Vuelta 2019: Astana wint de ploegentijdrit, Deceuninck-Quick-Step grijpt nipt naast de zege

Vuelta 2019: Astana wint de ploegentijdrit, Deceuninck-Quick-Step grijpt nipt naast de zege

foto: Cor Vos

zaterdag 24 augustus 2019 om 20:35

Astana heeft de chaotische ploegentijdrit in Torrevieja gewonnen. De Kazachse formatie deed 14 minuten en 51 seconden over de 13,4 lange ploegentijdrit. Daarmee was het enkele seconden sneller dan Deceuninck-Quick-Step en Sunweb. Een valpartij zorgde roet in het eten voor Jumbo-Visma, dat veertig seconden verloor.

Een ploegentijdrit van dertien kilometer in Torrevieja zou zaterdagavond uitwijzen wie de eerste leider in de Vuelta a España zou worden. Dimension Data mocht een aantal minuten voor zeven uur de ronde aftrappen.

Dimension Data als eerste in de hot-seat
De ploeg van Louis Meintjes zou vervolgens ook als eerste binnenkomen. Met een tijd van 15 minuten en 25 seconden mochten zij logischerwijs als eerste plaatsnemen in de hot-seat. Het wachten was daarna op ploegen als AG2R La Mondiale en Euskadi-Murias, maar deze kwamen niet aan de tijd van de Zuid-Afrikaanse ploeg.

Teams bijten tanden stuk op tijd EF Education First
CCC wist vervolgens wél Dimension Data uit de hot-seat te rijden. Het Poolse team reed maar liefst negentien seconden harder dan Dimension Data, maar lang hield deze nieuwe toptijd niet stand. EF Education First was namelijk onderweg. Met een tijd van onder de 15 minuten (14 minuten en 58 seconden) zetten zij de eerste richttijd neer.

Groupama-FDJ, Caja Rural-Seguros RGA en Katusha-Alpecin beten allen niet geheel verrassend hun tanden stuk op de tijd van de Amerikaanse WorldTour-formatie, terwijl ook Team Ineos tekort kwam.

Mitchelton-Scott, Sunweb en Astana waren enkele kanshebbers die nog voor acht uur aan hun ploegentijdrit zouden beginnen. Mitchelton-Scott, dat met Esteban Chaves voor het algemeen klassement gaat, stelde eveneens teleur: aan de finish kwamen zij elf seconden tekort om EF Education First uit de hot-seat te rijden.

Nieuwe toptijd voor Sunweb, Astana neemt stokje snel over
Sunweb stelde niet teleur. Bij het eerste meetpunt was de Duitse formatie vier seconden sneller dan EF Education First. In het tweede gedeelte moest het team van Wilco Kelderman twee seconden inleveren, maar hield het genoeg tijd over om EF Education First uit de hot-seat te rijden.

Sunweb onderweg naar de snelste tijd – foto: Cor Vos

Slechts acht minuten kon Sunweb in de hot-seat plaatsnemen. Astana dook namelijk snel weer onder de tijd van Sunweb. De nieuwe richttijd was 14 minuten en 51 seconden voor de zes teams die op dat moment nog moesten finishen.

Desastreuze ploegentijdrit Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick-Step wordt tweede
Van Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step werd vervolgens veel verwacht, maar beide teams kwamen niet meer aan de tijd van Astana. Voor Jumbo-Visma verliep de ploegentijdrit zelfs desastreus. Het Nederlandse WorldTour-team zag eerst Sepp Kuss met mechanische pech uitvallen en kwam vervolgens halverwege de ploegentijdrit met meer dan de helft van de ploeg ten val. Aan de finish verloor het team van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk liefst 40 seconden. Deceuninck-Quick-Step kwam aan de finish twee seconden tekort.

Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Miguel Ángel López eerste leider
Nadat Movistar over de finish was, mocht de champagne bij Astana ontkurkt worden. Miguel Ángel López zal zondag in de leiderstrui van start gaan.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.