Vuelta 2019: Rustdag in gedrang door lange transfer
foto: Cor Vos
maandag 2 september 2019 om 10:26

Vuelta 2019: Rustdag in gedrang door lange transfer

Het Vuelta-peloton kon pas laat naar bed na de negende etappe naar Cortals d’Encamp. Liefst vier uur duurde de verplaatsing van de finishplaats naar de hotels in Lourdes en Pau en omdat pas twee uur na de aankomst kon worden begonnen aan de lange autorit, kwamen de meeste ploegen na middernacht aan bij hun bestemming.

In de derde etappe naar Cortals d’Encamp, waar Tadej Pogačar de overwinning pakte, hadden de renners te maken gekregen met zware regenval en hagel. Het zou echter nog even duren voor ze in bed konden bijkomen van hun inspanningen, want het peloton wachtte nog lange transfers naar de hotels in de buurt van Lourdes en Pau. Liefst driehonderd kilometer moest worden afgelegd en de navigatie wees uit dat elke ploeg daardoor zeker vier uur onderweg was.

Nadat iedereen was gefinisht, duurde het echter nog een tijd voordat iedereen daadwerkelijk op pad kon. De organisatie had de skicabines gereserveerd voor de renners, maar door het slechte weer mochten die slechts op halve snelheid afdalen. Daardoor liepen de wachtrijen snel op en besloten sommige coureurs dan maar per fiets de bussen op te gaan zoeken in het lager gelegen Encamp. Zij werden door politieagenten dan weer tegengehouden.

Na middernacht
Uiteindelijk bereikten ploegen pas na middernacht hun hotels, waarmee op papier de reglementen van de UCI een beetje werden overschreden. Die schrijven namelijk eigenlijk voor dat een transfer niet als rustdag kan worden beschouwd. Op social media reageerden meerdere renners al op de lange terugtocht. “Gelukkig was de transfer niet slecht na de etappe van vandaag. Om een uur ’s nachts aangekomen in Pau”, schreef Sam Bewley van Mitchelton-Scott.

En Jetse Bol twitterde: “Als beloning voor negen dagen Vuelta mogen we gezellig met de bus op bedevaart naar Lourdes. Dat duurt wel een uur of vier, maar dan ben je dus in Lourdes hè! Vraag me alleen af of die grot nog open is om twaalf uur ’s nachts…”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.