Vuelta 2018: Geniez vloert Van Baarle na spannende finale, Herrada nieuwe leider
foto: Photogomez
donderdag 6 september 2018 om 16:54

Vuelta 2018: Geniez vloert Van Baarle na spannende finale, Herrada nieuwe leider

De twaalfde etappe van de Vuelta a España is een prooi geworden voor Alexandre Geniez. De Fransman bleef net als zeventien andere renners uit de greep van het peloton, en wist na een nagelbijtende finale onze landgenoot Dylan van Baarle te vloeren in de spurt. Jesús Herrada neemt de leiderstrui over van Simon Yates.

Na de finish was er ook de nodige commotie, want Geniez en Van Baarle kwamen vol in botsing met een onoplettende official. Dylan Teuns – die als vierde eindigde – kon de gevallen Nederlander niet meer ontwijken en ging eveneens tegen de grond.

Na een knotsgekke etappe naar Luintra – gewonnen door Alessandro De Marchi – was het vandaag weer opletten geblazen voor de klassementsrenners. De twaalfde rit naar Faro de Estaca de Bares, het meest noordelijke puntje van de regio Galicië, kende een bijzonder verraderlijke finale met meerdere heuveltjes en smalle wegen. De grote vraag was: kregen we een sprint? Of grepen de vluchters hun kans?

Omvangrijke kopgroep bepaalt aangezicht etappe 
In tegenstelling tot gisteren, reed er vandaag al vrij snel een omvangrijke kopgroep weg. Achttien renners hadden na goed twintig kilometer al twee minuten voorsprong op het peloton, dat werd aangevoerd door Mitchelton-Scott, de ploeg van leider Simon Yates. In de vluchtgroep waren enkele mooie namen vertegenwoordigd.

Onder meer Vincenzo Nibali, Alexandre Geniez, Dylan Teuns, Davide Formolo, de onvermijdelijke Thomas De Gendt, Valerio Conti, Gianluca Brambilla, Jesús Herrada en onze landgenoot Dylan van Baarle waren mee. De Spanjaard Herrada was de best geplaatste vooraan, maar de Cofidis-renner volgde al wel op 5:45 van Yates.

Jesús Herrada virtueel leider 
Toch mocht Herrada zich na vijftig kilometer virtueel leider noemen, want de voorsprong van de kopgroep was inmiddels gestegen naar ruim tien minuten. Het verwijt van Alejandro Valverde aan het adres van Mitchelton-Scott leek weinig te hebben uitgemaakt. Want ondanks het feit dat de Australische formatie zich op kop zette, bleef de voorsprong stagneren rond de elf minuten.

Vluchters zorgen voor spectaculaire finale 
De Spanjaard leek met andere woorden af te stevenen op het rood. Maar wie ging de etappe winnen? Formolo was de meest actieve vooraan, maar het was De Gendt die met enkele versnellingen de kopgroep wist uit te dunnen. De Belg kon echter niet wegrijden in de lastige finale.

De vluchters zorgen voor een spectaculaire finale, want het aantal demarrages was niet op één hand te tellen. Geen enkele renner wist echter een gat te slaan. Van Baarle en Victor Campenaerts hielden zich lang gedeisd, maar eenmaal op de vlakkere wegen besloten ze om aan de boom te schudden.

Acht renners rijden weg, Van Baarle is attent 
Het bleek een beslissend moment in de koers, want het tweetal wist samen met Formolo, Brambilla, Padun, Teuns, Geniez én Devenyns weg te rijden van de rest. Virtueel leider Herrada was nu op achtervolgen aangewezen, maar de tweede groep wist niet meer terug te keren. Met nog tien kilometer te gaan was het verschil tussen beide groepen al bijna anderhalve minuut.

Het genoemde achttal mocht kortom strijden voor de zege. Van Baarle probeerde meerdere keren weg te rijden, maar de Zuid-Hollander werd telkens weer bijgehaald. Toen Teuns versnelde, liet de Sky-renner zich aanvankelijk verrassen met Devenyns, Brambilla en Geniez. De Nederlander en de Fransman wisten met een tussenversnelling het gat echter weer te dichten.

Geniez zegeviert, Van Baarle delft nipt het onderspit 
Devenyns en Brambilla bleven daarentegen hangen, waardoor we met zes renners overbleven. Het was Campenaerts die onder de vod begon aan een langgerekte sprint, maar de Belg werd overvleugeld door Geniez, die zijn spurt van ver aanging. De Fransman zag in de laatste meters Van Baarle nog gevaarlijk dichtbij komen, maar wist hem net af te houden.


Herrada lost Yates af als leider 
Jesús Herrada kwam weliswaar op ruim twee minuten binnen van de ritwinnaar, hij mocht wél de rode leiderstrui aantrekken. In het klassement telt de Spanjaard nu een voorsprong van 3:22 op voormalige leider Yates. Het is voor het eerst dat Herrada een leiderstrui mag dragen in een grote ronde.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
6 september 2018 16:57
Nog een valpartij na de finish, wat deed die idioot daar
  6 september 2018 17:28
  Zo te zien zijn kunstgebit uitspugen, Geniez pakt hem vol op zijn kin. Auw.
6 september 2018 16:58
"Hij gaat daar het verkeer regelen, maar hij regelt vooral de val"

Geniez blijft een bijzondere renner. Ene moment kan hij iedereen vloeren en op een andere dag lost hij als eerste.
6 september 2018 16:58
Het was niet Geniez die van Baarle vloerde, maar een of andere man van de organisatie. ;) Hoop dat iedereen oke is.

Verder was Geniez wel een beetje aan het duwen, maar die aankomst was ook belachelijk smal.
6 september 2018 16:58
Hopelijk is die kerel op de streep ongedeerd, dat was een fikse klap.
6 september 2018 16:58
Ook leuk, de finishlijn in een trechter.
6 september 2018 16:59
Wat een absurd smal weggetje voor een finish. Zelfs met zo'n klein groepje kun je er niet fatsoenlijk sprinten. En dan gaat er ook nog eens zo'n idioot meteen na de finish 'official' lopen spelen zodat Van Baarle e.a. vallen.
  6 september 2018 17:00
  Inderdaad.. mocht er een sprint vandaag plaats hebben gevonden dan was dit wel een heel gevaarlijke finale.
  6 september 2018 18:39
  Belachelijk smal.
6 september 2018 16:59
Die Herrada gaan ze nog niet zo snel kwijtspelen. Jammer voor Dylan.
  6 september 2018 17:30
  Bijna 3,5 minuut weggeven aan een behoorlijk goede klimmer (wat zowat 6 had kunnen zijn als Herrada vooraan eindigde) vind ik aan de forse kant. Lafjes gereden door MS
  6 september 2018 17:45
  Lafjes? Gedurfd dan toch eerder?
6 september 2018 17:00
Bijzondere finish, niet lekker de ruimte voor een sprint, wat er daarna gebeurde was helemaal spectaculair. De kerel hoort daar niet te lopen, de renners snappen heus wel waar ze heen moeten. De organisatie doet zich hiermee echt tekort, dit kan echt beter.
6 september 2018 17:00
lekker inderdaad die versmalling op de lijn.
Verder wel gewoon een cleane sprint van Geniez. De twee sterksten voorop worden ook 1 en 2
  6 september 2018 17:03
  Clean is ook wat overdreven. Het was op de grens en dat mag, maar clean? Nee.
  6 september 2018 17:04
  Het gekke is dat op de lijn zelf de weg weer een stuk breder is. Helemaal verkeerd geplaatste hekken.
  6 september 2018 17:05
  Wat doet Geniez precies fout dan?
  6 september 2018 17:12
  Hij doet niks fout. De laatste 50 m zwenkt Geniez naar rechts (voor de kijker) en houdt v Baarle daarmee af. Als hij nog 30 cm verder naar rechts stuurt heeft ie een DSQ aan de koersbroek.
6 september 2018 17:01
Mooi van Geniez en ook goed gedaan van Van Baarle. Beiden toch tactisch wel sterk gereden in de laatste 2 kilometer. Maar Van Baarle verliest toch vooral doordat de weg wat versmalt en niet doordat Geniez nou van z'n lijn afwijkt. Duimen voor het peloton nu...
  6 september 2018 17:06
  Van Baarle had hier ook niet de benen meer voor hoor. Was ruimte genoeg, maar hij is er niet naast gekomen.
  6 september 2018 18:42
  Je bedoelt de ruimte achter de dranghekken, want andere ruimte was er aan die kant niet meer. Van Baarle zat nu eenmaal (voor de tv-kijker) rechts van het wiel van Geniez.
  6 september 2018 18:53
  Onzin, Geniez maakt optimaal gebruik van de aankomst. Viviani verliest ook de etappe niet omdat er nog een buitencategorie klim ligt aan het einde.
6 september 2018 17:01
Van Baarle wordt ondersteund door twee man en strompelt verder. Ziet er niet goed uit.
  6 september 2018 17:02
  Je zou maar een sleutelbeen breken door zo'n persoon (die overigens ook een flinke smak kreeg). Sowieso slaat het nergens op dat al die fotografen meer dan de helft van die al zo smalle weg bezetten.
6 september 2018 17:02
Ik denk dat we vooral blij mogen zijn dat dit geen massasprint is geworden. Die finishstrook is echt bezopen smal...
6 september 2018 17:03
Oei! DvB wel sterk
6 september 2018 17:06
Wat is met De Gendt aan de hand? Hij lijkt in de ontsnappingen dit jaar veel minder sterk dan vorig jaar.
  6 september 2018 17:47
  De Gendt heeft het niet dit jaar en is in deze Vuelta zelfs een stoorzender te noemen. Gaat op verkeerde momenten, beseft dan dat anderen sterker zijn en gaat de kat uit de boom kijken.
6 september 2018 17:06
Suf van mitchelton-scott dat ze het weer niet controleren. Hopelijk wint Yates niks meer. Met die ploegen instelling hoort hij geen leider te zijn m.i.
  6 september 2018 17:10
  Die heeft z'n lesje natuurlijk wel geleerd in de Giro...
  6 september 2018 18:13
  Suf? Is toch hartstikke leuk! Eens kijken hoe ze Herrada uit het rood gaan rijden! En weer een andere rode trui drager vind ik interessant.
6 september 2018 17:08
Wat een idioot die daar de val veroorzaakt.
6 september 2018 17:10
Van Baarle had meteen mee moeten gaan toen Teuns aanging. De man voor hem liet een gaatje vallen, daarom moest hij een extra inspanning doen om terug vooraan te komen. Dat kost hem uiteindelijk de ritzege.
6 september 2018 17:11
Wat een idiote finish. Bijna geen ruimte om te sprinten , daarna nog eens een extra versmalling van fotografen en in die 1,5m ruimte is iemand aan het rennen zonder om te kijken en springt als een kangaroo in Australië precies voor het verkeer.

Van Baarle een beetje onhandig gereden om eerst zo,n groot gat te laten vallen en dat wel dichtrijden want hij was gewoon goed en dan nog moeten sprinten voor een overwinning. Ik dacht dat het hem nog ging lukken ook maar maakte een corrigerende beweging in de sprint en het was gedaan. Zijn fck was hier te horen en dan vliegt hij 1 sec later over de kop. Dat kwam echt in drieën.
6 september 2018 17:11
Goed idee om de finish voetpad te leggen en dan ook nog eens 20 meter na de finish 100 fotografen neer te zetten die allemaal de zelfde foto maken, heb nooit begrepen waarom er altijd 100 fotografen zo vlak achter de finish zitten laat gewoon 1 fotograaf een goede foto nemen en verdeel die onder iedereen die er wat mee wil levensgevaarlijk dit vooral in sprintetappes.
  6 september 2018 17:16
  In deze etappe was het niet verantwoord, maar normaal gesproken staan die fotografen niet in de weg. Ik snap je gedachte, maar gelukkig is er een vrije markt en mogen er meerdere fotografen staan. Overigens zit er toch best wat verschil tussen de foto's hoor.

  PS; ik ben fotograaf ;)
6 september 2018 17:13
Mooie etappe met een prachtig eindspel, kon alle kanten op. Geniez knap gespeeld; heel leuk voor Herrada en zijn ploeg, die rode trui. Nibali weer goed getraind voor Innsbruck. MS weer lafjes achter Movistar in de achtervolging.
6 september 2018 17:24
Die fotografen waren niet eens het grootste probleem maar wel die malloot die mijn zijn rug naar de renners op het parcours loopt.
6 september 2018 17:25
Lekkere etappes deze vuelta.
6 september 2018 17:32
Die opgedraaide sprinkhaan is, niet verzonnen, de ‘verantwoordelijke voor de veiligheid aan de finish’... you have one job....
6 september 2018 18:11
Herrada behoud rode trui ;)
6 september 2018 18:17
@ Redactie.
Misschien de kop aanpassen. Geniez verslaat v Baarle in Sprint en official vloert vervolgens Geniez v Baarle en Teuns ;-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.