Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 15 naar Lagos de Covadonga
foto: Luis Ángel Gómez
zaterdag 8 september 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 15 naar Lagos de Covadonga

De loeizware klimtrilogie in de provincies Asturië en Léon wordt in de vijftiende Vuelta-rit voltooid met een aankomst bij de iconische bergmeren van Lagos de Covadonga, de mythische col waar Robert Gesink twee jaar geleden lange tijd op weg leek naar de winst. Onze landgenoot werd echter ingerekend door Nairo Quintana, die vervolgens niet alleen de ritzege greep maar ook de rode leiderstrui. Is de Colombiaan opnieuw tot zo’n sterk staaltje wielrennen in staat? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De laatste etappe in Asturië krijgt zijn verdiende einde: een aankomst op de iconische Lagos de Covadonga. De Vuelta zal er zondag voor de 21ste keer in de geschiedenis aankomen. In 1983 had Marino Lejaretta de eer om er als eerste winnaar zijn handen in de lucht te steken. Sindsdien is de weg naar de Meren van Covadonga getemd door onder meer Pedro Delgado, Luis Herrera, Laurent Jalabert en Pavel Tonkov. Hier wint met andere woorden geen koekenbakker.

Voordat het zover is, hebben de renners na de start in Ribera de Arriba al ruim 150 kilometer en tweemaal de pittige Mirador del Fito – met de top op respectievelijk 78 en 40 kilometer van de finish – afgewerkt. Honderd kilometer ten oosten van de start ligt de finish. De Lagos de Covadonga is een 12,2 kilometer lange beklimming aan 7,2%. Dit gemiddelde wordt naar beneden gehaald door het onregelmatige karakter van de col. Zo lopen de eerste zeven kilometer aan ruim 8% omhoog, met pieken tot 15%.

In de slotkilometers worden steile secties afgewisseld met stroken bergaf. Wel is er het fantastische uitzicht over de Meren van Covadonga. Na een snelle afdaling lopen de laatste honderden meters weer bergop. De laatste keer dat de Vuelta finishte op de Covadonga, was twee jaar geleden. Robert Gesink leek die dag op weg naar winst, maar de Nederlander werd in de laatste kilometers ingerekend door een ontketende Nairo Quintana. De Colombiaan pakte naast de dagwinst ook de rode leiderstrui, die hij in het vervolg van de Vuelta niet meer afstond. Voorspelt de Covadonga opnieuw de eindwinnaar?

Start: 12.44 uur
Finish: tussen 17.25 en 17.58 uur

Heb je 40 minuten de tijd? Kijk dan de klim van Lagos de Covadonga van 2016 terug!

Favorieten
De slotklim naar Les Praeres de Nava gaf in de veertiende rit een aardig inkijkje in de kaarten van de renners. Op sommige renners leken de steile stroken amper vat te krijgen, anderen kwamen zichzelf behoorlijk tegen. De aankomst van etappe vijftien is flink langer en biedt daardoor kansen aan renners die in de vorige rit moeite hadden met de tempoversnellingen.

Simon Yates – foto: Luis Ángel Gómez

Simon Yates stak er op Les Praeres met kop en schouders bovenuit. De sterke Brit dartelde op de trappers en boekte er zijn tweede ritzege in de Vuelta, nadat hij ook in 2016 al eens de beste was. Dat jaar klom hij ook Lagos de Covadonga in de tiende rit, waarin hij eindigde op de negende plaats. De renner van Mitchelton-Scott lijkt zijn topvorm uit de Giro d’Italia weer helemaal te hebben teruggevonden en geldt morgen als de te kloppen man.

De tweede man waar rekening mee moet worden gehouden in het derde deel van deze loeizware klimtrilogie is Miguel Ángel López. De Astana-renner trok in de laatste kilometers naar Les Praeres samen met Nairo Quintana ten aanval en liet zijn landgenoot slim het vuile werk opknappen. Hij weigerde over te nemen toen hem dat werd gevraagd, maar klom vervolgens wél mooi naar de tweede plaats in de daguitslag.

Drie sterren voor Nairo Quintana of tóch voor Alejandro Valverde? Het is haast om het even, maar oudste van de twee krijgt het voordeel van de twijfel. Telkens als we denken dat de jaren nu toch écht beginnen te tellen, slaat hij dubbel zo hard terug. Valverde is ondanks zijn 38 jaar dé man in vorm en won deze Vuelta alweer twee ritten. Het lijkt hem niet uit te maken of de weg een klein beetje recht omhoog loopt, of juist heel veel. Valverde staat er, nu al 14 ritten lang.

Nairo Quintana – foto: Sirotti

En dus resten er voor Nairo Quintana twee sterren, hoewel hij gisteren weer als vanouds leek uit te pakken toen hij met Miguel Ángel López wegreed bij de andere favorieten. Dat hij toch niet zo onaantastbaar is, bleek wel toen hij zijn landgenoot vroeg over te nemen en even later zelfs weer werd ingerekend. Hij moest in de slotfase toezien hoe hem toch enkele seconden werden aangesmeerd door Simon Yates en ploeggenoot Alejandro Valverde – de mannen voor hem in het klassement.

Petje af voor Steven Kruijswijk die na twee weken koers ‘gewoon’ op de vijfde plaats staat. Dezelfde klassering als in de Tour de France, die hij ook al in de benen heeft. Onze landgenoot van LottoNL-Jumbo probeerde op Les Praeres tot twee keer toe zich los te rijden, maar de concurrentie zag het gevaar en dichtte evenzoveel keer het gaatje dat hij had geslagen. De derde week is aangebroken, normaal gesproken de week waarin hij er doorheen komt. Dat belooft wat!

Thibaut Pinot mag weer helemaal bij de besten van het peloton worden gerekend. Op Les Praeres zat hij bij de zeven renners die om de dagzege gingen strijden. Even leek hij aan de rekker te hangen, maar uiteindelijk liet hij een magnifique vierde plaats noteren in de daguitslag. Na de openingstijdrit waarin hij de 63e tijd klokte, vond hij de weg richting de top twintig en inmiddels staat hij voor de poort naar de top tien.

Rigoberto Urán – foto: Sirotti

Rigoberto Urán moest op Les Praeres een klein gaatje laten naar de andere favorieten, maar zijn zesde plaats in het klassement kwam niet in gevaar. De Colombiaan was in 2014 al eens negende op Lagos de Covadonga en weet er dus de weg. Voor de jonge Enric Mas (23) is er nog veel nieuw, maar de Spanjaard lijkt niet onder de indruk. Hij toonde zijn neus al enkele malen van voren en klom op Les Praeres ook al met de besten omhoog.

Naast Steven Kruijswijk hebben we met Wilco Kelderman nóg een landgenoot in de bovenste gelederen van het klassement. De Sunweb-renner moest wat tijd prijsgeven op Les Praeres, maar vindt met Lagos de Covadonga een klim van meer lengte – dat moet hem normaal gesproken beter liggen. Een dag eerder op La Camperona kwam hij gewoon met de besten boven, dus met de vorm zit het wel snor. Ion Izagirre is de laatste naam in het lijstje; de Spanjaard leek er al vroeg af te moeten op Les Praeres, maar peddelde in zijn eigen tempo tot naar een top 10-plek. Bovendien beschikt hij over een sterke ploeg.

Outsiders
Ook Fabio Aru hing al snel aan het elastiek op de steile stroken van Les Praeres, maar ook hij stond uiteindelijk bij de beste tien in de uitslag. Op Lagos de Covadonga was de Italiaan in 2014 al eens vijfde. Emanuel Buchmann trapte de Vuelta af als een raket, maar lijkt zich stilaan een klein beetje tegen te komen. Van een complete inzinking is geen sprake, maar zo sterk als in de rit naar Alfacar bijvoorbeeld hebben we hem niet meer gezien.

Het is in deze Vuelta al meer dan eens voorgekomen dat een kopgroep vooruit bleef en dat leverde Ben King bijvoorbeeld al twee ritzeges op. Ook Óscar Rodríguez zegevierde na een lange vlucht. Beide renners zullen ongetwijfeld dromen van nieuw succes. Ook de aanvalslustige Bauke Mollema roerde zich al enkele malen in de strijd om het dagsucces – wie weet onderneemt hij een nieuwe poging?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Yates
*** Miguel Ángel López, Alejandro Valverde
** Nairo Quintana, Steven Kruijswijk, Thibaut Pinot
* Rigoberto Urán, Enric Mas, Wilco Kelderman, Ion Izagirre

Deelnemerslijst

Weer en TV
Er is kans op (lichte) neerslag aan de aankomst. De temperatuur stijgt tot 18° C en de wind is zwak tot matig, aan windkracht 2. De koers is rechtstreeks te volgen vanaf 15.00 uur op Eurosport 1 en vanaf 13.30 uur in Sporza zondag op één. Ook is de koers live te zien bij de NOS op NPO1.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
8 september 2018 19:11
Taaramae of Efimkin.
8 september 2018 19:11
Eindelijk pakt Steven z'n verdiende etappeoverwinning in een grote ronde
8 september 2018 19:19
Kelderman 1 ster! Weet Wielerflits meer dan wij? Kruijswijk zou inderdaad meer dan verdiend zijn.
8 september 2018 19:21
Een WF-voorbeschouwing: wie waren er vandaag het beste? Nou in die volgorde zijn ze morgen favoriet.

Vandaag was een echte Yates-aankomst, morgen al een stuk minder.
    8 september 2018 20:12
    Tja, als het opeenvolgende bergetappes zijn met aankomst bergop is dat niet zo raar, met wat correctie voor de lengte en stijgingspercentages. Wie mist er volgens jou?
8 september 2018 19:23
Hele andere inspanning dan de vorige die klimmers als Kelderman en Buchmann in verhouding veel beter zou moeten liggen. Kunnen die twee zich nog herpakken na een moeizame voorbereiding of in het geval van Buchmann een valpartij?

Ik denk het wel deels, denk dat Izagirre en Gallopin nog wegvallen doordat er nu toch langere inspanningen komen en dat ligt die jongens vaak toch wat minder. Ook Valverde zou me niet verbazen als ie morgen en in etappe 19/20 tijd aangesmeerd gaat krijgen. Verder benieuwd of Kruijswijk dit nog een week kan volhouden!
    9 september 2018 01:04
    Gallopin gaat erdoor zakken normaal, valverde zakt naar plaats 6-7 ergens komende week en yates zou ook niet gek zijn. Podium voor quintana Lopez en yates of kruijswijk
8 september 2018 19:31
Leuke vuelta, eerste 5 in het AK rijden allemaal vd winst nog.
8 september 2018 19:32
Ben vooral benieuwd naar Quintana. Kreeg vandaag toch even een gevoelig tikkie, Valverde pakt nog wat boni's en is de betere tijdrijder van de 2. In de Tour ook maar 1 dag echt top toen hij de rit won en in de dagen erna gevoelige tikken.

Hoop dat Kruijswijk morgen op een langere klim tijd kan goedmaken en na de rustdag een supertijdrit zal gaan rijden zoals hij die ook in de Giro wel reed. Dan moet hij in elk geval flink tijd kunnen pakken op die Colombianen voor hem en krijgt hij het podium in zicht.
    9 september 2018 11:05
    Die tikken na zijn etappezege waren ook gewoon de gevolgen van een valpartij. Zonder dat eindigt die waarschijnlijk vijfde in de Tour. Niet echt heel goed voor iemand als Quintana, maar de echte Quintana van vijf jaar terug zien we denk ik niet meer.
8 september 2018 19:46
Weer veel hoogteverschillen deze etappe; leent zich wel om de koers flink hard te maken. Movistar met nog 2 kanshebbers op de eindzege zouden kunnen uitpakken. Als je dan bij de 2e beklimming van de Mirador del Fito op achterstand bent gezet ben je gezien.
    8 september 2018 20:16
    Yep, maar de top is zodanig aan elkaar gewaagd dat niemand het risico wil lopen zich voortijdig op te branden. Wordt voor de favorieten gewoon wachten op de laatste klim. Daar zie ik Kruijswijk overigens wel hetzelfde proberen als vandaag, hopelijk met (nog) meer resultaat.
8 september 2018 19:48
Majka wint morgen. Kruijswijk laat zien dat hij ijzersterk is en pakt wat tijd op zijn concurrenten.
8 september 2018 20:12
De Haai uit Messina
8 september 2018 20:44
George Bennet pakt hem morgen vanuit de kopgroep. Na vandaag enorm gebrand op een overwinning. Kuss en de tier blijven bij steven morgen tot er met de laatste klim.

Mooie droom hé haha
8 september 2018 20:47
Bergop tot nu toe Yates en Quintana als de sterksten.Maar het ontloopt elkaar vooralsnog nog niet zoveel en dat maakt deze vuelta spannend.
    9 september 2018 11:48
    Quintana? Die was toch niet echt overtuigend gisteren. Mag mij vandaag verbazen.
8 september 2018 21:41
Edit redactie: Aangepast

Ik vond Simon Yates er niet boven uit steken vandaag en al helemaal niet met kop en schouders. Slecht stukje tekst. Yates fietste wel het slimste. Valverde maakte de meeste indruk.

Qua sterren is het niet zo raar om dezelfde namen als vandaag te noemen. Dat zijn gewoon de sterksten momenteel. Ik gok op Quintana morgen. Die was vandaag goed, maar Lopez wilde of kon niet.
8 september 2018 23:07
Porte gaat de benen strekken, vanuit de lange vlucht , een beetje eergevoel zal hij toch wel hebben ?
9 september 2018 00:50
tis m na kruiswijk van harte gegund
9 september 2018 09:35
De laatste jaren won hier praktisch altijd een vluchter. Yates gaat sowieso niet zijn ploeg op kop zetten, dus de sleutel ligt bij Movistar. Wat daar uit gaat komen hangt ervan of Quinco koste wat t kost hier z'n tweede wil pakken. Ik zeg van noet. Ilnur pakt m vanuit de vlucht.
9 september 2018 11:54
Ik gok ook op een poging van Nairo liefst al op 5km of meer, een buffer is nodig voor de tijdrit. Vooral bang van Uran die weer eens op een hoog niveau goed bezig is.
9 september 2018 12:11
Nairo was gisteren helemaal niet minder, maar moest op het laatst zijn eerdere pogingen even bekopen. Daarbij is deze klim meer Nairo zijn ding. Denk dat ie samen met Lopez hier de rest een tikkie uit kan gaan delen.
9 september 2018 13:11
Nairo en risicovolle aanvallen??
9 september 2018 13:51
Volgtopic?
9 september 2018 13:54
@abdoe https://www.wielerflits.nl/volg-hier/vuelta-2018-volg-hier-de-etappe-naar-lagos-de-covadonga/
9 september 2018 14:17
Sterren volstrekt logisch. Quintana zou een Contador moeten doen om voor eindwinst te gaan. Gaat niet gebeuren. Omdat hij het niet kan en omdat Valverde, die gaat voor een heiligverklaring.

Yates, les geleerd, nu doserend (vreemd om het als laf te kwalificeren) wint de Vuelta. British Cycling olé olé.
Mits Kruijswijk. Mits Valverde. Omdat het kan. En omdat het moet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.