Vuelta 2017: Marczyński wint tumultueuze rit, Clement vijfde
donderdag 31 augustus 2017 om 17:32

Vuelta 2017: Marczyński wint tumultueuze rit, Clement vijfde

Tomasz Marczyński heeft in de Vuelta a España de rit naar Antequera gewonnen. De Poolse renner van Lotto Soudal ontsnapte op de laatste beklimming van de dag en soleerde vervolgens naar zijn tweede ritzege van deze Vuelta. Stef Clement finishte in de achtervolgende groep op een vijfde plek als beste Nederlander.

Clement en Koning in de aanval
In een razendsnelle openingsfase (waarin Lennard Hofstede moest opgeven) duurde het enige tijd voordat er een vluchtersgroep kon ontsnappen. Uiteindelijk slaagden na 49 kilometer veertien renners erin om weg te blijven. Met Peter Koning van het onfortuinlijke Aqua Blue Sport en Stef Clement (LottoNL-Jumbo) waren er twee Nederlanders vertegenwoordigd. José Joaquin Rojas (Movistar), Edward Theuns (Trek-Segafredo), Pawel Poljanski, Andreas Schillinger (Bora-Hansgrohe), Julien Duval (AG2R-La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Michael Mørkøv (Katusha-Alpecin), Jan Polanc (UAE Team Emirates), Tomasz Marczynski (Lotto Soudal), Omar Fraile (Dimension Data), Anthony Perez (Cofidis) en David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA) maakten de groep compleet. Het door Sky aangevoerde peloton liet de vluchters begaan, zodat de voorsprong zou groeien tot meer dan acht minuten.

Marczynski probeert het alleen
Na een vlakke openingsfase kregen de renners in het tweede gedeelte twee bergen voorgeschoteld. Rojas kwam als eerste boven op de Puerto del Leon. In de afdaling ging Mørkøv er alleen vandoor. Hij reed een voorsprong van meer dan twintig seconden bij elkaar. Koning wist even later de aansluiting te maken, maar de twee werden voor de tweede en laatste beklimming van de dag al bijgehaald. Op de Puerto del Torcal wisten Canty, Fraile en Marczynski zich los te maken van de rest. Marczynski ging er vervolgens alleen vandoor.

Contador in de aanval
In de groep der favorieten plaatste Nicolas Roche (BMC) een versnelling, waarna Alberto Contador even later volgde. De Spanjaard liet Roche vervolgens achter. Marczynski ging ondertussen met een minuut voorsprong op zijn achtervolgers als eerste over de top. Zij zouden hem pas aan de finish terugzien.

Froome in de problemen
Froome kreeg in de slotfase te maken met materiaalpech en moest van fiets wisselen. Op zijn nieuwe fiets kwam hij enkele meters later zelfs ten val. De klassementsleider moest in de achtervolging.

Contador had inmiddels gezelschap gekregen van ploeggenoot Theuns, waarna de twee er een koppeltijdrit van maakten. Hij zou met een voorsprong van 22 seconden op een uitgedund peloton aan de finish arriveren. Froome wist in de slotfase de schade beperkt te houden. Hij zou op 13 tellen na de groep met Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk finishen.

In de top van het klassement veranderde er daarom niet zoveel. De posities van de beste tien renners blijft ongewijzigd. Froome blijft aan de leiding, maar heeft een kleinere voorsprong op zijn concurrenten.

RIDE Magazine
130 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
31 augustus 2017 17:36
Gracias para todo, Alberto! Geef die man een standbeeld.
31 augustus 2017 17:40
Stel idioten daar in Grupo Nibali en co. Contador ervoor en Froome erachter en nog steeds niet willen rijden. I-di-ot-en.
31 augustus 2017 17:41
Leuk slot zo.
31 augustus 2017 17:42
edit wf: niet anti-supporteren
31 augustus 2017 17:42
edit WF: tot ziens
31 augustus 2017 17:42
Jammer dat verschillen toch beperkt zijn. Maar Contador lekker gereden.
31 augustus 2017 17:42
edit WF: pas je taalgebruik aan
31 augustus 2017 17:44
Jammer dat die klassementsmannen niet vol reden. Dit zal een van de weinige kansen geweest zijn om Froome te breken, als het al niet de enigste is.
31 augustus 2017 17:44
Helemaal met je eens RaketVuist. Wat ik trouwens ga missen aan Contador zijn afwezigheid is die vechtersbaas mentaliteit. Enkel Nibali heeft dat nog bij tijd en weilen. Dat heeft Froome veel minder.

Vandaag is weer een voorbeeld waarom Contador zo een toevoeging is. Durft aggresief te rijden, en te verliezen.

Mooi gereden van Marczynski in ieder geval en jammer dat Clement dara niet bij kon blijven. Mij benieuwen of ze met zn 4tjes goed hebben gedraaid, vermoed van niet namelijk.
31 augustus 2017 17:44
Heel vreemd inderdaad. Maar energie sparen heeft ook zo zijn voordelen.
31 augustus 2017 17:46
In giro was Nibali een smeerlap omdat hij pellizotti liet rijden bij pech leider. Hier is hij laf omdat hij enkel pellizotti laat meerijden na pech leider. Bizar
31 augustus 2017 17:46
@Wielrennertje
Ik zie Froome alleen nog maar slechter worden deze vuelta, en zeker met dit tikje erbij plus 2 domme valpartijen zal het nog heel spannend gaan worden.
31 augustus 2017 17:46
Ik heb alleen maar vraagtekens boven mijn hoofd. Waarom gaat er niemand mee met Contador. En waarom rijden die mannen niet vol door als Froome gaat liggen.
Hij valt door de druk van Contador, ik denk dat Kruiswijk precies weet hoe dat voelt!!
31 augustus 2017 17:46
Peloton snap ik niet waarom niet keihard door fietsen?Bang van sky en Froome?
31 augustus 2017 17:47
Jammer dat Froome viel, leek last te hebben van die wagen van katusha.

@denise

Het is te hopen dat als ze valt met haar rollator, dat ze dan wat lievere mensen tegenkomt.
31 augustus 2017 17:47
Knap weer van Marcynszcki, ook goed voor zijn ploeg.
Heerlijk die Contador.
Ja, nu gaat het twee keer mis; heb me altijd afgevraagd hoe zo’n kluns als Froome altijd zoveel geluk kan hebben.
Waarom rijden ze niet gewoon knalhard door? Ja, jij ook Kelderman!
31 augustus 2017 17:47
Die Marcynski... echt nog nooit in de buurt geweest van een ritoverwinning in een grote ronde en pakt er nu gewoon twee.

Froome is gewoon een kampioen. Helpt direct vol mee in de achtervolging. Als hij een reden heeft om te rijden, dan rijdt hij echt wel. Bizar dat de groep niet vol ging rijden.
31 augustus 2017 17:48
Het zal nog wel even duren voor kelderman zich bij de kampioenen meldt. Als hij zo'n kans niet durft te gebruiken, hij als een van de beste tijdrijders, dan zou het mij verbazen als ie podium rijdt.
Als hij rijdt durvenvast 1 of meer andere klassement mannen ook mee te rijden. Dat minuutje op nibali pakt ie misschien zelfs in de tijdrit.
Hij heeft als zn ltj tijd voor een 6de plek gereden ipv zoals dumoulin om te winnen.
31 augustus 2017 17:49
@ Aoyen.. Hoe kun je Froome nu nog iets misgunnen als de meeste van zijn concurrenten zo laf rijden? Echt, ongelofelijk.

Wat zag Kruissie er nog goed uit op het einde, of was dat meer ijdele hoop? Nee, denk dat hij nog wel iets kan laten zien.

Go Froome, go Poels, go SKY!
31 augustus 2017 17:50
Nibali was bezig alle broekschijters te overtuigen te rijden....spijtig genoeg heeft het te lang geduurd om ze te op 1 lijn te krijgen. Froome is zonder zijn team een paniekerige sukkel.
Ferme kras op de carrosserie...als jose het niet zegt zal ik het maar doen.
31 augustus 2017 17:50
Als orica, bahrein en Sunweb snugger zijn maken ze er morgen een oorlogsrit van. Froome geen kans geven op een rustige dag en dan hopen dat je m breekt. Morgen mak rijden betekent dat hij Kans krijgt om te herstellen van zn valpartij.

edit: @mwielerfan: Nibali is niet zo slecht als tijdrijder hoor. Desalniettemin, voor al die top 10 renners: rij voor de winst ipv zo een uitgelezen kans te liggen om op de nr1 wat terug te pakken. Dumoulin wachtte trouwens netjes op Quintana in de Giro :P dus ik denk dat die vergelijking niet echt stand gaat houden tussen kelderman en Dumoulin.
31 augustus 2017 17:50
@olly
Logisch toch? Zonder valpartij van Froome had Sky alles gewoon weer bij elkaar gebracht.
31 augustus 2017 17:51
@sebas, je interpreteert me verkeerd. #teamfroome
31 augustus 2017 17:52
Contador is een groot renner die nodig gemist zal worden in dit RoboFroome tijdperk. Maar ongelooflijk dat renners en ploegleiders niet machtig of willig zijn van de situatie te profiteren. Niet voor elkaar willen werken. Wat een lafheid. Alsof ze het wel even goed gaan maken in de komende dagen. Vanwege brevet van onvermogen allemaal door de organisatie uit de Vuelta halen :-). Contador en Froome overhouden :-) er zijn geen echte mannen meer in het wielrennen :-)
31 augustus 2017 17:53
@nibs

Wat een klets.
Ook Nibali deed niks.
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.