Vuelta 2019: Fuglsang beste vluchter op La Cubilla, Roglic pakt tijd op Valverde

maandag 9 september 2019 om 17:33
Vuelta 2019: Fuglsang beste vluchter op La Cubilla, Roglic pakt tijd op Valverde

foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang heeft bovenop de Alto de la Cubilla de zestiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De ervaren Deen van Astana was na een zware bergetappe van 144 kilometer de sterkste uit een vroege vlucht. Tao Geoghegan Hart eindigde op ruimte achterstand als tweede. Bij de favorieten sloegen Primoz Roglic, Miguel Ángel López en Tadej Pogacar een slag. Zij reden ruim twintig seconden weg van Alejandro Valverde.

In de openingsfase werd slag om slinger gedemarreerd. Het begin was dan ook relatief vlak. Mark Padun, Zdenek Stybar, Jonas Koch en Casper Pedersen vormden de eerste echte kopgroep, maar zij kwamen niet weg. Op de Puerto de San Lorenzo, de eerste klim van de dag, ontplofte de koers.

Penibele situatie Roglic op eerste klim
Primoz Roglic leek even in de problemen te komen, maar hij kon met hulp van zijn ploegmaats terugkeren in een uitgedunde favorietengroep. Wel bleven alleen Robert Gesink, Neilson Powless en Sepp Kuss over in steun van de rode trui. Vlak daarvoor hadden Astana en Movistar het tempo de hoogte in gejaagd. Beide teams waren ook mee in een grote kopgroep: Imanol Erviti, Jakob Fuglsang en Luis Léon Sánchez reden mee van voren. Daarbij zaten onder meer ook James Knox, Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Tao Geoghegan Hart, Nikias Arndt en bergtruidrager Ángel Madrazo.

Philippe Gilbert ziet af in de kopgroep – foto: Cor Vos

Bouchard verovert de bergtrui
Jumbo-Visma legde vervolgens het peloton lam, maar daar was Movistar het niet mee eens. Met enkele speldenprikken probeerde de Spaanse armada de geelhemden nerveus te krijgen, maar Jumbo-Visma hervond (na de terugkeer van George Bennett) een strak tempo om het peloton mee aan te voeren. In de kopgroep was op de San Lorenzo een interessante strijd om de bergtrui: Geoffrey Bouchard won de eerste bergsprint van Madrazo en veroverde daarmee virtueel de leiding in dat klassement.

Op de tweede klim, de zware Alto de la Cobertoria, was het andermaal Bouchard die Madrazo aftroefde om de bergpunten. De Fransman liep zo virtueel uit in de nevenranglijst. Jumbo-Visma rekende op Tony Martin en Lennard Hofstede op kop van het peloton. Zij gaven de koplopers zeven minuten voorsprong en hielden het peloton bij elkaar.

Primoz Roglic – foto: Cor Vos

Kopgroep: Sánchez opent, Fuglsang rondt af
De koplopers, die in aanloop naar de slotklim elkaar bestookten met aanvallen, begonnen met ruim negen minuten voorsprong aan de de Alto de la Cubilla (17,8 km aan 6,2%). Deceuninck-Quick-Step bepaalde het tempo voor Knox. Luis Léon Sánchez dunde vervolgens de kopgroep verder uit, enkel Knox, Fuglsang, Hart en Gianluca Brambilla konden hem volgen.

Fuglsang nam zeven kilometer onder de top over van Sánchez. Hij schudde Brambilla van zich af en kreeg in de laatste vier kilometer Hart achter zich aan. De Brit gaf niet op en hield de Deense klimmer in zicht, al werd dat op de top wat lastiger door de mist. Het verschil bleef rond de vijftien seconden tussen Fuglsang en Hart; een onoverbrugbaar gat voor de Team Ineos-renner. Hierdoor kon Fuglsang voor het eerst in zijn carrière een rit winnen in een grote ronde.

Fuglsang viert zijn overwinning – foto: Cor Vos

Favorieten: Roglic, López en Pogacar slaan slag
Bij de favorieten was er pech voor Wilco Kelderman op de eerste flanken van de slotklim. De kopman van Team Sunweb reed lek en moest achtervolgen om weer aansluiting te vinden, maar dat lukte ruim tien kilometer onder de top. Astana nam daarna het commando over, wat Nairo Quintana (vijfde in het klassement) in moeilijkheden bracht.

Het leidde allemaal tot een enigszins verwachte demarrage van Miguel Ángel López onder de boog van de vijf kilometer. De Colombiaan kreeg Tadej Pogacar en Primoz Roglic in zijn wiel, waarna Soler in dienst van Valverde het gat dichtte. Ook Majka sloot aan, waardoor alleen Quintana ontbrak uit de top van het klassement.

In de favorietengroep werd naar elkaar gekeken, waardoor Majka en Soler de ruimte kregen om weg te rijden. Ook renners uit de achtergrond, zoals Hermann Pernsteiner en Nicolas Edet, mochten wegrijden. Een nieuwe demarrage van López, die enkel Pogacar kon volgen, deed Valverde pijn. Roglic wilde mee, maar kon de venijnige aanval van López niet volgen. In tweede instantie kon de rodetruidrager dan toch de oversteek maken naar López en Pogacar.

Roglic kreeg vervolgens in de slotkilometer hulp van zijn concurrenten. López en Pogacar wilden namelijk ook belangrijke tijdwinst boeken op nummer twee Alejandro Valverde. De drie pakten aan de streep ruim twintig seconden op de kopman van Movistar. Voor Nairo Quintana was de schade nog groter.

Verschillen op de tweede rustdag
Primoz Roglic gaat met een soevereine voorsprong de tweede rustdag van deze Vuelta in. Zijn voorsprong op Alejandro Valverde is gegroeid naar 2:48. Daarachter staan Tadej Pogacar (3:42) en Miguel Ángel López (3:59) nog binnen de vier minuten. De vijfde plek is nu in handen van Rafal Majka (7:40), die Nairo Quintana (7:43) voorbij is gestoken. Wilco Kelderman blijft ondanks zijn tijdverlies achtste in het klassement.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.