Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek
foto: Sirotti
zondag 4 september 2016 om 17:31

Vuelta 2016: Brambilla wint spektakelstuk, Froome krijgt minuten aan zijn broek

Gianluca Brambilla heeft het zegegebaar gemaakt in de vijftiende rit van de Vuelta a España 2016. De 29-jarige Italiaan van Etixx-Quick-Step was nabij het skistation Aramon Formigal sterker dan Nairo Quintana en Fabio Felline. Quintana sloeg samen met Alberto Contador een slag en reed Chris Froome op meer dan twee minuten.

Oorlog vanaf kilometer nul
In deze relatief korte rit besloot Alberto Contador zijn befaamde trukendoos open te doen. De Spanjaard trok vrijwel meteen ten aanval en vanaf dat moment was de etappe om van te smullen. In zijn kielzog sprong namelijk ook Nairo Quintana mee. Met Yuri Trofimov, Ivan Rovny (beiden Tinkoff), Jonathan Castroviejo en Rubén Fernández (beiden Movistar) hadden beiden kemphanen een aantal ploeggenoten mee. Het leek wel een beloftenkoers, zoals de heren tekeer gingen. Ook Kenny Elissonde, Omar Fraile, Fabio Felline, Matvey Mamykin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz, Davide Formolo en Moreno Moser waren mee. Grote afwezigen: Chris Froome en Johan Esteban Chaves.

Isoleren
Al snel pakte de groep Quintana-Contador een minuut op de eerste achtervolgende groep, waar Froome alleen kon rekenen op de steun van Ian Boswell en David López Garcia. Sky had zitten slapen, want de rest van de ploeg zat in een derde groep. Die groep gaf er al heel snel de brui aan, toen het verschil met de twee groepen daarvoor maar bleef oplopen. Het grootste slachtoffer bleek toen al Leopold König te zijn, de nummer vijf van het klassement. De Tsjech zou samen met de andere renners in de derde groep binnenkomen op meer dan een half uur achterstand, waardoor König de grote verliezer van de dag is. Ondertussen was Froome in de achtervolgende groep zijn ploeggenoten kwijtgespeeld.

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp

Een geïsoleerde Froome vraagt om hulp – Foto: Unipublic/Graham Watson

Astana schiet te hulp
Froome was op dat moment overgeleverd aan Orica-BikeExchange. Ook Chavito had de slag gemist, maar had nog wel een aantal ploeggenoten om zich heen. Damien Howson verrichtte berewerk in de achtervolging, maar toen ook de jonge Australiër moest plooien waren de klassementsrenners op zichzelf aangewezen. Eerst zette Simon Yates zich op kop van de achtervolgende groep, maar al snel stak Astana een helpende hand toe. Michele Scarponi stond negende in het klassement en zette ploeggenoot Luis León Sánchez op kop. De Spanjaard verhoogde het tempo, maar kon niet voorkomen dat de groep met Quintana en Contador alsmaar verder uitliep.

Quintana zet Vuelta naar zijn hand
Op de slotklim naar Sallent de Gállego/Aramon Formigal moesten alle topfavorieten de klus zelf klaren. Quintana maakte tempo bij de koplopers, terwijl er voor Froome niets anders op zat dan te achtervolgen. De Brit bleek echter niet over de beste benen te beschikken, want Chaves, Scarponi en later ook Alejandro Valverde lieten de winnaar van de Tour de France achter. De achterstand van Sky-kopman liep daardoor nog verder op, helemaal toen Quintana vooraan nog eens versnelde. Alleen Brambilla en Contador hadden daar een antwoord op. Voor El Pistolero ging het in de slotkilometer echter te hard, waardoor hij moest lossen. Uiteindelijk zou hij nog een halve minuut verliezen, waardoor Quintana de grote winnaar van deze coupe was.

Nairo Quintana

Nairo Quintana was de grote winnaar van de dag – Foto: Sirotti

RIDE Magazine
197 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 8
4 september 2016 17:32
Prachtige etappe. Froome op bijna 3.5 minuut. Vuelta is beslist. Ja, ik zeg het.
4 september 2016 17:32
Helaas gestolen..
4 september 2016 17:33
Ik had Brambilla als favoriet opgeschreven vandaag maar niet verwacht dat het zo lelijk zou zijn. Werkelijk de gehele etappe aan het wieltje geplakt en 0,0 kopwerk.

Aparte etappe... Vuelta is beslist.
Ongelooflijk dat Sky, BMC en Orica volledig de slag hadden gemist.
4 september 2016 17:33
Een moyenne van 40. In een bergrit. Gewoon wauw.
4 september 2016 17:33
Petje af voor Felline. Kan echt alles, en misschien zelfs beter dan hij zelf denkt.
4 september 2016 17:34
Had ie nou niet een klein beetje mee kunnen helpen, die Brambilla? Nu lijkt het nergens op.
4 september 2016 17:34
@vevie
Idd beslist, maar wel op een fantastische wijze. Wat een zege voor het wielrennen dat Bertje nog een jaar doorgaat. Bijna altijd de aanstichter van dit soort spektakel. Had hem ook echt de zege gegund vandaag.
4 september 2016 17:35
Petje af voor ons orakel vevie!
4 september 2016 17:35
Contador totaal gebroken door een van de beste Quintana's die ik ooit heb gezien. Toch slaan ze allebei een prachtige slag.
4 september 2016 17:35
Brambilla had wel even over mogen nemen. Dit was wel een beetje zielig.
4 september 2016 17:35
FE-NO-ME-NA-LE etappe! Geweldig, wat heeft Quintana gereden! Ik denk dat er iets aan de hand is bij Sky vandaag, want Froome was anders ook niet zó slecht geweest.. Maar wat maakt het uit? Dik verdiende "zege" van Quintana (nouja, en Brambilla).

Gisteren helaas niets gezien, daar baal ik nog steeds van, maar een legendarisch weekend in de Vuelta dus? Vandaag heb ik in ieder geval genóten! Wat Contador en Valverde in de Tour niet lukte, lukte vandaag wel voor Quintana (en Contador een beetje, maar die zakt nog wel weer weg).
4 september 2016 17:36
@TeamNL
Ach, kom op man. Hij had ook geen enkele reden om te rijden. Gewoon slimme en mooie zege.

Quintana echt: chapeau. Veruit de sterkste deze Vuelta. Zonder ongelukken is de Vuelta-zege in de tas. En ook een revanche op die vreemde Giro-zege van 2014.

Contador duidelijk over zijn hoogtepunt heen, maar mooi dat hij toch weer beslist wie hier de Vuelta wint. Zo hoort het.

En Chaves is echt super in vorm aan het geraken! Dat wordt de beste man van de derde week! Impressionante!
4 september 2016 17:36
Jammer dat Brambilla wint. Wieltjesplakker.
4 september 2016 17:36
ik denk dat quintana nu wel van zijn imago als wieltjesplakker af is. zijn verantwoordelijkheid genomen en niets gestolen
4 september 2016 17:37
En een heerlijke zege van Brambilla. Je kan wel meehelpen maar waarom zou je? Dit gaat gewoon om winnen en dat heeft ie begrepen als de beste. Met het koppeke gekoerst en vertrouwd op de sprint. Dit is ook puur koers.
4 september 2016 17:37
@Bonifazio: ja, ik zeg het maar omdat ik net voorbarigheid werd verweten terwijl het toch wel duidelijk was dat het na vandaag klaar zou zijn. Quintana staat op 3.37 van Froome. Beslist. Het is klaar.
4 september 2016 17:37
Ik snap echt dat borstkloppen van Brambilla niet. Mooi dat hij wint, maar laat hij nou niet doen alsof hij de beste in koers was vandaag.

Daarnaast moet ook gezegd worden dat Quintana weinig kopwerk heeft gedaan tot de laatste klim. Contador toch meer volgens mij.

Maar, het blijft een fantastische etappe in mijn ogen. Ben benieuwd of ze bij Sky nog iets gaan bedenken.
4 september 2016 17:38
@Purito
Slimme zege: ja
Mooie zege: nee, verre van. Eerder lelijk.
4 september 2016 17:39
Er moet toch iets zijn met Froome - hij viel echt tegen. Heeft tot de laatste klim relatief kunnen sparen en kon toen ook niet het verschil maken
4 september 2016 17:39
Fantastische etappe gezien! Alleen jammer van Brambilla.
4 september 2016 17:40
Al twee dagen op rij beeldschone etappes. Het mooiste rondewerk van dit jaar.
4 september 2016 17:40
Prachtige etappe! Zo hoort wielrennen te zijn. Sky als hele ploeg de mist in …
Ik kijk uit naar de laatste week. Maar normaliter Quintana eindwinnaar.
4 september 2016 17:40
Wat een gehuil weer om Brambilla. Waarom zou die man ook maar één meter op kop gaan rijden? Er waren genoeg renners van Tinkoff en Movistar die de kopgroep vooruit hielpen, dus daarvoor hoefde Brambilla niet mee te helpen. Bovendien is de kans een stuk groter dat Quintana hem bergop lost als Brambilla mee gaat sleuren op kop. Slim gekoerst dus door hem en een verdiende overwinning.

Ben erg benieuwd naar het verhaal van Sky. Want waar waren Kennaugh en König?

Zelf ben ik ook erg blij met het rijden van Formolo deze ronde.
4 september 2016 17:41
Eerste keer dat ik juichte voor Quintana.
4 september 2016 17:41
@vevie
Laat jij de tv toch lekker uit komende week.
Gaan wij lekker met spanning voor de buis zitten of er nog ploegen zijn die iets durven te ondernemen om Movistar onder druk te zetten.
1 2 3 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.