Vuelta 2019: Primoz Roglic maakt favorietenstatus waar in tijdrit naar Pau
foto: Cor Vos
dinsdag 3 september 2019 om 17:35

Vuelta 2019: Primoz Roglic maakt favorietenstatus waar in tijdrit naar Pau

Primož Roglič was de grote favoriet om de individuele tijdrit te winnen en de kopman van Jumbo-Visma stelde niet teleur. De Sloveen bleek veruit de snelste op het lastige en technische parcours naar het Zuid-Franse Pau. Roglič neemt tevens de leiderstrui over van Nairo Quintana, die minuten verloor.

Na een korte maar zeer intensieve etappe over de Andorraanse bergen en een veelbesproken transfer naar het Zuid-Franse Pau, kon het peloton gisteren even op adem komen tijdens de eerste rustdag. Al keken de favorieten voor de eindzege al met een schuin oog naar de dag van vandaag, aangezien er een tijdrit op het programma stond van iets meer dan 36 kilometer. Kregen we vandaag een machtsovername van topfavoriet Primož Roglič?

Will Barta laat zich zien 
Om 13.41 uur rolde de eerste renner van het startpodium, maar Lennard Hofstede reed zeker geen memorabele tijd. Het was vooral uitkijken naar de eerste specialisten in dit onderdeel, zoals enkelvoudig wereldkampioen Vasil Kiryienka. De ervaren Wit-Rus reed zeker geen slechte tijdrit, maar zijn voorlopige toptijd werd van de tabellen geveegd door Will Barta. De 23-jarige renner van CCC klokte met 49:17 een eerste richttijd.

De verschillen aan de streep waren al erg groot, aangezien Kiryienka exact één minuut moest toegeven, terwijl Jelle Wallays 1:28 langzamer was dan de verrassende Barta. We konden de Amerikaan echter nog niet opschrijven voor de dagzege, aangezien er nog aardig wat tijdritkanonnen moesten starten. Zo waren twee Fransen zeer snel onderweg. De eerste (nationaal kampioen Benjamin Thomas) was zes seconden sneller dan Barta.

Een Franse machtsovername 
Maar het was vooral wachten op de binnenkomst van Rémi Cavagna. De renner van Deceuninck-Quick-Step vloog over het Zuid-Franse parcours, wat te zien was aan zijn eindtijd van 47:33. Hierdoor was Cavagna meer dan anderhalve minuut sneller dan zijn landgenoot Thomas. De voorlopige leider mocht plaatsnemen in de hotseat, maar hij moest vervolgens angstvallig toezien hoe Patrick Bevin naar een hele goede tijd reed.

De Nieuw-Zeelander van CCC was aan het eerste tussenpunt nog één seconde langzamer dan Cavagna, maar de 28-jarige renner wist aan het tweede meetpunt in het dorpje Saint-Faust de rollen om te draaien. De ervaren Bevin moest in het laatste stuk een voorsprong van drie tellen verdedigen, wat hij met verve deed. Het verschil tussen de twee kemphanen aan de finish: twee seconden in het voordeel van Bevin.

Bevin met de toptijd, focus op het klassement 
Bevin kon na de binnenkomst van Cavagna even rustig ademhalen, maar niet veel later begonnen de klassementsrenners aan hun tijdrit. Het was allereerst uitkijken naar de onderlinge verschillen tussen Roglič, leider Nairo Quintana, Alejandro Valverde en Miguel Ángel López, maar de Sloveen van Jumbo-Visma was ook de aangewezen man om de tijd van Bevin van de tabellen te vegen.

foto: Cor Vos

Alhoewel: het was een andere Sloveen die als eerste de (tussen)tijd van Bevin wist uit te gummen. De 20-jarige Tadej Pogačar – de nummer vijf in het klassement – was maar liefst twaalf seconden sneller dan de Nieuw-Zeelander. Het toptalent van UAE Emirates deed ook goede zaken ten opzichte van zijn concurrenten, want zowel Valverde (+17 seconden) en López (+42 tellen) waren duidelijk langzamer dan de Sloveen.

Slovenen halen uit, Colombianen verliezen veel tijd 
Valverde en López verloren al behoorlijk veel tijd op Pogačar, maar het verschil met Roglič was nog groter. De kopman van Jumbo-Visma was na 11,9 kilometer namelijk 21 seconden sneller dan zijn jongere landgenoot, waardoor lichtgewicht López al meer dan één minuut verloor op Roglič. Leider Quintana keek zelfs al tegen een achterstand aan van 1:23. En de Colombiaan moest nog meer dan twintig kilometer afwerken…

Pogačar was al dichter bij de finish, maar de piepjonge klimmer had zichzelf blijkbaar opgeblazen, aangezien hij aan het tweede meetpunt plots 29 seconden langzamer was dan Bevin. Valverde wist zijn ritme wat beter vast te houden, maar ook de Spanjaard was geen gevaar (+35 seconden) voor de renner van CCC, in tegenstelling tot Roglič. De grote favoriet bleef maar doorvlammen richting Pau, waardoor het verschil met Valverde opliep tot bijna één minuut.

Roglič grijpt de macht 
En de Colombianen? López gaf anderhalve minuut toe, terwijl het verlies van Quintana richting de tweeënhalve minuut ging. En dus kreeg Roglič de voor hem gestarte López in het vizier, wat de sterke Sloveen een extra paar vleugels gaf. De groenetruidrager wist de Colombiaan net voor de streep in te rekenen, op weg naar een overtuigende tijdritzege. Pogačar gaf 1:29 toe, terwijl Valverde nog eens tien seconden extra kreeg aangesmeerd.

foto: Cor Vos

De grote verliezers waren de Colombiaanse klimmers, want López (een verlies van exact twee minuten) en Quintana (meer dan drie minuten) staan nu op flinke achterstand in het klassement. In het klassement heeft Roglič nu een voorsprong van 1:52 op Valverde, terwijl López volgt op 2:11. Quintana staat nu vierde, maar zijn achterstand is gegroeid naar drie minuten. Opvallend: Roglič heeft nu in alle grote rondes een rit gewonnen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.