Vuelta 2018: Voorbeschouwing individuele tijdrit naar Torrelavega
foto: Sirotti
maandag 10 september 2018 om 14:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing individuele tijdrit naar Torrelavega

Daags na de tweede rustdag staat de klassementsrenners weer een serieuze uitdaging te wachten: een individuele tijdrit van maar liefst 32 kilometer. Zorgt deze race tegen de klok voor nóg kleinere verschillen in de top van het klassement of zien renners hun kansen op de eindzege een klein stipje aan de horizon verworden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Wat hebben Santillana del Mar – de startplaats van de etappe van vandaag – en Jean-Paul Sartre met elkaar gemeen? Welk verband kan er zijn tussen een amper vijfduizend inwoners tellend plaatsje in de provincie Cantabrië en een van de grootste Franse filosofen en schrijvers uit de twintigste eeuw? Bijzonder weinig, zou je op het eerste gezicht denken. Ware het niet dat de marxistisch gelieerde Sartre in zijn bejubelde roman La Nausée (De Walging) Santillana del Mar heeft bestempeld als ‘het mooiste dorp van Spanje’.

Of Santillana del Mar daadwerkelijk het mooiste dorp van Spanje is, laten we in het midden. Maar wie door het middeleeuwse centrum wandelt, begrijpt waarom Sartre zijn uitspraak deed. De culturele fijnproever komt hier aan zijn trekken met een veelvoud aan kerken (waaronder de Colegiata de Santillana del Mar), musea, paleizen en gotische meesterwerken als de Torre del Merino en de Torre de don Borja.

Chris Froome won vorig jaar de individuele tijdrit van de Vuelta – foto: Sirotti

De culturele en historische schoonheid beperkt zich niet alleen tot de stadsmuren van Santillana del Mar. Iets buiten het dorpje bevindt zich een grot genaamd Altamira, dat lange tijd veel bezoekers trok. In de 270 meter lange grot zijn namelijk 15000(!) jaar oude rotstekeningen te vinden, die sinds 1985 op de werelderfgoedlijst staan van UNESCO. Vandaag de dag is de toegang tot Altamira – wegens de dreigende erosie van de rotstekeningen – beperkt, maar toeristen kunnen in de nabije omgeving een exacte kopie van de grot bezoeken.

De Vuelta-organisatie zal er ongetwijfeld alles aan doen om Santillana del Mar zo mooi mogelijk in beeld te brengen, denkende aan Jean-Paul Sartre. De renners zullen weinig boodschap hebben aan alle pracht en praal, want zij krijgen een 32 kilometer lange tijdrit te verwerken richting aankomstplaats Torrelavega. Het is – buiten de proloog in Málaga – de enige individuele tijdrit van deze 97e editie van La Vuelta. Het is voor jongens als Wilco Kelderman en Ion Izagirre dus zaak om hier tijd te pakken op de concurrentie, hopende dat het een voorbode is voor een spetterende slotweek.

Vanuit Santillana del Mar gaat het eerst in westelijke richting naar de nietige plaatsjes Oreña en Toñares, waar de renners passeren na respectievelijk 2,4 en 7,4 kilometer. Hierna gaat het lichtjes bergop naar het vierde dorpje van de dag: Cóbreces. Eenmaal ‘boven’ gaat het in zuidoostelijke richting naar Novales (km 13), Golbardo (km 19) en Quijas (km 21,5). Onderschat het parcours niet: eenmaal voorbij Novales en Golbardo wachten stroken bergop van respectievelijk 3,4 km (aan 4%) en 2 km (3,5%).

Eenmaal Quijas doorkruist kan er worden geschakeld naar het grootste tandwiel, want de laatste tien kilometer zijn biljartvlak. Na een passage over de historische brug Puente de San Miguel, gaat het linea recta naar aankomstplaats Torrelavega. Alhoewel: in de laatste vijf kilometer wachten nog zeven haakse bochten, wat de gemiddelde snelheid naar beneden zal halen.

De finish is op het Oscar Freire Sportcomplex – foto: Sirotti

De finish is gelegen op het Oscar Freíre Sportcomplex, aan de Barrio Dualez, genoemd naar misschien wel zijn bekendste inwoner. De Spanjaard – die tijdens zijn carrière driemaal wereldkampioen werd – zag op 15 februari 1976 het levenslicht in de Cantabrische stad. Oscarito is echter niet de enige wielertopper afkomstig uit de havenplaats. Vijf jaar later werd Juan José Cobo – in 2011 winnaar van de Vuelta – er geboren.

De Vuelta kwam vijf keer eerder aan in Torrelavega. De eerste maal was in 1950, toen Bernardo Ruiz wist te zegevieren. Hierna was het de beurt aan José Segu, onze landgenoot Gerard Vianen, de Belg Eddy Peelman en David Millar. In 2006 fungeerde Torrelavega nog als startplaats van een etappe, die voerde naar het 150 kilometer verderop gelegen Burgos.

Winnaars in Torrelavega 
1950: flag-es Bernardo Ruiz
1963: flag-es José Segu
1972: flag-nl Gerard Vianen
1973: flag-be Eddy Peelman
2001: flag-gb David Millar

Start eerste renner: 14.06 uur
Start laatste renner: 17.02 uur

Favorieten
In de openingstijdrit van deze Vuelta was Rohan Dennis oppermachtig. De Australiër gaf toen al aan geen klassementsambities te hebben maar zich in de Vuelta wilde voorbereiden op WK tijdrijden in Innsbruck van later deze maand. Naast de eerste rit zal de renner van BMC ook van de tweede tijdrit een doel gemaakt hebben. Van de zeven tijdritten die Dennis dit jaar reed, won hij er maar liefst vijf. Daarmee lijkt de Australiër de te kloppen man in de race tegen de klok.

Rohan Dennis – foto: Unipublic

Voor Victor Campenaerts dient de Vuelta ook als voorbereiding op het wereldkampioenschap. De Belg van Lotto Soudal wil na zijn Belgische en Europese titel dolgraag ook op mondiaal niveau tonen heel hard te kunnen rijden. Eerder in de Vuelta moest Campenaerts over een afstand van acht kilometer zijn meerdere erkennen in Dennis en de Pool Michal Kwiatkowski. Kan Campenaerts zijn tweede niet-kampioenschap overwinning boeken?

De runner-up van het Europees kampioenschap rijdt ook in de Vuelta rond. Jonathan Castroviejo rijdt de Spaanse rittenkoers volledig in dienst van kopmannen Kwiatkowski en David De La Cruz maar kan naar alle verwachting in de tijdrit wel voor zijn eigen kans gaan. De viervoudig Spaans kampioen stelde in Málaga eerder enigszins teleur met een zevende plaats.

Jonathan Castroviejo – foto: Sirotti

Eerder in deze Vuelta werd Michal Kwiatkowski nog tweede in de individuele tijdrit en mocht hij meerdere dagen de rode leiderstrui dragen. Momenteel bevindt de Pool zich op een 26e plaats in het algemeen klassement op ruim een half uur van leider Simon Yates. Naast zijn duikeling in het klassement, maakte de Pool in de vijftiende rit ook letterlijk een duikeling. Volgens de eerste berichten komt de renner van Sky er zonder al te veel erg van af, maar het blijft afwachten hoe hij uit de rustdag komt.

Voor mogelijk Nederlands succes in de tijdrit moet gekeken worden naar Wilco Kelderman. De kopman van Sunweb kende in de tweede week wat mindere dagen, wat resulteerde in een achterstand van bijna zeven minuten. Daarmee lijkt de Nederlander kansloos voor de eindzege, maar kan hij zich wellicht compleet storten op de tijdrit, wat hem gezien zijn eerdere tiende plaats, en in het verleden zijn nationale titel, niet slecht af zou moeten gaan.

Wilco Kelderman – foto: Marcel Koch

Movistar kent voor het klassement met Nairo Quintana en Alejandro Valverde twee grote kanshebbers om met het rood te staan in Madrid. Diezelfde Valverde zou ook in de tijdrit naar Torrelavega een goed resultaat neer moeten kunnen zetten. Piti won deze Vuelta al twee etappes en stond nog eens tweemaal op het podium. Daarnaast is hij ook al eens Spaans kampioen tijdrijden geworden. Ploeggenoot Nelson Oliveira weet ook hoe het is om nationaal kampioen tijdrijden te worden. De Portugees deed dit reeds viermaal en moet getuige zijn eerdere vierde plaats in de openingstijdrit ook nu hoge ogen kunnen gooien.

Naast Castroviejo en Valverde kent Spanje nog een tweetal kanshebbers op de zege in Torrelavega. David De La Cruz wist eerder dit jaar al de tijdrit in de Ruta Del Sol op zijn palmares bij te schrijven. Zijn Vuelta verloopt vooralsnog niet naar behoren, maar winst in de tijdrit zal daar verandering in kunnen maken. Ion Izagirre is net als Valverde een voormalig Spaans kampioen tijdrijden. De jongste van de gebroeders Izagirre staat vanaf dag één al in de top-10 van het klassement en zal middels een sterke tijdrit deze statistiek willen behouden.

Steven Kruijswijk – foto: Sirotti

Een laatste kandidaat op dagsucces in de tijdrit is de steeds sterker rijdende Steven Kruijswijk. De kopman van LottoNL-Jumbo wist in de 31 kilometer lange tijdrit van de Tour de France niet ver achter Castroviejo en Izagirre te eindigen en zal alle zeilen bij moeten zetten om nog een podiumplaats te kunnen realiseren.

Outsiders
In de Giro d’Italia liet Simon Yates zien meer dan prima te kunnen tijdrijden. Zo wist hij in beide tijdritten top-20 te rijden, met een zevende plaats in Jeruzalem als hoogtepunt. Yates’ ploeggenoot Damien Howson is ook een meer dan verdienstelijke tijdrit en kan in dienst van Yates alvast voluit gaan om zijn kopman tips te geven over het parcours. In die rol kan de Australiër nog ver komen.

Simon Yates – foto: Sirotti

Het BMC van Dennis kent met Richie Porte, Amerikaans kampioen Joey Rosskopf en Brent Bookwalter meerdere tijdritspecialisten in de gelederen. Zo kan ook Groupama-FDJ met Thibaut Pinot en Benjamin Thomas op een tweetal sterke outsiders rekenen. Vooral Pinot is erg wisselvallig in zijn tijdritten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rohan Dennis
*** Victor Campenaerts, Jonathan Castroviejo
** Wilco Kelderman, Nelson OliveiraMichal Kwiatkowski
* Ion Izagirre, David De La Cruz, Steven Kruijswijk, Alejandro Valverde

Starttijden tijdrit naar Torrelavega

Weer en TV
De renners zullen dinsdag zomerse temperaturen te verdragen krijgen in de tijdrit naar Torrelavega. Het kwik stijgt naar alle verwachting tot zo’n 27 graden Celsius. Met een zwakke wind en hoge luchtvochtigheid moet het peloton zich voorbereiden op een zware dag. Voor de volgers thuis is er vanaf 15:00 beeld beschikbaar. Zowel Sporza als Eurosport 1 zijn er vanaf 15:00 live bij.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
10 september 2018 14:21
Edit redactie: Bedankt, is aangepast

Goed zo. Halen jullie de andere taalfouten ook nog even uit de tekst? Als je met z'n tweeën een voorbeschouwing schrijft, mag je best kritisch zijn op elkaars bijdrage.
10 september 2018 14:37
Vast de eerste keer dat Valverde en Kruijswijk genoemd worden als kanshebbers voor een compleet vlakke tijdrit...

Geef dan gewoon maar 7 mensen sterren o.i.d. :)
    10 september 2018 14:48
    Het is in Spanje hè, het is nooit vlak
    10 september 2018 15:24
    2008 en 2015 was Valverde Spaans ITT kampioen. Weet niet hoe vlak deze ritten waren, maar hem hier een sterretje geven, kan prima volgens mij.
    10 september 2018 17:09
    Het is maar net hoe je een sterretje definieert. 1 sterretje zijn voor mij gewoon de kandidaten voor plek 7 t/m 10.
    10 september 2018 17:46
    Inderdaad 10 sterren voelt kunstmatig als ze zo ingevuld worden.
    Kruijswijk lijkt wel echt een stap gemaakt te hebben qua tijdrijden, de afgelopen twee weken.
    Misschien iets eerlijker om ook te herinneren dat mollema en gesink, ook geen tt wonderen, heel vaak beter reden dan kruijswijk. Dat quintana in topvorm ook enkele goede tijdritten gereden heeft. Beter dan kruijswijk. En uran zelfs al wel eens won in de giro.
    11 september 2018 10:44
    Ik zou Bookwalter wel een ster geven hier, als we toch bezig zijn.
10 september 2018 14:46
Dit is echt geen compleet vlakke tijdrit. Lastigste klimmetje (die vanuit Novales) is 2 km aan 5.7% exclusief uitloper.
10 september 2018 14:57
ik denk dat WF de winnaar goed heeft voorspeld
10 september 2018 14:58
Dennis uiteraard de torenhoge favoriet. De strijd tussen de klassementsmannen zal waarschijnlijk interessanter zijn. Op papier liggen die allemaal redelijk dicht bij elkaar.
10 september 2018 15:35
Ik zou kruiswijk zeker geen ster geven en Uran 2 sterren.
Uran is in staat top 5 te rijden op een hele goede dag. Kruiswijk is mogelijk stabieler, maar zal nooit top 5 rijden
    10 september 2018 15:51
    Ik denk dat je de tijdritkwaliteiten van Uran wat overschat. Sinds hij weg is bij QuickStep bakt hij er vrijwel niks meer van, met als enige uitzondering de 2de tijdrit in de Tour vorig jaar, maar daar zat een vieze klim in.

    Overigens is die ster voor Kruijswijk er ook meer een van de armoede want winnen zal hij inderdaad niet snel doen.
10 september 2018 15:39
Het zijn niet voor niets klassementsrenners. Tuurlijk winnen ze hem niet, maar als je bijvoorbeeld ook naar de tijdritkwaliteiten kijkt van het Vueltapeloton zie je gasten als Kruijswijk best hoog staan. https://www.procyclingstats.com/race/vuelta-a-espana/2018/startlist/top-time-trial-riders
    10 september 2018 17:52
    Dank!
    16 beter dan kruijswijk. Zit wel een uitvaller bij en kelderman uit vorm, geschke die als knecht waarschijnlijk spaart.
    Maar erachter zit ook een valverde die al veel vaker echt goede tijdritten heeft gereden. Misschien te lang geleden om voor de statistiek mee te tellen? Maar zo'n plaats vooraan een grote ronde is ook al een tijdje terug.
10 september 2018 15:57
Benieuwd of Kwiat nog voluit gaat nu hij zo ver weg is gezakt in het klassement.
    10 september 2018 16:31
    En hoeveel last hij heeft van die valpartij
10 september 2018 16:42
Het format schiet hier een beetje te kort. De vraag waar wij allen nieuwsgierig naar zijn is niet 'wie wint de tijdrit?', maar 'hoe ziet het klassement er na de tijdrit uit? En wat betekent dat voor de kansen op eindwinst?
Dat is een beetje het nadeel van een format. Soms wringt het.
    10 september 2018 17:53
    Wijk er dan gewoon vanaf. Het kan.
    11 september 2018 10:09
    2 overzichten maken? Één voor dagzege en een overzicht wat er van klassementsmannen verwacht kan worden
10 september 2018 16:54
Zou Porte niet eens een keer de beentjes willen testen?
    10 september 2018 17:09
    Ben ik zeker benieuwd naar. Hij rijdt hier toch al als een kip zonder kop.
    10 september 2018 17:50
    Zeker iets voor Porte. Die richt zich helemaal op het WK. Lag op de OS ook in perfecte positie tot die val. Geen kip zonder kop, verdient eindelijk iets heel moois.
10 september 2018 17:24
Ik mis Pinot in de voorbeschouwing.
10 september 2018 18:09
"Yates’ ploeggenoot Damien Howson is ook een meer dan verdienstelijke tijdrit en kan in dienst van Yates alvast voluit gaan om zijn kopman tips te geven over het parcours. In die rol kan de Australiër nog ver komen."
Los van de niet lopende zin, op welke tijdritten van Howson is deze uitspraak gebaseerd?
    10 september 2018 19:22
    Howson is blijkbaar een tijdrit en eerder heeft de redacteur het al over een grot, dat bezocht werd i.p.v. die. Let een beetje op jullie Nederlands, heren!
10 september 2018 19:23
Ik verwacht weinig tot geen verschil met Yates, Kruijswijk, Valverde Pinot. In willekeurige volgorde verschillen van 0-10 secondes.

Quintana en iets mindere mate Lopez zullen aardig wat verliezen. Quintana een dikke minuut, Lopez 30-40 secondes.
    10 september 2018 19:41
    Lopez is helemaal niet zo'n slechte tijdrijder. Vorig jaar bijvoorbeeld 22ste in de lange, min of meer vlakke Vuelta-tijdrit. In de afgelopen Giro was hij inderdaad niet denderend, hoewel altijd nog een stuk sneller dan Pinot - die trouwens in het openingstijdritje van deze Vuelta ook langzamer was. Ik zou dus niet weten waarom die hier beduidend hoger aangeslagen zou moeten worden.
10 september 2018 19:51
@hugenholz
Quintana kan, mits in vorm, juist een uitstekende tijdrit afwerken. Veel beter dan zijn postuur doet vermoeden in ieder geval. Zeker als het een beetje op en af gaat.
10 september 2018 20:01
In een soortgelijke tijdrit in de Tour, zelfde afstand, zelfde hoogtemeters, iets andere klimmetjes, verloor Quintana ruim 2 minuut 20 seconden op Kruijswijk, dat is flink. Lopez kan vriezen of dooien. Valverde zit veelal op hetzelfde niveau als Kruissie, dus daar verwacht ik dat Steven niet veel gaat pakken. Yates lijkt in uitstekende vorm, dus die ook niet. Maar in combinatie met de lange klimmen einde van de week en met wat geluk, zou een derde plaats in het eindklassement mogelijk moeten zijn. Voor zover deze open deur...
    10 september 2018 20:42
    Da's natuurlijk geen eerlijke vergelijking tussen Kruijswijk en Quintana. De eerste reed voor een vijfde plek in het AK, de tweede reed voor spek en bonen. Ik denk dat de tijdrit in de Ronde van Zwitserland van dit jaar een betere indicatie geeft. Vergelijkbare afstand, vergelijkbaar profiel en beiden reden nog voor een goed klassement. Kruijswijk pakte daar een halve minuut op Quintana. Mas deed daar trouwens ook mee, en reed ook nog voor het AK. Op hem pakte Kruijswijk 5 seconden.
10 september 2018 20:05
“… een individuele tijdrit van maar liefst 32 kilometer.” Hoezo “maar liefst”? Er zijn de laatste jaren in de Vuelta nauwelijks kortere individuele tijdritten geweest.
    11 september 2018 07:27
    Ja inderdaad; waar zijn die tijden gebleven met tijdritten en ploegentijdritten van 65km...we kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen
10 september 2018 22:01
Leuk trouwens dat overzicht met oud winnaars hier. Mag vaker!
Millar ook uit een tijdrit?
    11 september 2018 07:47
    Nee, "gewoon" een rit in lijn.
10 september 2018 22:11
Benieuwd naar Quintana. Nu moet ie wel op kop rijden.
10 september 2018 23:05
De tekst blinkt niet echt uit door telkens bij renners te noemen dat ze kandidaat zijn voor de ritzege. Er is immers maar een echte kandidaat voor de ritzege. Zonder pech degradeert hij morgen de rest.
10 september 2018 23:09
Wat mij betreft gaat dit tussen de twee BMC-mannen.
    11 september 2018 08:39
    Porte of bookwalter naast Dennis?
10 september 2018 23:33
Geen woord over de “De Vlo van Torrelavega (La Pulga de Torrelavega)”, Vicente Trueba (1905-1986), de eerste winnaar van het bergklassement van de Tour in 1933?
11 september 2018 00:09
“… deze 97e editie van La Vuelta.”
Even rekenen, de eerste editie van de Vuelta was in 1935….
    11 september 2018 11:45
    En dan is die tussendoor ook nog eens heel wat jaren niet verreden.. Dit kan nooit meer de 75e zijn
11 september 2018 08:12
Wat mij betreft gaat dit tussen de twee BMC-mannen.
Dennis en? de Porte?
11 september 2018 08:25
Yates gaat hier een slagje maken. Benieuwd wel naar Kruijswijk ten opzichte van de anderen.
11 september 2018 08:39
"De Finish is gelegen op het Oscar Freire sportcomplex"
Dan is het maar te hopen dat iemand de sleutel van de poort bij zich heeft... Of überhaupt weet waar deze ligt....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.