgse tijdritspecialist heeft al aangegeven dit jaar voor dagsucces te gaan.

Valverde, Contador en Froome op het podium van de Vuelta 2014

Valverde, Contador en Froome op het podium van de Vuelta 2014 – Foto: Sirotti

Ongetwijfeld zullen meerdere renners ertoe gedwongen worden om dezelfde keuze te maken. De concurrentie is deze Vuelta moordend, de selecties van de topteams bijzonder sterk. Alle ingrediënten voor een spannende strijd lijken aanwezig. Op zondag 13 september weten we wie in de voetsporen van Contador zal treden en zich de winnaar mag noemen van de Vuelta a España 2015.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Chris Froome, Alejandro Valverde
** Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez
* Tejay van Garderen, Mikel Landa, Domenico Pozzovivo, Rafal Majka

Deelnemerslijst Vuelta a España 2015

[poll id=”104″]

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
21 augustus 2015 08:34
Als je de volledige ploeg van Cannondale opnoemt, die aan een superlekker seizoen bezig zijn, dan verdient Dani Moreno, die nog ergens een contract in de wacht moet slepen, het ook wel om tenminste genoemd te worden.
21 augustus 2015 08:49
Aru is toch één van de weinigen die de tour niet gereden heeft en dus het meest fris zou moeten zijn...
21 augustus 2015 09:16
Landa gaat hem winnen.
21 augustus 2015 09:16
Voor mij is Quintana nog steeds één groot vraagteken. Hij ziet er misschien niet zo uit maar is nog steeds een jonge renner en om nu meteen de dubbel Tour-Vuelta zomaar aan te kunnen. Op wat is dat gebaseerd? Na de Tour ook veel criteriums gereden.

Tegen een vermoeid peloton gaan de frisse(re) renners naar boven komen. Ik zeg in willekeurige volgorde Aru, Majka en Pozzovivo.
21 augustus 2015 09:19
Jammer dat er bij het schrijven van deze voorbeschouwing volledig voorbij is gegaan aan de berichten van AndriesW in het forum, waarin hij (met cijfers onderbouwd) uitlegt dat het nog slechts uiterst zeldzaam is dat iemand die podium rijdt in de Tour daarna ook de Vuelta bij de top 3 zit. Vond dat een fascinerend stuk, waardoor ik toch iets anders naar de sterrenverdeling ben gaan kijken als hierboven is weergegeven
21 augustus 2015 09:24
Mijn verwachtingen:
****Landa
***Henao, Valverde
**Froome, Pozzovivo, Aru
*Quintana, vGarderen, Nibali, Rodriguez, Majka
21 augustus 2015 09:30
Majka reed in de tour toch ook gemiddeld top20 in de bergetappes? Ik denk dus niet dat hij frisser aan de start zal verschijnen dan de andere favorieten...
21 augustus 2015 09:30
Toch ook maar een sterretje voor Fränk Schleck! Geen Tour gereden, goed in Colorado. Kan een verrassing worden.
21 augustus 2015 09:35
Velen vergeten dat Quintana tussen 3 mei en 3 juli slechts 5 koersdagen had. Hij is helemaal niet in topvorm aan de Tour begonnen. Zijn piek zou zeker in de vierde week gelegen hebben. Die 4 criteriums na de Tour gaan zijn frisheid niet aantasten. Is absoluut de grote favoriet maar met de mannen van Astana weet je nooit.

1. Quintana
2. Astana 1
3. Valverde
4. Astana 2
5. Froome
6. Rodriguez
7. Astana 3
8. Majka
9. Pozzovivo
10. Skyrenner: Nieve, Henao of Roche (vrije keuze)
21 augustus 2015 09:42
Ik zal ook eens sterren doen. Ik heb het stuk van AndriesW aandachtig gelezen en ook het nieuws goed gevolgd, eventuele stalorders, vorm, eigen verwachtingen, rekening gehouden met hoe renners dit in het verleden verteerd hebben etc. Dan kom ik tot de volgende verdeling (ja, ik weet eigenlijk per trap 1 renner meer, maar zoveel wil ik er helemaal niet uitdelen want de rest is in mijn optiek echt kansloos) :

**** Quintana
*** Aru, Valverde
** Froome, Pozzovivo
* Majka, Nibali
21 augustus 2015 09:52
Als je naar frisse renners moet gaan kijken, zou je alleen bij Pozzovivo, Landa, Aru en Henao uitkomen voor het klassement. Ik geloof daar niet zo in. Quintana, Majka, Froome, Nibali, Valverde en Rodriquez (pechgevallen daar gelaten) gaan echt wel een rol spelen in de Vuelta. Rodriquez en Moreno (die gaan voor ritwinst) zullen het klassement niet winnen denk ik. Evenals Van Garderen (altijd wel iets met hem) maar Froome doet echt niet mee voor plaats drie of vier. Ik geloof niet zo dat ze de vermoeidheid nog in de benen hebben zitten na een maand. Ze fietsen zich voor de tour ook helemaal het hebbelebbes met de Tour de Swiss en de Dhaupiné. Als je gedoseerd rust neemt denk ik dat het moet kunnen. Oké, Contador lukte het niet. Maar komt dat door de Giro? Ik geloof daar niets van. De tour is gewoon een heel andere koers. Deze Vuelta is trouwens meer op het lijf geschreven van Quintana dan voor Froome. Ik denk dat Quintana hier de te kloppen man wordt. Verder verwacht ik wel veel van Pozzovivo, Aru en Landa. Niet zozeer omdat ze meer rust hebben gehad maar dat zijn echt toppers aan het worden die meer aan kunnen dan één grote ronde. Majka, Van Garderen en Henao zijn dan toch wat wisselvalliger in mijn ogen
21 augustus 2015 09:55
@ r_nijman: dat is HET vraagteken van deze Vuelta. Het is ook uniek dat zoveel toppers uit de Tour naar Spanje afreizen.
21 augustus 2015 10:02
Geloof ook niet in quintana. Ik zeg aru
21 augustus 2015 10:08
Zou ik een link mogen naar dat stuk van andriesW?
21 augustus 2015 10:09
Voor mij grootste vraagteken waar purito voor gaat. Klassement of paar ritten en de rest linkeballen
21 augustus 2015 10:16
Vorig jaar dacht ook iedereen dat Quintana het zou gaan winnen. Bovendien weet ik niet of er soort herenakkoord tussen Quintana en Valverde is....Jij met de Tour..ikke, Valverde nu in eigen land.... Ik denk zelf dat Landa ook een hele goede kans maakt om hoog te eindigen. Froome, je weet het nooit...Hij heeft zijn kansen vooraf al gemarginaliseerd..., maar deed Contador dat vorig jaar ook niet...
21 augustus 2015 10:19
Ik ga toch voor Quintana.
21 augustus 2015 10:21
@ jan blokland dat is wel heel naief als je denkt dat vermoeidheid van de ronde er voor geen rol speelt. Zeker als de resultaten uit het verleden aantonen dat het wel effect heeft.

Buiten vermoeidheid is het vrijwel onmogelijk om je vormpiek zo lang zo hoog te houden.
21 augustus 2015 10:28
Heeft iemand een link naar dat stuk van AndriesW waar over gesproken wordt? Of in welk topic dit stuk staat op het forum?
21 augustus 2015 10:36
@Shimmy88 & @snellerfietsen http://www.wielerflits.nl/wielerforum/topic/combi-tour-vuelta-voor-klassementsrenners
21 augustus 2015 10:49
@Zwiebeln,

Akkoord maar Majka heeft enkele bergritten gewoon laten lopen ook. Bovendien heeft hij in alle niet-bergritten zich van niks aangetrokken. Na zijn ritwinst heeft hij het ook een paar dagen heel rustig aan gedaan. Toch een groot verschil met Froome, Quintana, Nibali en Valverde. Van die laatste weten we echter dat dit allemaal geen probleem is.

@Munz: die criteriums zelf zijn inderdaad twee keer niks. Het is heel het gedoe er rond. Het reizen, de interviews, na de aankomst nog een uur handtekeningen staan uitdelen,...
21 augustus 2015 11:00
Quintana heeft toch echt meer de lange beklimmingen nodig on Froome te lossen?
De klimmen in de Vuelta zijn toch meer kort en stijl?
Denk dat ik die 39km tijdrit Froome zo 2 minuten pakt op Quintana.
21 augustus 2015 11:13
Ik denk dat er een renner gaat winnen die nog nooit een grote ronde heeft gewonnen. Mijn favoriet: Aru. Daarachter denk ik dat Henao na zijn verloren jaar 2014 en door dit jaar alles op de vuelta te zetten de uitdager word. Vervolgens gok ik dat de 'grote drie' plus Valverde om plek drie strijden.
21 augustus 2015 11:16
Mannen die de tour rijden zullen wellicht minder zijn zoals AndriesW aangeeft, maar dan nog halen ze top 10. Ik zie geen 10 renners die 'fris' zijn en boven de tour mannen gaan eindigen. Behalve Aru, Landa, Pozzo wellicht dan.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.