Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 13 naar La Camperona
donderdag 6 september 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 13 naar La Camperona

Drie dagen Asturias, drie dagen klimmen. Dat is wat er vrijdag, zaterdag en zondag op het menu staat voor de renners in de Ronde van Spanje. De clichés van ‘We bekijken het dag voor dag’ kennen we allemaal, maar gaan hier zeker op. Kijken naar zondag heeft geen zin, overleef eerst maar eens de etappe naar La Camperona van vrijdag! WielerFlits pakt het routeboek erbij en kijkt naar de kanshebbers.

Parcours
Op vrijdag belandt de Vuelta in Asturië, oord van de klimgeiten! De wegen zijn er smal en slecht. Het weer kan hels zijn. De beklimmingen zijn haast mensonterend. De Alto de l’Angliru, de blikvanger in Asturias, wordt deze ronde niet aangedaan. Lagos de Covadonga wel, maar dat is voor zondag. De eerste bergrit leidt het peloton naar La Camperona, dat voor de derde keer de Vuelta ontvangt. 

De etappe begint in Asturië (Candás), maar eindigt toch weer in Castilla y León (Sabero). De etappe begint met 165 kilometer door de binnenlanden van Asturië. Na twee uur koers beginnen de renners aan de lange Puerto de Tarna (16,8 km aan 4,9%), waarna een lange tussenstrook volgt naar de voet van La Camperona. Deze is met 8,3 kilometer aan 7,5% niet bijzonder lang, maar de steilte maakt hem zwaar.

De eerste drie kilometer zijn goed te doen. Daarna volgen twee kilometer aan ruim 6%. Zie het als een opwarmertje voor de laatste drie kilometer, die werkelijk hallucinant zijn. De stijgingspercentages schieten op het smalle pad naar de top van La Camperona fiks de hoogte in. De eerste twee kilometer stijgen aan liefst 15%, met her en der uitschieters tot 22%. In de laatste achthonderd meter vlakt het wegdek iets af, al is dit met een gemiddelde van 11% maar relatief.

In 2014 én 2016 ging de overwinning op La Camperona naar vluchters: Ryder Hesjedal en Sergey Lagutin gingen met de zeges aan de haal, waarna in hun kielzog de toppers een verhitte strijd uitvochten.

Start: 12.57 uur
Finish: tussen 17.25 en 17.56 uur

Bekijk de beelden van La Camperona in 2014, met een favorietenstrijd tussen Froome, Contador en Rodriguez

Favorieten
Met een loodzwaar drieluik aan bergetappes voor de boeg is de kans groot dat de favorieten de dagzege laten voor wat het is. Het parcours, met halverwege een klim en daarna een lang plateau richting de voet van La Camperona, werkt ook in het voordeel van de aanvallers. Net als de vorige twee aankomsten op deze muur voorspellen wij een strijd op twee fronten.

Welke aanvallers moeten we dan aan denken? Het zijn de gebruikelijke namen die we de laatste week in de aanval hebben gezien. Vanuit Nederlands oogpunt is het dan – alweer – uitkijken naar Bauke Mollema. Na twee tweede plaatsen en meerdere andere aanvalspogingen, zal het een keer moeten lukken voor Bau. Aan de inzet van de renner van Trek-Segafredo zal het niet liggen, maar dan moet hij zich niet tactisch laten verrassen of onnodige energie verspillen in aanloop naar de slotklim. Steile muren kan Mollema aan, dus waarom niet?

Alessandro De Marchi – foto: Sirotti

Net als de Groninger is ook BMC driftig op zoek naar ritsucces. Alejandro Valverde, Ben King en Elia Viviani bewezen al dat je twee etappes kan winnen deze ronde. Dat moet Alessandro De Marchi vertrouwen geven.

Rafał Majka rijdt een Vuelta in dienst van Emanuel Buchmann sinds zijn eigen klassement om zeep is. De Pool is een echte klimgeit en heeft in het verleden bewezen een sluwe rittenkaper te zijn. Weet hij BORA-hansgrohe de overwinning te bezorgen? Bij EF Education First-Drapac staat alles in het teken van Rigoberto Urán, maar er zijn enkele helpers die – als zij de kans krijgen – mee kunnen strijden voor de ritwinst. Pierre Rolland is daar een van. De Fransman toonde zich in de eerste week en jaagt op ritsucces, wellicht wel op La Camperona.

Krijgen we de kreet Attaque de Pierre Rolland weer te horen? – foto: Sirotti

AG2R La Mondiale heeft met Tony Gallopin een ijzer in het vuur voor het klassement, maar ook vanuit de aanval kan de ploeg scoren. Alexandre Geniez reed tot de etappe van woensdag een anonieme Vuelta, maar in de twaalfde rit naar Faro de Estaca de Bares was het raak. Koerst de Fransman vanaf nu rond met vleugels? Voor een andere Franse ploeg, Cofidis, was de Vuelta al geslaagd na de ritwinst van Nacer Bouhanni. Het wist donderdag echter ook de rode leiderstrui te veroveren met Jesús Herrada. Wat kan de Spanjaard als nieuwe leider? Dimension Data heeft ook niets te verliezen na de twee fantastische zeges van Ben King. Gaat hij voor zijn derde, of loeren Louis Meintjes en Igór Anton op hun kans?

foto: Sirotti

Na twaalf dagen ligt de top van het klassement – achter Herrada dan – nog op een zakdoek. Veel toppers hebben dan ook het gevoel nog kans te maken op een goede eindklassering. Zij zullen dan ook de maximale steun krijgen van de ploeg om dat te behalen. Mocht het dan onverhoopt uitdraaien op een strijd der favorieten, dan is het letten op de beste klimmers van de afgelopen dagen: Nairo Quintana, Miguel Ángel López, Wilco Kelderman en Rigoberto Urán. Op deze steile aankomst vliegt een lichtgewicht als Simon Yates omhoog. Alejandro Valverde zegt niet voor de eindzege te gaan, maar zo oud en berekenend als hij is, staat hij nog wel in de top. Ion Izagirre sluipt stilletjes mee, dus pas ook op hem.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rafał Majka
*** Pierre Rolland, Ben King
** Alessandro De Marchi, Bauke Mollema, Alexandre Geniez
* Nairo Quintana, Miguel Ángel López, Simon Yates, Wilco Kelderman

Deelnemerslijst

Weer en TV
In startplaats Candás schijnt de zon; het kwik stijgt naar twintig graden Celsius. Nabij finishplaats Sabero, aan de voet van La Camperona, wordt uitstekend fietsweer voorspeld. De temperatuur schommelt net boven de twintig graden onder een licht wolkendek. De gevoelstemperatuur kan oplopen tot 25 graden. Wind staat er zeker en komt met kracht drie uit het zuidoosten. De kans op neerslag is minimaal.

Voor Michel Wuyts en José De Cauwer kun je vanaf 15.00 uur inschakelen op Sporza. Bij Eurosport verzorgen José Been en Karsten Kroon het commentaar, ook vanaf 15.00 uur. Dat zal na afloop van de MotoGP van San Marino zijn.

RIDE Magazine
30 Reacties
Sorteer op:
6 september 2018 19:10
Zakarin pakt deze
    6 september 2018 19:20
    Deze etappe komt nog te vroeg voor Zakari, in de derde week misschien.
    6 september 2018 19:23
    Hij gaf in een Instagram post aan dat de pijn bijna weg was en dat hij voor etappes ging. Ben benieuwd of hij het al kan
6 september 2018 19:23
Geniez 2x op rij? Denk het niet. Bau, Gorka, Fraile, De Plus en idd Majka worden door mij genoteerd.
6 september 2018 19:23
Ik verwacht toch echt postlberger, waar zijn zijn sterren?
6 september 2018 19:27
Movistar gaat rijden . Quintana gaat proberen , en toch wint Adam Yates
6 september 2018 19:28
sorry Simon Yates
6 september 2018 19:31
Kunnen we trouwens nog iet verwachten van Aru ??
6 september 2018 19:41
Het zal wederom een flinke groep met goede vluchters / usual suspects worden want Cofidis gaat die niet kunnen houden. Op deze eindklim specifiek zie ik S Yates en Valverde als beste AK renners bovenkomen. Het is aan de echte klimmertjes om niet te veel verliezen.
6 september 2018 20:14
TLJ heeft zich de afgelopen dagen nauwelijks bemoeid om in een kopgroep te geraken. Waarschijnlijk krachten gespaard voor de komende drie dagen. Kuss?
    6 september 2018 23:02
    Kuss. Geen slecht idee.
    6 september 2018 23:21
    Hopelijk wordt er snel oorlog gemaakt en dan is 't niet verkeerd om Kuss vooruit te sturen.
    7 september 2018 06:21
    Kuss gaan ze niet vooruit sturen. Hij zal het langst bij de kopmannen moeten blijven. Waarom ineens van tactiek veranderen.
6 september 2018 20:41
Colombia gaat morgen misschien al de macht pakken.
6 september 2018 20:41
De vluchtgroep zal toch zeker minimaal 6 á 7 minuten moeten hebben voordat ze aan de laatste klim beginnen. Ben daar niet zo zeker van na vandaag. TLJ zal misschien wel de koers hard willen maken. Morgen zullen ze dus wellicht weer wat meer de vaart erin hebben.
Met percentages rond 20% op de laatste col verdwijnt de voorsprong als sneeuw voor de zon als er door de klassementsmannen wordt gekoerst.
    6 september 2018 22:29
    Renners als Mollema en Majka gaan echt geen 6 minuten verliezen op die laatste klim. Hooguit een minuut of 3.
6 september 2018 22:39
Allez, weer een geitenpad waar van alles kan gebeuren, zowel in de goeie als de slechte zin...
6 september 2018 22:44
Ik tip op een bij vlucht en in die vlucht op Pernnsteiner. Als ex-MTB'er draait die zijn hand niet om voor zo een geitenpad.
6 september 2018 23:29
Volgens de grafiek is het steilste punt 19,5% en volgens de tekst 22%. Wat is het nou?
6 september 2018 23:29
Volgens de grafiek is het steilste stuk 19,5% en volgens de tekst 22%. Wat is het nou?
    7 september 2018 12:04
    Kan je nog steeds geen grafieken lezen? Je bent nochtans al een tijdje wielerliefhebber dacht ik. In de grafiek staan de gemiddelde stijgingspercentages per kilometer, en dat is iets anders dan het steilste punt.
    7 september 2018 12:09
    Waarom staan de percentages dan niet steeds precies een 'kilometer' van elkaar?
    7 september 2018 12:12
    24% zelfs volgens het bord op de klim zelf.
7 september 2018 01:34
In ieder geval wordt er een Nederlander tweede.
7 september 2018 08:52
Majka lijkt me een grote kanshebber, het gaat sowieso een vluchter worden vandaag. De kans dat meer dan de helft van de vlucht ingerekend wordt op de slotklim lijkt me wel aanwezig. Aan de andere kant, het gaat vast een grote kloof worden.

Ik denk dat je een beetje moet kijken naar echt goeie klimmers die al wel kort iets van zichzelf hebben laten zien deze Vuelta. Wellicht wilde Nibali gisteren wel even oefenen? Of De Plus in de beginfase? Even kijken hoe je ook alweer weg komt. Geoghegan Hart misschien?
7 september 2018 09:52
Majka staat nog te dicht in het klassement lijkt me. Die gaan ze toch geen 4 minuten cadeau geven, dan staat ie er gewoon weer bij in de top 10 van het klassement. Zie Astana er vandaag wel voor rijden. Deden ze afgelopen Giro en vorig jaar in Vuelta ook vaak genoeg. En Lopez heeft zondag laten zien dat de vorm er is en hij bij de beste klimmers hoort deze ronde. Alle reden dus om te rijden.
7 september 2018 10:09
Kijk eens naar het profiel van de etappe, waarom zou je Kuss meesturen dat heeft toch geen nut. Volgens mij lullen mensen hier steeds vaker uit hun nek om populair mee te praten ofzo.
7 september 2018 11:18
TLJ moet iemand meesturen voor het ploegenklassement denk dat Movistar pas zondag voor de etappe zal willen gaan
7 september 2018 12:46
Ik denk dat er wederom veel enthousiasme zal zijn om mee te zitten in een ontsnapping aangezien geen enkele ploeg wil of kan controleren. De eerste 80km leent zich er ook voor om een voorsprong op te bouwen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.