Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 2 naar Caminito del Rey
foto: Sirotti (archief)
zaterdag 25 augustus 2018 om 21:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing etappe 2 naar Caminito del Rey

El Caminito del Rey. Het Weggetje van de Koning. De aankomst van vandaag is vernoemd naar het krakkemikkige wandelpad door de El Chorro-kloof; het is drie kilometer lang, maximaal een meter breed en bevindt zich honderd meter boven de rivier El Chorro tegen de rotswanden. De renners mijden het gevaarlijke paadje vanzelfsprekend, maar makkelijk wordt het allerminst in deze tweede rit. WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
La Vuelta blijft nog even in Andalusië, maar vandaag krijgen we een heel ander gezicht van deze regio te zien. De start is in het chique Marbella voor het warenhuis El Corte Inglés. Voor zich zien de renners de toren El Pirulí – letterlijk vertaald ‘de lolly’. Ze vertrekken in westelijke richting en kunnen tussen de gebouwen door wellicht nog een glimp opvangen van de zee. Echter nog voor de jachthaven van Marbella is bereikt, buigt de route af en gaat deze landinwaarts.

Caminito del Rey is de aankomstplaats van deze rit en ook in 2015 stond deze naam in het routeboek. Johan Esteban Chaves versloeg er destijds Tom Dumoulin en nam dankzij zijn overwinning de leiderstrui over van Peter Velits. De aankomst in 2018 is echter niet te vergelijken met die van 2015. Toen zocht en vond de organisatie een in de buurt liggend – significant steiler – klimmetje als toetje. Die klim laten de renners ditmaal letterlijk links liggen.

Enkele renners zullen deze rit aangekruist hebben omdat er de eerste punten zijn te verdienen voor de wit-blauwe bergtrui. De renners die hier hun zinnen op hebben gezet, moeten bij de pinken zijn; na één kilometer begint namelijk de eerste gecategoriseerde klim van La Vuelta, de Puerto de Ojén (6,5 km aan 5,2%) van tweede categorie. Het is de eerste van totaal vier beklimmingen die de renners in deze tweede rit voor de kiezen krijgen.

Na 83,6 kilometer krijgen de coureurs een tweede klim voor de kiezen, als de Alto de Guadalhorce (7,1 km aan 2,8%) van derde categorie voor de eerste maal opduikt in het routeboek. Dit is namelijk de klim naar Caminito del Rey, waar men dik zeventig kilometer later ook finisht. Als zij de top van de ruige klim over smalle wegen hebben gerond, passeren ze voor de eerste maal de aankomst. Ze hebben dan nog 72,2 kilometer voor de wielen.

Via de dam van Guadalhorce rijdt het peloton om het stuwmeer heen naar de derde klim, de Alto de Ardales (5,8 km aan 3,7%); de voet ervan ligt na 114 kilometer. Na de top volgt een lange afdaling, waarna de renners wegen zullen betreden waarover ze vandaag al eerder hebben gereden. Pizarra lag namelijk na 63,3 kilometer ook al op de route; anders dan bij de eerste passage is er na 136,3 kilometer een Sprint Intermedio in deze plaats.

Het is dan nog 27,2 kilometer tot de finish. Via opnieuw Álora en Bermejo rijden de renners naar de voet van de Alto de Guadalhorce, om deze op 7,5 kilometer van de streep voor de tweede maal te betwisten. Via het bochtige weggetje rijden de renners naar de top, waar opnieuw bergpunten zijn te verdienen. Daarna is het nog vierhonderd meter naar de streep. Wie klimt hier het beste en kroont zich tot koning van El Caminito?

Start: 13.35 uur
Finish: tussen 17.28 en 17.53 uur

Favorieten
Er wacht de coureurs dus direct een verraderlijke etappe. Tijdens de eerste rit in lijn zullen de belangen groot zijn, zeker voor renners die dichtbij de rode leiderstrui staan. Voor hen staat er dus niet alleen een ritzege op het spel. Al bij al lijkt het uitgesloten dat een vroege vlucht standhoudt. De kanshebbers voor het eindklassement zullen in de mix zijn, maar de winnaar bevindt zich waarschijnlijk onder de puncheurs.

Tijdens de Tour de France was het elke dag een terugkerend beeld: Michał Kwiatkowski die stoïcijns kilometers lang op kop van het peloton boorde. De 28-jarige Poolse klasbak toonde vervolgens in de ronde van zijn thuisland aan over welke kwaliteiten hij beschikt. Kwiato is een van de beste en meest complete renners van zijn generatie en vindt in de tweede Vuelta-rit een aankomst die op zijn maat gemaakt lijkt. Met zijn sterke eindschot en behoorlijk goede klimmersbenen, is de wereldkampioen van 2014 hier misschien wel de te kloppen man. Zeker na de openingstijdrit van zaterdag.

foto: Sirotti

Dan moet de Pool wel zien af te rekenen met Dylan Teuns. De 26-jarige Belg van BMC delfde in de Ronde van Polen nog twee keer het onderspit in een rechtstreeks duel met de Sky-renner, waardoor hij op wraak zal zinnen. De rit naar Caminito del Rey zal de heuvelspecialist met een glimlach van oor tot oor hebben aanschouwd in het routeboek. Teuns moet de verschillende klimmetjes goed kunnen verteren. In het verleden bewees hij dat hij een heel sterk eindschot heeft in ritten met een profiel zoals deze. Weet hij Kwiatkowski nu wel te verslaan?

Het mocht ook wel een keertje, maar het lijkt nu toch echt werkelijkheid: er komt sleet op Alejandro Valverde. De 38-jarige Spanjaard was normaal gesproken praktisch onverslaanbaar op gelijkwaardige aankomsten. Maar hij heeft na zijn zware val in de Tour – waarbij hij zijn knieschijf brak – van vorig jaar, toch iets van zijn glans verloren. Maar El Imbatido zou El Imbatido niet zijn, als hem dat juist motiveert om de concurrentie weer eventjes wakker te schudden. Eind september wil de Movistar-renner bovendien een gooi doen naar de wereldtitel. Caminito del Rey lijkt daarom een mooie aankomst om dat doel te onderstrepen.

foto: Sirotti

Een renner die dit seizoen is opgestaan als afmaker in ritten zoals deze, is Simon Yates. De 26-jarige Brit is altijd al de vinnigste van de twee broers geweest; Adam Yates rijdt vaak berekender, al zou ook hij hier een eind kunnen komen. Onlangs wist Simon nog een enigszins vergelijkbare rit in de Ronde van Polen oo zijn naam te schrijven. De WorldTour-rittenkoers sloot hij als tweede in het algemeen klassement af. Bij Mitchelton-Scott is Simon Yates in ieder geval de kopman en tijdens de voorbije Giro d’Italia liet hij zien dit soort ritten te kunnen winnen. Hij zegevierde maarliefst vier keer in Italië.

Bij UAE Emirates rekenen ze voor het klassement op Fabio Aru. Maar in een rit zoals die van zondag, kunnen ze hun pijlen beter op Daniel Martin richten. De 32-jarige Ier bewaart in ieder geval goede herinneringen aan de Spaanse rittenkoers. In 2011 boekte hij zijn eerste ritzege in een grote ronde tijdens de Vuelta, terwijl hij zichzelf er in 2014 met een zeven plek in het eindklassement ook ontdekte als ronderenner. Martin richt zich dit jaar op etappes. Met zijn eindschot kan hij meteen toeslaan en zijn ploeg de zegeruikers bezorgen. Tijdens de Tour flikte hij dat eerder dit jaar ook al eens.

foto: ASO

Goed kunnen klimmen en daarnaast over een sterk sprintje beschikken, waardoor je ritten kunt winnen. Het is niet voor iedereen weggelegd. Rigoberto Urán past wel in die profielschets. De kopman van EF Education First-Drapac kent een wisselend seizoen. In de kleinere koersen doet hij met de besten mee, maar tijdens de grote afspraken geeft de Colombiaan – om wat voor reden dan ook – niet thuis. Desondanks kan de 31-jarige Urán hier direct zijn nare nasmaak van de Tour wegspoelen. Hij mag dan niet de aller rapste zijn, toch is het een taaie klant in een spurtje.

Bahrain Merida trekt met een sterke ploeg naar de Vuelta. De man op wie zij het meest kunnen rekenen op een aankomst zoals deze, is Gorka Izagirre. De Spaanse kampioen op de weg komt de laatste twee seizoenen tot ontbolstering. In etappes zoals deze, kun je zijn naam bijna klakkeloos invullen in het lijstje met kanshebbers. Dat kan de 30-jarige Bask op meerdere manier waarmaken. Hij kan een aanvalspoging wagen op het slotklimmetje, of wachten op een sprintje met een uitgedund elitegroepje. Wellicht dat Izagirre’s ploeggenoten Vincenzo Nibali, Mark Padun en broertje Ion Izagirre ook hun rol kunnen spelen.

foto: Sirotti

Wanneer het uitdraait op een spurt net na de top van Alto de Guadalhorce, is er naast Valverde waarschijnlijk nog iemand in een blauw tenuetje op de voorposten aanwezig. Nee, niet iemand van Movistar. Astana rijdt namelijk in dezelfde kleuren en zij schuiven Omar Fraile naar voren. De 28-jarige Spanjaard is na een aanloop zoals deze, een van de rapste mannen in een klein groepje. Dit seizoen won hij al etappes in de Tour en in de Rondes van Romandië en van Baskenland. Komt de Vuelta daar bij?

Het beleid van Richard Plugge en co, werpt in 2018 haar vruchten af. LottoNL-Jumbo is bezig aan een van de succesvolste jaren in haar bestaan. Ze boekte tot op heden 29 seizoenszeges. De Nederlandse WorldTour-ploeg is gebrand op de dertigste overwinning. Die kan het team misschien zondag al bijschrijven in de Vuelta. Sepp Kuss is namelijk in bloedvorm. De 23-jarige Amerikaan weet zich vaak goed te plaatsen en heeft voor een rasklimmer een sterk eindschot. In de Tour of Utah won hij onlangs nog drie ritten.

foto: Sirotti

Klein, maar dapper. Het zou een passende omschrijving van Bjorg Lambrecht kunnen zijn. De 21-jarige Gentenaar is de hoop in bange dagen van het Belgische klassementswerk. De renner van Lotto Soudal is bezig met zijn eerste seizoen tussen de profs. Toch heeft hij al zijn stempel kunnen drukken, door de slotrit in de Tour of Norway op zijn palmares te zetten. Het klimmetje naar Caminito del Rey moet Lambrecht heel goed liggen. Met zijn snelle benen zou hij aan de meet zo maar kunnen verrassen.

Outsiders
Na de proloog van zaterdag, begint de Vuelta pas écht op zondag. De lastige rit kan direct duidelijk maken wie goed in orde is en wie nog iets moet groeien qua vorm. Het is echter vooral onvoorspelbaar. Zo zou wereldkampioen Peter Sagan normaal gezien ook een heel eind moeten komen, maar het is de vraag in welke mate hij hersteld is van zijn val in de Tour. Mocht de sterke Slowaak toch vroegtijdig uitsturen, dan kan zijn ploegmaat Jay McCarthy de honneurs waarnamen.

Andere snelle, goed klimmende mannen – of vice versa – die hier aan het vertrek staan, zijn Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), Pello Bilbao (Astana), good old Michael Albasini (Mitchelton-Scott), Michael Woods (EF Education First-Drapax), Jésus Herrada (Cofidis), José Gonçalves en onze landgenoot Maurits Lammertink (beiden Katusha-Alpecin). De Twent is de laatste weken in goeden doen. Ook Bauke Mollema zou een rit zoals deze aankunnen, maar het is afwachten welke rol hij speelt.

foto: Sirotti

Wellicht dat zijn ploeggenoot Fabio Felline meer geluk heeft, al sukkelt de Italiaan nog altijd met de nasleep van de Ziekte van Pfeiffer. Ook Sergio Luis Henao komt normaal gezien bovendrijven tijdens dit soort aankomsten, maar de Colombiaan kon nog geen potten breken in 2018. Net als bij Lambrecht, is het ook uitkijken naar jonkies Michael Storer (Sunweb) en Enric Mas (Quick-Step Floors). Groupama-FDJ rekent dan weer op Thibaut Pinot en Rudy Molard. En poets ook Tiesj Benoot (Lotto Soudal) niet uit.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michał Kwiatkowski
*** Dylan Teuns, Alejandro Valverde
** Simon Yates, Daniel Martin, Rigoberto Urán
* Gorka Izagirre, Omar Fraile, Sepp Kuss, Bjorg Lambrecht

Deelnemerslijst Vuelta a España 2018

Weer en tv
Er wacht de renners zondag een warme dag. Het kwik stijgt tot ruim boven de dertig graden Celsius en er staat amper wind. Van neerslag willen ze ook niets weten, waardoor het zweten geblazen is voor de koers van donderdag. Een extra element waar de heren coureurs zich mee moeten bemoeien. De NOS, Sporza en Eurosport beginnen de uitzending ’s middags om 15.00 uur.

[poll id=”922″]

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2018 21:12
Kuss no way
25 augustus 2018 21:15
Denk dat er beste een grote groep aankomt. Verwacht zeker wel dat de beter klimmende sprinters mee gaan doen
25 augustus 2018 21:19
...
25 augustus 2018 21:20
De la Cruz en Kelderman ?
25 augustus 2018 21:35
Lijkt me een beetje voorbarig om Sagan nu al te degraderen tot outsider.
25 augustus 2018 21:36
Hoe zit dat nou? Een paar jaar geleden versloeg Chaves Dumoulin hier toch? Hoezo zouden Sagan en Trentin dan favorieten zijn?
    25 augustus 2018 21:39
    Even lezen wat er staat. De klim van toen was steiler en laten we nu links liggen.
    25 augustus 2018 21:40
    Dat was een veel steilere klim.
    Niettemin mag je klassementsrenners als Kelderman, De la Cruz cs ook vooraan verwachten. .
    25 augustus 2018 21:42
    @nulverstand: staat in de tekst. Ivm een klimmetje die men nu links laat liggen.

    Je doet je naam eer aan
25 augustus 2018 21:38
edit wf: bedankt, aangepast
25 augustus 2018 21:44
En waarom heet dat wandelpad El Caminito del Rey? En waarom is dat aangelegd? Wat is er krakkemikkig aan? Hoezo is het allerminst makkelijk voor de renners dit gevaarlijke paadje te mijden?
Edit: zie dat de tekst met betrekking tot het laatste is aangepast door, eh, ja, door wie eigenlijk?
    25 augustus 2018 21:52
    Ja, precies. Die nieuwsgierigheid werd bij mij ook gewekt. Maar het artikel verzandt weer eens in een gekabbel aan opsommingen.
25 augustus 2018 21:44
https://youtu.be/K0ChFVVjVc8
Smalle lopende klim met 2 vlak lopende stukken verder redelijk egale klim niet super steil
25 augustus 2018 22:21
Sagan lijkt mij de te kloppen man morgen.
    25 augustus 2018 23:09
    Ik zou nog even op zijn facebook zijn reactie na vandaag lezen. Is nog niet 100% hersteld van zijn val en gaat deze Vuelta buchmann zo goed mogelijk helpen
25 augustus 2018 23:16
Lachwekkend dat die Lambrechts een sterretje krijgt en renners die zich al bewezen hebben op zulke aankomsten niet.
    26 augustus 2018 13:08
    Lambrecht heeft in Noorwegen bewezen dit toch aan te kunnen
25 augustus 2018 23:18
Weet iemand of Goncalves is gevallen in de proloog? Zo wel zie ik kansen voor hem vandaag. Als hij echt zo slecht reed zonder val in de proloog, dan kan hij niks morgen
25 augustus 2018 23:19
Goede sterrenverdeling, al denk ik dat de 1-sterrers geen kans maken en woods de sterren van Uran verdient!
25 augustus 2018 23:38
Het is gissen naar de vorm van Sagan, maar normaal gesproken is Sagan hier natuurlijk topfavoriet. Verdiend ook gewoon een sterretje op zn minst.
Kwiat topfavoriet nu kan ik wel mee leven.

Ik hoop morgen op een late aanval en ploegen die naar elkaar kijken. Mark Padun gaat iedereen verrassen :P
25 augustus 2018 23:39
Haha, El Caminito del Rey, ik heb er al veel onzinnigs over gelezen. Alsof het een klim is die je op kunt fietsen. Mei dit jaar waren wij een weekje in Andalusië en hebben we de kloofwandeling El Caminito del Rey gelopen. Het is een soort van vlonderpad met af en toe trappetjes en aan het eind een touwen hangbrug. Het werd ooit het gevaarlijkste wandelpad ter wereld genoemd, met elk jaar wel een aantal doden. Begin deze eeuw hebben ze het pad zelfs gesloten, maar waaghalzen klommen over het hek en waagden vervolgens hun leven. Een jaar of vijf geleden heeft men besloten het pad te restaureren. En inmiddels is het pad dus weer geopend. Met eigenlijk wel een teleurstellend resultaat. Vijf meter onder je zie je het krakkemikkige oude pad met af en toe gaten met een diameter van een meter. Maar het nieuwe pad is bijna geschikt voor kinderwagens en rollators. Tegenstanders van de restauratie noemen het nu het veiligste pad ter wereld. We moesten overigens wel een helm dragen, maar dat was meer voor vallend gesteente. De finish van de etappe ligt in de buurt van de kloof, maar met de fiets door de kloof rijden zou alleen door zeer handige mountainbikers te doen zijn.
25 augustus 2018 23:41
Er is ook een - camino -wandelpad, tot voor een paar jaar geleden het gevaarlijkste pad ter wereld. Zie You Tube. Onlangs is het toegankelijker gemaakt. https://youtu.be/lJO4ZLVNKF8?t=102
25 augustus 2018 23:48
Lekker James, daar kunnen we tenminste wat mee .
26 augustus 2018 00:07
Misschien dat James meer het Indiana Jonestype is, maar het is een stevige wandeling (diegene die het met een rollator aflegt, mag van mij direct een trofee krijgen) die mij zeer mooie foto's van de kloof (ik was er ook in mei) heeft opgeleverd. Redelijk toeristisch wel, waarschijnlijk omdat het aangepast is aan een groter publiek. Maar zeer zeker de moeite. Tickets best op voorhand ondanks afgelasting door slechte weersomstandigheden mogelijk is.


On: Kwiatkowski en Teuns met hun vorm van Polen zullen het wel gaan doen.
26 augustus 2018 01:14
Dries Devenyns gaat ook kort eindigen, net als Benoot.
26 augustus 2018 01:51
Albasini is hier de te kloppen man met 2 vingers in zijn neus!
    26 augustus 2018 08:57
    Die miste ik ook in het rijtje; een finish op maat voor hem. Maar wellicht dat hij opdracht krijgt om de boni’s vooral aan Yates te laten
26 augustus 2018 02:28
Trentin kan die het aan morgen ?
26 augustus 2018 04:51
El Corte Inglés is geen winkelcentrum, maar een warenhuisketen (zelfs de grootste van Europa) met filialen door heel Spanje.
    26 augustus 2018 08:30
    Daar struikelde ik ook al over. Net zo exclusief als de Bijenkorf zeg maar, dus tekst had rustig beperkt kunnen blijven tot zoiets als "start is voor El Corte Ingles". En Marbella chique noemen...tsja...of men moet de Arabische sjeiks hebben bedoeld. Maastricht is in Nl best wel chique, en daarna ben je al snel in Parijs. Marbella is voor de snelle rijken uit alle windstreken, nouveau riche dus, als je het per se in het Frans wil. Maar chique is het niet.
26 augustus 2018 08:18
Benoot en brambilla verdienen mijns inziens ook een ster net als formolo
26 augustus 2018 09:17
Jammer dat Matje niet meedoet, klinkt als een parcours op zijn maat dat wandelpad.
26 augustus 2018 10:18
Worden de voorbeschouwingen gemaakt door een stagiair die zichzelf wil bewijzen deze Vuelta?

Gisteren die Benjamin Thomas bij de favorieten, en vandaag Sagan geen ster geven maar Lambrecht en Kuss wel?! Als je dan perse wilt gokken dat Sagan niet meedoet, wat me niet slim lijkt, geef dan tenminste aan McCarthy een ster... En hoe kan je serieus suggereren dat Lambrecht hier meer kans maakt dan Benoot, nota bene uit dezelfde ploeg?
    26 augustus 2018 11:11
    Benjamin Thomas deed het dan gister toch alleraardigst .. Beter dan jou suggesties G. Izagirre, Rosskopf, Bookwalter, Brandle, Sagan en Nizzolo.

    Gokken op het niet meesprinten van Sagan kan ik inkomen op basis van de laatste media berichten, en Kuss met zn recente resultaten een ster geven: prima. Lambrecht geef ik je wel gelijk in; das nog een meerijder.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.