Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 3 naar Alhaurín de la Torre
foto: Sirotti
zondag 26 augustus 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 3 naar Alhaurín de la Torre

1.065 meter boven zeeniveau! Je leest het goed, La Vuelta gaat voor het eerst serieus de hoogte in. Het klimwerk van de eerste twee dagen – als dat er al was – steekt er maar schril bij af. Deze Puerto del Madroño van eerste categorie zal geen grote verschillen in het algemeen klassement veroorzaken, maar de renners kunnen in de derde etappe wel vast ruiken aan het grote werk. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
Weliswaar staat Mijas aangeduid als startplaats van de derde etappe, maar dat is niet helemaal juist. De plaats – ook wel Pueblo Blanco genoemd om de witte huizen die er staan – wordt wel degelijk aangedaan, maar pas na 152 kilometer. De renners worden namelijk in gang geschoten in de populaire badplaats La Cala de Mijas – je zou kunnen zeggen, Mijas aan Zee. Het ligt ingeklemd tussen Fuengirola en de startplaats van gisteren, Marbella.

De rit begint recht voor de deur van golfclub La Noria, waarna de renners via een lus door het culturele centrum en langs het strand de badplaats verlaten. Ze volgen de kustlijn dan ruim twintig kilometer westwaarts, waarbij ze opnieuw Marbella passeren. Pas bij San Pedro de Alcántara draait het peloton af van de zee en dan is het vrijwel meteen klimmen geblazen als na 25,5 kilometer de beklimming van de Puerto del Madroño (20,1 km aan 4,9%) begint.

Deze klim is vernoemd naar de madroño, de aardbeiboom die veel voorkomt in het gevarieerde landschap van Andalusië. Wie in Madrid is geweest, heeft een gebeeldhouwde madroño ongetwijfeld gezien in het historische centrum als onderdeel van ‘el Oso y el Madroño’ (de beer en de aardbeiboom) – hét symbool van de hoofdstad. De beer en de aardbeiboom zijn terug te vinden in de vlag van Madrid, maar ook in bijvoorbeeld het embleem van Atlético Madrid.

Deze Puerto del Madroño brengt de renners van zeeniveau naar liefst 1.065 meter hoogte en is de eerste klim van eerste categorie deze Vuelta. Vanaf de voet gaan de eerste 7,5 kilometer omhoog aan 5,5% – sommige stukken aan 3%, anderen aan 10%. Dan volgt een korte afzink, waarna meteen het steilste deel volgt – 10,5%. De overgebleven elf kilometer naar de top zijn opnieuw gemiddeld aan zo’n 5% – soms erboven, soms eronder.

De renners blijven dan even in de bergen en ronden na 85 kilometer de top van de Puerto del Viento (10 km aan 3,3%) van derde categorie. De gecategoriseerde beklimmingen zijn daarmee achter de rug, maar het gaat nog wel degelijk op en af. Pas als de renners de Sprint Intermedio in Mijas zijn gepasseerd, volgt de afdaling naar de kust. Vanaf Torremolinos volgen nog tien vrijwel vlakke kilometers naar de finish in Alhaurín de la Torre.

Start: 13.06 uur
Finish: tussen 17.26 en 17.54 uur

Favorieten
Ondanks dat er serieus geklommen moet worden, wordt deze derde rit gezien als de eerste sprintetappe; de top van de Puerto del Madroño ligt namelijk al na 85 kilometer. De rappe mannen zijn bovendien als het goed is zo vroeg deze Vuelta nog fris. Bovendien krijgen ze niet veel kansen op een massasprint.

De Puerto del Madroño kent weliswaar steile stukken, maar het is maar de vraag of er zo vroeg in de wedstrijd een grote schifting zal plaatsvinden. Ook in de rest van de rit moet het nodige geklommen worden, maar renners met inhoud moeten in staat geacht worden om dit te overleven. De Vuelta staat bekend als een wedstrijd waarin vluchters meer kansen krijgen, maar het valt te betwijfelen of dit ook zo vroeg in de ronde het geval zal zijn.

Peter Sagan – foto: Sirotti

Eén van de ploegen die de wedstrijd wel eens zouden kunnen gaan controleren is BORA-Hansgrohe. Deze rit lijkt op het lijf geschreven van Peter Sagan. Hij is na zijn zware val in de Tour naar eigen zeggen nog niet honderd procent fit, maar ook met een gehavende Sagan dient altijd rekening gehouden te worden. De Slowaakse alleskunner kan op vele terreinen uit de voeten en is (zeker na een moeilijke wedstrijd) in de sprint lastig te kloppen.

Ook Elia Viviani moet dit terrein aankunnen. De Italiaan van de succesvolle Quick-Step-formatie staat bekend als een renner die lastige ritten kan overleven. Dit jaar won hij onder meer het heuvelachtige Italiaans kampioenschap in Boario Terme. Hij won al ritten in de Giro d’Italia, maar een Vuelta-etappe ontbreekt nog op zijn palmares. Brengt hij daar dit jaar verandering in?

Bij Mitchelton-Scott is het uitkijken naar Matteo Trentin. Vorig jaar won de Italiaan in dienst van Quick-Step vier etappes, waaronder enkele ritten met stevige hindernissen. Met dit deelnemersveld behoort nieuw succes zeker tot de mogelijkheden.

Elia Viviani – foto: Sirotti

De Nederlandse hoop is gevestigd op Danny van Poppel. De sprinter van LottoNL-Jumbo won drie jaar geleden al eens een Vuelta-rit met ook aardig wat klimkilometers. De voorbije Giro was hij met enkele ereplaatsen dicht bij een ritzege.

Trek-Segafredo vertrouwt op Giacomo Nizzolo. De Milanees behaalde na een mindere periode de afgelopen weken in Polen en Hamburg weer enkele ereplaatsen. Ook ploeggenoot Fabio Felline (twee jaar geleden nog winnaar van het puntenklassement) behoort hier tot de kanshebbers. Met een twaalfde plek in de openingstijdrit liet hij zien dat het met zijn vorm wel goed zit.

De vrijbuitersformatie van Lotto Soudal zal in deze rit ongetwijfeld de aanval zoeken. Een renner als Thomas De Gendt lijkt daarvoor geschikt. Mocht het toch tot een sprint komen, dan heeft het met Tosh Van der Sande een prima alternatief achter de hand. Nacer Bouhanni krijgt deze Vuelta de kans om zijn geschonden blazoen op te poetsen. De Franse spurter won dit seizoen weliswaar al vijf keer, maar kwam nog niet tot grootste prestaties in topwedstrijden. Vier jaar geleden won hij in de Vuelta al eens twee ritten. Kent hij dit jaar in de Spaanse rittenkoers zijn wederopstanding?

Danny van Poppel

Danny van Poppel – Foto: Sirotti

Bij Sunweb heeft men de hoop gevestigd op de jonge debutant Max Walscheid, die op het laatste moment nog ingevlogen werd om ploeggenoot Phil Bauhaus te vervangen. Wellicht dat ook Mike Teunissen zich gaat mengen in de sprints. UAE-Emirates beschikt over Simone Consonni. De 23-jarige Italiaan mengde zich in Polen al een paar keer in de massasprints.

EF Education First-Drapac heeft met Tom Van Asbroeck een renner die in de sprints mee kan spelen. Hij werd vorig jaar in de openingsweek derde in de rit naar Tarragona. Bij Groupama-FDJ is het uitkijken naar Marc Sarreau, terwijl Katusha-Alpecin Jhonatan Restrepo naar voren zal schuiven. Caja Rural-RGA kan met de Colombiaan Nelson Soto een ereplaats behalen. De Spanjaarden lijken op papier niet direct over een kandidaat-ritwinaar te beschikken. Jon Aberasturi van het bescheiden Euskadi-Murias beschikt over een degelijke sprint, maar een ereplaats lijkt het maximaal haalbare. Of zal good-old Alejandro Valverde zich in de debatten gaan mengen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Elia Viviani, Matteo Trentin
** Danny van Poppel, Giacomo Nizzolo, Fabio Felline
* Tosh Van der Sande, Nacer Bouhanni, Max Walscheid, Simone Consonni

Deelnemerslijst Vuelta a España 2018

Weer & TV
De renners rijden de derde rit in zomerse omstandigheden. Het is zonnig en het kwik kan oplopen tot 35 graden Celsius. De wind komt uit het zuidoosten en heeft windkracht twee.

De etappe wordt uitgezonden door Eurosport en Sporza. Zij starten om 15.00 uur met het live-verslag.

RIDE Magazine
Meest gelezen
31 Reacties
Sorteer op:
26 augustus 2018 19:09
Dit lijkt me toch geen sprintersetappe worden. Goed voor de avonturiers.
26 augustus 2018 19:09
Ik denk dat dit de eerste voor de vlucht wordt. Veel renners staan al op achterstand, goede kans dat er een sterke groep wegrijdt op de klim en er zijn weinig ploegen die willen achtervolgen.
26 augustus 2018 19:11
Goede kans voor de vlucht inderdaad. Misschien daarom ook de sterren voor Sagan en Felline ;)
26 augustus 2018 19:16
Wordt gewoon een sprint en Viviani pakt 'm.
26 augustus 2018 19:26
Ik ga voor Lars Boom. Hij gaat morgen voor het vertrek al zijn grote boodschap doen, scheelt toch gauw 30 minuten aan de streep.
    26 augustus 2018 19:43
    Lars is 3 minuten buiten tijd binnen gekomen vandaag. Nog onzeker of hij start de jury is er mee bezig op dit moment
26 augustus 2018 19:28
Ze zijn erg overtuigd van een sprintersetappe maar zie hier ook wel renners al de Gendt en Teuns in de aanval gaan
26 augustus 2018 20:08
Mijas is een van de vele pueblo blanco’s. Het stikt in die regio van de witte dorpen. Het is niet zo dat een andere naam voor Mijas pueblo blanco is en dat is wat de tekst ten onrechte suggereert. Het is er overigens wel mooi.
26 augustus 2018 20:23
Ik zie absoluut geen sprinter winnen morgen. Wordt een avonturier of een type als McCarthy
    27 augustus 2018 00:43
    Ja want die wint zoveel de laatste tijd.
26 augustus 2018 20:43
Dit laten de sprinters echt niet gebeuren dat er een groep weg kan blijven. Zoveel kansen zijn er niet in deze vuelta, en na de Yunquera is het nog 65 km. Oke, het is wel heuvelachtig maar waarschijnlijk niet lastig genoeg. Zeker, omdat met 65 km te gaan nog niet echt hard gekoerst zal worden. Er zal gecontroleerd net als vandaag 3 á vier minuten voorsprong weggegeven worden, maar naar het einde vlakt het uit en zullen de sprintersploegen (Bora voor Sagan, Quickstep voor Viviani, Trek voor Nizzolo en mogelijk Lotto Jumbo voor Van Poppel) vol gas gaan geven op zo'n 30 km van de streep is mijn verwachting.
26 augustus 2018 20:51
Waarom wordt er zo overdreven gedaan over de hoogte?

Quote:
1.065 meter boven zeeniveau! Je leest het goed, La Vuelta gaat voor het eerst serieus de hoogte in.


Quote:
Deze Puerto del Madroño brengt de renners van zeeniveau naar liefst 1.065 meter hoogte
    27 augustus 2018 09:57
    Weet het ook niet. Spanje, is na Zwitserland, het land in Europa dat het hoogst boven zeeniveau ligt, gemiddeld (dwergstaatjes niet meegeteld). Een groot deel van het land ligt > 1000m.
26 augustus 2018 21:07
Sprinten met een uitgedund peloton.
Ik zet in op Trentin
26 augustus 2018 21:25
Het zal zeer lastig worden voor de sprintersploegen de boel onder controle te krjgen/houden aangezien het pas de laatste 10-15km vlakker wordt.
Sagan zeker en Trentin verwacht ik niet. Misschien Bouhanni voor de verrassing, maar
ik denk dat er toch een kopgroep weg gaat blijven.
26 augustus 2018 21:39
Sagan lijkt niet in goede doen door de naweeën van de val in de Tour. De hoogtemeters van deze etappe lijken me voor hem te veel. Vraag me af wat hij deze Vuelta nog gaat klaarspelen.
26 augustus 2018 23:29
Sagan 4 sterren? Heeft zelf aangegeven op zijn Facebook dat hij nog steeds hinder ondervindt van zijn valpartij in de Tour. In goede doen had hij er vandaag ook gewoon bij gezeten maar hij verliest 13 minuten.
    27 augustus 2018 00:43
    Hij gaat in de aanval morgen
27 augustus 2018 00:23
T is wel een beetje kort door de bocht om Sagan al af te schrijven. Dat hij iets over zijn vorm op Facebook zet zien andere renners ook. Daarnaast is Peter geen klassementsrenner en pakt dus 13 minuten rust en kiest zijn momenten. We gaan hem echt nog wel zien deze Vuelta.
Morgen twee mogelijkheden. Inderdaad sprint of vlucht. De sprintersploegen zullen er voor gaan vanaf het begin. Er komt een kopgroep. De vraag is hoe groot en sterk deze is. Een kopgroep van een man of tien met standaard (respect!) vluchters zal het niet redden. Een kopgroep van een man of 15 a 20 met enkele krachtpatsers erbij maken naar mijn idee een goede kans.
Alles hangt dus af van de activiteit en de kopgroep van de dag wat in het eerste stuk ontstaat.
Ik hoop op een sterke kopgroep met mensen als De Gend, Benoot, Fraille, Felline, Izagire, Geniez, De Marchi, Teuns, Zeits, Herrada, Morkov, enz..
27 augustus 2018 08:30
Vlucht of weer Valverde/Kwiat.
27 augustus 2018 09:24
Is eigenlijk een beetje een Bert-Jan Lindeman etappe.
Moeilijk om een topfavoriet aan te duiden; en dat maakt het leuk.
27 augustus 2018 09:32
"Nederlandse hoop is gericht op danny van poppel"
Denk niet dat er veel Nederlanders denken en hopen dat hij gaat winnen vandaag. Denk dat er een hoop kanshebbers zijn volgens Nederlandse kijkers maar niet hij
27 augustus 2018 10:14
Deze etappe zou voor de sprinters horen te zijn (zoveel kansen zijn er niet), maar die krijgen twintig kilometer tempoklimmen te verstouwen in het eerste uur. Zeker is dat het slagveld van de ontsnapping op die klim zal plaatsvinden.
27 augustus 2018 10:18
Na het lezen van het artikel en de reacties is mij 1 ding duidelijk... er is op dit moment geen pijl te trekken of het een rit wordt voor een ontsnapping OF een sprint... dat is ook het mooie aan de Vuelta.. totaal onvoorspelbaar :)
27 augustus 2018 10:55
Profiel van deze etappe lijkt een beetje op de Giro etappe waar Chavez door het ijs zakte....
27 augustus 2018 11:22
Was het zo koud toen?
27 augustus 2018 11:24
Ik denk dat ze die eerste klim gaan opvlammen... Er zijn 10 bergpunten te verdienen op die klim als ik me niet vergis? Daarna is er nog een 3e categorieklim waar 2 punten te verdienen zijn. Wil nu net lukken dat de voorlopige bergkoning maar 11 punten heeft. Ik denk dat er dus vanaf het begin een strijd gaat zijn. Mannen als bv De Gendt en Rolland hebben al punten staan voor de bergtrui & ik verwacht dus wel iets van deze mannen. Sprinters zullen het moeilijk hebben. Hopelijk komen ze terug naar het einde toe.
27 augustus 2018 11:49
QS heeft geen klassementsman, dus als ze niet de juiste man mee hebben (in mijn ogen alleen Morkov), of als er snellere mannen in de kopgroep zitten zullen ze rijden voor Viviani. Ze gaan voor dagzeges. Dit is een goede mogelijkheid.
27 augustus 2018 12:06
Ik denk dat het gewoon sprinten wordt. Wie gaat er in het begin tempo maken? Niemand, dus de sprinters kunnen relatief makkelijk de bergen over. Daarna is het aan QS (Viviani), Bora (Sagan), LottoJumbo (Van Poppel), Trek (Nizzolo), Orica (Trentin, Mezgec) en Cofidis (Bouhanni) om hun eerste zege binnen te slepen, genoeg teams die daar voor willen rijden zo vroeg in de Vuelta.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.