Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 3
foto: Sirotti
maandag 24 augustus 2015 om 08:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 3

Na de veelbesproken ploegentijdrit van zaterdag en de aankomst op bij Caminito del Rey is het direct na het openingsweekend de beurt aan de sprinters. Althans, dat zou je mogen verwachten, want de kansen voor de snelle mannen deze Vuelta zijn dun gezaaid. Toch moeten ze niet te makkelijk denken over de 158 kilometer lange rit van Mijas naar Málaga, want er worden onderweg wat plaagstootjes uitgedeeld. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Net als in de etappe van zondag moeten er ook nu weer twee cols worden bedwongen. Grote verschil is echter dat deze nu niet in de slotfase opdoemen, maar al in de eerste helft van de rit. De top van de Alto de Mijas (6 kilometer à 7,2 procent) wordt al na veertien kilometer bereikt. Vervolgens wordt in vliegende vaart koers gezet richting Málaga.
Profile

Om niet al na zestig kilometer de streep te hoeven trekken, worden de sprinters in een lus rondom de finishplaats nog serieus op de proef gesteld. De Puerto del León is maar liefst zestien kilometer lang en daarom van de eerste categorie. Het gemiddelde stijgingspercentage van 5,2 procent zal echter slechts weinigen schrik aanjagen. Bovendien is het na de top nog een goede tachtig kilometer tot aan de finish.
Mountain passes & hills 1

De laatste vijftig kilometer van de etappe zijn vlak, op een kleine uitzondering na. Op tien kilometer van de meet ligt namelijk nog een klein knikje in het parcours, waar het verleidelijk is om een aanval te plaatsen. Omdat de sprintersploegen daarna nog ruim de tijd hebben om de boel te organiseren, zal je echter van zeer goede huize moeten komen om weg te blijven.

Málaga, gelegen aan de zeer toeristische Costa del Sol, was in 2010 voor het laatst aankomstplaats. Philippe Gilbert won toen op een veel lastigere aankomst dan nu. Voetballiefhebbers zullen de stad vooral kennen van de club waar Ruud van Nistelrooy zijn imposante carrière afsloot. In 2013 miste Málaga nog op een haar na de halve finale van de Champions League.

Favorieten
Waar de klassementsrenners in grote getale naar Spanje zijn afgereisd, hebben veel sprinters de laatste grote ronde van het jaar juist links laten liggen. Deelname aan de Vattenfall Cyclassics in Hamburg bleek voor renners als André Greipel, Mark Cavendish, Alexander Kristoff en Marcel Kittel een aanlokkelijker scenario dan wekenlang zwoegen over de Spaanse bergen.

John Degenkolb- Foto: Sirotti

John Degenkolb- Foto: Sirotti

Ondanks de afwezigheid van een reeks wereldtoppers, staan er genoeg mannen aan de start die er een mooie sprint van kunnen maken. Daarbij moeten we in de eerste plaats denken aan John Degenkolb en Nacer Bouhanni. Beide renners hebben een goede staat van dienst in de Vuelta. Degenkolb boekte bij zijn laatste twee deelnames (2012 en 2014) in totaal maar liefst negen ritzeges. Bouhanni schreef vorig jaar twee ritten op zijn naam.

Nacer Bouhanni - Foto: Sirotti

Nacer Bouhanni – Foto: Sirotti

De Tour de France leverde voor beide renners niet op wat ze ervan verwacht hadden. Degenkolb (Giant-Alpecin) kon ondanks twee tweede plaatsen zijn afwezige ploeggenoot Kittel niet doen vergeten. Bouhanni (Cofidis) gaf al in de vijfde rit op na een val. De Vuelta wordt dus een ideale kans op eerherstel en daarvoor leent de rit naar Málaga zich uitstekend. De Fransman liet vorige week in de Tour de l’Ain alvast zien dat het met de vorm wel goed zit. In de rit naar Caminito del Rey was hij betrokken bij een valpartij, maar het is op moment van schrijven nog onduidelijk wat daarvan de gevolgen zijn.

Peter Sagan- Foto: Sirotti

Peter Sagan- Foto: Sirotti

Peter Sagan is ook een renner die zonder ritzege uit de Tour kwam, al mocht de winnaar van de groene trui zich wel de grote smaakmaker noemen. Vorig jaar stelde de renner van Tinkoff-Saxo teleur in de Vuelta, maar de manier waarop hij zaterdag de rode trui probeerde te pakken, verraadt de nodige ambitie. Voor een evenaring van zijn prestatie uit 2011, toen hij bij zijn debuut direct drie ritten won, zal de Slowaak zeker tekenen.

Danny van Poppel - foto: Sirotti

Danny van Poppel – foto: Sirotti

De Nederlandse hoop op succes in een massasprint is gericht op Danny van Poppel. De nog altijd pas 22-jarige renner van Trek Factory Racing boekte twee ritzeges in de Ronde van Wallonië en kwam ook goed voor de dag in de Eneco Tour. De ogen van de Belgische fans zullen vooral gericht zijn op Kris Boeckmans (Lotto Soudal), Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) en Van Poppels ploeggenoot Jasper Stuyven.

De piepjonge Australiër Caleb Ewan (Orica-GreenEDGE) werd in Polen een keer tweede en vierde. Ook José Joaquin Rojas (Movistar), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka), Leonardo Duque (Colombia), Vicente Reynes (IAM Cycling), Jempy Drucker (BMC) en Carlos Barbero (Caja Rural-Seguros RGA) zijn renners om in de gaten te houden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Nacer Bouhanni, Peter Sagan
** Caleb EwanDanny van PoppelJosé Joaquin Rojas
* Kris Boeckmans, Kristian Sbaragli, Leonardo Duque, Jempy Drucker

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
23 augustus 2015 19:02
edit redactie: bedankt, aangepast
23 augustus 2015 19:09
Zet Bouhanni maar gelijk met John Beton.
23 augustus 2015 19:10
Dat knikje is nog best listig trouwens, daar kan je wel best een aardig gaatje slaan. Maar inderdaad, met Cofidis, Orica en Giant vol op de sprint gefocust zal die er ook wel komen.
23 augustus 2015 19:16
Vorig jaar werkt Bouhanni na een knik(je) van 20 percent nog 5 de in de dertiende etappe van de Vuelta. De zege ging toen naar z'n ploegmaat Navarro voor namen als Kelderman, Valverde, Contador, Moreno...
23 augustus 2015 19:21
Deze zie ik Bouhanni wel pakken, klimt minstens net zo goed als Johny D en heeft meer topsnelheid.
23 augustus 2015 19:21
Iedereen heeft het het maar over dat die Ewan zo jong is, maar Van Poppel is slechts een jaar ouder en heeft toch al wat meer laten zien.
23 augustus 2015 19:27
@LyndaLid

Ik denk ook dat er voldoende sprintersploegen zijn die willen werken om een eventuele vermetele vluchter in de laatste 10km terug te pakken. Of het klimmetje moet zo lastig zijn dat het peloton helemaal verbrokkeld en een organisatie te laat op gang komt. Degenkolb is voor mij dan wel de favoriet, al zou ik het Sagan eigenlijk meer gunnen om weer eens een mooie zege te grijpen.
23 augustus 2015 19:29
@Elrick
Ewan was bij de jeugd wel een bommetje hoor.
23 augustus 2015 20:07
Ik verwacht een mooie sprint tussen Degenkolb, Sagan en Bouhanni. Zullen alledrie aan elkaar gewaagd zijn. De rest er net achter. K gok toch op Bouhanni.
23 augustus 2015 20:14
**** Sagan
*** Bouhanni, Degenkolb
** Richeze (Vuelta 2013), Ewan, Drucker
* Boeckmans, V.Poppel, Rojas, Barbero, Reynes
23 augustus 2015 20:23
Ik ben benieuwd waar Lorenzo Manzin geraakt. Lijkt me interessante raap om te volgen
23 augustus 2015 20:40
Tanner heeft zijn heup gebroken.
edit redactie: bedankt, we hebben het hier vermeld
23 augustus 2015 20:50
Hier graag verder over de etappe van morgen
Over Nibali is een bericht aangemaakt
23 augustus 2015 21:00
duque? pardon? Die sprint al een jaar of 4 niet meer.
dan toch eerder manzin, van asbroeck of een reynes op revanche
23 augustus 2015 22:18
Dumoulin zal misschien een poging doen om te ontsnappen in de laatste kilometer. Een kans op de leiderstrui zal hij met beide handen aangrijpen. Waarschijnlijk lukt het niet, maar ik verwacht wel een poging.

**** Bouhanni
*** Degenkolb, Ewan, Sagan
** Richeze, Van Poppel, Van Asbroeck
* Dumoulin
23 augustus 2015 22:31
Dumoulin en Cancellara kunnen het op dat knikje zeker proberen net als vinnige jongens zoals Chaves (al gewonnen maar kan dat) en Visconti. Klein groepje kan wegblijven, anders een eerste strijd tussen Bouhanni, Sagan en Degenkolb of een outsider.
23 augustus 2015 23:58
Huh Ewan deed toch niet mee. Was uit mijn team gehaald?
24 augustus 2015 00:29
Ik denk Bouhanni.
24 augustus 2015 06:41
raymankapeens - 23 augustus 2015 om 23:58
Huh Ewan deed toch niet mee. Was uit mijn team gehaald?

Jij had mc-ewen die doet niet meer mee haha
24 augustus 2015 07:52
De oranje condoom ligt vandaag op de klim, gekke plek voor de ravitaillering.
Ik hoop op V Poppel
24 augustus 2015 08:22
Een van de weinige sprintkansen, dus je mag verwachten dat die ploegen er een sprint van maken. De eerste helft van de etappe is echter niet makkelijk te controleren voor de sprintersploegen. Zal voor hen zaak zijn daar niet een te grote groep te laten rijden en het verschil controleerbaar te houden op de klim. Verwacht dat er veel zal afhangen van de schade die Sagan heeft opgelopen gisteren. Weet niet of hij gevallen is, maar kwam wel op grote achterstand binnen. Zeker nu Majka tegenviel zou je normaal verwachten dat Tinkoff hier alles doet om Sagan aan de overwinning te helpen. Bij Cofidis, Orica en Giant zouden ze misschien eerder kunnen gaan twijfelen of die laatste pukkeltjes er niet teveel aan gaan zijn. Ik geef aanvallers toch wel wat kansen vandaag.
24 augustus 2015 09:47
@vlek Sagan lag er gisteren bij, maar zonder zichtbare schade. Is waarschijnlijk gewoon achterin de berg fietsen gereden en heeft daarna rustig naar huis gereden.
24 augustus 2015 10:08
degenkolb gaat hier topsnelheid te kort komen, bouhanni en vooral sagan verteren zo'n klim minstens net zo goed.

****
Bouhanni
***
Sagan
**
Ewan - Broeckmans
*
Degenkolb - Rojas - D.poppel
24 augustus 2015 10:08
Bouhanni en John natuurlijk de favorieten vandaag, met misschien Sagan daarbij mits in goede doen. Maar vooral erg benieuwd naar hoe ver vPoppel daarachter zit. Verwacht hem zeker wel rond plekje 4 a 5, maar het zou mooi zijn mocht hij zich echt tussen de 'grote 3' kunnen mengen.
24 augustus 2015 10:41
Laurens Ten Dam zal zijn neus aan het venster steken vandaag, let maar op!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.