Vuelta 2019: Roglic stelt eindzege veilig, Jakobsen wint in Madrid
foto: Cor Vos
zondag 15 september 2019 om 19:54

Vuelta 2019: Roglic stelt eindzege veilig, Jakobsen wint in Madrid

De slotetappe van de Vuelta a España is een prooi geworden voor Fabio Jakobsen. In Madrid was hij de snelste in de massasprint. Primož Roglič’ rode trui kwam niet meer in gevaar, waarmee de kopman van Jumbo-Visma zich verzekerde van zijn eerste eindzege in een grote ronde.

Met de etappe van Fuenlabrada naar Madrid kwam een eind aan de Vuelta a España 2019. Na de voorlaatste rit naar Plataforma de Gredos was de eindzege van Primož Roglič beklonken, want in de Spaanse hoofdstad zouden normaal gesproken geen gekke dingen gebeuren. Daarmee werd de kopman van Jumbo-Visma de eerste Sloveen die een grote ronde wist te winnen, nadat hij in juni al derde was in de Giro d’Italia.

foto: Cor Vos

Niet alleen de strijd om de rode trui was al gestreden, ook de wit-blauwe bergtrui en de witte trui waren al vergeven aan respectievelijk Geoffrey Bouchard en Tadej Pogačar. Op papier kwamen Pogačar en Alejandro Valverde nog in aanmerking voor de groene puntentrui, maar het lag niet in de lijn der verwachting dat Roglič’ landgenoot en de Spanjaard hun tekort van 19 en 23 punten in de slotrit zouden goedmaken.

Felicitaties voor de winnaars
Even na vijf uur werd het startsein gegeven onder overwegend zonnige omstandigheden. In de aanloop tot de 5,8 kilometer lange omloop door Madrid, die negenmaal moest worden afgelegd, moest eerst nog vijftig kilometer worden overbrugd. Aan wandelsnelheid nam het peloton alle tijd om de nieuwe winnaar te feliciteren en te poseren voor de traditionele foto’s. Toen het peloton de Spaanse hoofdstad binnenreed, nam ook de nervositeit toe.

Renners vielen meteen aan, waarna Deceuninck-Quick Step zich op kop zette in dienst van haar sprinter Fabio Jakobsen. Tot de eerste aanvallers behoorden Jelle Wallays en Gonzalo Serrano, maar de aanzet van Daniel Felipe Martinez en Diego Rubio op ruim veertig kilometer van de finish was meer succesvol. Ronde na ronde bleef het Colombiaans-Spaanse koppel tussen twintig en dertig seconden voor het peloton uit rijden.

foto: Cor Vos

Nadat Martinez en Rubio in de voorlaatste ronde weer waren ingelopen, was het woord aan de ploegen van de sprinters. BORA-hansgrohe, UAE Emirates en Deceuninck-Quick Step voerden het tempo aan in de laatste ronde voor Sam Bennett, Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen. Zo konden de lead-outs zich nog eenmaal tonen in deze Vuelta, waarin de kansen voor de sprinters schaars waren.

Jakobsen met zijn tweede
Deceuninck-Quick Step trok het pak op een lang lint, waarbij eerdere ritwinnaar Rémi Cavagna het tempo optrok naar liefst zeventig kilometer per uur! Volgende man in de pikorde was Ždenek Štybar, terwijl Maximiliano Richeze met Fabio Jakobsen in zijn wiel geduldig afwachtte. Richeze loodste zijn kopman vastberaden naar voren, waarna de Nederlander door het midden aanzette. Hoewel Bennett nog sterk kwam opzetten, kon hij Jakobsen niet afhouden van zijn tweede zege.

Primož Roglič kwam als 75e over de finish in het bijzijn van zijn ploegmaats en verzekerde zich na drie weken van de eindzege. De Sloveen kende weliswaar een moeizame start in de ploegentijdrit, maar al de volgende dag zette hij de weg omhoog in op weg naar Calpe. Steeds klom hij plaatsen in het klassement om in de individuele tijdrit naar Pau de wedstrijd naar zijn hand te zetten. In het vervolg werd zijn rode trui meermaals aangevallen, maar het verschil bleek gemaakt.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.