Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 4 naar Puerto de Alfacar
foto: Luis Angel Gomez/Photogomezsport
maandag 27 augustus 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 4 naar Puerto de Alfacar

Opnieuw is er al vroeg in de Vuelta een bergetappe opgenomen in het parcours. Vorig jaar kregen de renners op de derde dag een klimrit voorgeschoteld naar Andorra, ditmaal wordt er op de vierde dag gefinisht op de Puerto de Alfacar, een nieuwe aankomst bergop. Niet de zwaarste klim, maar de verwachting is wel dat er renners kapot op kunnen gaan. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
De Vuelta blijft weliswaar nog eventjes in de regio Andalusië, maar de vierdaagse trip door de provincie Málaga wordt dinsdag afgesloten met de eerste bergrit van de drieweekse rittenkoers. Het eerste uur heeft nog weinig weg van een bergrit als de renners de kustlijn van de Costa del Sol naar Almuñecar volgen. Daar komt echter snel verandering in als de kustweg wordt verlaten en de renners de voet bereiken van de Alto de la Cabra Montés (15,7 km aan 5,9%).

De renners beginnen na 51,0 kilometer aan deze klim van eerste categorie, die ze naar 1.060 meter hoogte brengt. De eerste twee kilometer zijn aan gemiddeld 7%, gevolgd door een strook van 3%. Dan bereiken ze al meteen het steilste deel van de klim – aan 8,75%. De benen kunnen even worden gestrekt in de korte afdaling, maar de volgende elf kilometer naar de top gaan non-stop omhoog.

Na een plateau én afdaling wordt de spanning opgebouwd naar de finale. Net voor de slotklim passeren de renners de tussensprint in Granada, dat miljoenen toeristen trekt vanwege het Moorse middeleeuwse paleis en fort Alhambra. De studentenstad was al vele malen het decor van een Vuelta-finish. De laatste keer was echter alweer in 2007, toen Samuel Sánchez wist te winnen. De Spanjaard blijft voorlopig de laatste winnaar, want deze rit eindigt twintig kilometer verderop.

De organisatie slaagde er opnieuw in een nieuwe klim te ontdekken: de Puerto de Alfacar (12,4 km aan 5,4%). Cofidis-renner Luis Angel Maté – die de beklimming als zijn broekzak kent – liet tegenover de Spaanse krant AS zijn licht schijnen op de debuterende col. “Het is niet de zwaarste beklimming, maar je kunt er wel op kapot gaan. Daarnaast is het traditiegetrouw erg heet in deze periode, wat ook zijn invloed zal hebben.”

Het zwaarste stuk volgt in het begin met stroken tot 11%. Hier zal het verschil moeten worden gemaakt, want in de laatste open kilometers op het plateau Sierra de la Alfaguara heeft de wind vrij spel en dat doet de aanvalslust weinig goed. Het is belangrijk dat de klassementsrenners bij de pinken zijn in deze eerste vroege bergrit; Alberto Contador en Rafal Majka liepen vorig jaar bijvoorbeeld flinke schade op, toen er op de derde dag al moest worden geklommen.

Start: 13.19 uur
Finish: tussen 17.27 en 17.55 uur

Favorieten
Leider in het algemeen klassement is Michał Kwiatkowski. De Pool van Sky is bezig aan een sterke fase van het seizoen. Met zijn eindzege in de Ronde van Polen liet hij al zien klaar te zijn voor de Vuelta. En wat bleek, in zowel de proloog als de eerste heuvelrit behoorde Kwiatkowski tot de besten. Van een ritzege kwam het nog niet, maar dat lijkt simpelweg een kwestie van tijd. Wellicht lukt het al in de eerste bergrit en kan de voormalig wereldkampioen zijn leidende positie verstevigen.

Michał Kwiatkowski en Alejandro Valverde in de rit naar Caminito del Rey – foto: Sirotti

Alejandro Valverde is altijd gevaarlijk in een slotsprintje. Dat bleek maar weer in de tweede etappe, toen de Spanjaard iedereen klop gaf. Maar de in een uitstekende vorm verkerende coureur moet bij Movistar wel rekening houden met Nairo Quintana. De Colombiaan is namelijk de kopman voor het algemeen klassement. Als het duo bij elkaar blijft, zou dat in het voordeel van de Spaanse armada kunnen spreken.

Wilco Kelderman is uitstekend aan zijn Vuelta begonnen. Op dit moment staat de Nederlander derde in het klassement. Wie weet kan hij na deze etappe verder naar boven opschuiven. De bonificaties aan de meet zijn een belangrijke stimulans voor het uitzicht op de leiderstrui.

In de Giro d’Italia liet Simon Yates zien dat hij bergritten kan winnen. De Brit kwam in Campo Imperatore, Osimo en Sappada als eerste over de finish. Als hij dat niveau weet te halen, dan is Yates de onbetwiste favoriet voor morgen. Maar omdat het al even geleden is dat we de coureur van Mitchelton-Scott voorin hebben gezien, moeten we dat nog maar afwachten. Fabio Aru is een andere renner waar we rekening mee moeten houden. De Italiaan wist vier jaar geleden al twee bergritten te winnen in de Vuelta.

Simon Yates tijdens de Giro d’Italia – foto: Sirotti

Bij Team LottoNL-Jumbo is George Bennett dan wel de kopman, maar voor de vierde etappe is ook Steven Kruijswijk een belangrijke kanshebber. Welke renner door de geel-zwarte formatie uitgespeeld gaat worden, zal op het moment zelf pas duidelijk worden. Beiden kunnen zomaar gaan voor de etappezege.

Groupama-FDJ-renner Thibaut Pinot was in de tweede etappe mee in de voorste groep. Ook zijn tijdrit was van een acceptabel niveau. Op zijn palmares staan twee Touretappes, al is de laatste wel van een poosje geleden (2015).

Astana gaat vol voor Miguel Ángel López. De Colombiaan moet zijn achterstand (54s) zien goed te maken. In de proloog verloor de renner die derde werd in de Giro 35 tellen op ritwinnaar Rohan Dennis. Daarnaast was Lopez in de tweede rit niet scherp. Hij zat net achter een breukje en verloor nog eens negentien seconden.

Outsiders
Omdat de wedstrijd pas net begonnen is, doen nog veel renners mee voor het algemeen klassement. In de eerste bergrit zouden er zomaar wat meer kleppers doorheen kunnen zakken. Maar er zouden ook zomaar een aantal renners kunnen verrassen. We noemen een Ion Izagirre (Bahrain-Merida). Vincenzo Nibali is dan wel de meest ervaren renner, maar die heeft zijn teken van zwakte al gegeven. Tony Gallopin (AG2R-La Mondiale) reed voor het eerst in lange tijd weer van voren in de heuveletappe naar Caminito del Rey. Voor Louis Meintjes (Dimension Data) en Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac) geldt hetzelfde.

Wat kan Bauke Mollema? – foto: Sirotti

Sky staat er met Kwiatkowski het beste voor. Maar in de Tour was Froome ook kopman, terwijl Thomas de ritzeges boekte. Het zou dus zomaar kunnen dat ploeggenoten David De La Cruz of misschien wel Sergio Henao een vrijgeleide krijgen. En wat kunnen we verwachten van onze landgenoot Bauke Mollema? De Groninger staat er nog goed voor in de rangschikking, maar heeft zelf aangegeven niet voor het klassement te willen gaan. Als Mollema nu al de etappe wint, is zijn doel geslaagd en kan hij mogelijk alsnog proberen een zo goed mogelijke prestatie in het klassement neer te zetten. BORA-hansgrohe zet in op dagsucces; met Rafał Majka, Davide Formolo en Emmanuel Buchmann beschikt de Duitse formatie over meerdere opties.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michał Kwiatkowski
*** Alejandro Valverde, Nairo Quintana
** Wilco Kelderman, Simon Yates, Fabio Aru
* Steven Kruijswijk, George Bennett, Thibaut Pinot, Miguel Ángel López

Deelnemerslijst Vuelta a España 2018

Weer en tv
Het blijft zonnig en droog in Vélez-Málaga. Overdag wordt het zo’n 33 °C; de wind waait uit het zuiden en is zwak, aan windkracht 2. Weerplaza verwacht dat het in aankomstplaats Alfacar morgen wel eens zou kunnen gaan regenen, met name aan het begin van de middag. Mogelijk is het weer droog als de renners er aankomen. Overdag wordt het zo’n 31 °C. De wind waait uit het zuiden en is zwak, aan windkracht 2.

De etappe wordt uitgezonden door Eurosport en Sporza. Zij starten om 15.00 uur met het live-verslag.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
27 augustus 2018 19:06
Die Bora mannen mogen wel iets zwaarder benoemd worden zeg, zeker Buchmann. Maakt toch wel flink wat meer indruk dan Yates. En bovendien niet eens waar, Buchmann is kopman en zet in op het klassement en niet op dagsucces.

Verder mag Kwiat er nu al doorzakken van mij. Weer eens een falende Sky renner zien zou me stiekem wel goed doen.
27 augustus 2018 19:13
Majka?
27 augustus 2018 19:20
Uran geen eens vet gedrukt .. verdient minimaal 2 sterren
27 augustus 2018 19:43
Bilbao en Gorka als bliksemafleiders die het in een sprint-a-deux mogen uitvechten. Daarachter Mas als eerste van de favorieten.
27 augustus 2018 19:43
Vincenzo heeft toch zelf aangegeven dat Ion de kopman is?

Voor de rest hoop ik toch dat dit al te zwaar is voor Kwiatkowski
    28 augustus 2018 04:21
    OK,je kan tegen Sky zijn,maar Kwiatkowski is altijd een attractief renner geweest. Ne skoene coureur,op zijn Vlaams. Een rondewinnaar zie ik er niet in,eerder een kandidaat voor het puntenklassement.
27 augustus 2018 19:45
Kelderman pakt de rit en de rode trui
27 augustus 2018 19:59
Valverde was duidelijk klasse beter dan Kwiat. Dit is totaal geen aankomst voor Nairo en Kruissie.
    27 augustus 2018 20:10
    Gisteren was al helemaal geen aankomst voor Quintana en Kruijswijk en toen eindigden ze behoorlijk vooraan
27 augustus 2018 20:03
Mocht het op een sprint bergop tussen de favorieten uitdraaien, lijkt Valverde me toch wel de grootste favoriet.
27 augustus 2018 20:19
@GinneR
Klopt, Ion is de kopman zeg ik je!
27 augustus 2018 20:37
Ik heb zo een gevoel dat Quintana deze Vuelta gaat winnen.
Zo ja, is zijn probleem dat hij voor de Tour te weinig in competitie komt (geen zware ronde zoals de Giro) maar een Dauphine of TdS. In het begin van de TdF wordt hij gewoon murm gereden.
    28 augustus 2018 08:29
    Zijn probleem is al enkele jaren hetzelfde en dat zijn pollen. Dit jaar was extreem wat dat betreft.
    28 augustus 2018 10:09
    Volgens mij was dit jaar zijn probleem,dat hij niet rechtop kon blijven.
27 augustus 2018 20:59
Geen woord over Uran? Heeft een sprintje en oogt goed
27 augustus 2018 21:34
Sepp kuss gaat ons morgen verrassen. Zoiezo mee in de aanval.

Maar Denk dat movistar vluchters geen kans geeft. Valverde sprint met bennet om de etappe
    28 augustus 2018 13:20
    Dit zijn de typische woorden van iemand die Sepp Kuss in zijn poultje heeft gezet, vervolgens op Wielerflits te laat leest dat hij puur als knecht mee is en om ervaring op te doen en daarna elke dag tegen beter weten in hoopt dat hij voor de overwinning mee gaat doen.
27 augustus 2018 22:13
*sowieso.
27 augustus 2018 22:42
mag kuss uberhaupt wel aanvallen ?
27 augustus 2018 22:43
Uran hoort hier inderdaad zeker tussen. Verwacht dat Sky gaat controleren, geen hele steile klim dus hier gaat niemand makkelijk veel verschil maken. Kelderman pakt hem voor Bilbao en Valverde
    27 augustus 2018 22:53
    en hoe dacht je dan dat da ging gebeuren als niemand weg kan rijden? de sprint winnen van valverde yates enzo?
27 augustus 2018 22:50
Dit is toch wel heel ander werk dan de kleine korte klimmen. Als er een beetje tempo wordt gereden op de klim voor een kopman met een eindschot (Movistar voor Valverde/Groupama voor Pinot/EF Education First voor Uran) dan denk ik dat Kwiat het toch moeilijk krijgt.
27 augustus 2018 23:13
Ik hoop op Mollema, maar tip Valverde. Ook hoop ik op mooie beelden van het Alhambra. Het is een bezoek zeker waard.
27 augustus 2018 23:20
@redactie Pinot won vorig jaar ook de op één na laatste etappe in de Giro!
28 augustus 2018 00:28
Wielerflits, hartstikke bedankt voor weer een mooie voorbeschouwing. Echter moet ik toch even iets opmerken.


1. Nibali heeft al lang aangegeven hier absoluut niet voor een klassement te rijden, en zich puur op het WK te richten. Ion is de absolute kopman.

2. Buchmann gaat voor het klassement, en heeft in de Duitse media zelfs al aangegeven dat een top vijf absoluut tot de mogelijkheden behoord. Dus dagsucces zal dan toch echt van Majka moeten komen.
Of het moest zijn dat Buchmann vanuit de groep met favorieten de zege pakt. In dat geval zijn dagsucces en klassement wel te combineren uiteraard. ;)
    28 augustus 2018 09:52
    Dat constante gevit van bepaalde lezers hier op één of twee zinnen in een volledig artikel vind ik toch echt wel vervelend. Stuur jullie CV op en doe beter of hou er gewoon mee op.
28 augustus 2018 10:37
Porte heeft geen last van darmklachten meer en pakt de overwinning vandaag.
28 augustus 2018 11:02
Ik begrijp eerlijk gezegd de fixatie hier niet met Uran, ten eerste heeft hij helemaal geen sprint zoals sommigen hier beweren en ten tweede heeft hij dit jaar nul komma nul resultaat behaald (een etappe in de Ronde van Slovenië en eentje in een ronde in Colombia zijn niet echt resultaten waar je over naar huis schrijft). Dit jaar ging hij ook voor het klassement in de TdF en die reed hij niet uit na enkele keren compleet door het ijs te zakken.

Altijd hele goeie voorbeschouwingen trouwens van wielerflits, al verdient De Plus wel een sterretje op basis van de tweede etappe ;).
28 augustus 2018 11:49
Hoe kun je Kwiatkowski nu boven Valverde zetten?
28 augustus 2018 13:34
Een typesche Yates etappe denk ik.
28 augustus 2018 13:45
Hopelijk pakt Kelderman niet de leiderstrui hier. Sunweb kan deze bij lange na niet verdedigen.. zo vroeg in de ronde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.