Vuelta 2018: Voorbeschouwing eerste bergrit in Andorra
foto: Sirotti
donderdag 13 september 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing eerste bergrit in Andorra

Wil Simon Yates zich in Madrid kronen tot winnaar van de 73e editie van de Vuelta a España, dan zal hij nog drie etappes moeten overleven. Eenvoudig zal het niet zijn, want de komende twee ritten vinden plaats in het prinsdom Andorra. Vrijdag is de eerste van twee bergetappes, voerend naar de top van de Coll de la Rabassa. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Nog maar 352,6 kilometer te gaan, verdeeld over drie etappes. Op papier lijkt het einde in zicht, maar in de praktijk zal het aanvoelen als een eeuwigheid. De Vuelta valt dit jaar in een definitieve plooi tijdens een Pyreneeën-tweeluik. De voorlaatste etappe leent zich uitstekend voor een coup, maar eerst staat er nog een rit op het programma naar de top van de Coll de la Rabassa.

Vanuit de finishplaats van donderdag – Lleida – gaat het naar Andorra, waar de voorlaatste aankomst bergop is gepland. De etappe kunnen we opdelen in twee gedeeltes. Na een 134 kilometer lange – bij momenten vervelend omhoog lopende – aanloopfase, doemen de flanken van de slotklim op. Na goed twintig kilometer rijdt het peloton door Balaguer, de geboorteplaats van Roberto Martínez (de huidige bondscoach van het Belgische voetbalelftal).

Hierna volgen passages door Ponts, Oliana (waar de bevoorradingszone is gelegen) en Coll de Nargó. Vooral het bezoek aan Oilana – gelegen in de Segre-vallei – is de moeite waard. Vooral vanwege de embalse de Oliana, een imposant stuwdam omgeven door een ruw berglandschap. De renners fietsen sowieso de hele dag in een prachtig decor. Alt Urgell – een van de 42 Comarca’s (bestuurlijke gebieden) van Catalonië – is wonderschoon. Zowel Oilana als Coll de Nargó maken hier deel uit.

Een twintigtal kilometer na Coll de Nargó begint het wegdek bij het uitrijden van El Pla de Sant Tirs vervelend omhoog te lopen. Nadat het peloton La Seu d’Urgell – waar Herman van Springel (1968) en Eddy Merckx (1974) een Touretappe wonnen – heeft aangedaan, betreden de renners Andorrees grondgebied. Enkele kilometers later zien ze het bordje: comienza el puerto.

De Coll de la Rabassa begint bij Sant Julia de Loria, een bekend wintersportgebied. De Pyreneeëncol kent een lengte van maar liefst 17,5 kilometer. Lastig, ware het niet dat de gemiddelde stijgingsgraad van 6,3% meevalt. Zeker voor Vuelta-begrippen. De renners moeten het verschil maken in de eerste zeven kilometer, wanneer het wegdek geregeld stijgt met 10%. In de eerste kilometer tikken ze zelfs percentages aan van 13%.

Alessandro Ballan won tien jaar geleden een etappe over de Coll de la Rabassa – foto: Sirotti

De laatste tien kilometer zijn met een gemiddelde van ‘slechts’ 5% te overzien. De vraag is of de pure klimmers hier het verschil kunnen maken. Wellicht is er nog wat mogelijk in de laatste kilometer, die aan een zevental procent stijgt. Onderschat ook niet welke impact de hoogte kan hebben: de Coll de la Rabassa voert namelijk naar liefst 2020 meter hoogte boven zeeniveau.

De laatste keer dat de Vuelta de flanken van La Rabassa aandeed, was vorig jaar. De beklimming vormde tien jaar geleden nog een tweetrapsraket met de latere slotklim Alto de Naturlandia. De televisiekijkers zagen die dag Alessandro Ballan na een vroege vlucht als winnaar over de streep komen. Dat was overigens het enige wat ze zagen, want door de apocalyptische weersomstandigheden viel de tv-registratie in het water. Enkele minuten na Ballan wist Alberto Contador zijn concurrenten enkele seconden aan te smeren.

De grote vraag is: krijgen we vrijdag spektakel? Of houden de favorieten hun kruit droog voor die allesbeslissende etappe van zaterdag?

Start: 13.30 uur
Finish: 17.27-17.54 uur

Favorieten
Good old Alejandro Valverde had het voor de start wellicht niet voor mogelijk gehouden, maar de Spanjaard kan op 38-jarige leeftijd wederom de ronde van zijn eigen land winnen. Negen jaar na zijn eerste en tot nu toe enige eindzege. De renner van Movistar staat met nog drie etappes te gaan op plaats twee, slechts 25 seconden achter Simon Yates. Op de loeisteile Balcón de Bizkaia liet El Imbatido zien dat de Brit zeker niet onverslaanbaar is. Valverde zal hopen op een herhaling van de Giro d’Italia, toen Yates in extremis instortte. Maar hij kan ook van eigen kracht uitgaan: niemand sprint namelijk sneller dan de Murciaan na een felbetwiste etappe.

Alejandro Valverde kan op zijn 38e nog altijd de Vuelta winnen – foto: Sirotti

Daarom zou het weleens kunnen dat Movistar de koers vrijdag in handen neemt en de vluchters binnen schootsafstand houdt, om Valverde in een zetel naar een mogelijke derde ritzege te brengen. Ritwinst levert namelijk niet alleen bloemen, champagne en eeuwige roem op, maar ook tien zeer welgekomen bonificatieseconden. Seconden die weleens cruciaal kunnen zijn in de eindafrekening. Met Nairo Quintana beschikt Valverde over een wel zeer luxe knecht. De Colombiaan begon met ambitie aan de Vuelta, maar vindt zichzelf na enkele mindere dagen terug op plek zes, ruim twee minuten van het rood. De grote vraag is of Quintana zich zal schikken in zijn nieuwe rol, of nog een laatste wanhoopsdaad onderneemt?

Enric Mas zal hopen op een alles-of-niets aanval van de Colombiaan, want de Spanjaard kan wel een bondgenoot gebruiken. De klimmer is tot nu toe dé man van de laatste week. De Spanjaard maakte in de eerste veertien dagen al indruk door als 23-jarige met de wereldtop mee te klimmen, maar in de laatste etappes is de ster van de jongeling helemaal rijzende. De Quick-Step Floors-renner is inmiddels opgeklommen naar plaats drie, maar kan nog altijd naar boven kijken. Op de gevreesde Balcón de Bizkaia eindigde hij als eerste van de klassementsrenners. Teammanager Patrick Lefevere antwoordde eind vorig jaar op de vraag waarom hij klassementskopman David De la Cruz liet vertrekken. “Omdat ik met Enric Mas een betere in huis heb”, zo liet hij weten. Zijn protegé laat in deze Vuelta zien dat die woorden niet gelogen zijn.

Enric Mas is al dé sensatie van deze Vuelta. Maar kan hij ook voor de ultieme sensatie zorgen? – foto: Sirotti

Miguel Ángel López zal ongetwijfeld ook hopen op guerra, want met een vierde plaats zal hij niet tevreden zijn. De Colombiaan liet zijn ploeg Astana de afgelopen bergetappes hard op kop rijden, maar gaf zijn Kazachse formatie er bijzonder weinig voor terug. López’ demarrages hebben de nodige punch, maar missen de draagkracht om echt effectief te zijn. Toch zal de 24-jarige klimmer met vertrouwen uitkijken naar de rit van vrijdag, wetende dat de slotklim naar La Rabassa meer een loper is. López presteert traditioneel beter op langere beklimmingen dan op loeisteile muren. Het verschil met nummer drie Mas bedraagt slechts veertien seconden. Of kijkt López nog verder naar boven?

Simon Yates is – in tegenstelling tot Mas, López en Quintana – gebaat bij een gesloten koers. De Brit hoeft namelijk geen tijd meer te pakken. De beperkte voorsprong op Valverde vasthoude, dat is het doel voor de komende dagen. De vraag is echter of de kopman van Mitchelton-Scott dit keer wél de druk aankan. In de Giro d’Italia ging hij in extremis kopje onder. Interessant is dat Yates één dag voor zijn ondergang al tijd verloor op zijn concurrenten, op de slotklim van Prato Nevoso. En laat hetzelfde nu gebeurd zijn in deze Vuelta: op Balcón de Bizkaia moest hij enkele seconden prijsgeven op Mas en Valverde. Is dit een teken aan de wand?

Kan Simon Yates – hier in het spoor van Valverde – nu wel standhouden als leider? – foto: Sirotti

Voor de zeventiende etappe naar Balcón de Bizkaia spraken we ook nog over Steven Kruijswijk als mogelijke Vueltawinnaar. De Nederlander verloor op de Baskische col echter één minuut op de concurrentie. “Elke dag is anders. De ene dag win je tijd, de andere dag verlies je tijd. Vandaag was ik het die tijd verloor”, was zijn reactie na afloop. De renner van LottoNL-Jumbo lijkt de eindzege uit zijn hoofd te kunnen zetten, maar het podium is nog altijd mogelijk. Het verschil met Mas is namelijk slechts 26 seconden. “Het is nog niet gedaan”, blijft hij dan ook strijdbaar. Kan Kruijswijk op een col die hem beter ligt tijd terugpakken?

De andere renners in de top-10 – Ion Izagirre, Rigoberto Urán, Thibaut Pinot en Tony Gallopin – zullen vooral hun positie willen vasthouden. Izagirre, Urán en Gallopin zijn de hele Vuelta al op verdedigen aangewezen. Het is niet de verwachting dat dit zomaar verandert. Pinot is meer een vraagteken. De Fransman liet op Lagos de Covadonga zien met de toppers te kunnen strijden, maar in de daaropvolgende sleuteletappes verloor hij vele minuten. Welke Thibaut Pinot krijgen we vrijdag te zien?

Rafal Majka heeft deze Vuelta nog niet kunnen winnen – foto: Luis Ángel Gómez

De kans is aanwezig dat de klassementsrenners hun kruit grotendeels droog houden voor de etappe van zaterdag, en zich alleen zullen tonen op de slotklim. Een sterke kopgroep – met daarin de nodige klimmers – kan met andere woorden vooruit blijven. Mocht dit gebeuren, dan moeten we vooral kijken naar naar David De la Cruz, Rafał Majka, Michael Woods en Dylan Teuns. Alle vier vertolkten een hoofdrol op de Balcón de Bizkaia. Woods won de etappe, voor Teuns, De la Cruz en Majka.

Voor de Belg en de Pool betekende het een zoveelste korte klassering. Vooral Teuns moet onderhand zwaar geïrriteerd zijn van alle ereplaatsen. Kan hij na drie podiumplekken eindelijk winnen? De la Cruz zal niet alleen kijken naar de ritzege, maar ook naar zijn positie in het algemeen klassement. De Spanjaard van Sky staat nu nog dertiende, maar met enkele minuten tijdswinst kan hij zomaar de top-10 induiken.

Dylan Teuns was er al enkele keren dichtbij – foto: Sirotti

Andere renners die wellicht kunnen winnen zijn Alessandro De Marchi, Ilnur Zakarin en de verrassende Óscar Rodríguez. En wat kan Fabio Aru, die bezig is aan een teleurstellende Vuelta? De Italiaan kwam in de etappe naar Balcón de Bizkaia hard ten val en zag hierdoor zijn klassement definitief in rook opgaan. Dit biedt echter ook mogelijkheden voor de rasaanvaller. Waarom geen ritzege vanuit de vroege vlucht voor de Sardijn? Poets ook Wilco Kelderman niet uit. Hij staat onderhand twaalfde in het klassement, maar Sunweb had eerder al snode plannen met hem. Luistert onze landgenoot zijn seizoen op met ritwinst?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Enric Mas, Miguel Ángel López
** Simon Yates, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk
* Dylan Teuns, David De la Cruz, Rafal Majka, Michael Woods

Weer en TV
Het kan weleens spoken in Andorra, maar de renners lijken zich vrijdag te kunnen opmaken voor prettige weersomstandigheden. De temperatuur zal schommelen rond de twintig graden, terwijl de kans op neerslag niet al te groot is.

Eurosport (José Been en Bobbie Traksel) en Sporza (Michel Wuyts en José De Cauwer) zijn er traditioneel weer live bij. Beide zenders beginnen eraan om 15.00 uur. Bespreek het wedstrijdverloop in de Volg Hier van WielerFlits.

RIDE Magazine
35 Reacties
Sorteer op:
13 september 2018 19:10
Kruiswijk voor de comeback..Niets te verliezen natuurlijk, vol gas vanaf de voet
    13 september 2018 19:15
    Of Kruijswijk blijft in het spoor en gaat overmorgen vol in de aanval. Maar dan moeten de benen wel goed voelen.
13 september 2018 19:17
Kruijswijk aanklampen en alleen aanvallen als hij nog iets over heeft. Belangrijkste is sparen voor zaterdag.
13 september 2018 19:19
Voor de vluchters? Ik kan me voorstellen dat de kopmannen zich sparen voor zaterdag.
13 september 2018 19:26
Ik verwacht dat vluchtgroepen kort zullen worden gehouden, omdat iemand als Valverde hier wel graag wat boni's zal willen proberen te rapen. Benieuwd of Yates tekenen van zwakte zal tonen. Van Lopez en Quintana verwacht ik wel een aanval, die door broertje Yates waarschijnlijk netjes teniet zal worden gedaan. Als eindresultaat wellicht een sprintje tussen de klassementsmannen, met wellicht 1 of 2 man die al eerder moeten passen.
    13 september 2018 19:30
    Maar movistar zal met het oog op zaterdag toch ook niet de hele dag op kop willen rijden? Of denken ze dat mannen als Erviti toch niet van nut gaan zijn morgen en kan hij dan vandaag alles geven?
    Misschien begint Lopez ook zenuwachtig te worden nu het podium uit zicht dreigt te raken en zet hij ook wat mannen op kop. Dan zou het misschien kunnen, als de kopgroep niet te groot is.
13 september 2018 19:31
Mollema zal ook wel weer aanvallen en op 10 minuten finishen. Aru vind ik wel aardig gevonden. De vraag is natuurlijk of hij blessurevrij is. Zo ja, dan verdient hij een sterretje.

Ik hoop weer op een strijd tussen de favorieten voor de ritzege. En dan mag Valverde best winnen. Hij kan nog wel wat puntjes gebruiken voor het groen. Sagan staat niet ver en kan hem in Madrid nu nog inhalen.
    13 september 2018 19:43
    Stel Sagan wint in Madrid. Dan heeft Valverde nog 8 punten nodig in de twee bergritten. Zal wel lukken toch.
13 september 2018 19:38
Edit: Klopt
13 september 2018 20:01
Hoop op een eindzege voor Lopez of eventueel Mas, maar dat zal 't wel niet worden. Verwacht wel dat óf Valverde óf Yates zal kraken, maar allebei lijkt me onwaarschijnlijk.
13 september 2018 20:05
Ik begrijp dat je niet iedereen kan opdreunen maar volgens mij willen de redactie leden die meedoen aan het scorito spelletje graag nog even een slag slaan. Kwiat en Mollema niet eens noemen in de voorbeschouwing is het flitsplebs heus niet ontgaan...
    13 september 2018 22:06
    Mollema? Die heeft zichzelf in de rit naar Covatilla volgens mij nogal opgebrand. Zie ik geen ritzege meer boeken. En als hij de bergtrui wil, is het logischer om morgen te sparen en overmorgen nog 1 poging te doen. Voor een ritzege zou morgen dan wel weer de geschiktere dag kunnen zijn, maar Mollema heeft toch niet meer laten zien de benen te hebben om medevluchters voor te blijven.
13 september 2018 21:05
Etappe doet denken aan de etappe naar prato Nevoso van afgelopen Giro, daar waar Yates de eerste barstjes begon te vertonen.
13 september 2018 21:16
Gebruikersnaam Schrijft:
Hoop op een eindzege voor Lopez of eventueel Mas, maar dat zal ’t wel niet worden. Verwacht wel dat óf Valverde óf Yates zal kraken, maar allebei lijkt me onwaarschijnlijk.


Dat gaat echt niet gebeuren dat Valverde hier kraakt. Daar is de aankomst niet lastig genoeg voor. Als hij kraakt, zou het in de eerste kilometers van de klim moeten zijn, maar dat geloof ik niet met nog 15 km klimmen voor de boeg.
    13 september 2018 22:03
    Nou, was Valverde niet degene die nog wel eens problemen krijgt op grote hoogte? Dan zou dit de ideale gelegenheid kunnen zijn voor de andere toppers om te proberen hem kwijt te raken. Het tempo al vanaf het begin flink opjagen om hem af te knijpen.
13 september 2018 21:58
Quintana luxe knecht! Als ik van een ploeg niets begrijp is het Movistar. Geen van de kopmannen gaat vol om de andere kopman te helpen. Ploegen als Astana, Lotto, Bora doen dit wel! Zelfs Valverde als ongekroonde koning van Movistar kan niet op 100% steun rekenen. Ik volg het wielrennen als sinds 1981 en ik heb dit nog bij weinig andere ploegen gezien. Cunego / Simoni en Armstrong / Contador waren de anderen waarbij hetzelfde probleem speelde?
    13 september 2018 22:33
    Wiggins en Froome in 2012?
    13 september 2018 23:23
    Hinault en Lemond 1985 ?
    14 september 2018 09:00
    Thomas en Froome 2018?
    14 september 2018 10:11
    Armstrong vs. Contador is inderdaad een goeie. Lance die met zijn gekende intimidatietactieken Bertje buitenspel wilde zetten, tot de Spanjaard in de rit naar Verbier alles en iedereen de vernieling in dartelde. Blijft voor mij de mooiste versnelling bergop die ik ooit heb gezien.
    14 september 2018 11:40
    Hinault en LeMond 1986 (veel meer dan in 85)
    14 september 2018 11:58
    Vrij recentelijk ook toch Roglic en Kruijswijk een beetje hoor.
    14 september 2018 12:45
    Delgado en Indurain in 1990?
13 september 2018 22:14
Er gaan nog gekke dingen gebeuren. Ik verwacht dat er zeker nog iemand gaat kraken, Yates doet dat wel vaker, Valverde is nooit super in het echte hooggebergte, Mas pas z'n 2e grote ronde, enzovoorts. En kraak je morgen al dan kun je zaterdag zomaar je top 10 plek nog verliezen met al die beklimmingen.
13 september 2018 22:28
Valverde vier sterren in een rit naar 2000 meter? Dat zie ik toch echt niet gebeuren. El Imbatido is nooit top op grote hoogte, dat zag je ook eerder in deze Vuelta. De oorzaak is volgens mij het feit dat hij nooit op hoogte traint, maar altijd bij z'n familie in Murcia blijft.
Desondanks kan Valverde deze Vuelta nog altijd winnen. Morgen puur op het wiel van Yates rijden en proberen niet te kraken. Om dan in de zaterdagrit genadeloos toe te slaan. Aangezien we morgen naar 2000 meter trekken, verwacht ik een strijd tussen Quintana en MAL voor de ritzege, met de rest van de favorieten op een tiental seconden.
    13 september 2018 22:52
    Het zal morgen na alle waarschijnlijkheid toch gewoon weer voor de vluchters gaan of zie ik dat verkeerd? Movistar zal zich willen sparen voor zaterdag en Mitchelton heeft nog nooit een kopgroep terug willen pakken. Vlakke aanloop is in het voordeel van een grote kopgroep wat al meerdere keren is voor gekomen deze Vuelta. Ik schrijf Kwiatkowski op voor morgen
13 september 2018 23:44
Als ik Wuyts wil geloven,zou Benoot morgen in de aanval gaan.
    14 september 2018 01:45
    Linkje?
    14 september 2018 06:57
    Ik kan moeilijk iets linken wat Wuyts gisteren op Sporza zei tijdens de uitzending,of kan dat wel?
14 september 2018 05:04
Graag even een statistiek die het onwankelbare feit vastlegt dat Valverde niet goed is op hoogte van één slotklim...
14 september 2018 07:10
Ik denk niet dat van de top 6 in de rangschikking iemand een vrijgeleide krijgt. Ik tip op een lange ontsnapping en bij die renners zal de dagwinnaar zitten. Misschien iets voor Kelderman,als hij nog top 10 wil rijden?
14 september 2018 07:57
Vandaag verwacht ik niet zo heel veel strijd en grote verschillen of het zou zo moeten zijn dat 1 vd favorieten kraakt dan kan het snel gaan ook op deze klim.
Denk dat we morgen meer strijd kunnen verwachten, gelukkig bijna geen steile wand rijden meer, das 1 maal leuk maar dat hebben we teveel gezien de afgelopen weken en bevoordeelt de kabouter klimmers net wat te veel.
14 september 2018 10:06
Mocht ik van Movistar zijn zou ik de boel controleren en proberen bonis te pakken met Valverde. Met het risico dat Yates ze ook pakt, dat dan weer wel.
14 september 2018 10:19
Iedere (redelijke) klimmer zal vandaag mee willen zitten om een kans te maken op de dagzege - oa Benoot Mollema Kuss Bennett Teuns Kwiat Porte De Gendt Aru Zakarin Anton Nibali - omdat morgen de top 5/6 gaat ontploffen denk ik.

Peleton pakt rust en gaat koersen op de klim, kopgroep pakt 10min en iemand van de 20 cabeza de carrera renners pakt de etappe. Denk ik
14 september 2018 11:04
Even voor de grap naar de aankomst kijken in 2008, toen verloor Valverde een minuut op de andere favorieten op deze zelfde berg:
https://www.procyclingstats.com/race/vuelta-a-espana/2008/stage-6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.