Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium
Foto: Sirotti
zaterdag 10 september 2016 om 17:48

Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium

Pierre Latour heeft de twintigste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De pas 22-jarige Fransman versloeg zijn medevluchter Darwin Atapuma na een beklijvend duel. De klassementsrenner van de dag was Esteban Chaves. De renner van Orica-BikeExchange reed op de een na laatste beklimming weg en stootte Alberto Contador zodoende van het podium. De leidende positie van Nairo Quintana kwam niet in gevaar. Chris Froome raakte niet van hem af.

Gesink weer in de aanval
Het duurde vandaag erg lang voordat de vlucht van de dag wegreed. Voor velen was het immers de laatste kans op een etappezege. Dat besefte ook Robert Gesink. De Nederlander was regelmatig in de aanval zien en belandde uiteindelijk in een achtervolgende groep van vijftien man.

Deze groep reed lange tijd achter twee renners aan: Luis Leon Sanchez (Astana) en Rudy Molard (Cofidis). Gesink zat hier in eerste instantie ook bij, met vier anderen, maar Sanchez en Molard waren vlak voor de hergroepering uit deze groep weggesprongen.

De Nederlander ging vervolgens met veertien anderen in de tegenaanval. Daarbij zaten geen gevaarlijke mannen voor het klassement. Dat zorgde na een snelle openingsfase voor rust in het peloton. De leiders konden zodoende snel uitlopen. Sanchez en Molard kregen ruim dertien minuten voorsprong. Het verschil met de groep van Gesink schommelde lange tijd rond de twee minuten.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Alto De Aitana;

Strijd om bergpunten
Die groep bestond naast Gesink uit: Rojas (Movistar), Trofimov (Tinkoff), Lopez (Sky), Atapuma (BMC), Howson (Orica -BikeExchange), Felline (Trek-Segafredo), Latour (AG2R La Mondiale), Kochetkov (Katusha), De Clercq (Lotto Soudal), King (Cannondale-Drapac), Frank, Chevrier (IAM Cycling), Conti (Lampre-Merida) en Calmejane (Direct Energie).

Uiteindelijk wist ook Kenny Elissonde in zijn eentje naar de groep van Gesink te springen. De Franse bergtruidrager zag tijdens de eerste beklimming van de dag zijn concurrent Omar Fraile (Dimension Data) vijf punten pakken. Fraile wipte daarmee over Elissonde heen in het bergklassement, waardoor laatstgenoemde gedwongen werd om aan te vallen. Fraile was op dat moment achterop geraakt vanwege een probleem met zijn fiets.

Nieuwe coup van Orica-BikeExchange
In het peloton kwam Orica-BikeExchange halverwege de etappe plots op kop van het peloton. Tijdens de een na laatste beklimming van de dag bleek waarom: Esteban Chaves reed daar weg. De Colombiaan wilde samen met Howson, die zich vooraan uit had laten zakken, een zo groot mogelijke voorsprong bijeen rijden. Zijn concurrent Alberto Contador probeerde in eerste instantie zelf het gat beperkt te houden, waardoor het peloton flink uitdunde (met Michele Scarponi als grootste slachtoffer), maar de Spanjaard gaf na een tijdje op en liet Movistar terug het tempo maken.

Op 21 kilometer van het einde bereikten Molard en Sanchez de voet van de slotbeklimming. Het duo begon met één minuut en 45 seconden voorsprong aan de Alto de Aitana. In de achtervolgende groep waren Chevrier (die eerder in de etappe ten val was gekomen vanwege een onoplettende toeschouwer) en Kochetkov weggesprongen. Zij hadden een kleine voorsprong op Gesink en co. Chaves en Howson volgden op vijf en een halve minuut. Het duo van Orica-BikeExchange reed twee minuten voor het peloton uit.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; 2016, Team Sky; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Sanchez solo
Vooraan werkten Sanchez en Molard steeds uitstekend samen, maar op 12 kilometer voor het einde reed Sanchez weg bij zijn vluchtmaat. De Astana-renner had op dat moment twintig seconden voorspong op Conti, die weg was gesprongen uit de achtervolgende groep.

In het deelde peloton deelde Simon Yates (Orica-BikeExchange) ondertussen enkele speldenprikken uit. De Brit probeerde op deze manier Trofimov te breken. De ploegmaat van Alberto Contador had zich terug laten zaken uit de kopgroep om tempo te maken voor zijn kopman. Op zeven kilometer voor de top besloot Contador vervolgens zelf op kop te gaan rijden. Chaves dreigde hem immers te passeren in het klassement. Even later nam Alejandro Valverde over in dienst van Nairo Quintana.

Gesink en Contador passen
Vooraan wisten Gesink en co ondertussen weer terug te keren bij Conti. De Nederlander kon echter niet mee toen Atapuma, Latour en Frank ten aanval gingen. De drie gingen op vijf kilometer van het einde op en over Sanchez.

Tegelijkertijd waren Froome, Contador en Quintana weggereden uit het groepje met favorieten na een tempoversnelling van Leopold König (Sky). Froome plaatste snel daarna zelf een aanval. Contador moest vervolgens passen, maar Quintana kon mee.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Spannende slotkilometer
Vooraan passeerde Felline uit de achtergrond de intussen geloste Frank. In de slotkilometer leek hij ook bij Latour en Atapuma te komen, maar Latour voorkwam dat door het tempo hoog te houden. Hij leek daar vervolgens de rekening voor gepresenteerd te krijgen na een versnelling van Atapuma. De Colombiaan nam langzaam afstand van zijn metgezel, maar Latour wist op karakter weer terug te keren. In de sprint bleek de renner van AG2R La Mondiale daarna sterker.

Gesink eindigde uiteindelijk als vijfde op ruim één minuut van de winnaar. Chaves kwam als negende binnen. Contador volgde ruim anderhalve minuut later, waardoor Chaves zijn plaats op het podium overneemt. Froome raakte in de finale niet van Quintana af, ondanks vele demarrages. In de laatste honderden meters waren de rollen omgedraaid en wist Quintana zelf twee seconden weg te rijden. Hij lijkt daarmee de eindzege binnen te hebben. De slotetappe van morgen is immers vlak en eerder geschikt voor sprinters.

Bergtrui voor Fraile
Elissonde eindigde als 22e en pakte dus geen bergpunten op de Alto de Aitana. De bergtrui gaat daarom naar Fraile. Het verschil tussen beide renners is slechts één puntje, maar de slotetappe bevat geen gecategoriseerde beklimmingen.

De strijd om de groene puntentrui is nog niet beslist. Felline is na vandaag de nieuwe leider in het klassement met honderd punten. De Italiaan ziet Quintana (97), Valverde (93) en Froome (92) kort achter zich.

In het algemeen klassement is Scarponi uit de top tien gezakt. George Bennett van LottoNL-Jumbo schuift daardoor op naar plaats tien.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Dimension Data; Fraile Matarranz, Omar; Alto De Aitana;

Fraile hoort het goede nieuws – Foto’s: Sirotti

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
10 september 2016 18:02
@TeamNl: Froome verschijnt idd alleen in de Tour in topvorm, maar deze ronde heeft hij onnodig verloren door er niet bij te zijn zondag. Quintana verdiend het want heeft ervoor gestreden, maar Froome heeft zich daar laten verrassen en de ronde verloren. Ik hoop dat Quintana volgende jaar Giro en Vuelta rijdt, want de hegemonie van Sky is niet te doen in de Tour
10 september 2016 18:02
Bennett heeft genoeg tijd gepakt op Scarponi en staat nu tiende.
10 september 2016 18:03
Geniale overwinning van Latour, wat een karakter. Wel jammer voor Atapuma, die is er toch ook vaak dichtbij maar komt steeds een sterkere renner tegen.
10 september 2016 18:04
Bennett 10e. Scarponi valt er tussenuit en hij blijft Valverde voor.
10 september 2016 18:04
@ Purito > Cojones, mentaliteit en durf zat ja. Normaal gesproken maak je als vuelta-organisatie eens een (min of meer) chronoloos parcours (misschien een lekker lange TTT oid) om hem een kans te geven want het tijdrijden beheerst dat jong helaas niet.
10 september 2016 18:04
Knappe prestatie van Bennett. Mooie etappe.
10 september 2016 18:04
@rv

Froome werd in 2011 gewoon genaaid door zijn eigen team.
Wel mee eens dat dat sprintje totaal overbodig was, of je laat zien wie de sterkste is en rijdt veel eerder weg of je rijdt samen over de streep.


Jammer dat Gesink net teveel heeft gegeven om weg te geraken maar toch een zeer goede Vuelta gereden voor iemand die niet wist of hij kon starten.
Nu nog schitteren in Lombardije.
10 september 2016 18:04
Quote:
de mus van den bosch - 10 september 2016 om 17:57
Gesink heeft teveel kopwerk gedaan in de achtervolging. Alles wat voor hem is geëindigd heeft geen meter op kop gereden voor de laatste klim.

Nou, Frank heeft zeker veel gewerkt onderweg.
10 september 2016 18:05
Jammer Contador, Chaves heel goed gedaan. Quintana wint, helemaal top! Hele Vuelta was trouwens geweldig.
10 september 2016 18:05
@Purito
Atapuma heeft natuurlijk wel vier dagen de rode trui gedragen, maarja een etappezege zou hem ook wel een keer gegund zijn als je ziet hoe vaak hij dichtbij was.
10 september 2016 18:06
Toch heel knap van Bennet om 10e plek te halen! Klimt minder dan mannen als De La Cruz en heeft wat geluk met de pech van Sanchez maar dikverdiende 10e plek!
10 september 2016 18:06
Latour wordt een grote en die Felline kan echt alles. Klimmen, spurten en tijdrijden.
Verdiende eindzege voor Nairo die vandaag slim het bij counteren hield.
10 september 2016 18:06
Toch heel indrukwekkend dat een renner als Bennett hier top 10 rijdt, zeker een van de zwaarste grote rondes in jaren.
10 september 2016 18:08
Nou, Quintana ik gun hem deze Vuelta van harte!! Froome heeft gestreden maar heeft het die dag laten lopen, hij toont zich wel een waardig verliezer. Mooi voor de wielersport dat er twee tenoren kunnen strijden voor de winst in een grote ronde.

Latour mooie winnaar! Felline groen normaal.
10 september 2016 18:10
Echt een opsteker voor TLJ na de val van Kruijswijk! Toch nog een top 10 in het AK en winst in de koninginnerit. Daarnaast vet veel strijdlust getoond met Gesink. Mogen blij zijn.
10 september 2016 18:10
Heerlijk strijd om de rit. Atapuma zou ik het in eerste instantie meer gunnen, maar zoals Latour hem heeft gepakt is ook meer dan mooi. Gesink ook meer een sterke rit gereden, beetje in een positie gekomen waarin er veel naar hem wordt gekeken, maar deze Vuelta moet hem in ieder geval een interessante alternatieve insteek hebben getoond. Chaves naar het podium verder oververdiend; mooi dat de moed wordt beloond.
10 september 2016 18:12
Mooie vuelta voor team lotto jumbo, niet verwacht dat het nog iets zou worden en dan flikken ze het toch. Klasse gedaan van Bennett, van te voren door iedereen bestempeld als kansloos voor een klassement maar een top 10 in een grote ronde is toch netjes!
10 september 2016 18:14
Valverde komt 24 seconden te kort op Scarponi, dan zou hij 11e zijn geweest. Dan had Moreno een kans gehad om vrienden voor het leven te worden met Valverde.
Helaas wordt deze grootheid 12e in deze uitermate spannende Vuelta.. met een heleboel aanvalslustige renners.
10 september 2016 18:15
En Gesink moet er natuurlijk maar mee leren leven dat hij nu als erkende kaper wordt gezien en men zijn wiel kiest. Hij is sowieso geen tacticus en moet het echt hebben van de ausdauer en zijn lompe doch sterke eindspurt bergop.
10 september 2016 18:16
George Bennet, ik word stiekem wel een beetje fan van die jongen. De anti-held; kan niks echt goed maar rijdt toch een prachtige uitslag gezien zijn capaciteiten. Daar kan Kruijswijk nog wel eens een fantastische helper aan gaan hebben volgend jaar in de giro.
TLJ doet het best aardig gezien de middelen; een rit, paar mooie ereplaatsen en een top 10 klassering.
Daar mogen fans denk ik na de pech met Battaglin en Kruijswijk in deze ronde harstikke tevreden over zijn!
10 september 2016 18:16
Chaves podium, met dank aan Astana dat de ramp vorige week zondag beperkte in dienst van Scarpono, die vandaag door het ijs ging....
Maar hij heeft zelf het ook wel waar gemaakt, eerlijk is eerlijk.
10 september 2016 18:17
Als de derde van BMC binnen 21 minuten ofzo binnenkomt, dan pakt BMC het ploegenklassement.
10 september 2016 18:19
Uitstekende prestatie van Bennett inderdaad, sterk hoe hij zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Ik had niet verwacht dat hij in zo'n wedstrijd bij de eerste tien kon rijden en moet bekennen dat ik die dag dat ze voor zijn klassement gingen rijden eigenlijk van mening was dat hij moest laten lopen om later meer ruimte te krijgen.
10 september 2016 18:19
Leuke top 10 met mannen als formolo bennett en de la cruz, aanvallen en regelmaat wordt beloond
10 september 2016 18:22
wat een laatste kilometer!!!! Man man man dit was niet meer normaal!! Mooie winst Latour!!! Chavez maakt een mooie move!!! Klasse!!! Mooie etappe, Gesink heeft teveel werk in het begin moeten doen..... Maar goed Frank kan het vandaag ook niet waarmaken. En Felline wat een renner!!!!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.