Vuelta 2019: Sam Bennett slaat toe in Alicante, Edward Theuns tweede
foto: Cor Vos
maandag 26 augustus 2019 om 17:23

Vuelta 2019: Sam Bennett slaat toe in Alicante, Edward Theuns tweede

De derde etappe van de Vuelta a España 2019 is op naam gekomen van Sam Bennett. De Ierse kampioen van BORA-hansgrohe was na een ‘Spaans vlakke’ etappe van 188 kilometer naar Alicante de beste in de massasprint. Edward Theuns en Luka Mezgec werden tweede en derde. Fabio Jakobsen raakte ingesloten en kon niet voluit sprinten.

Traditionele aanvallers
Drie vluchters kleurden de etappe naar Alicante, waaronder bergtruidrager Ángel Madrazo van Burgos-BH. Hij kreeg zijn land- en ploeggenoot Diego Rubio mee en Hector Saez van Euskadi-Murias. De drie Spanjaarden kregen niet meer dan zeven minuten voorsprong van het peloton.

Daar nam het Team Sunweb van leider Nicolas Roche het initiatief, maar later lieten ook de sprintersploegen zich zien. Met BORA-hansgrohe, UAE Emirates en Deceuninck-Quick-Step waren dat vooral de teammaats van Sam Bennett, Fernando Gaviria en Fabio Jakobsen. Zij kabbelden beetje bij beetje iets van de voorsprong af.

foto: Cor Vos

De Gendt valt aan, sprinters lossen
Op de eerste klim van de dag mocht Madrazo zijn leiding verstevigen in het bergklassement. De tweede klim was de Puerto de Tibi (6,7 km aan 4,1%) op veertig kilometer van de finish. Daar verscheen plots Jumbo-Visma op kop, waarna Thomas De Gendt aanviel. Nielson Powless, Sepp Kuss, Marc Soler en Damien Howson schoven mee. Veel ruimte kregen de achtervolgers niet, maar door de versnellingen werd de kopgroep wel al vroeg gegrepen.

Op de top van de klim wist Madrazo – die nog even tegensputterde – nog wel zijn bergpunten te pakken, vlak voor Ruben Guerreiro. Wel was het peloton in stukken gebroken op de klim. Onder meer Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria werden gelost en zaten op een gat van een halve minuut. In de dalende stroken richting de finishplaats wisten de geloste groepjes snel terug te keren, behalve Gaviria.

Gaviria in de problemen, Roglic pakt boni
De Colombiaan reed – lang na de aansluiting van Jakobsen – op vijftig seconden achterstand van het peloton. Mede daarom trok BORA-hansgrohe vol door op kop van het peloton. UAE Emirates liet Marco Marcato en Sergio Henao wachten om Gaviria terug te brengen, maar zij konden niet meer op tijd aansluiten.

foto: Cor Vos

Op 21 kilometer van de finish lag nog een tussensprint waar drie, twee en één seconden te verdienen waren. Hier was het Sergio Higuita die won, voor Martijn Tusveld en Primoz Roglic. De Sloveen pakte zo een seconde terug van het grote verlies dat hij opliep in de ploegentijdrit. Jumbo-Visma trok vervolgens door, vooral om de kopman veilig van voren te houden.

Massasprint
Doordat het grootste deel van de finale in dalende lijn gingen, kwam het peloton in rotvaart aan in Alicante. Onder de boog van de drie kilometer meldden Deceuninck-Quick-Step en BORA-hansgrohe zich op de voorposten, evenals Team Sunweb. In de massasprint bleek er geen maat te staan op Bennett, die Theuns en Mezgec op enkele fietslengtes reed. Nederlands kampioen Jakobsen werd zevende, nadat hij ingesloten kwam te zitten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.