Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 21
foto: Sirotti
zondag 13 september 2015 om 08:15

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 21

Niet het Wilhelmus, maar het Canto degli Italiani zal tijdens de officiële plichtplegingen na afloop van de 21e etappe van de Ronde van Spanje in Madrid te horen zijn. Voordat het zover is, moeten de 158 renners die het einde hebben gehaald nog een kleine honderd kilometer wegtrappen. Normaal gesproken zorgen de sprinters in de Spaanse hoofdstad voor een spetterend slotakkoord. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In 2014 maakte de organisatie voor de laatste etappe een uitstapje naar Santiago de Compostela, waar Adriano Malori de individuele tijdrit won. Dit jaar vormt Madrid weer traditioneel het decor voor het sluitstuk van de derde grote ronde van het jaar. In navolging van de Tour de France gebeurt dit in de avonduren. Rond half negen wordt de aankomst verwacht.
Profile

Om de renners op de slotdag niet onnodig lang aan het werk te zetten, is gekozen voor een ultrakorte etappe. De rit start om even na half zes in Alacalá de Henares en is slechts 97,8 kilometer lang. Al na veertig kilometer wordt het centrum van Madrid bereikt. Daar moeten nog tien rondjes van 5,9 kilometer worden afgewerkt. De ritwinnaar mag zich daarna melden op de Plaza Cibeles voor de huldiging, net als de winnaars van de truien en de renners die het eindpodium mogen betreden.

De laatste keer dat een Nederlander de bloemen pakte in Madrid was in 1999. Jeroen Blijlevens zegevierde destijds in de slotetappe van de door Jan Ullrich gewonnen Vuelta.

Laatste vijf winnaars slotetappe Vuelta:
2014: flag-it Adriano Malori (individuele tijdrit in Santiago de Compostela)
2013: flag-au Michael Matthews
2012: flag-de John Degenkolb
2011: flag-sk Peter Sagan
2010: flag-us Tyler Farrar

Favorieten
John Degenkolb beleefde een geweldig voorjaar met winst in Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. Zijn optreden in de grote rondes dit seizoen begint echter steeds meer op een martelgang te lijken. In de Tour de France viste hij meerdere keren net achter het net en ook in de Vuelta staat de teller voor de Duitser van Giant-Alpecin nog altijd op nul, ondanks de afwezigheid van de meeste topsprinters.

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Sirotti

In Madrid krijgt Degenkolb de laatste kans om daar verandering in te brengen. Hij heeft weliswaar een aardig jasje uitgedaan met zijn werk voor Tom Dumoulin, maar het afhaken van Peter Sagan, Nacer Bouhanni en Caleb Ewan vergroot zeker zijn kansen. Bovendien is Degenkolb samen met Daniele Bennati (2007) de enige renner uit het huidige Vuelta-peloton die ooit de sprint in Madrid al eens wist te winnen.

Danny van Poppel- Foto: Sirotti

Danny van Poppel- foto: Sirotti

De concurrentie voor Degenkolb komt onder meer van Danny van Poppel. De renner van Trek Factory Racing, die na dit seizoen vermoedelijk verkast naar Sky, won al de sprint in Lleida en heeft de bergetappes goed overleefd. Hij kan Nederland zomaar de vijfde ritzege van deze Vuelta bezorgen.

Ook Kristian Sbaragli smaakte deze ronde al het zoet van de overwinning. De rit naar Castellón kende weliswaar een veel selectiever parcours, maar ook op het biljartlvlakke circuit in Madrid moet de Italiaan zijn mannetje kunnen staan. Een andere rappe Zuid-Europeaan is Carlos Barbero, al is de renner van Caja Rural aan een zeer fletse Vuelta bezig.

Tom Van Asbroeck - Foto: Sirotti

Tom Van Asbroeck – foto: Sirotti

De Belgen hebben voor de slotrit ook een aantal ijzers in het vuur. Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) en Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) finishten al meerdere keren in de top tien. Ook Nikolas Maes (Etixx-Quick-Step) zal zich weer in de sprint willen mengen.

Bij afwezigheid van een topfavoriet onder de sprinters is de lijst van outsiders groot. De Luxemburger Jean-Pierre Drucker is de snelle man bij BMC, de Argentijn Ariel Maximiliano Richeze zal Lampre-Merida aan de derde ritzege van deze Vuelta willen helpen. Verder zijn José Joaquin Rojas (Movistar), Daryl Impey (Orica-GreenEDGE), Kevin Réza (FDJ), Vicente Reynes (IAM Cycling) en Leonardo Duque (Colombia) renners om in het oog te houden.

Jean-Pierre Drucker- Foto: Sirotti

Jean-Pierre Drucker- Foto: Sirotti

En dan bestaat er natuurlijk nog de kans dat de slotetappe helemaal niet in een massasprint eindigt. Vraag dat maar aan Iljo Keisse, die dit jaar in de Giro d’Italia op de slotdag vriend en vijand verraste. De kans dat zo’n scenario zich zondagavond in Madrid eveneens zal afspelen is natuurlijk uitermate klein, maar nooit helemaal uitgesloten.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** John Degenkolb
*** Danny van Poppel, Kristian Sbaragli
** Jean-Pierre Drucker, Tosh van der Sande, Tom van Asbroeck
* Ariel Maximiliano Richeze, Carlos Barbero, Daryl Impey, José Joaquin Rojas

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
12 september 2015 20:06
John troost zichzelf en Tom een beetje.
12 september 2015 20:24
Barbero en Torres moeten nog een rit winnen! ;)

Maar tóch ga ik voor Danny!!
12 september 2015 20:30
Liever wint van Poppel morgen nog een rit. Zou de kers op de taart voor Nederland zijn.
12 september 2015 20:34
Edit redactie: Merci. Is aangepast
12 september 2015 20:57
Degenkolb zal wel weer falen
12 september 2015 21:03
Wie er ook wint morgen, klassement, etappe of trui met een ander kek kleurtje, Adam Hansen is de man.
12 september 2015 21:56
Je wil de winnaar voorspellen. Daarom zou ik Richeze zeker voor Drucker, vd Sande en van Asbroeck zetten. Die drie zijn stabieler en rijden vaker rond plek 5, maar winnen zelden. Richeze is nogal volatiel, maar op een goede dag wel in staat te winnen.
Op basis van beschikbare aantrekkers mag Impey misschien ook wel wat hoger.
12 september 2015 22:19
Ik hoop op Van Poppel morgen. Met alle respect voor John maar de ploeg heeft twee rondes nu in dienst gereden van hem en hij heeft het niet af kunnen maken.
13 september 2015 01:20
Niki gaat een Keissetje doen.
13 september 2015 01:27
Als Valverde top 13 sprint wint hij nog de groene trui.
Ik hoop dat hij daar voor gaat!

@striga
Bedoel je die renner die al is uitgestapt?
13 september 2015 01:46
Ow k*t! Dat was ik ff vergeten... ze rijden 's avonds. Hebben we dan een dubbele planning met Montreal?
13 september 2015 02:12
Tom neemt revanche en demarreert in de laatste kilometer en pakt zijn 3e etappe!

Dromen mag toch rond dit tijdstip ;)
13 september 2015 02:32
Ik hoop echt op Danny van Poppel. Een vijfde Nederlandse ritzege zou helemaal geweldig zijn, zeker na de teleurstellende dag van vandaag. Dan staat er toch nog een Nederlander op het podium in Madrid. Zou een mooie afsluiter zijn van deze door de Nederlanders gekleurde Vuelta.
13 september 2015 02:35
Voor mij hoeft deze etappe niet meer nadat de rode droom uitee gespat is. Heb vandaag ook met alle moeite de tv niet uitgedrukt de laatste 30 km. Man man wat was het een marteling.

Ik hoop dat Degenkolb wint. Die gun ik echt een etappezege. En wordt Johm het niet, dan Van Poppel maar.
13 september 2015 07:00
@LG, een soort van SM-wielrennen....
13 september 2015 07:48
Dat is een pleonasme: SM-wielrennen ;)
13 september 2015 08:28
Barbero.....zucht
13 september 2015 08:35
Degenkolb verbaast me zeer. Volgend mij is hij in topvorm voor het WK. Overleeft makkelijk deze ronde. Vandaag de beloning.
13 september 2015 10:09
Rojas zal wel aantrekken voor Valverde vandaag.

1. Degenkolb
2. Impey
3. van Poppel
4. Drucker
5. Richeze
6. van Asbroek
7. Sbaragli
8. Valverde

en hiermee pakt Valverde groen
13 september 2015 10:49
@Striga
Dat Keissetje van Niki moet dan voor volgendjaar zijn, want Niki zit al thuis of misschien ondertussen al op weg naar het WK
13 september 2015 10:51
Als Giant nou in de laatste kilometers enorm hard op kop gaat rijden, kan Dumoulin misschien nog wel 5e worden (staat maar 16 seconden achter Chaves).
13 september 2015 11:24
Degenkolb. Ik zie Dumoulin vandaag wel weer keihard werken in aanloop naar de sprint en Der John moet het dan maar eens afmaken.
13 september 2015 12:19
Dumoulin heeft geen benen meer om nog keihard te werken voor een sprint van Degenkolb en ook mentaal zal het nu wel een beetje op zijn. Jammer dat het verschil zo groot is anders zou een afsluiting met een tijdrit zoals vorig jaar een mooie climax zijn geweest. Zonde dat de laatste etappes meestal als een nachtkaars uitgaan en er weinig spectaculairs of speciaals gebeurd.
13 september 2015 13:01
Valverde moet toch nog iets van een troostprijsje hebben na zijn enorm teleurstellende Vuelta.

Hij mag hem met liefde hebben, die trui.
13 september 2015 13:41
Ik hoop op van Poppel! Niki word een beetje lastig, die pakt straks gewoon het WK en Dumoulin het WK TT!!!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.