Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 5 naar Roquetas de Mar
woensdag 29 augustus 2018 om 08:30

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 5 naar Roquetas de Mar

Op woensdag volgt er een typische Vueltarit, waarbij het de vraag is of er een sprinter of vluchter wint. Op ongeveer 25 kilometer van de finish ligt de top van de Alto El Marcha. Blijven de sprinters eraan hangen? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
Het peloton wacht na de vierde etappe geen lange verplaatsing, want de start is een dag later in Granada. Van hieruit gaat het over een kleine 190 kilometer naar Roquetas de Mar, dat is gelegen in het oosten van de provincie Andalusië. Het is een typische Vuelta-etappe, met een profiel dat ik horten en stoten verloopt.

Na 48 kilometer wacht de Alto de Órgiva, om honderd kilometer later te beginnen aan de Alto El Marchal. Daartussen is het ook niet van de poes. De Alto El Marchal – met zijn top op 26,7 kilometer van de streep – is vijftien kilometer lang aan een gemiddelde van net geen 4%. Kunnen de sprinters hier overleven?

Na de top verloopt de etappe alleen nog maar in dalende én vlakke lijn. Wie treedt er in de voetsporen van Magnus Cort en Caleb Ewan? Nee, deze renners wonnen niet een Vuelta-etappe in Roquetas de Mar, maar de Spaanse eendagswedstrijd Clásica Almería, die de laatste jaren eindigt in deze badplaats. De enige keer dat de drieweekse rittenkoers hier finishte, was in 2002. Een illustere naam schreef de rit toen op zijn naam.

De lange ontsnapping van die 10e september 2002 kwam op naam van Dario Gadeo, maar de Spanjaard – derdejaars student rechten – bleek niet opgewassen tegen het geweld van de sprintersploegen. In de straten van Roquetas de Mar zette Acqua e Sapone zich dan op kop en loodste kopman Mario Cipollini naar de ritzege. De flamboyante Italiaan kon nog voor de finish rechtop gaan zitten en omkijken hoe Alessandro Petacchi en Gerrit Glomser in zijn wiel strandden.

Start: 11.56 uur
Finish: tussen 16.53 en 17.29 uur

Favorieten
Naar verwachting zijn de twee scenario’s waarbij een vlucht voorop blijft of er in een massasprint over de dagzege beslist zal worden, het meest waarschijnlijk. Mocht het op een sprint aankomen, dan is Elia Viviani de te kloppen man. De Italiaanse spurter kan rekenen op zijn ploeggenoten bij Quick-Step om de wedstrijd in handen te nemen. Maandag bleek hij over de snelste eindspurt te beschikken. Als de drager van de tricolore er na de Alto El Marcha nog bij zit, dan is er een grote kans dat hij winnend over de finish zal rijden. Of Giacomo Nizzolo moet hem dan net een tikkeltje te snel af zijn. Zijn landgenoot, die uitkomt voor Trek-Segafredo, won dit jaar slechts één maal. In San Juan, Argentinië klopte Nizzolo de teamgenoten van Viviani bij Quick-Step Floors Maximiliano Richeze en Álvaro Hodeg.

Elia Viviani wint de derde etappe van de Vuelta 2018 – foto: Sirotti

Bij dit soort etappes kan je niet om Peter Sagan heen. De Slowaak heeft talloze overwinningen op zijn erelijst staan, in het voorjaar maar ook in de grote rondes. Met een extra ritzege zou de renner van BORA-hansgrohe op een totaal van vijf ritzeges in de Ronde van Spanje komen. Sagan zal in de slotfase waarschijnlijk nog kunnen beschikken over kopman Emmanuel Buchman en Rafal Majka en Davide Formolo. Een uitstekende positie om een sprint van een klein groepje te winnen.

Sagan op weg naar de top van Alpe d’Huez – foto: Sirotti

Alejandro Valverde boekte zondag in de eerste aankomst heuvelop al een overwinning. El Imbatido zou het kunnen afmaken in een uitgedunde kopgroep. Maar wellicht is Matteo Trentin er ook nog bij. In de etappe van maandag was de Europees kampioen even gelost, maar gaf hij wel acte de présence in de sprint. Oké, het kwam er nog niet helemaal uit met een achtste plaats, maar de nodige hoogtemeters in deze rit zullen de delegatie sprinters aardig uitdunnen.

Nacer Bouhanni is vaak pas goed op het moment dat de weg de laatste kilometer een beetje omhoog loopt. Dat is in de rit van woensdag niet het geval. Maar de Franse spurter kan wel een berg over, indien in goede vorm. Cofidis geloofde niet dat de Franse sprinter in de Tour ritzeges kon behalen, maar rekent deze Vuelta wel op de voormalig bokser. Maandag finishte hij in de rit naar Alhaurín de la Torre als vierde.

Nacer Bouhanni – foto: Fabio Ferrari/Lapresse

Danny van Poppel kwam maandag tijdens de eerste sprintkans deze Vuelta te vroeg op kop. “Zo’n lastige Vuelta ligt me wel, dus er komen nog kansen”, gaf de Nederlander na afloop aan. Of hij woensdag een nieuwe kans krijgt, moeten we afwachten. Fabio Felline zal er naar verwachting nog bijzitten wanneer het peloton onder de boog van de laatste kilometer in Roquetas de Mar rijdt. De renner van Trek-Segafredo kan het zo heel af en toe ook afmaken. Ook zijn landgenoot Simone Consonni (UAE Emirates) en de Belg Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) zouden er zomaar bij kunnen zijn in een sprint.

Outsiders
Bij Sunweb heeft men de hoop gevestigd op de jonge debutant Max Walscheid. Dimension Data rekent op de 24-jarige Zuid-Afrikaan Ryan Gibbons, die maandag al bij de beste tien reed. Bahrain-Merida beschikt over de Spanjaard Iván Garcia Cortina. EF Education First-Drapac zou het kunnen proberen met Tom Van Asbroeck. Bij Groupama-FDJ is het uitkijken naar Marc Sarreau, terwijl Katusha-Alpecin Jhonatan Restrepo naar voren zal schuiven in een mogelijke sprint.

En een vluchtersgroep? Het scenario dat er wederom vluchters voorop blijven, mag niet uitegesloten worden. De voorbije dagen toonden onder meer drager van de bergtrui Luis Ángel Maté en Pierre Rolland zich zeer actief. Gaan zij het woensdag wederom proberen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Matteo Trentin, Peter Sagan
** Giacomo Nizzolo, Nacer Bouhanni, Alejandro Valverde
* Danny van Poppel, Fabio Felline, Simone Consonni, Tosh Van der Sande

Deelnemerslijst Vuelta a España 2018

Weer en tv
Het is nog altijd warm in Spanje. In Granada is het bij de start zo’n 32 graden. Aan het eind van de middag is het nog zo’n 29 graden in finishplaats Roquetas de Mar.

Uiteraard is een groot gedeelte van de rit weer via de tv te volgen. De etappe zal vanaf drie uur ’s middags live uitgezonden door Sporza en Eurosport.

RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2018 19:10
Kan nog wel is lastig worden voor de sprinters. Als een mannetje het in z’n hoofd haalt om aan de boom te schudden op de laatste klim, moet er of door gereden worden en is de kans aanwezig dat de sprinters eraf worden gereden, of de vogel kan wel eens gevlogen zijn als er niks gedaan wordt..
28 augustus 2018 19:11
Je moet als sprinter veel vertrouwen hebben om je ploeg hier aan het werk te zetten. Lastig te controleren en je moet het ook maar overleven. Viviani zal dat vertrouwen wellicht wel hebben, maar ik geef de vluchters ook een goede kans.
    29 augustus 2018 11:58
    Het moeilijke is dat je op die klim zowel een vlucht moet terugpakken als je sprinter binnenboord houden, en dat zal vandaag niet makkelijk zijn.
28 augustus 2018 19:11
Mohoric
28 augustus 2018 19:11
Moeilijk. Moeilijk. Zal Quick Step hulp krijgen om de vluchters terug te halen? Zo ja, dan is Viviani de snelste.
    28 augustus 2018 22:19
    Met Devenyns,Morkov,Serry, Sabatini en Asgreen, heeft Viviani vijf renners in dienst. En indien nodig zullen de klassementsmannen De Plus en Mas ook wel helpen.
28 augustus 2018 19:32
Never, veel te lastig. Ik gok op Bala
    28 augustus 2018 22:03
    En wie mag Bala zijn?De één of andere koningin van een Afrikaanse volksstam ?
    28 augustus 2018 22:38
    Als je niet weet wie Bala is, dan heb je de laatste 20 jaar geen Wielrennen gekeken. Het is de beste renner van laatste 20 jaar. PUNT.
    28 augustus 2018 23:21
    El bala aka el imbatido aka alejandro Valverde
    28 augustus 2018 23:39
    Ben ik verplicht om Spaans te kennen?
    El Imbatido,de onverslagene,de onklopbare, dat is iets wat je regelmatig hoort,maar El Bala, bedoelen ze daar in het Spaans de dikte van zijn teelballen mee?
    Maar wacht ik ga eventjes de moeite doen,en sorry maar Valverde mag best snel zijn op een aankomst zoals zondag of op de muur van Huy,maar hem de bijnamen "de kogel" alias "de onklopbare" geven,dat is Spaanse onzin.
    Dat is even onnozel als ervan uitgaan,dat een man die zichzelf Mooi vindt,per definitie een narcistische homo is.
    29 augustus 2018 00:00
    Eddy, die bijnaam komt van toen hij nog in de jeugd fietste, toen verloor hij letterlijk geen een wedstrijd.
    29 augustus 2018 01:48
    Tussen zijn 10 en 13 jaar zou Valverde volgens Wikipedia geen enkel koers verloren hebben,dat zou best kunnen,maar het weten van zoiets, maakt dat je tot wielerliefhebber of tot kenner van de wielersport?
    29 augustus 2018 08:37
    Bala is een begrip, ja.

    Net als Piti...
    29 augustus 2018 09:03
    En Petatje en Petoetje zijn de adoptiekinderen van madam Pheip.
28 augustus 2018 19:42
Als Quickstep een mannetje in de vlucht kan krijgen gaat er een aanvaller winnen. Zoniet halen Quickstep Trek en Cofidis de vlucht terug.
28 augustus 2018 19:46
Er zijn natuurlijk een pak mannen die echt wel een paar minuten op Viviani en consorten kunnen pakken op die slotklim en na de afdaling is het nog maar 9 kilometer. Ik denk niet dat het een sprint gaat worden.

Als Fraile niet gevallen was kreeg hij hier van mij sowieso een sterretje of 2.
28 augustus 2018 20:06
Die laatste klim is te geleidelijk om een echt grote schifting plaats te laten vinden. Als de sprintersploegen alleen geïnteresseerd zijn in de dag erna is het aan de vluchters, anders gaan we sprinten. De vraag is dan met hoeveel man.
Vergelijkbare etappes (middellange, maar totaal niet steile klim naar het einde toe en bij voorkeur daarvoor ook al veel op en af):
Giro 2017, etappe 2. Sprint met een vrijwel compleet peloton. Meest vergelijkbare profiel van grote rondes (misschien wel alle WT-rondes) van de laatste jaren, en eveneens vroeg in de ronde.
Vuelta 2016, etappe 7. Van de laatste twee Vuelta's de meest vergelijkbare etappe, wel met een duidelijk minder sprintveld.
De ingekorte derde etappe van Catalonië dit jaar. Wederom een veel minder sprintveld.
Tweede etappe van de Dauphiné dit jaar. Wederom een veel minder sprintveld.
Etappe 3 in Zwitserland dit jaar. Makkelijkere aanloop, maar de afdaling eindigde veel dichterbij de meet.
    28 augustus 2018 23:11
    Interessant, bedankt om te delen.
    29 augustus 2018 00:02
    Dank voor de informatie!
    Ik vind niet elke genoemde etappe vergelijkbaar met die van morgen. Tevens wacht er donderdag meer kans op een print.
28 augustus 2018 20:13
Deze etappe ademt een geslaagde ontsnapping. Welke sprintersploeg gaat dit controleren met een klim van 2e cat in de finale en van start tot finish geen meter vlak? Kansloos.
28 augustus 2018 20:25
Lijkt mij ook gewoon voor de vluchters te zijn
28 augustus 2018 20:31
@ditisdavid

In etappe 2 van de Giro 2017 zaten Nizzolo, Mareczko, Selig, Bauhaus en Bennett er niet bij.
28 augustus 2018 21:19
Er zullen gegarandeerd vluchters zijn. Welke ploeg gaat vervolgens rijden voor z’n sprinter in deze geaccidenteerde etappe met klim van 2e categorie in volle finale? Niet een lijkt me.
Voor de klassementsmannen kan het ook tricky worden als een ploeg gaat proberen om op die klim van meer dan 20 km de boel uit elkaar te trekken. Als er enkelen kraken dan gaan ook andere ploegen op kop rijden en kan het een flink slagveld worden
28 augustus 2018 21:42
Valverde 1 verschroeiende versnelling op 1 km vd top en vervolgens een razendsnelle afdaling. Ik zou niet twijfelen van Movistar, rekening houdend dat bala nu nog fris is en hij het tegenwoordig van deze missies moet hebben.
28 augustus 2018 21:55
Won Cipollini in 2002 of 2012? Foutje.

edit wf: 2002, aangepast. bedankt
28 augustus 2018 22:32
Roche of Dombrowski gok ik
28 augustus 2018 22:36
@Nylz
Met de kanttekening dat Nizzolo en Bennett toen niet fit waren.
28 augustus 2018 23:27
Verwacht iemand iets van goncalves?
28 augustus 2018 23:54
Minder dan 10 minuten achterstand aan de meet,zou al hoopgevend zijn voor Goncalves.
29 augustus 2018 00:11
Hoe fit is Benoot?
29 augustus 2018 07:54
Felline?
29 augustus 2018 07:56
Trouwens, het zijn deze etappes die ik veel mis in de Tour. Vantevoren weet je niet waar je aan toe bent; sprint of vlucht? Hoe groot zal de groep zijn die strijdt om de overwinning?

Deze eerste dagen van de Vuelta is het al meteen genieten, hop hop!
29 augustus 2018 09:14
Denk niet dat Quick-step deze etappe weer al het werk gaat doen, als morgen de etappe makkelijker is te controleren en aan te sturen op een massasprint.
Klassementsploegen hadden gisteren al niet veel zin in de hitte de handschoen op te nemen, dus zullen ze het wel weer aan SKY laten.
Grote kans op een ongevaarlijke kopgroep die een minuut of 8 krijgt.
    29 augustus 2018 09:46
    De Viviani boys hebben nog maar een dag moeten werken tot nu. Die zijn volgens mij nog niet toe aan een snipperdag.
29 augustus 2018 10:11
Late uitval van Nibali, MSR all over again!
29 augustus 2018 10:13
De Viviani boys hadden maandag al alle moeite en hadden 't geluk dat Movistar opeens ging rijden. Joost mag weten waarom. Geloof echt niet dat ze op dit parcours het als ploeg bijeen kunnen houden, als Viviani zelf dan überhaupt overleeft... Indien de vlucht eraan is op die 2e cat krijg je daar natuurlijk ook aanvallen en zal het tempo flink de hoogte ingaan. Alleen een technische afdaling en km of 10 vlak erna.
    29 augustus 2018 10:53
    Ze reden alleen maar met Serry, Asgreen en Devenyns. Als het nodig was hadden De plus, Mas, sabatini en morkov ook wel gereden hoor.
    29 augustus 2018 11:58
    Ze gaan Mas echt niet op kop zetten in een sprintetappe/heuveletappe. Die is hier voor een klassement.
29 augustus 2018 10:53
redactie : Andalusie is geen provincie. De start daarentegen is in de provincie Granada en de etappe eindigt in de provincie Almeria

Om te reageren moet je ingelogd zijn.