Vuelta 2019: Philippe Gilbert wint turbulente waaieretappe
foto: Cor Vos
woensdag 11 september 2019 om 16:17

Vuelta 2019: Philippe Gilbert wint turbulente waaieretappe

Philippe Gilbert heeft zijn tweede etappezege in de Vuelta a España te pakken. De zeventiende rit werd al vroeg uiteengeslagen in waaiers. Even leek Sam Bennett zijn favorietenrol waar te maken door de sprint vroeg aan te gaan, maar de Belg van Deceuninck-Quick Step bleek de geduldigste.

Nul, niente, nada. De afgelopen twee dagen lagen liefst zeven beklimmingen van de eerste en de buitencategorie op de route, maar in de rit van vandaag, de langste van allemaal, niet eentje. Dat wilde overigens niet zeggen dat het volledig vlak was op weg naar Guadalajara, want met 2400 hoogtemeters moest met voldoende klimwerk rekening worden gehouden. Op de open Spaanse hoogvlaktes kon bovendien de wind een belangrijke en nerveuze rol gaan spelen.

Zieke Jésus Herrada stapt niet meer op
Jésus Herrada verscheen niet meer aan het vertrek. De ritwinnaar van Ares del Maestrat is ziek en werd daardoor de achttiende uitvaller van deze Vuelta. Even voor het middaguur trok het peloton zich dan in gang voor de 219,6 kilometer lange zeventiende etappe. Vanaf de start lag het tempo meteen hoog en dat had meteen zijn consequenties, want de vooraf gevreesde waaiers werden bewaarheid. Een grote groep van ruim veertig renners maakte zich los van de rest.

Samenstelling kopgroep

flag-es Jose Joaquin Rojas, flag-es Imanol Erviti, flag-co Nairo Quintana (Movistar), flag-fr Pierre Latour, flag-fr Quentin Jauregui, flag-fr Clément Venturini (AG2R La Mondiale), flag-es Gorka Izagirre, flag-es Luis Leon Sanchez (Astana), flag-au Heinrich Haussler, flag-be Dylan Teuns (Bahrain-Merida), flag-ie Sam Bennett (Bora-Hansgrohe), flag-de Jonas Koch flag-be, Nathan Van Hooydonck (CCC Team), flag-be Philippe Gilbert, flag-it Eros Capecchi, flag-be Tim Declercq, flag-nl Fabio Jakobsen, flag-gb James Knox, flag-cz Ždenek Štybar (Deceuninck-Quick Step), flag-us Lawson Craddock, flag-co Daniel Martinez (EF Education First), flag-be Tosh van der Sande (Lotto Soudal), flag-co Esteban Chaves, flag-nz Sam Bewley, flag-au Damien Howson, flag-nz Dion Smith (Mitchelton-Scott), flag-no Edvald Boasson Hagen, flag-us Ben King, flag-no Rasmus Tiller (Dimension Data), flag-gb Owain Doull, flag-nl Wout Poels, flag-gb Tao Geoghegan Hart, flag-gb Ian Stannard (Team Ineos), flag-us Neilson Powless (Jumbo-Visma), flag-nl Wilco Kelderman, flag-de Nikias Arndt, flag-dk Casper Pedersen, flag-au Rob Power, flag-de Max Walscheid (Sunweb), flag-de John Degenkolb, flag-lu Alex Kirsch (Trek Segafredo), flag-it Marco Marcato, flag-co Juan Sebastian Molano, flag-it Oliviero Troia (UAE Emirates), flag-nl Jetse Bol (Burgos-BH), flag-es Gonzalo Serrano (Caja Rural-Seguros RGA) en flag-es Aritz Bagües (Euskadi-Murias)

In de voorste waaier was Nairo Quintana de best geklasseerde renner op de zesde plaats op ruim zeven minuten van rode trui Primož Roglič. Ook Wilco Kelderman (achtste) en James Knox (elfde) zaten van voren en waren door ploegmaats omringd. Roglič was er niet bij, waardoor Neilson Powless besloot te wachten op het peloton. Na vijftig kilometer was het verschil tussen de eerste en tweede groep al opgelopen tot ruim tweeënhalve minuut.

Door het hoge tempo moesten steeds meer renners vooraan afhaken, terwijl de voorsprong van de voorste groep steeds verder opliep. Na twee uur koers aan een duizelingwekkend gemiddelde van 47,6 kilometer per uur was de voorste groep uitgedund tot zo’n dertig renners, terwijl op de groep-Roglič al ruim vierenhalve minuut was gepakt. Met Quintana als gevaarlijkste klant vooraan konden de Sloveen en ook Tadej Pogačar en Miguel Ángel López nooit rustig aan doen.

Opnieuw uitzicht op het podium voor Quintana
Namens UAE Emirates lieten ook Marcato en Troia zich terugzakken, zoals ook Powless eerder al deed, om hun kopman bij te staan. Ook López liet zijn Astana-ploegmaats hard werken. De nood kwam aan de man met het tijdsverschil op bijna zes minuten na 120 kilometer, waarmee Quintana zelfs zou oprukken naar de tweede plaats. Op een oplopende strook verloor Fabio Jakobsen de aansluiting vooraan en de Nederlander leek daardoor uitgespeeld voor de etappezege.

foto: Cor Vos

Verrassend genoeg joeg Movistar in de laatste vijftig kilometer plots het tempo de hoogte in bij de groep favorieten. De ploegmaats van Quintana en Alejandro Valverde probeerden zo de knechten los te rijden van andere ploegen, die juist de achtervolging leidden. Daardoor was het tijdsverschil wel al teruggebracht tot onder de vijf minuten. Zo rap als de voorsprong van de eerste groep was opgelopen in het eerste deel, zo moeizaam werd die teruggebracht in het tweede bedrijf.

Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer bleef het verschil stabiel rond 4:45, terwijl Movistar (jawel, ze voerden niet alleen de achtervolging aan, maar ook de eerste groep), Team Sunweb en Deceuninck-Quick Step het tempo vooraan bepaalden. Movistar reed in het belang van Quintana, terwijl Sunweb en Deceuninck-Quick Step het vuile werk opknapten voor hun klassementsrenners Kelderman en Knox. Daardoor liep de voorsprong even later weer wat op naar vijf minuten.

Sam Bennett rijdt zich leeg op de oplopende finale
Daarmee moest de etappewinnaar in de eerste groep worden gezocht. Deceuninck-Quick Step speelde de overtalsituatie slim uit door eerst Ždenek Štybar te laten aanvallen op twee kilometer van de streep. Met ook Sam Bennett vooraan moest de koers immers zo hard mogelijk gemaakt worden. Wout Poels ging in de tegenaanval met Philippe Gilbert en Sam Bennett in het wiel. De slotkilometer liep vies omhoog, waarna Bennett al op 550 meter voor de finish zijn sprint inzette.

foto: Cor Vos

Gilbert ging de Ierse kampioen achterna, die zich neerzette op zijn zadel op driehonderd meter van de streep. De Belg rook bloed en racete de leeg gereden sprinter voorbij op weg naar zijn tweede dagsucces van deze Vuelta. Eerder was hij namelijk ook al de beste in de twaalfde etappe met aankomst in Bilbao. Voor Bennett restte de tweede plaats. Rémi Cavagna, Dylan Teuns en Wilco Kelderman maakten de top-5 van de daguitslag compleet.

Quintana rolde als veertiende over de finish en deed daarmee belangrijke zaken in het algemeen klassement. Het peloton met daarin ook Miguel Ángel López, Alejandro Valverde, Primož Roglič en Tadej Pogačar kwam op bijna vijfenhalve minuut over de finish, waardoor de Colombiaan van Movistar opschoof naar de tweede plaats. Op Roglič moet hij weliswaar nog 2:24 toegeven, maar Valverde (op 2:48), Pogačar (op 3:42) en López (op 3:59) zijn vooralsnog gezien.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
12 september 2019 00:11
Prachtig!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.