Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 4
foto: Sirotti
maandag 24 augustus 2015 om 19:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 4

Een typische Vuelta-etappe staat de renners te wachten. De hele etappe is het Spaans vlak, waarna in de laatste kilometers opeens een stuk bergop ligt, maar deze finale is minder lastig dan de slotfase uit de eerste rit in lijn. De grote vraag is of sprinters bij kunnen blijven. WielerFlits neemt het parcours van de op een na langste etappe onder de loep.

Parcours
Het peloton blijft in het zuiden van Spanje vertoeven. Van het aan de oostkust gelegen Estepona wordt vaart gemaakt in westelijke richting, waar Cádiz wordt aangedaan. Vanuit deze havenstad loopt het parcours weer het binnenland in. De weg van Estepona naar Cádiz is Spaans vlak. Hier en daar een paar venijnige stukjes die geen categorie opgeplakt krijgen, maar toch in de benen gevoeld zullen worden. De sprinters geraken hier ook wel over, zonder problemen.

Nadat het traject de richting veranderd heeft, gaat het in volle finale op naar Vejer de la Frontera. Hier gaat op vier kilometer van de finish de weg vanaf zeeniveau omhoog, met delen van boven de 12% stijging. Onder de boog van de twee kilometer is de ’top’ bereikt van deze niet-gecategoriseerde klim. Tot 500 meter van de meet gaat het in dalende lijn, waarna de weg tot aan de streep omhoog loopt tegen 6%. De último kilómetro kent nog zes bochten, en de finish ligt na een flauwe bocht naar recht. Parcourskennis en een goede plaatsing is dus vereist.

Favorieten
Waar in etappe 2 de klimmers aan het werk mochten, lijkt het hier een strijd te worden tussen de klimmers met de rappe benen en de sprinters die bergop goed kunnen volgen. Het stuk tussen de de vier kilometer-boog en de twee kilometer-boog loopt gemiddeld 10% omhoog, waardoor de kans klein is dat sprinters nog kunnen overleven.

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Alejandro Valverde toont zich regelmatig in sprints, zeker als de rit verre van makkelijk is geweest. De ervaren Movistar-renner heeft het in zich om zich los te maken van het peloton, of om het tempo zo hoog te leggen dat de rappe mannen moeten afhaken, om daarna zijn eindschot te gebruiken. Zijn ploegmaat José Joaquin Rojas kan dit wellicht ook aan. Nairo Quintana moet ook volgen om geen secondes te verspelen. Een andere Spanjaard, Joaquim Rodriguez, was de beste thuisrijder in rit twee. Kan hij hier verder afstand nemen van zijn klassementsconcurrenten? Katusha heeft twee paarden om op te wedden, naast Purito beschikken zij nog over Daniel Moreno.

Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

Daniel Martin (Cannondale-Garmin) liet zich ook zien in de etappe naar Caminito del Rey, waar hij strandde op de vierde plek. Deze finale is op maat gemaakt voor de Ier. Zijn Italiaanse ploegmaat Moreno Moser is sinds de zomer wat beter in vorm en dit ligt ook in zijn straatje. Ook Chris Froome, die zondag vier seconden verloor op Purito en Quintana, zou zich in de debatten kunnen mengen. Zijn Sky-maatje Nicholas Roche – landgenoot van Dan Martin – verkeert ook in goede vorm. Carlos Barbero zal namens Caja Rural-Seguros RGA voor een ereplaats, of misschien wel meer, gaan.

Daniel Martin - foto: Sirotti

Daniel Martin – foto: Sirotti

De eerste naam die naar boven komt bij sprinters die bergop goed kunnen volgen, is Peter Sagan. De Slowaakse alleskunner baalde van de tweede plaats (alweer) in de ploegentijdrit. Hij wil altijd winnen. De Tinkoff-Saxo-coureur moet zijn wagon aanhaken op de steile meters, waarna hij kan wachten op een sprint. Door de kleine afdaling zal hij gelanceerd worden naar het laatste omhooglopende stuk. Dit speelt in het voordeel van de sprinters, waartoe ook John Degenkolb en Nacer Bouhanni behoren.

foto: Sirotti

Gaat Dumoulin een aanval doen op het rood van Chaves? – foto: Sirotti

Voor Degenkolbs ploeggenoot Tom Dumoulin is dit de uitgelezen mogelijkheid om seconden te sprokkelen en Esteban Chaves uit de rode trui te rijden, mocht onze landgenoot nog beschikken over de benen van zondag. De Colombiaan heeft het, gezien zijn optreden van dit weekend, ook in zich op deze aankomst en zal een blok aan het been zijn van de Limburger.

Verder is het afwachten of sprinters zich überhaupt staande kunnen houden in het geweld en welke klassementsmannen hun (lichte) opgelopen schade goed willen maken, denk hierbij aan iemand als Mikel Landa of Domenico Pozzovivo. Misschien maken de renners van de tweede rang, coureurs die je op het eerste oog niet zou verwachten, een kans als het stilvalt op het steile gedeelte. Op dat moment zouden mannen als Daniel Navarro, Cyril Gautier of Luis Léon Sanchez hun slag kunnen slaan.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Daniel Martin
** Tom Dumoulin, Daniel Moreno, Esteban Chaves
* Chris Froome, Carlos Barbero, Peter SaganJohn Degenkolb

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
24 augustus 2015 19:04
Degenkolb hahaha.
24 augustus 2015 19:05
Degenkolb is kansloos morgen, Sagan de enige echte "sprinter" die kans maakt. Maar als Movistar, Cannondale en Katusha volle bak gaan vanaf 4 kilometer wordt het gewoon voor die jongens. Dumoulin mag me weer verbazen, ik ben benieuwd. En waarom krijgt Roche geen sterretje? Die is toch erg explosief, en zo'n finish strook aan 7% is ideaal voor hem.

****
Valverde
***
Moreno - Martin
**
Rodriguez - Sagan - Roche
*
Chaves - Dumoulin - Froome - Henao - Luis Leon Sanchez
24 augustus 2015 19:07
Dumoulin moet vooral proberen Chavez eraf te rijden want zo'n rode trui aan de muur is natuurlijk leuk voor later, gaatje van 2 sec is genoeg.
24 augustus 2015 19:13
Hoop op Dumoulin misschien is deze meer geschikt voor hem omdat het op het einde na het heuveltje wat afvlakt en daarna nog wat licht omhoog en dat hij daar het verschil kan maken
24 augustus 2015 19:16
http://www.procyclingstats.com/race/Vuelta_a_Espana_2014_Stage_13_Obregon_Cantabria vlak Bouhanni ook niet uit.
24 augustus 2015 19:39
Het hopen is op Dumoulin. Die zou vaart moeten kunnen maken op het vlakkere/dalende stuk, maar de vraag is of dat genoeg gaat zijn, want een Roche kan dan ook weer 10 seconden op hem winnen. Het wordt iig leuk.
Ik ben ook benieuwd of we Pieter Serry vooraan gaan zien. Eindigde zondag ver van achteren, maar ik gok even dat die last heeft gehad van die valpartij en het toen wel geloofde. Iemand andere informatie?
24 augustus 2015 19:42
Bouhanni, Degenkolb en zeker Sagan gaan er nog bij zitten en gewoon sprinten om de zege. Als er daadwerkelijk in de laatste vijfhonderd meter nog zes bochten liggen, wint Sagan met twee bochten voorsprong.
24 augustus 2015 19:44
Ik twijfel zwaar of ik Degenkolb moet selecteren bij mijn Scorito.
24 augustus 2015 19:45
De aankomst is wel op een Muurtje zoals we die kennen uit de Tour beste Rosanero dus denk ik niet dat er nog sprinters bij zitten op het einde...
24 augustus 2015 19:51
@Lyndalid

Dat Degenkolb in de de Ronde van (ik meen) Dubai een keer serieus bergop won toont aan dat hij wel meer is dan een sprinter. Maar aangezien Valverde, Rodriguez, Martin en dat soort mannen hier aan de start staan ben ik het wel met jou eens dat hij morgen weinig kans maakt. Roche schat ik toch wat minder hoog in, zeker als je ziet dat hij gisteren ook moest lossen bij Chaves en Dumoulin.
24 augustus 2015 19:58
Vandaag niet gezien, maar Rojas moet dit normaal gezien aankunnen. Ventoso misschien ook.
24 augustus 2015 20:05
Van km 4 tot 3 voor de streep is gewoon 12% gemiddeld, gaat degenkolb maar ook sagan niet redden waarschijnlijk. Rode trui laat Dumoulin beter nog ff voor wat het is, veel te nerveus voor de ploeg en aandacht vd pers.
24 augustus 2015 20:07
Iets zegt mij dat bouhanni dit wel kan overleven. En Barbero maakt ook wel een kans lijkt me
24 augustus 2015 20:15
Quote:
Rode trui laat Dumoulin beter nog ff voor wat het is, veel te nerveus voor de ploeg en aandacht vd pers.

Tuurlijk. Waarom zou je een leiderstrui in een grote ronde willen hebben? Je kan hem tenslotte ook niet hebben, en dat is toch wel lekker rustig. En wat boeit zo'n ding nou eigenlijk aan je muur hè. En inderdaad, die verdomde persaandacht toch, daar zit je als ploeg en sponsor zonder kans op eindwinst natuurlijk ook niet op te wachten. Leve de anonimiteit! Ik heb iig weer even gelachen :)

@ rosanero

Wedden dat niet Degenkolb, Bouhanni én Sagan meedoen voor winst? Sagan is een prima kanshebber, maar die kilometer is gewoon veel te zwaar voor vooral Degenkolb.

Doet me denken aan de Tour, waar bepaalde mensen Degenkolb ook kansrijk achtten op de Mur de Huy. Oh, en ook toen hoorde je allemaal mensen over Dubai... Dat was 175 meter jongens, als je dat gaat gebruiken om je scorito selectie van Degenkolb morgen te rechtvaardigen ga je bedrogen uitkomen.
24 augustus 2015 20:20
@ll

Die etappe van vorig jaar waar bouhanni een col van 3e en 2e cat. overleeft en nog 5e wordt. Lijkt mij dat daarom dat Bouhanni wel een kans(je) maakt. Volgens mij klimt hij beter dan sommigen denken. Degenkolb zie ik hier ook direct lossen.

Ik denk dat Sagan, bouhanni het gaan uitmaken met de spanjaarden
24 augustus 2015 20:21
Na die kilometer zitten ook nog een paar steile stukjes. In de laatste 300 meter ook stukken van 12, 14 en 15 procent. Gewoon dezelfde mannen voorin als gisteren.
24 augustus 2015 20:21
@schipperaar

dat een topfavoriet die trui nog liever niet heeft, oke, maar het zou toch dwaas zijn moest dumoulin die laten liggen omdat de vuelta nog lang is en dit voor hectiek zorgt?
24 augustus 2015 20:23
Grappig dat die overwinning van Degenkolb ook hier weer aangehaald wordt. Ik dacht dat die discussie na afgelopen tour wel 'gesloten' was.

Als de grote namen gaan blijft er natuurlijk geen enkele 'sprinter' aanhangen. Echter, ik verwacht dat de grote namen net als gisteren gewoon naar elkaar gaan kijken en dat er een aantal renners van de 'B-garnituur' (No offence, Dumoulin en Chavez) er onderaan tussenuit piepen. In dat geval zou het zomaar kunnen dat Sagan, en wie weet ook wel bouhani, nog kunnen aanklampen. In 2 kilometer kan er dan vervolgens veel gebeuren. Zo zou het me niet verbazen als ze bij Tinkoff iets geleerd hebben van de tour en nu wel 2 mannetjes op kop laten sleuren indien Sagan er nog aanhangt. Daar zou Bouhanni dan van kunnen profiteren.

Initiatief nemen voor de winst zie ik ze niet doen. Meedoen omdat het koersverloop nou eenmaal gunstig is zie ik daarentegen dan wel weer gebeuren. Die kans acht ik zelfs groter dan dat de grote namen hier opeens mee aan de haal gaan. Natuurlijk moeten ze het zelf ook zo zien, anders gaan ze onderaan gewoon laten lopen.
24 augustus 2015 20:37
@Lyndalid
Mooie sterrenverdeling! Al zou ik Rodriguez naast Moreno plaatsen. Ok, ze zullen Moreno rapper laten rijden, maar Rodriguez lijkt echt sterk.
Voor de "sprinters" wordt het denk ik wat te lastig, tenzij het niet snel genoeg gaat kunnen Sagan en Bouhanni meedoen. Dit is veel te zwaar voor Degenkolb.

Naar Gerrans ben ik heel benieuwd. Hij lijkt zich wat te sparen voor vandaag, al kan dat ook schijn zijn. Toch verdient hij minstens een sterretje.
24 augustus 2015 20:37
@kasseistoemper
Beter de laatste week int rood dan de eerste. Van elke ploeg wordt nu eenmaal traditioneel getrouw verwacht de koers te controleren waar ze denk ik uberhaupt de ploeg niet voor hebben en tom alles alleen mag opknappen. Om dit op de schouders van 24 jarige te leggen lijkt me iets teveel van het goede.
24 augustus 2015 20:38
@Schipperaar

Dan is het maar goed dat ze in de laatste week ook nog kans op het rood hebben.
24 augustus 2015 20:40
Dumoulin moet morgen dus de handrem erop gooien? Oeps.....
24 augustus 2015 20:44
Schipperaar jij zou toch wel de meest waardeloze ploegleider ooit zijn hoor...
24 augustus 2015 20:44
@ Sagan=hulk

Moreno is vooral rapper dan Rodriguez, en op een stuk van 6-7% geef ik hem daarom meer kans. Met de finish bovenop het stuk van 12% had Rodriguez natuurlijk die ster extra gehad.
24 augustus 2015 20:45
Ik herinner me ook nog zogenaamde 'kenners' in de Tour beweren dat Degenkolb wel kans zou maken op de Muur van Huy. Dit wordt morgen gewoon voor het type renners wat LyndaLid in de voorspelling opneemt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.