Vuelta 2015: Voorbeschouwing Puntenklassement
foto: Sirotti
donderdag 20 augustus 2015 om 09:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing Puntenklassement

Zaterdag gaat grote ronde número tres van start aan de Costa del Sol: de Vuelta a España. Naast een hevige strijd om de rode leiderstrui, zal er ook een gevecht plaatsvinden om de groene puntentrui. De grote vraag is: gaat het een sprinter of een klassementsman worden? WielerFlits blikt vooruit op de slag om het groen.

De koploper in het puntenklassement krijgt een groen tricot om de schouders. Dit kleinood wordt gesponsord door het autobedrijf Škoda.

Puntenverdeling
In tegenstelling tot de Tour de France, zijn in de Ronde van Spanje in elke etappe evenveel punten te behalen voor de puntentrui. In Frankrijk zijn in de vlakke etappes  meer punten te scoren, waardoor het meer een klassement der sprinters wordt. In Spanje is het jaarlijks een gevecht tussen de rappe mannen en de klimmers. Daarnaast spelen de tussensprints een bijrol in de strijd om de puntentrui.

Aan de finish is de puntenverdeling (voor de eerste vijftien renners) als volgt:
25 – 20 – 16 – 14 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1

Bij de tussensprints is de puntenverdeling (voor de eerste drie renners) als volgt:
4 – 2 – 1

In geval van een gelijke stand zal de drager worden bepaald door de volgende criteria:

  1. Aantal ritzeges
  2. Aantal zeges bij tussensprints
  3. Tijd in het algemeen klassement

Historie
In 1945 werd het puntenklassement geïntroduceerd in de Vuelta. Thuisrijder Delio Rodríguez was de eerste winnaar. Sindsdien – met uitzondering  van 1946, 1948 tot en met 1954 – wordt deze klassering elk jaar opgemaakt. Laurent Jalabert (jaren ’90) en Sean Kelly (jaren ’80) wisten allebei vier keer het klassement op hun naam te schrijven. De Fransman en de Ier zijn daarmee recordhouders. Erik Zabel volgt hen met drie zeges, behaald in het begin van deze eeuw.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Liefst dertien keer ging het puntenklassement naar een Belgische winnaar. Greg Van Avermaet was in 2008 de laatste zuiderbuur. Nederland is iets minder bedrijvig in het winnen van dit kleinood. In de 1963 was Bas Maliepaard de eerste, gevolgd door Jos van der Vleuten in 1966 en Jan Janssen in de twee jaren daarna. Het was uiteindelijk 43 jaar wachten tot er weer een Nederlander de meeste punten scoorde in de Spaanse rittenkoers. In 2011 troefde Bauke Mollema zijn directe concurrent Joaquim Rodriguez af, door in de slotetappe naar Madrid op een negende plek te eindigen in de massasprint. Purito haalde daar geen punten, waardoor de Rabobank-renner zich mocht melden op het eindpodium.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De Groninger was destijds weer de eerste klassementsrenner die het puntenklassement won. Vanaf 2002 had namelijk elk jaar een sprinter gewonnen, tot Mollema er mee vandoor ging. Onze landgenoot werd opgevolgd door Alejandro Valverde, die ook in 2013 de meeste punten sprokkelde. Vorig jaar was het John Degenkolb die door vier ritzeges zich de beste toonde.

Vuelta 2014: Puntenklassement
1. flag-de John Degenkolb 169 punten
2. flag-es Alejandro Valverde 146 punten
3. flag-es Alberto Contador 145 punten
4. flag-gb Chris Froome 139 punten
5. flag-es Joaquim Rodriguez 117 punten

PIC490224672

foto: Sirotti

Laatste tien winnaars puntenklassement
2014: flag-de John Degenkolb
2013: flag-es Alejandro Valverde
2012: flag-es Alejandro Valverde
2011: flag-nl Bauke Mollema
2010: flag-gb Mark Cavendish
2009: flag-de André Greipel
2008: flag-be Greg Van Avermaet
2007: flag-it Daniele Bennati
2006: flag-no Thor Hushovd
2005: flag-de Erik Zabel

Favorieten
Gezien de laatste tien edities zal het ook dit jaar weer kop of munt worden. Kop? Er wint een sprinter. Munt? Er wint een klassementsman. Er zijn liefst negen aankomsten bergop, maar er is ook een negental etappes opgenomen die de organisatie inschaalt in de categorieën ‘zonder moeilijkheden’ en ‘nauwelijks moeilijkheden’. Het deelnemersveld van de Vuelta is nagenoeg een kopie van de startlijst van de voorbije Tour de France. Een pluspunt is de participatie van renners die ook in de Giro d’Italia hun kunsten tentoonspreidden.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Onder de klassementsrenners is het lastig te voorspellen wie hoog gaan eindigen in het puntenklassement. Een blik op de geschiedenis toont aan dat Alejandro Valverde (Movistar) en Joaquim Rodriguez (Katusha) de eerste twee namen zijn die opgeschreven worden voor dit lijstje. Dit zijn renners met een sterk eindschot. Daarover beschikt ook Fabio Aru, die vorig jaar twee ritten won en vijfde werd in het eindklassement. De Astana-Italiaan is een jaar sterker en heeft daarnaast een goede Giro achter de rug. Kan hij zich mengen in deze strijd? Traditioneel komen de klassementsrenners vanzelf bovendrijven, kijkend naar de vorige editie.

Voor de overige kanshebbers onder de ronderenners verwijzen wij door naar de voorbeschouwing op het algemeen klassement, die morgen online komt op onze website. In het vervolg van deze vooruitblik gaan wij ons richten op de spurters die deelnemen aan de Vueta.

Want zij maken ook kans op de groene trui. In de Tour de France heeft dat klassement een iets groter aanzien, maar dat maakt het voor de sprinters er niet minder aantrekkelijk op om vol te gaan voor de winst in dit klassement. Wie niet mag ontbreken, is de laureaat van afgelopen seizoen: John Degenkolb. De Duitser krijgt na een enigszins mislukte Tour de France de kans om zijn hegemonie in de Spaanse sprints voort te zetten. Dege heeft in zijn twee deelnames aan de Vuelta al negen etappes weten te winnen. In 2012 was hij in vijf ritten de beste, terwijl hij vorig jaar vier overwinningen boekte, en als klap op de vuurpijl ook de groene trui mee mocht nemen. Een voordeel voor de 26-jarige coureur van Giant-Alpecin, is dat hij over een bergje kan komen. Hoewel de organisatie sommige etappes als ‘makkelijk’ inschaalt, laat de ervaring weten dat er in Spanje nooit makkelijke etappes tussen zitten. De Duitse ploeg heeft met Luka Mezgec en Zico Waeytens twee snelle mannen achter de hand.

PIC490508818

foto: Sirotti

Zijn grootste uitdager in de sprint zal komen uit Frankrijk. Nacer Bouhanni wil een in het water gevallen Tour wegspoelen. De kopman van Cofidis heeft dit seizoen laten zien zich bergop verbeterd te hebben. Derhalve staat het vechtersbaasje al op negen zeges in 2015. Vorig jaar boekte hij zijn eerste twee ritoverwinningen in de Vuelta, en Bouhanni zal gebrand zijn om dat aantal uit te breiden. Peter Sagan maakt eveneens zijn opwachting in Puerto Banús. De Slowaak kon in 2014 niet overtuigen in de Spaanse rittenkoers, in tegenstelling tot 2011. Destijds werd achter drie etappes de naam van de alleskunner geschreven. De vraag is of Sagan zin heeft om na een zware Tour, waarin hij veel ten aanval trok, ook nu weer drie weken alles op alles te zetten.

PIC551745805

foto: Sirotti

Vanuit Italiaanse hoek is het uitkijken voor de sterke kuiten van Matteo Pelucchi. De IAM Cycling-sprinter toonde in de voorbije Ronde van Polen weer een ontzettend hoge snelheid te kunnen halen in de massasprint. Het leverde hem twee etappezeges op. Vorig jaar kon Pelucchi nog geen potten breken in de Vuelta. Een tiende plek in de tweede rit was toentertijd zijn beste klassering. Movistar zal zich voornamelijk op de twee oogappeltjes (die Nairo Quintana en Alejandro Valverde heten) richten, maar kan in eventuele sprints rekenen op Francesco Ventoso, dan wel José Joaquín Rojas.

PIC552713528

foto: Sirotti

Uit Nederlands perspectief is het met smart wachten op de prestaties van Danny van Poppel. Deze pas 22-jarige ‘zoon van’ gaat al op voor zijn derde grote ronde. Dit jaar staat de zegeteller op drie bij de Trek Factory Racing-coureur. Zijn de etappes in Spanje op maat voor Van Poppel, die Fabian Cancellara als luxeknecht meekrijgt? Ook de Belg Jasper Stuyven is een troefkaart die de Amerikaanse ploeg kan uitspelen. Lotto Soudal richt haar pijlen op een andere zuiderbuur: Kris Boeckmans. De 28-jarige Vlaming is aan zijn beste seizoen ooit bezig. Hij mocht al acht overwinningen op zijn palmares bijschrijven in 2015 en hoopt in zijn eerste Vuelta-deelname de kers op de taart te zetten. Onder meer Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst zullen Boeckmans bij moeten staan.

PIC519587913

foto: Sirotti

Kan Jempy Drucker (BMC) bij zijn debuut in een grote ronde zijn vorm van de voorbije weken doortrekken? De Luxemburger wist de Prudential RideLondon te winnen en toonde zich sterk in de Eneco Tour. FDJ reist met een talentvolle selectie naar Spanje. In de sprints zullen de 21-jarige Lorrenzo Manzin en Kévin Reza een kans krijgen. De ploegen – buiten Cofidis – die een wildcard hebben gekregen, nemen geen grote sprinters mee. Zij zullen vooral hopen op een ereplaats in een spurtetappe. Caja Rural-Seguros RGA heeft Carlos Barbero in de gelederen en MTN-Qhubeka komt met Kristian Sbaragli op de proppen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez
** Nacer Bouhanni, Peter Sagan, Matteo Pelucchi
* Fabio Aru, Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali

[poll id=”103″]

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
20 augustus 2015 09:16
Die 9 ritten "zonder moeilijkheden" zijn er minstens 3 bij waarin Degenkolb geen punten zal halen, ik denk niet dat een sprinter het puntenklassement kan winnen.
20 augustus 2015 09:21
MTN zoveel sprinters en komt hier aan met Sbaragli...gemiste kans
20 augustus 2015 09:25
Ik ga voor Dani Moreno.
20 augustus 2015 09:29
Haha sterren voor Pelucchi. Die gozer komt geen verkeersdrempel over. Heeft misschien, als het meezit een kansje of 3-4. Dan is Dani Moreno inderdaad een meer logische naam.
20 augustus 2015 10:33
Het aantal ritten waarvan de moeilijkheidsgraad vele malen hoger ligt dan alleen maar een massasprint ofwel een sprint bergop is veel meer. Het lijkt daarom ondenkbaar dat Bouhanni, Pelucchi, Degenkolb om er maar een paar te noemen (Ewan en Sagan rijden hem waarschijnlijk niet uit) de puntentrui gaat winnen. Dit wordt meer een gevecht tussen de grote mannen. Met name Valverde, Rodriquez, Dani Moreno hebben veel meer de kans op dit klassement. Zeker nu ook de bergritten gelijk worden gewaardeerd.
20 augustus 2015 11:21
Is het wel eens voor gekomen dat een renner alle klassementen in een grote ronde wist te winnen en is de kans aanwezig dat de winnaar van de komende Vuelta bijv. Valverde dat kunstje gaat flikken?
20 augustus 2015 11:27
Waarom niet Rennerske?
20 augustus 2015 11:41
Merckx heeft meerdere malen zowel het Algemeen Klassement, de puntentrui als het bergklassement gewonnen (Giro van 1968 en Tour van 1969)
20 augustus 2015 11:54
@ DirtyBarry
Merckx, tsja... die scheen er wel wat van te kunnen, wel het feit in acht genomen dat wielrennen toen natuurlijk nog een B-sport was.
20 augustus 2015 11:56
Het is dat Sagan hier waarschijnlijk niet voluit kan/wil ivm WK, anders had ie hem met twee vingers in de neus gepakt
20 augustus 2015 11:56
Menchov won in 2007 AK, bergtrui en 2e in puntenklassement.
20 augustus 2015 12:11
Niet dat hij de trui zal winnen, maar ik mis ivoorbeschouwing toch wel de naam van Ewan tussen al die sprinters
20 augustus 2015 12:18
Ewan zal waarschijnlijk afstappen na 7-14 dagen, dus zal niet voor die trui gaan.
http://velonews.competitor.com/2015/08/news/ewan-grand-tour-debut-highlights-oricas-lineup-for-vuelta-a-espana_381654
20 augustus 2015 12:38
Ewan gaat een week, hooguit 10 dagen aldus het stukje over de selectie van Orica
20 augustus 2015 12:39
Mogen Rojas en Ventoso überhaupt meesprinten?
20 augustus 2015 12:52
Hoe kan Degenkolb hier nu de meeste sterren krijgen?

***** Valverde
**** Moreno, Rodriguez
*** Quintana
**
* Iemand anders
20 augustus 2015 13:32
@Ab Normaal

Het zou me verbazen mochten die twee zich niet mengen in de sprints. Met name Rojas is geknipt voor dit terrein.
20 augustus 2015 13:51
Moet dit ook niet door een Colombiaan gewonnen worden?
20 augustus 2015 14:18
Nog een naam: Carlos Barbero
20 augustus 2015 14:39
ik zie 3 grote kanshebbers:
Valverde, Sagan en Aru
20 augustus 2015 15:16
Ik ga voor Valverde.
20 augustus 2015 15:56
@Sebas
Omdat Unzue er niets over zegt als hij alle teamleden bespreekt.
20 augustus 2015 21:54
Vorig jaar won Degenkolb met maar 23 punten voorsprong met vier gewonnen sprints (en twee tweede plekken). Dit jaar zie ik dat niet gebeuren met Bouhanni, Sagan, McEwan, v Poppel, Pelucchi.
Volgens mij is Valverde huizenhoge favoriet en als outsiders de klassementsmannen.
21 augustus 2015 11:50
Ze gaan allebei niet winnen, gegeven de uitleg hierboven, maar ik kijk wel uit naar de duels tussen Ewan en Bouhanni: keihard tegen onzacht !
22 augustus 2015 10:22
Is er ooit een onbetrapte renner of waar het vingerdik duidelijk is...die ooit alle klassementen gewonnen heeft of in de buurt kwam...tuurlijk niet. Dit terzijde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.