Vuelta 2019: Quintana verrast met zege in Calpe, Roche nieuwe leider

zondag 25 augustus 2019 om 17:41
Vuelta 2019: Quintana verrast met zege in Calpe, Roche nieuwe leider

foto: Cor Vos

De eerste rit-in-lijn van de Vuelta a España is verrassend gewonnen door Nairo Quintana. De Colombiaanse klimmer wist in de finale weg te rijden uit een elitegroepje, om vervolgens naar de zege te soleren in Calpe. De rode leiderstrui hangt nu om de schouders van Nicolas Roche, die Miguel Ángel López uit de trui wist te rijden.

De inleidende ploegentijdrit in en rond Torrevieja heeft flink wat stof doen opwaaien. Zo gingen verschillende renners tegen de vlakte vanwege een – ja, echt waar – lek zwembad. Hierdoor verloren de mannen van Jumbo-Visma veertig seconden op het winnende Astana. Met Miguel Ángel López in de rode leiderstrui begon het peloton vandaag aan de eerste rit-in-lijn, van de ene bekende kustplaats (Benidorm) naar de andere (Calpe).

Madrazo doet goede zaken in eerste Vuelta-vlucht 
En toch was het zeker geen biljartvlakke etappe, aangezien de coureurs al vrij snel de flanken van de Puerto de Confrides (tweede categorie, 20,4 km aan 3,6%) opreden. Dit bleek het ideale terrein voor Sander Armée en Angel Madrazo om een duo-aanval op poten te zetten. De twee vluchters leken nog voor de top van de Confrides het gezelschap te krijgen van de Zuid-Afrikaan Willie Smith en de Spanjaard Jonathan Lastra.

De Zuid-Afrikaan en de Spanjaard reden slechts twintig seconden achter de twee koplopers, maar ze kregen het laatste gaatje maar niet dicht. Op de top van de Confrides wist Madrazo de volle buit te pakken, voor Armée en Lastra. De twee achtervolgers leken bezig aan een heuse chasse patat, maar net voor de voet van de Alto de Benilloba (derde categorie) was de aansluiting dan toch een feit.

Stilte voor de Alto de Puig Llorença
Niet lang na de hergroepering wist Madrazo ook als eerste boven te komen op de Benilloba, waardoor de renner van Burgos-BH op weg leek naar de eerste bergtrui. De vier aanvallers moesten het ook hebben van de strijd om het bergklassement, want de voorsprong bleef beperkt tot drie minuten. Nog voor de voet van de Alto de Puig Llorença werden de koplopers ingerekend, waarna het woord was aan de favorieten.

Sprinters als Sam Bennett, Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen hadden ongetwijfeld gehoopt op een rustige finale,  in de hoop op een groepsspurt in Calpe. De klimmers hadden echter andere plannen, want we zagen al snel een versnelling van Pierre Latour en Italiaans kampioen Davide Formolo. De twee aanvallers kregen al snel het gezelschap van een bijzonder gemotiveerde Alejandro Valverde, die zijn regenboogtrui wilde laten zien.

Valverde versnelt, Kruijswijk moet passen 
De 39-jarige Spanjaard versnelde meerdere keren, waardoor een eerste selectie plaatsvond. Dat Jakob Fuglsang en David de la Cruz moesten passen, was misschien niet verrassend, maar het afhaken van Steven Kruijswijk was zeer opvallend. De nummer vier van vorig jaar probeerde de schade te beperken, maar de mede-kopman van Jumbo-Visma verloor toch flink wat terrein op de steilste stroken van de Puig Llorença.

De finish lag achter niet op de van de Puig Llorença, maar zo’n 25 kilometer verder in kustplaats Calpe. De finale verliep grotendeels in dalende en vlakke lijn, waardoor het een tactisch steekspel werd tussen de beste renners. De favorieten voor de eindzege keken elkaar het wit uit de ogen, maar er was toch een klassementsrenners die op kousenvoeten wist weg te rijden: Primož Roglič.

foto: Cor Vos

Roglič kiest voor de aanval 
De Sloveen kreeg Nairo Quintana, Fabio Aru, Mikel Nieve, Nicolas Roche, Rigoberto Urán met zich mee. De overige favorieten – waaronder Valverde, Chaves en leider López – bleven zitten. De zes aanvallers werkten dan weer voorbeeldig samen, waardoor de voorsprong opliep tot vijftien seconden. In de achtervolgende groep keek men vooral naar López, die als rodetruidrager de kastanjes uit het vuur moest halen.

De Colombiaanse klimmer was echter niet in staat om het gat te dichten, integendeel, het verschil werd alleen maar groter. Met nog vijf kilometer te gaan was de voorsprong van de zes koplopers gegroeid naar een halve minuut. Het was duidelijk: het ging voor de ritzege tussen Quintana, Aru, Nieve, Urán, Roche en Roglič. Op drie kilometer van de finish werden de vluchters verrast door een aanval van Quintana.

Quintana wint na late aanval, Roche in het rood 
De Colombiaan wist meteen enkele meters te pakken op zijn concurrenten, zeker ook omdat zijn medevluchters twijfelden en naar elkaar keken. Urán en Roglič probeerden nog naar Quintana toe te rijden, maar die reed onverstoorbaar richting de streep in Calpe. De renner van Movistar had alsnog alle tijd om te zegevieren. Enkele seconden na de binnenkomst van Quintana spurtte Roche naar de tweede plaats.

De Ier van Team Sunweb is echter ook een gelukkig man, aangezien hij de nieuwe leider is in de Ronde van Spanje. Roglič – die aan de streep nog vier bonificatieseconden wist te pakken – heeft zijn verlies van gisteren grotendeels goedgemaakt. Ook Urán, Aru en Nieve mogen zich winnaars noemen, in tegenstelling tot López, Valverde en Chaves, die dan weer tijd verloren.

Nicolas Roche is de nieuwe leider – foto: Cor Vos

Kruijswijk wist – mede dankzij ploeggenoot Robert Gesink – de schade beperkt te houden, maar de nummer drie van de voorbij Tour de France verloor wel meer dan anderhalve minuut op ritwinnaar Quintana. De grootste verliezers zijn echter Wout Poels en Tao Geoghegan Hart: de kopmannen van Team Ineos moesten bijna tien minuten prijsgeven.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.