Vuelta 2018: Voorbeschouwing slotetappe naar Madrid
foto: Sirotti
zaterdag 15 september 2018 om 19:00

Vuelta 2018: Voorbeschouwing slotetappe naar Madrid

In Madrid, in het hart van het Iberisch schiereiland, wordt het sluitstuk van La Vuelta 2018 gehouden. Nog honderd kilometer en een klein beetje en dan zit de laatste van drie grote ronden erop. Dan resten nog slechts het WK en enkele schitterende najaarsklassiekers. De sprinters zullen deze laatste rit door de Spaanse hoofdstad dan ook met rood hebben aangekruist. Wie pakt het dagsucces in deze 21e rit? WielerFlits blikt vooruit!

Parcours
Nog 100,9 kilometer en de 73e editie van de Vuelta a España zit er alweer op. Net als tijdens de traditionele slotetappe in de Tour de France met aankomst op de Avenue des ChampsÉlysées, zullen de renners de eerste uren de nodige grappen en grollen uithalen. Eenmaal de lokale rondes in zicht zijn wordt het tempo opgedreven, als voorbode voor een razendsnel laatste koersuur.

Sportief staat er weinig meer op het spel, behalve een laatste etappezege. Toch is de rit de moeite waard, zeker als je oog hebt voor cultuurhistorisch schoon. Vanuit startplaats Alcorcón – bekend vanwege zijn historisch centrum – gaat het naar de steden Leganés en Getafe, thuishaven van de gelijknamige voetbalclubs.

Na ruim dertig kilometer komen de renners aan in Madrid, om na 36 kilometer voor de eerste keer de finishlijn te passeren. De aankomststreep is gelegen aan het Plaza de Cibeles, met zijn kenmerkende fontein met marmeren beelden. Hierna volgen elf rondjes van 5,9 kilometer. De renners koersen door hartje Madrid. Zo worden de bekende boulevard Paseo del Prado – met het kunstmuseum Prado op de achtergrond – en het Plaza de Colón (plein van Columbus) aangedaan.

Rond acht uur kennen we de winnaar van de slotetappe. Wie sprint zich in de voetsporen van onder meer Peter Sagan, John Degenkolb en Michael Matthews, renners die in het verleden naar de glorie wisten te sprinten? Vorig jaar was het Matteo Trentin die in Madrid de kers op de taart wist te zetten. Het was voor de Italiaan zijn vierde ritzege in de Spaanse ronde.

Laatste winnaars in Madrid 
2008: flag-dk Matti Breschel
2009: flag-de André Greipel
2010: flag-us Tyler Farrar
2011: flag-sk Peter Sagan
2012: flag-de John Degenkolb
2013: flag-au Michael Matthews
2014: flag-it Adriano Malori*
2015: flag-de John Degenkolb
2016: flag-dk Magnus Cort
2017: flag-it Matteo Trentin

* Dat jaar werd er een individuele tijdrit gehouden van tien kilometer

Start: 17.15 uur
Finish: 19.50-20.17 uur

Favorieten
Met twee ritzeges achter zijn naam mag Elia Viviani met recht de topfavoriet worden genoemd voor het sluitstuk in Madrid. De Italiaan van Quick-Step Floors schoot tot de Vuelta dit seizoen al vijftien keer raak en miste de weinige afspraken in de Spaanse rittenkoers niet. In Algaurín de la Terre en Fermoselle zegevierde hij en in San Javier moest hij zijn meerdere erkennen in Danny van Poppel en Nacer Bouhanni, die inmiddels al de strijd staakte.

Elia Viviani – foto: Sirotti

Ook bij de laatste krachtmeting in Lleida moest hij het afleggen, ditmaal tegen een ontketende Peter Sagan – al bleek dit een sprint om de derde plaats, omdat Jelle Wallays en Sven Erik Bystrøm nipt vooruit bleven. Ook Sagan is dus nog in orde na drie weken koers. De drievoudig wereldkampioen zal ongetwijfeld gemotiveerd zijn, want in de voorgaande vier grote ronden waar hij aan de start stond won hij telkens een rit. En ditmaal staat de teller namelijk nog op nul…

Terwijl Viviani en Sagan inmiddels genoeg ervaring hebben met het winnen in grote ronden, wacht Giacomo Nizzolo nog altijd op zijn eerste succes. Na zes deelnames aan de Giro d’Italia waarin hij zelfs twee keer het puntenklassement won, beproefde hij dit jaar zijn geluk in de Vuelta a España. Hij eindigde al driemaal bij de beste vijf, maar winnen deed hij nog niet. Het geluk moet toch een kéér zijn kant op vallen, zou je zeggen.

Danny van Poppel – foto: Sirotti

Danny van Poppel heeft al wél eens de smaak van het dagsucces mogen proeven, toen hij in 2015 de rit naar Lleida op zijn naam schreef. Dat jaar was hij tevens tweede in de slotrit naar Madrid, dus hij weet hoe hij zich vooraan moet plaatsen. Ook in 2018 was hij al meermaals dicht bij de ritzege in de Vuelta. Zo eindigde hij al als tweede in de rit naar San Javier en op de lastige aankomst in Almadén werd hij derde.

Op basis van zijn resultaten in de Vuelta komt Matteo Trentin ten opzichte van de andere sprinters tekort voor de dagzege – de vijfde plaats in San Javier was zijn beste uitslag. De Italiaan van Mitchelton-Scott mag echter niet worden uitgevlakt, want in Glasgow pakte hij vorige maand toch maar mooi de Europese titel. Bovendien is hij de meest recente winnaar in Madrid, nadat hij vorig jaar met overmacht de sterkste was in de massasprint. Een man om rekening mee te houden!

Jon Aberasturi grossiert dit jaar in ereplaatsen, maar in de Vuelta wilde het nog niet echt lukken. In de vlakke rit naar Lleida afgelopen woensdag mengde hij zich in de strijd en eindigde hij in de pelotonsprint als vijfde, goed voor de zevende plaats in de daguitslag doordat Jelle Wallays en Sven Erik Bystrøm nipt vooruit bleven. Wellicht kan hij zich laten inspireren door het dagsucces van Óscar Rodríguez in de rit naar La Camperona en zélf verrassen in de slotrit?

Marc Sarreau – foto: Sirotti

Voor de laatste ster in ons favorietenlijstje komen meerdere renners in aanmerking. Marc Sarreau is in de massasprint de vooruitgeschoven pion bij Groupama-FDJ en liet al een vijfde plaats noteren in Fermoselle. Iván Garcia Cortina bezorgde zijn werkgever Bahrain Merida meerdere ereplaatsen. Zo was de pas 22-jarige renner uit Gijón al zesde in San Javier en moest hij in Lleida het in de sprint slechts afleggen tegen Peter Sagan en Elia Viviani.

Ook een andere jongeling, Simone Consonni, liet zich al enkele malen opmerken in de massasprint. De 24-jarige Italiaan eindigde in de eerste week op de vijfde plaats in Alhauín de la Terre en in San Javier werd hij vierde. Ook in Fermoselle eindigde hij in de top tien. Nelson Andrés Soto sluit de rij. De Colombiaan van Caja Rural-Seguros RGA mengde zich éénmaal in het sprintgeweld, maar eindigde in Fermoselle wel meteen op de vierde plaats.

Outsiders
Voor Tom Van Asbroeck was in de massasprints een uitslag rond de tiende plaats weggelegd. Zo was hij tiende in Alhaurîn de la Terre, twaalfde in San Javier en elfde in Fermoselle. In Lleida scoorde hij zijn beste resultaat, achtste. Voor Omar Fraile stond de Vuelta vooral in het teken van zijn ploeggenoot Miguel Ángel López, maar zelf staat hij in de sprint zijn mannetje. Heeft hij er nog eenmaal puf voor?

Andere renners om in de gaten te houden zijn Trentins ploeggenoot Luka Mezgec, Max Walscheid van Sunweb, Ryan Gibbons van Dimension Data en Tosh Van der Sande van Lotto Soudal. En kan Daniele Bennati zich op zijn oude dag nog mengen in de strijd?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Peter Sagan, Giacomo Nizzolo
** Danny van Poppel, Matteo Trentin, Jon Aberasturi
* Marc Sarreau, Iván Garcia Cortina, Simone Consonni, Nelson Andrés Soto

Weer en TV
Het wordt morgen zonnig en warm in Madrid, waar de temperatuur kan oplopen tot 31° C. Ook in de avond blijft het nog warm aan 25° C. Er wordt geen neerslag verwacht en de wind is zwak, windkracht 2.

Eurosport én Sporza brengen de koers live in alle woonkamers. Eurosport zendt eerst de Madrid Challenge by La Vuelta (15.00 uur), gevolgd door een blokje motorcross. Om 18.00 uur gaat de zender dan live voor de Vuelta a España. Sporza wielrennen op Canvas begint om 19.00 uur aan de live-uitzending. Bespreek het verloop van de rit in de Volg Hier van WielerFlits.

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
15 september 2018 19:23
DvP
    15 september 2018 20:19
    Zou een mooi doekje voor het bloeden zijn voor TLJ maar denk t niet
15 september 2018 22:02
Van Poppel zag er wel fris uit vandaag, leek weinig moeite te hebben met de beklimmingen. Maar een 3e plaats is het hoogst haalbare vrees ik.
16 september 2018 00:29
Ik gun Sagan deze etappe nog wel, na een boven verwachting verrassend sterke vuelta te hebben afgerond!
16 september 2018 01:36
Ik zeg een kopgroep en Jetse Bol pakt de overwinning. Tenzij hij door een wesp gestoken wordt, dan zal Viviani winnen
16 september 2018 11:43
Nizzolo? Die rijdt toch geen platte prijs joh. Uiteraard gaat deze naar Viviani of Sagan.
16 september 2018 11:58
Kom op Danny!
16 september 2018 12:38
Trentin en mezgec zullen we dronken zijn van de champagne en de sangria

Om te reageren moet je ingelogd zijn.