Vuelta 2015: Voorbeschouwing individuele tijdrit Burgos
foto: Sirotti
woensdag 9 september 2015 om 07:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing individuele tijdrit Burgos

Woensdag is opnieuw D-day voor Tom Dumoulin. Een tweede ritzege en een herovering van de rode leiderstrui lonken voor de Limburger. De zeventiende etappe is een 38,7 kilometer lange individuele tijdrit met start en aankomst in Burgos. Dumoulin is de topfavoriet! WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De enige individuele tijdrit van deze Vuelta zit dit jaar direct na de rustdag en stelt daarmee de klassementsmannen op de proef. Rustig in het ritme komen na een etappevrije dag is dit jaar niet mogelijk. Een week geleden stond na de eerste rustdag de door Mikel Landa gewonnen loodzware koninginnenrit op het programma en na de tweede rustdag wacht een tijdrit over glooiende wegen. In wielertermen Spaans vlak genoemd.

Het traject van de tijdrit is an sich niet opvallend lastig. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de tijdrit van vorig jaar zijn er geen heuvels in het parcours opgenomen. De 38,7 kilometer lange strijd tegen de klok is daarmee een man-tegen-mangevecht waarbij de krachtpatsers in het voordeel zijn.

Favorieten
Eén man is dé topfavoriet voor de tijdrit. Nog vóór het begin van de Ronde van Spanje werd Tom Dumoulin al getipt voor deze dag. De 24-jarige renner behoort al enige tijd tot de absolute top in deze discipline. Op het wereldkampioenschap in Ponferrada eindigde hij vorig jaar op de derde plek, achter Bradley Wiggins en Tony Martin. Beide renners zijn niet van de partij in de Vuelta. Fabian Cancellara, een andere erkend tijdrijder moest al in de derde etappe in de remmen knijpen.

**** flag-nl Tom Dumoulin
Tom Dumoulin - foto: Sirotti

Dumoulin was dit jaar al succesvol in de tijdritten van het Baskenland (april) en in de proloog en afsluitende tijdrit van de Ronde van Zwitserland (juni). Het NK Tijdrijden draaide daarentegen uit op een teleurstelling, met een vierde plek als resultaat. Oorzaak van de afgang was zijn topprestatie een week eerder in Zwitserland, waarvan hij nog niet was hersteld. Ook in de openingstijdrit in Utrecht van de Tour de France, hét hoofddoel van het jaar, moest de 24-jarige renner genoegen nemen met een vierde plek.

Die teleurstellingen – en niet te vergeten het echec van de schouderblessure na de val in de Tour – lijken nu ruimschoots te worden goedgemaakt met een verbluffend optreden in de Vuelta. De verrassende prestaties in het hooggebergte geven houvast voor de tijdrit in Burgos. Met een overwinning in een bergetappe op zak en een aantal ritten met de leiderstrui om de schouders is deze grote ronde al meer dan geslaagd. Er lijkt echter nog meer in het vat te zitten. Een ritzege én zelfs de eindoverwinning lijken nog binnen het bereik van de renner van Giant-Alpecin.

Het is echter afwachten hoe hij hersteld van de diepe inspanningen in het hooggebergte. Een dagje plaatsnemen in de gruppetto met als doel de benen te sparen is dit jaar vanzelfsprekend niet mogelijk geweest. Ook moet hij goed kunnen omgaan met de druk die op zijn schouders rust, zowel van hemzelf als die van de buitenwereld. Wat dat betreft is de ervaring van de openingstijdrit van de Tour in Utrecht bijzonder nuttig. Op die warme dag in juli werd van hem al eens het maximale verwacht. Toen wist hij niet aan de verwachtingen te voldoen, doordat drie renners gewoonweg beter waren, woensdag heeft hij opnieuw alles in eigen hand en zijn de vooruitzichten rooskleurig dan in Utrecht.

*** flag-by Vasil Kiryienka, flag-pt Nelson Oliveira

PIC523328164

Vasil Kiryienka – foto: Sirotti

De grootste uitdager van Dumoulin voor de ritzege is Vasil Kiryienka. De Wit-Rus van Sky behoort tot de categorie krachtpatsers. Op het WK 2014 was hij slechts zeven seconden trager dan de Nederlander. De 34-jarige Sky-renner heeft het voordeel wél zich enigszins te hebben gespaard. In het hooggebergte van het afgelopen weekend heeft hij geen haast gemaakt met finishen en kwam telkens op zo’n twintig minuten van de ritwinnaar binnen. Deze marginal gain brengt hem dichterbij de felbegeerde ritzege.

Nelson Oliveira (Lampre-Merida) soleerde eerder deze Vuelta naar een ritzege - foto: Sirotti

Nelson Oliveira (Lampre-Merida) soleerde eerder deze Vuelta naar een ritzege – foto: Sirotti

Nelson Oliveira is 26 jaar en heeft al drie nationale titels tijdrijden (2011, 2014, 2015) achter zijn naam staan. De Portugees kan dus een stukje fietsen tegen de klok, bewees hij ook afgelopen vrijdag met zijn ritzege. In de dertiende etappe met aankomst in Tarazona wisten zijn medekoplopers, waaronder Niki Terpstra, hem niet bij te benen. Oliveira finishte uiteindelijk solo met een voorsprong van exact één minuut op zijn eerdere metgezellen.

** flag-es Luis Leon Sanchez, flag-pt Tiago Machado, flag-fr Jérome Coppel

Luis Léon Sanchez - foto: Sirotti

Luis Léon Sanchez – foto: Sirotti

Astana heeft met Luis Leon Sanchez een kandidaat op succes. De Spanjaard is tweevoudig nationaal kampioen (2011, 2012) en in de overgangsritten van deze Vuelta een vaste waarde in de vroege vlucht. In de bergritten speelt zijn ploeg hem uit als menner van het peloton. Sanchez krijgt weinig kansen om voor eigen succes te gaan met Fabio Aru en Mikel Landa als blikvangers binnen zijn ploeg. In de tijdrit heeft hij van die kopmannen geen last. Het brons in deze discipline op de Europese Spelen en de tweede plek in de lastige tijdrit van de Giro d’Italia (winst voor Kiryienka) verschaffen hem een plek bij de favorieten.

Portugal heeft met Tiago Machado nog een goede tijdrijder. De renner van Katusha behaalde het zilver op het nationaal kampioenschap. De 29-jarige renner behaalde dit seizoen al drie top-10 plaatsen in tijdritten. Echter geen enkele daarvan was op het hoogste wedstrijdniveau, maar dat weerhoudt Machado niet van een plek in de sterverdeling. Begin augustus sloot hij de Ronde van Burgos af als twaalfde. In de als vierde afgesloten ploegentijdrit was hij dé man die zijn ploeg op sleeptouw nam. Of het hem voordeel oplevert valt te betwisten: die bewuste ploegentijdrit had net als deze zeventiende etappe de start en aankomst in Burgos.

Jerome Coppel - foto: Sirotti

Jerome Coppel – foto: Sirotti

IAM Cycling kan rekenen op Jérome Coppel. De Fransman is een hardrijder pur sang getuigen ook zijn nationale titel tijdrijden. De 29-jarige renner reed net als Dumoulin de Tour de France niet uit en hervatte zijn seizoen in de drieweekse door Spanje. Een overwinning lijkt voor hem te hoog gegrepen, maar een notering in de top-10 moet tot de mogelijkheden behoren.

* flag-gb Geraint Thomas, flag-be Jurgen Van den Broeck, flag-nl Martijn Keizer, flag-nl Niki Terpstra

Jurgen Van den Broeck - foto: Sirotti

Jurgen Van den Broeck – foto: Sirotti

Wellicht kunnen Geraint Thomas en Jurgen Van den Broeck nog voor een verrassing zorgen. Beide heren rijden vooralsnog een anonieme Vuelta. Voor met name Van den Broeck is dat ongewoon. De renner die aan het eind van dit seizoen zal vertrekken bij Lotto Soudal heeft altijd op eindklassementen gemikt. Verlost van die doelstelling is hij aan deze wedstrijd begonnen. Van de vrijheid die hem dat oplevert voor de vroege vlucht heeft hij nog niet geprofiteerd. In de tijdrit, hij is Belgisch kampioen, kan hij met een topprestatie aantonen dat hij nog niet is afgeschreven. Andere namen te verwachte namen in de top-10 van de rituitslag zijn Peter Velits, Stephen Cummings en Damien Howson.

Martijn Keizer

Martijn Keizer – foto: Sirotti

Nederland heeft met Martijn Keizer en Niki Terpstra twee outsiders voor een top-10 notering. Door afwezigheid van een peloton specialisten schuiven zij in de pikorde naar voren. Van Keizer, vijfde op het NK, mag het meeste worden verwacht. Al zal vermoedelijk alle aandacht uitgaan naar Tom Dumoulin, die woensdag zomaar de leiderstrui zou kunnen overnemen van Joaquim Rodriguez. Vanwege het vlakke parcours van de tijdrit is het onwaarschijnlijk dat andere mannen uit de top-10 aanspraak kunnen maken op een goede notering in de daguitslag. Het verschil tussen Dumoulin en zijn naaste belagers zou minstens richting de minuut moeten gaan. Het merendeel van de Nederlandse wielerfans zal niet rouwig zijn als die marge verder oploopt.

Weer en TV
De weersvoorspellingen zijn gunstig met een aangename temperatuur van rond de 26 graden Celsius. De renners zullen van een brandende Spaanse zon geen last hebben. In Burgos is het woensdagmiddag overwegend bewolkt met zelfs een kleine kans op neerslag (5%). Vanuit het zuidwesten waait een licht briesje met maximaal windkracht drie.

Ook de tijdrit is live te volgen via TV en internet. Traditiegetrouw beginnen zowel Sporza en Eurosport hun uitzending rond de klok van vier uur. Ook op NPO1 zal de wedstrijd te zijn zien, daarnaast is de tijdrit ook live via het internet te zien op de stream van de NOS.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Vasil Kiryienka, Nelson Oliveira
** Luis Leon Sanchez, Tiago Machado, Jérome Coppel
* Geraint Thomas, Jurgen van den Broeck, Martijn Keizer, Niki Terpstra

RIDE Magazine
192 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 8
8 september 2015 15:03
Mijn voorspelling: minimaal 200 reacties met de zelfde discussies die de afgelopen dagen al zijn gevoerd:p

Oh, en TD2 wint
8 september 2015 15:06
Verrek, Jurgen van den Broeck rijdt hier ook.
8 september 2015 15:07
@sneller. Haha, inderdaad. WF vat het goed samen. No comment verder.
P.S. Heel dom wss, maar ik snap TD2 nog steeds niet voor Tom DuMoulin. Hij heet toch geen deuxMoulin ? ;-)
8 september 2015 15:08
@redactie, Gebruik van het woord D-day lijkt me niet echt geschikt.
8 september 2015 15:08
Mijn vraag aan de redactie: worden er ook boni's aan de streep vergeven?
8 september 2015 15:11
TD1 is Thomas Dekker
8 september 2015 15:11
Kyrienka voor Dumoulin en LLS.
Dumoulin pakt wel het rood, maar wordt de dagen daarna op een hoop gereden door het gebrek aan een goede ploeg.
Winnen zou fantastisch zijn, maar ik denk dat Giant daar de ploeg niet voor heeft deze Vuelta.
8 september 2015 15:13
@Jordi, nee joh, die is allang gestopt met wielrennen. Toch?
8 september 2015 15:13
Bedankt Steven, had ik kunnen weten. Maar ik vind die 2 Tom Dumoulin tekort doen.
8 september 2015 15:14
Dumoulin dé grote favoriet natuurlijk, even afwachten hoe fit hij nog is. gelukkig zit er nog een rustdag tussen. Oliveria en Sanchez omdraaien. verwacht ook een goede tijdrit van Terpstra, is goed in vorm en liet zich volgens mij iets sparen de laatste dagen.

**** Tom Dumoulin
*** Vasil Kyrienka en Luis Leon Sanchez
** Nelson Oliveira, Geraint Thomas en Nikki Terpstra
* Tiago Machado, Martijn Keizer, Jerome Coppel en LAwson Craddock (mijn dark horse)
8 september 2015 15:14
Ik heb een deja-vu gevoel. Was er op het NK tijdrijden niet ook maar 1 iemand die kon winnen? We weten hoe dat is afgelopen ;)
8 september 2015 15:14
Zijn er dan ooit wel eens bonificaties uitgedeeld bij een tijdrit?
8 september 2015 15:15
@bertvd

Er worden toch nooit boni's vergeven in een TT? Of heb ik iets gemist...
8 september 2015 15:16
@ikbenprocycling
zullen we dan nu gewoon afspreken dat thomas dekker TD2 is en dat meneer Tom Dumoulin gewwoon TD is? :) ;)
8 september 2015 15:16
@ikbenprocycling1; ben ik helemaal met je eens, eigenlijk net zoals ik de 2in VDB2 de enige echte VDB (Franck) tekort vindt doen.
8 september 2015 15:18
@Zjoske, onderschat niet wat zo'n rode trui kan doen met een ploeg. Ik denk dat de Giant mannen er wel extra moraal van krijgen, zeker met de wetenschap dat ze al bijna in Madrid zijn.
Als Tom morgen de trui pakt dan gaan ze er echt in geloven en trappen dan allemaal 50 watt meer!
8 september 2015 15:19
@Zjoske. GA is nog voltallig en die jongens zullen voor Tom en elkaar 100% door het vuur gaan in de laatste ritten. Ik geloof dus in:
171. John Degenkolb
172. Lawson Craddock
173. Koen de Kort !
174. Tom Dumoulin -nr1
175. de Johannes Fröhlinger
176. Thierry Hupond
177. Luka Mezgec
178. Tom Stamsnijder
179. Zico Waeytens
8 september 2015 15:19
Moet Oliveira (drie sterren) echt hoger aangeslagen worden dan Chavanel (nul sterren)? Ik zou namelijk denken (op basis van eerdere resultaten) van andersom.
Kiryienka lijkt me de favoriet hier, Dumoulin is een iets betere tijdrijder maar zal vermoeider zijn.
8 september 2015 15:20
@ Lalsacien . Nee .
Persoonlijk denk ik dat het heel spannend gaat worden voor '' Onze '' Tom.
Iedereen gunt hem het allerhoogste schavotje komende zondag.
Voor morgen Dumoulin net achter een Wit- Rus en ruim voor een Brit.
8 september 2015 15:20
Zijn er eigenlijk punten te verdienen voor de groene trui in een tijdrit?
8 september 2015 15:21
Kiryienka!
8 september 2015 15:21
Eigenlijk wel een terechte vraag van Bertvd. Sprinters en klimmers hebben wel de kans op bonificaties maar tijdrijders niet.
8 september 2015 15:22
Tijdrit voor Kiryienka verwacht ik, hopelijk haalt Dumoulin het!
8 september 2015 15:24
En een Zoidl? Kan die hier iets uitrichten?
8 september 2015 15:24
@Purito: ik neem aan van wel, maar zoek het zelf even op: http://netstorage.lequipe.fr/ASO/cyclisme/la-vuelta/2015/reglement/VE15_Regulations_EN.pdf

(op http://www.lavuelta.com/la-vuelta/2015/us/sporting-stakes-rules.html staat in ieder geval niet van niet)
1 2 3 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.