Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium
Foto: Sirotti
zaterdag 10 september 2016 om 17:48

Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium

Pierre Latour heeft de twintigste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De pas 22-jarige Fransman versloeg zijn medevluchter Darwin Atapuma na een beklijvend duel. De klassementsrenner van de dag was Esteban Chaves. De renner van Orica-BikeExchange reed op de een na laatste beklimming weg en stootte Alberto Contador zodoende van het podium. De leidende positie van Nairo Quintana kwam niet in gevaar. Chris Froome raakte niet van hem af.

Gesink weer in de aanval
Het duurde vandaag erg lang voordat de vlucht van de dag wegreed. Voor velen was het immers de laatste kans op een etappezege. Dat besefte ook Robert Gesink. De Nederlander was regelmatig in de aanval zien en belandde uiteindelijk in een achtervolgende groep van vijftien man.

Deze groep reed lange tijd achter twee renners aan: Luis Leon Sanchez (Astana) en Rudy Molard (Cofidis). Gesink zat hier in eerste instantie ook bij, met vier anderen, maar Sanchez en Molard waren vlak voor de hergroepering uit deze groep weggesprongen.

De Nederlander ging vervolgens met veertien anderen in de tegenaanval. Daarbij zaten geen gevaarlijke mannen voor het klassement. Dat zorgde na een snelle openingsfase voor rust in het peloton. De leiders konden zodoende snel uitlopen. Sanchez en Molard kregen ruim dertien minuten voorsprong. Het verschil met de groep van Gesink schommelde lange tijd rond de twee minuten.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Alto De Aitana;

Strijd om bergpunten
Die groep bestond naast Gesink uit: Rojas (Movistar), Trofimov (Tinkoff), Lopez (Sky), Atapuma (BMC), Howson (Orica -BikeExchange), Felline (Trek-Segafredo), Latour (AG2R La Mondiale), Kochetkov (Katusha), De Clercq (Lotto Soudal), King (Cannondale-Drapac), Frank, Chevrier (IAM Cycling), Conti (Lampre-Merida) en Calmejane (Direct Energie).

Uiteindelijk wist ook Kenny Elissonde in zijn eentje naar de groep van Gesink te springen. De Franse bergtruidrager zag tijdens de eerste beklimming van de dag zijn concurrent Omar Fraile (Dimension Data) vijf punten pakken. Fraile wipte daarmee over Elissonde heen in het bergklassement, waardoor laatstgenoemde gedwongen werd om aan te vallen. Fraile was op dat moment achterop geraakt vanwege een probleem met zijn fiets.

Nieuwe coup van Orica-BikeExchange
In het peloton kwam Orica-BikeExchange halverwege de etappe plots op kop van het peloton. Tijdens de een na laatste beklimming van de dag bleek waarom: Esteban Chaves reed daar weg. De Colombiaan wilde samen met Howson, die zich vooraan uit had laten zakken, een zo groot mogelijke voorsprong bijeen rijden. Zijn concurrent Alberto Contador probeerde in eerste instantie zelf het gat beperkt te houden, waardoor het peloton flink uitdunde (met Michele Scarponi als grootste slachtoffer), maar de Spanjaard gaf na een tijdje op en liet Movistar terug het tempo maken.

Op 21 kilometer van het einde bereikten Molard en Sanchez de voet van de slotbeklimming. Het duo begon met één minuut en 45 seconden voorsprong aan de Alto de Aitana. In de achtervolgende groep waren Chevrier (die eerder in de etappe ten val was gekomen vanwege een onoplettende toeschouwer) en Kochetkov weggesprongen. Zij hadden een kleine voorsprong op Gesink en co. Chaves en Howson volgden op vijf en een halve minuut. Het duo van Orica-BikeExchange reed twee minuten voor het peloton uit.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; 2016, Team Sky; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Sanchez solo
Vooraan werkten Sanchez en Molard steeds uitstekend samen, maar op 12 kilometer voor het einde reed Sanchez weg bij zijn vluchtmaat. De Astana-renner had op dat moment twintig seconden voorspong op Conti, die weg was gesprongen uit de achtervolgende groep.

In het deelde peloton deelde Simon Yates (Orica-BikeExchange) ondertussen enkele speldenprikken uit. De Brit probeerde op deze manier Trofimov te breken. De ploegmaat van Alberto Contador had zich terug laten zaken uit de kopgroep om tempo te maken voor zijn kopman. Op zeven kilometer voor de top besloot Contador vervolgens zelf op kop te gaan rijden. Chaves dreigde hem immers te passeren in het klassement. Even later nam Alejandro Valverde over in dienst van Nairo Quintana.

Gesink en Contador passen
Vooraan wisten Gesink en co ondertussen weer terug te keren bij Conti. De Nederlander kon echter niet mee toen Atapuma, Latour en Frank ten aanval gingen. De drie gingen op vijf kilometer van het einde op en over Sanchez.

Tegelijkertijd waren Froome, Contador en Quintana weggereden uit het groepje met favorieten na een tempoversnelling van Leopold König (Sky). Froome plaatste snel daarna zelf een aanval. Contador moest vervolgens passen, maar Quintana kon mee.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Spannende slotkilometer
Vooraan passeerde Felline uit de achtergrond de intussen geloste Frank. In de slotkilometer leek hij ook bij Latour en Atapuma te komen, maar Latour voorkwam dat door het tempo hoog te houden. Hij leek daar vervolgens de rekening voor gepresenteerd te krijgen na een versnelling van Atapuma. De Colombiaan nam langzaam afstand van zijn metgezel, maar Latour wist op karakter weer terug te keren. In de sprint bleek de renner van AG2R La Mondiale daarna sterker.

Gesink eindigde uiteindelijk als vijfde op ruim één minuut van de winnaar. Chaves kwam als negende binnen. Contador volgde ruim anderhalve minuut later, waardoor Chaves zijn plaats op het podium overneemt. Froome raakte in de finale niet van Quintana af, ondanks vele demarrages. In de laatste honderden meters waren de rollen omgedraaid en wist Quintana zelf twee seconden weg te rijden. Hij lijkt daarmee de eindzege binnen te hebben. De slotetappe van morgen is immers vlak en eerder geschikt voor sprinters.

Bergtrui voor Fraile
Elissonde eindigde als 22e en pakte dus geen bergpunten op de Alto de Aitana. De bergtrui gaat daarom naar Fraile. Het verschil tussen beide renners is slechts één puntje, maar de slotetappe bevat geen gecategoriseerde beklimmingen.

De strijd om de groene puntentrui is nog niet beslist. Felline is na vandaag de nieuwe leider in het klassement met honderd punten. De Italiaan ziet Quintana (97), Valverde (93) en Froome (92) kort achter zich.

In het algemeen klassement is Scarponi uit de top tien gezakt. George Bennett van LottoNL-Jumbo schuift daardoor op naar plaats tien.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Dimension Data; Fraile Matarranz, Omar; Alto De Aitana;

Fraile hoort het goede nieuws – Foto’s: Sirotti

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
10 september 2016 18:22
Heerlijk voor Howson, als hij in zijn oortje doorkrijgt dat Chaves met 13s verschil op podium komt.
10 september 2016 18:25
Sowieso halen die knakkers bij Orica graag en veel trucs uit, in de Gesink-etappe pleegden ze met Yates precies hetzelfde type coup. Je ziet het vaak mislukken maar dit team kan het.
10 september 2016 18:27
@ RV dat spelletje kostte Kruijswijk zijn Giro helaas.....
10 september 2016 18:31
Lotto Jumbo ondanks het uitvallen van Kruijswijk, toch voor beide andere doelstellingen geslaagd. Top 10 Bennett en rit met Gesink.
10 september 2016 18:31
Wyss is de 3de bmcer binnen op 16 minuten. Ze houden het ploegen klassement dus
10 september 2016 18:38
Gesink duidelijk nog niet goed genoeg in conditie, is ook logisch als je het hele seizoen nauwelijks hebt kunnen rijden en trainen. Des te knapper dat die dan toch een rit heeft weten te pakken!!
Strijders als Latour kan ik echt van genieten, kan een Kelderman wel wat van leren
10 september 2016 18:41
@Wielerfan999
Ik win toch liever een rit dan vier dagen rojo. Uiteindelijk is dat toch geen overwinning.
10 september 2016 18:50
Valverde uiteindelijk 12e.
Hij is slechts 1 rit echt slecht geweest. 1 rit in drie grote rondes...
Stiekem vind ik het jammer dat hij net geen tiende is.
10 september 2016 18:56
Quintana wint mede dankzij zijn regelmatigheid deze zware Vuelta. Maar hij wint toch vooral door de lef van Contador en de zwakte van de Sky-ploeg. Hoort er allemaal bij natuurlijk. Froome was als individuele renner niet zwakker dan Quintana.
10 september 2016 19:00
Wat is Froome toch een genot om erbij te hebben. Ook zonder zijn team geeft hij deze ronde kleur. Helaas voor hem is Quintana beter dit keer.
Ook diep respect voor Orica. Echt klasse gedaan. Chaves verdient het podium. Voor Latour is dit wel een hele mooie zege. Atapuma net weer niet. En Felline kan echt alles. Nieuwe Valverde?
10 september 2016 19:00
Culnamo.

Ik kan me in de Giro ook nog een slechte rit herinneren ;) Desalnietemin wel knap jaar in de grote rondes natuurlijk van Valverde
10 september 2016 19:02
debarreman

Ja, ploeg is toch weer doorslaggevend, net als de Vuelta vorig jaar. En Contador verliest zijn 3e plek aan Chaves door het verschil in de ploeg Orica en Tinkoff
10 september 2016 19:15
De spankracht van de rit zat in de slotklim. Wat een laatste km. Ik had Atapuma al opgeschreven en toen herrees Latour uit zijn as. Wat een zwaar bevochten mooie zege. Froome nog wel zijn best gedaan om Quintana te lossen, maar Nairo gaf geen krimp. Chaves wordt op deze manier meer en meer een publiekslieveling met zijn strijdershart. Contador duidelijk over zijn hoogtepunt heen, kon geen moment echt mee als het erom ging. Gesink hield zijn belofte en zat weer mee. Had vandaag wel een ploegmaat kunnen gebruiken in de ontsnapping. Het is wel duidelijk dat er naar hem gekeken werd. Meende ook te zien dat Frank een keer wegreed, net toen Gesink acherin de groep water was gaan halen. Wat een idioot trouwens die de ploegmaat van Frank tegen de grond werkte.
10 september 2016 19:17
Opnieuw een geweldige etappe met strijd op vele fronten. Mooi gevecht om de ritzege, heel knap van Latour maar ik had het Atapuma ook zeker gegund, mooie renner met zeer innemende persoonlijkheid. Sterk staaltje van Chaves, dat Orica is wel heel lekker bezig! Goed dat Froome het nog heeft geprobeerd maar er zat te weinig achter.
Wat een heerlijke Vuelta!
10 september 2016 19:20
mooie vuelta met mooi eindpodium!
Enige spijtige zaken zijn de vele massa-ontsnappingen die paar keer saaie ritten tot gevolg had en de beslissing om toch 90 renners aan boord te houden ondanks broekvagerij van de meesten.
10 september 2016 19:21
Bijna vergeten, Bennett wordt hier toch wel erg knap 10e. Hoe anders was het vorig jaar toen hij niet mocht starten vanwege te lage cortisol. Zou volgend jaar inderdaad een enorm goede steun voor Kruijswijk kunnen zijn in de Giro. Morgen nog een defile door Madrid. Gelukkig niet al te lange rit, want de koek is nu verdeeld.
10 september 2016 19:30
@Purito
Klopt natuurlijk, maar dat maakt natuurlijk wel een klein beetje voor hem goed(hoop ik)
10 september 2016 19:38
geweldige finale, froome z'n aanval was niet echt standvast. wel knap van Chaves, leuke renner. Erg jammer voor valverde dat hij nu morgen in Madrid zonder iets van z'n doelen staat. Geen top 10 plek, geen ritzege en geen groene trui. hoopte nog even voor hem dat hij nog net tiende plek ging halen of dat hij in de ontsnapping kon blijven. Als hij in die koninginnenrit niet 9 minuten had verloren stond hij vijfde (!) Hij zegt zelf wel dat het belangrijkste is dat Quintana de Vuelta heeft gewonnen en misschien dat hij nu eindelijk echt afstand wilt doen van het kopmanschap in rondes waar Quintana ook aan meedoet. die reacties van hem op de covadonga en het rijden voor quintana op deze klimmen zeggen wel wat. Volgend jaar nog even vol zelf in de Giro gaan dan maar.
edit: Bennett ook geweldig van hem natuurlijk. Weet nog wel toen TLJ aangaf dat ze Bennett als kopman wilden uitspelen iedereen op deze site het maar toelachten.
10 september 2016 19:40
Leuke slotklim, weer overal strijd der stervende zwanen. Het hele peloton zit op z'n tandvlees, zo lijkt het wel. Gesink valt nogal tegen, maar ja, die heeft nu in 4 bergetappes in de ontsnapping gezeten, dat is op zich knap.

Ik ben niet zo thuis in de geschiedenis van het Nieuw-Zeelandse wielrennen, maar hoeveel Kiwi's hebben er eigenlijk al top-10 gereden in een grote ronde?
10 september 2016 19:49
@Wielrennertje
Het heeft weinig zin om die tijd van de koninginnenrit af te trekken. Hij verloor nu eenmaal die 10 minuten. In de belangrijkste rit van deze ronde (op papier). Hij kwam uiteindelijk ruim tekort. En zonder die val Sammy Sanchez had hij natuurlijk nog wat minder kans op een top-10 gehad.

Maar gewoon fantastisch gereden. Het was ook mission impossible. Niet voor top-10, maar voor het podium. Maar ook mooi dat Felline het groen pakt. Fantastische renner.
10 september 2016 20:01
Latour deed eigenlijk alles fout in de laatste kilometers, op kop sleuren, terugkomen en weer de kop pakken; maar hij bleek gewoon de sterkste :)

Ik had niet verwacht dat het juist Scarponi zou zijn die er door zou zakken, mooie top10 van Bennett.
@ tendam: volgens mij zijn die Nieuw-Zeelanders over het algemeen sprinters of renners voor het vlakke vanwege hun baanachtergrond. Dus ik vermoed de eerste kiwi in de top10 ooit.
10 september 2016 20:01
@purito natuurlijk kan je dat niet zomaar even aftrekken, ik bedoel ook niet dat hij goed genoeg was voor top 10 maar dat was z'n enigste écht slechte dag. Natuurlijk merkte je ook na die rit dat hij echt leeg was.
10 september 2016 20:02
Had ie ook minder leuke slechte dagen ?

@ Vwggstn > Dat had ik ook ja, zelden iemand zo 'beserk' zien sleuren en je zag Atapuma ook likkebaarden van 'yes!', helaas helaas :)

En wat Froome en Quintana aangaat > Dit zijn ze wel hoor, de 2 waarom het draait waarvan die ene (Froome) in de regel sterker is maar immer voor die ander moet vrezen daar hij bij het minste stukje onachtzaamheid op een Colombiaanse stropdas getrakteerd zal worden,.. Deze vuelta heeft iig als belangrijke boodschap dat iedereen te verslaan is zolang je maar durft, nu maar hopen op een tour zonder teveel tijdritten (doe maar een TTT en een bijzonder geaccidenteerde oid) in 2017, anders zou ik als Quintana zijnde een jaar giro-vuelta doen.
10 september 2016 20:07
@alsjewint Hij mocht in de Giro niet starten vanwege dat cortisol gebeuren in 2015.

Over de rit. Die Atapuma is ook gewoon echt geen afmaker zeg. Hoevaak ben je nu al in zo'n positie geweest en constant maak je het niet af.
10 september 2016 20:09
Baal ontzettend van podiumverlies van Contador, maar ook wel repect voor Chaves omdat hij het gewoon durfde. Zelfde geval als Dumoulin vorig jaar, podium verloren door zwakke ploeg (Trofimov heeft het wel erg goed gedaan trouwens hoor).

Netjes van Bennett, die kan veel betekenen voor Kruijswijk, hij is dit jaar echt een stuk beter gaan klimmen zeg.

Froome had denk ik geen kracht om het eerder te proberen maar hij bleef gaan ondanks dat hij wist dat het geen nut meer had. Hoop toch echt dat hij in de Tour ook eens zo gaat rijden maar dat zit er wrs niet in.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.