Vuelta 2018: Yates brengt eindzege nu wel thuis, slotrit voor Viviani
foto: Sirotti
zondag 16 september 2018 om 19:48

Vuelta 2018: Yates brengt eindzege nu wel thuis, slotrit voor Viviani

Eerder dit jaar was Simon Yates twee weken lang heer en meester in de Giro d’Italia. Met het einde in zicht ging het echter helemaal mis. In de rit naar Bardonecchia verloor hij namelijk meer dan 38 minuten en zag hij de eindzege aan zijn neus voorbij gaan. Dat leed bleef hem in de Vuelta a España bespaard. Hoewel het nagelbijten bleef tot de slotrit, bracht hij vandaag de rode leiderstrui thuis in Madrid. Het laatste dagsucces was een prooi voor Elia Viviani.

Het is Yates’ eerste eindzege in een grote ronde, op 26-jarige leeftijd. De Brit zei voor de slotrit naar Madrid al dat hij hard werkte na de Giro d’Italia, die zo desastreus voor hem afliep. “We toonden vastberadenheid en geloof. We geloofden echt dat we konden winnen en we kozen onze momenten deze drie weken. Het duurde echt lang. We deden het met elkaar. Het is ongelooflijk, ik kan het nog steeds niet geloven.”

Miguel Ángel Lopez en Enric Mas eindigden tweede en derde in het klassement achter Yates, waarmee dit het jongste podium werd in de Vuelta sinds 1936. Met zijn zege treedt Yates in de voetsporen van Chris Froome, die vorig jaar de eindzege pakte. Het was sowieso een succesvol jaar voor Groot-Brittannië, want eerder wonnen Froome en Geraint Thomas al de Giro d’Italia en de Tour de France.

Slotrit beslist in massasprint
De start van de slotrit was in Alcorcón, maar het spektakel zou pas losbarsten na 32 kilometer toen de renners Madrid binnenreden. Daar wachtte hen namelijk nog elf ronden van 5,9 kilometer. Igor Anton mocht als eerste het lokale circuit opdraaien, omdat hij na deze etappe een punt zou zetten achter zijn carrière. De 35-jarige Spanjaard van Dimension Data maakte veertien seizoenen deel uit van het peloton, die hem onder meer vier ritzeges in de Vuelta opleverden.

Daarna regende het aanvallen. Zo probeerde Jetse Bol weg te rijden met enkele renners, maar onze landgenoot werd op 44 kilometer van de streep weer ingerekend. Ook Diego Rubio, Joey Rosskopf, Nikita Stalnov en Garikoitz Bravo waagden een poging. Stalnov werd echter door een lekke band weer teruggeworpen in het peloton. Het pak hield de drie overgebleven vluchters binnen schootsafstand en nog voor het ingaan van de laatste ronde werden ze ingerekend.

De sprintersploegen leidden het peloton dan naar de finish. De laatste bocht leek de spurt even te ontregelen en de ploeggenoten van Elia Viviani leken hun kopman even kwijt. De Italiaan was wel degelijk aan het opletten; hij reed in de slotfase om Danny van Poppel heen die vroeg de sprint was aangegaan en pakte zo zijn derde succes in deze Vuelta. Eerder was hij al de sterkste in Alhaurín de la Terre en Fermoselle. Peter Sagan eindigde tweede, Giacomo Nizzolo werd derde.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
16 september 2018 19:52
Gefeliciteerd Yates, prachtige zege en wat een comeback na de Giro. Schrijf hem maar op voor de grote rondes volgend jaar.
    16 september 2018 19:57
    Als Froome, Dumoulin en Thomas meedoen, maakt hij geen kans.
    16 september 2018 19:59
    Wat een geweldig sterk jaar voor Simon. Hij heeft mij dit jaar echt verrast met zijn kwaliteiten. Ik zie hem als een van de favorieten voor het WK
    16 september 2018 20:11
    @handige harry
    Hij was in de giro toch 2.5 weken ruim sterker dan Froome en Dumoulin. En je kan verwachten dat hij volgend jaar nog wat beter zal zijn.
    16 september 2018 20:40
    @wernerfranke

    Handige Harry roept maar wat. Simon Yates zal (helaas) meer grote rondes winnen dan Dumoulin en Thomas bij elkaar.
16 september 2018 20:01
Eén ding is zeker. Als Yates eind 2013 het ongetwijfeld zeer lucratieve Sky-contract had getekend, dan zou hij hier vandaag niet als winnaar van de Vuelta hebben gestaan.
Zo kan het dus gelukkig ook nog: Niet bezwijken voor het grote geld, maar je eigen idealen nastreven en realiseren. Chapeau!!!!
    16 september 2018 22:34
    Het enige wat zeker is, is dat hij dit jaar gewonnen heeft ;)
    16 september 2018 23:35
    Misschien had hij dan de tour gewonnen. Of de giro.
16 september 2018 20:03
Vijfde Britse zege op rij voor een Brit. Ongezien. Ongehoord.
16 september 2018 20:20
Gefeliciteerd voor GB... ongehoorde suprematie. 7/15 laatste ronde winnaars komen van GB, en het wordt nog erger als je de laatste 3 jaar bekijkt.

Hoe kun je trouwens controleren of Adam niet net doet alsof hij Simon is?
    16 september 2018 21:02
    En toch is en blijft GB totaal geen wielerland. Ik kan me nog geen 10 Britten bedenken die op het komend of vorige WK thuishoren. Dit in tegenstelling tot 'echte' wielerlanden als België, Frankrijk, Italië en (ach kom aan) Nederland. Landen die in de breedte zoveel meer goeie tot zeer goeie renners hebben
16 september 2018 20:30
Hebben die Yates broertjes eigenlijk veel laten zien bij de jeugd?
    16 september 2018 20:41
    vast wel, anders wordt je geen prof
    16 september 2018 23:36
    Ja werden al jaren overal genoemd.
16 september 2018 21:19
Wellicht kunnen ze ook een Brexit instellen voor wielrenners....
16 september 2018 22:29
Ben wel onder de indruk van Yates. Niet alleen de fysieke prestatie, maar ook mentaal na z’n debacle in de Giro.
Hij heeft echter een kleinere motor dan Froome en Dumoulin. Een zwaar parcours en een harde koers zijn dan in z’n nadeel. Korte steile aankomsten en boni’s zijn helemaal zijn ding.
    16 september 2018 22:43
    Yates heeft zijn zege natuurlijk voor een groot deel te danken aan Jack ‘Crocodile Dundee’ Haig.
    https://www.youtube.com/watch?v=KMKOsytp0F0
    16 september 2018 22:55
    @sonsbach
    Die klim van vrijdag was niet kort, niet steil, en hij reed zo'n beetje de hele klim op kop. Hij heeft mij wel verbaasd daarmee.

    Zoals we in de Giro hebben kunnen zien was hij wel een klasse beter dan Dumoulin bergop. Tenminste, tot hij erdoorheen zakte natuurlijk. In de tijdrit was hij ook niet gek veel minder.
    17 september 2018 07:42
    @tendam
    Yates is bergop en in de tijdrit erg goed, ben ik helemaal met je eens. Maar ik bedoel te zeggen het verschil met Froome en Dumoulin maakt hij op de korte steile klimmen waar hij ook vaak boni’s weet te rapen. Dat is pas echt zijn grote kracht.
    In een ronde met veel tijdrit km’s en langere aankomsten bergop legt hij het af tegen beiden
17 september 2018 16:40
Veel van zijn tijdwinst komt ook doir bonificatie seconden. Desalniettemin iemand om de komende jaren mee te rekenen.
17 september 2018 21:33
Ik denk dat ze in België eens dringend moeten gaan kijken in de UK hoe het moet qua opleiding van ronderenners. Als dat niet lukt gewoon in Nederland gaan kijken.

De 3 grote rondes worden door een renner uit de UK gewonnen.
In die 3 rondes stonden steeds 2 Nederlanders in de top 10.

België (1ste Belg):
Giro: Ben Hermans 45ste
TdF: Greg Van Avermaet 28ste
Vuelta: Dylan Teuns 33ste

Of misschien moeten we gewoon wegblijven uit grote rondes. Dat lijkt me nog de beste oplossing. Want het gaat hier op dat gebied van kwaad naar erger. Maar ja dat heb je met een voorzitter die enkel geeft om klassieke renners en een bond die de die voorzitter mooi volgt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.